МАĐARSKA OD FAŠIZMA PA DO KONTROLE SRPSKOG NEBA NAD KOSOVOM

nesko101

Elita
Poruka
18.536
Mađarska će, od idućeg proleća, preuzeti kontrolu letenja nad vazdušnim prostorom Kosova, koji je rezervisan za civilni saobraćaj. Kosovski vazdušni prostor će, kako se očekuje, koristiti između 400 i 500 letova. Na zahtev NATO-a, Mađarska će od idućeg proleća preuzeti kontrolu letenja nad visokim vazdušnim prostorom Kosova, odnosno iznad 9.600 metara koji "rezervisan" za civilni saobraćaj. Državni sekretar u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova Žolt Nemet saopštio je da će Mađarska kontrolisati taj vazdušni prostor na zahtev Sevenoatlantskog saveta, koji je organ NATO. Vazdušni prostor iznad Kosova je od završetka bombardovanja 1999. godine pod kontrolom NATO i zatvoren je za civilni vazdušni saobraćaj na osnovu sporazuma sa bivšom Saveznom Republikom Jugoslavijom. Tim sporazumom je Kforu i međunarodnim snagama poverena kontrola vazdušnog prostora Kosova i uspostavljena zona vazdušne bezbednosti. Kako je prenela mađarska agencija MTI, Nemet je objasnio da će posao obavljati kontrolori vazdušnog saobraćaja kompanije "Hungarokontrol" koja je, kako je rekao, "savršeno kvalifikovana za taj zadatak." Direktor te kompanije Kornel Sepeši izjavio je da će za posao angažovati između 40 i 50 kontrolora letenja za između 400 i 500 letova koji će, kako se očekuje, dnevno koristiti kosovski vazdušni prostor. Mađarska misija kontrole letenja će trajati između tri i pet godina. "Ovo nije poltička već čisto tehnička misija", istakao je Nemet. Po rečima Pala Volnera, koji je državni sekretar za infrastrukuru u Ministarstvu za nacionalni razvoj, otvaranje vazdušnog prostora Kosova za civilni saobraćaj će pomoći da se skrate vazdušne putanje, smanje troškovi goriva i emisija gasova. NATO je u junu prošle godine pozvao neke od zemalja regiona da konkurišu za kontrolu vazdušnog prostora Kosova. Mađarska je u decembru podnela svoju ponudu, a u aprilu je odabrana za taj posao. Nemet je oceno da je ovo "veliki diplomatski uspeh za Mađarsku" i doprinos naporima NATO da normalizuje vazdušni saobraćaj na Balkanu i stabilizuje region, preneo je MTI. "Daljinska kontrola vazdušnog prostora zemlje koja nije u susedstvu je jedinstveno rešenje po međunarodnim standardima", zaključio je mađarski zvaničnik.Izvor RTS.
A što se tiče fašizma U Mađarskoj se budi od kada je otkrivena bista Hortiju, savezniku Hitlera

U selu Čikaku, udaljenom šezdesetak kilometara od Budimpešte, danas je otkrivena bista regenta Mađarske od 1920. do 1944. godine i saveznika Adolfa Hitlera Mikloša Hortija
Sve ovo nije slučajno jer Srpska zemlja je ponovo na meti fašista.
 
Vazdušni prostor iznad Kosova je od završetka bombardovanja 1999. godine pod kontrolom NATO i zatvoren je za civilni vazdušni saobraćaj na osnovu sporazuma sa bivšom Saveznom Republikom Jugoslavijom. Tim sporazumom je Kforu i međunarodnim snagama poverena kontrola vazdušnog prostora Kosova i uspostavljena zona vazdušne bezbednosti.
Ваљало би мало прочешљати тај споразум. Како то да неко коме је дозвољена контрола има право да то своје право контроле пренесе на другога?
 

Back
Top