Macke, porodjaj, ishrana macica, bitne stvari koje morate znati?

Ok. Hvala mimi. Kupio sam joj za sada 10 kesca Whiskas Junior zele jer to obozava. Mesec dana jedu od granula Friskas Junior i ona i macak, a ostalo cepaju kuvane girice najvise. Znam da ces da kazes da to nije dobro :( Na zalost, ne mogu Hills, jer se kod mene hrane i komsijske macke, ciji vlasnici smatraju da macke treba da love i daju im ponekad sir i hleb. Meni je trulo da ih jurim gladne, osecao sam se lose, tako da mi i taj Friskas traje 1kg 2-3 dana max :) Nema veze.... sve sarene mace dobrodosle...
 
Pa rekoh da sam kupio 10 kesica Whiskas Junior. Danas cu jos 10. Garant je bolje od suvog Hills-a... Jedu mi macke i pavlaku, jogurt, piletinu... Ne hranim ih bre samo sa Friskies. Takodje im kuvam i ribu.... Ali mi u dvoristu stoji Friskies. Da prodam fon pa da mi sve macke u okolini dolaze na Hills, to zaista necu... A da strazarim mackama i da gledam da moje jedu Hills, a da jurim komsijske... No Way. Been there, done that ;)
 
Poslednja izmena:
Whiskas koji god je gori od Hill's kojeg god. Kako to jos uvek ne mozes da skapiras?! Za te Whiskas soseve sam ti rekla da bacis, da ne trujes i macku i macice. Hill's je specijalizovana hrana, razlicita za razlicite potrebe, njihove psece granule za artritis su se odlicno pokazale, i ostali koji su svojim ljubimcima davali nesto iz njihovog programa su zadovoljni.
 
Poslednja izmena:
Drug. Ta priča je stara koliko i proizvodnja hrane za mace , uopšte: Meso je i batak i karabatak i šija. Meso su i iznutrice, meso je i ono iz mesare i ono što je uginulo. Meso je i krava ,uginula na porođaju.
Ovde nije poenta u kvantitetu (41% mesa) već u kvalitetu istog.
Stolica normalne mace i jeste malo tvrđa. Kada je mekša može da dođe do različitih, neželjenih stanja. Nije problem, ako nemaš novca za ovakvu hranu da kupuješ neku drugu koja je primerenija tvojim primanjima. Niko te zbog toga ne osuđuje. Problem je u stavu prosečnog kupca, koji se formira u nekoj marketing agenciji , da je ovakva hrana dobra (da ne kažem zdrava).
Ranije se hrana delila na Premium i ostale. 2., 3. klasu i hranu ispod svakog kriterijuma. Danas su izmislili nižu srednju, višu srednju , premijum , superpremijum, vidim i ultrapremium hranu. Da bi "objsnili" tj. prikrili činjenicu, da neka hrana za kuce i mace, ipak, nije tako kvalitetna. Neće maca uginuti ni ako bude jela neku prosečnu hranu , ali se trudimo, u praksi, da sugerišemo vlasnicima ljubimaca da u stanjima kada njihova maca ima povećane potrebe za hranjivim materijama (trudnoća, dojenje, rekonvalescencija) ipak izdvoje nešto više sredstava i pomognu brži oporavak svog ljubimca. Kasnije ga ,uvek, mogu vratiti "na staro" ;)
 
Imao sam jednu jako lepu i briznu macu.Ona je bila kod mene u selu i stalno me cekala kad dodjem zadnjih 3-4 godine.Nekad u januaru dodjem ja tamo, vidim nema je-vec mi sumnjivo.Posle nekog vremena ide ona vuce se prema kuci,udario je auto na putu medjutim samo je povredio desni karlicni deo rep,zadnje noge je slabo koristila,vise se vukla onako,medjutim dobar apetit nije izostao.S obzirom na njeno stanje unesem je u kuci i pocnem sa negom!Dzigerica,surutka,probiotik jogurt,sardina i eto posle 10-15 dana ona opet ojaca,stane na noge,delic repa joj otpadne onaj koji je bio nagnjecen.Uvek joj je kukic ostao nekako malo zakrivljen ali je pokazivala sve znake oporavka,skakala opet na drvo,lovila i jela ko azdaja,stolica u redu sve super sve do nastupajuceg dela price..
Dodje februar,eto mackova,ona brzo zatrudni i stomak vec ko lopta,a ona ko trut.
Bila je tako fino dok sam sam morao napustiti selo zbog obaveza kuci u gradu,misleci da ce se spontano negde omaciti,preziveli macici ili ne.Medjutim kada sam dosao posle 7 dana samo je uspela da se dovuce do blizu kuce i iz pogleda sam video poslednje zbogom,uginula je nakon dva sata,a meni srce puklo od tuge,malo kriveci sebe sto je nisam sterilisao.Uginula onako lepa sa velikim stomacicem i krvarenjem iz guze koliko sam primetio,na klupi ispred kuce sam nasao neke ostatke macica koje su mackovi verovatno udesili pa me zanima misljenje sta li joj se moglo dogoditi?Mozda je zbog prethodne povrede,a mozda i sam porodjaj krenuo po zlu..Krivo mi je jako jer se sigurno propisno namucila u zelji da se pohvali novim macama.Veliki pozdrav
 
Prvo pravilo je da se leglo ne dira rukam...i ne pomera.....ne bi trebalo menjati ni materijal ispod jer mačka hoće njen miris.
Zatvori mačku i nedozvoli da premešta mačiće.....
Mačor hoće da dežura pored legla....ali ako je to uznemirava nedozvoli pristup......možda kasnije za par dana...
To što se zamorila i drži jezik napolju....nije baš normalno.....ipak ti je odvedi do veterinara da nema neke komplikacije.....
Mačiće ne pomeraj dok je mačka kod veta....stavi im flašu sa vrućom vodom uvučenu u debelu čarapu....


Ja imama problem. Posto se mačka omacila na krevetu morala sam da pomerim i nju i maciće u kutiju, jer prvo nije htela da se omaci u kutiju pa je zato posao obavila na krevetu. Ne provodi vreme sa macićima. Ostavi ih da sami leže. Kad je stavim kod njih pomoriše ih i ode. Jedino je došla kod njih kad au počeli da cvile i pustila ih da jedu. Kad sam trebala da spavam ona ih je uspavalai posle izasla iz kutije i legla pored kutije a kasnije se zavukla u moj krevet iapod ćebeta i jorgana. Ja ne znam šta da radim, toliko se bojim za te mačiće, to je njen prvi put da se maci. Predpostavljam da nisan trebala da ih pomeram, ali ceo krevet je bio prekriven krvlju i sluzi i nisam mislila da je to dobro za mačice.
Da li će ih ostaviti ili je možda samo umorna i gladna? Hrana i voda su joj uvek dostupne. Jede granule, seckam joj malo mesa i pije vode. Uzecu i kupicu joj hranu za mačiće i šta god treba samo da oni budu u redu.
 
Kolika je kutija, je li dovoljno velika? Da ne miriše možda na nešto što joj se ne sviđa? Kako je okrenuta? Da li ih ona kupa redovno? To što ih hrani je dobar znak. Inače, sve preporuke za kutije od banana okrenute bočno i malo razmaknute, moja Blondi ih je volela jer su bili zaklonjeni. Staviš unutra neko tanje jastuče i menjaš stare peškire odozgo i milina. Njoj svakako kupi junior hranu.

Kutije-od-banana_slika_O_20120805.jpg


- - - - - - - - - -

P.S. Razmisli o sterilizaciji kad odgaji ovo leglo, biće lakše i njoj i tebi.
 

Back
Top