Uskoro kupujem novi kompjuter, a posto sam u prilici odabrati izmedju PC-a i Mac-a, hteo bih to bolje razmotriti i odluciti se?
Sta bi ste vi rekli ( pros and cons )!
Mogu da prichaju kakve god hoce teorije, pogotovo ljudi koji nemaju obe mashine.
Imam i jedno i drugo - stonu PC mashinu, i Apple laptop, i vishe nego dovoljno iskustva sa obe.
Stvari stoje ovako :
Hardver - Apple je vec preshao na Intel. Mac-ovi (Mac, a ne "Mack") sa G4 i G5 procesorima, koji imaju adekvatne Intel modele, se vishe ne proizvode (ali se i dalje prave PPC Mac Mini, iBook, i Dual i Quad PowerMac). Novi Intel Mac-ovi imaju i veoma dobre grafichke karte, u odnosu na ono shto je do sada Apple ugradjivao - Intel Mac-ovi se isporuchuju sa X1600 grafikom, koja je i vishe nego pristojna chak i za zahtevne igre.
Kad smo kod igara - Za Mac postoje sve iole dobre igre sa PC-a. Ne portuje se apsolutno sve, ali sve koje vrede i koje su popularne su prebachene na Mac, tako da nema problema.
OS - tu nema priche, MacOSX Tiger je mnogo bolji, stabilniji, brzhi, lepshi... OS od Win XP-a. Da ne idem u detalje, probaj kod nekog OSX, pa uporedi. Lakoca korishcenja Mac-a (koja je vec legendarna) je i dalje takva. Sve je podesheno u startu kako treba, i sve radi. Dovoljno je uporediti samo koliko je jednostavnije umrezhiti Mac-a u odnosu na PC (i to bilo kojom metodom... modem, AirPort, Ethernet, Firewire...). OSX je, u sushtini, UNIX (i to jedan od najboljih spin-off-a, BSD), tako da to doboljno kazhe.
Softver - generalno, sve shto vredi na PC-u je ili nastalo na Mac-u (svi Adobe programi, na primer) ili je portovano na Mac (Microsoft Office, recimo. Toliko je dobro uradjen da je BOLJI od verzije za Windows). Uz sam Mac ti stizhe gomila jako dobrog softvera od samog Apple-a : recimo chuveni iLife paket, koji je napravio pravu malu revoluciju. Takav paket softvera jednostavno ne potoji na Windows-u (chak i mali delitj tog paketa, iTunes, je preterano bolji od grdobe poznate kao Windows Media Player).
Pored "native" softvera za Mac, bukvalno SVE shto je napravljeno za Linux (ili neki drugi flavour Unix-a) je moguce poterati i na Mac-u.
Ostale stvari... Mac se ne resetuje chesto (tj. nema potrebe, ja svoj nisam resetovao josh nijednom), stvari poput "instaliraj najnovije drajvere", "flashuj BIOS"..... jednostavno ne postoje.
Izbor je tvoj - shto se mene tiche (a programer sam dugi niz godina i poznajem obe platforme i vishe nego dobro) Mac je superiorniji u vecini stvari, shto ne znachi da je bez mane. Ima i on sitnica koje mi smetaju, ali se sa njima mozhe zhiveti. Prelaskom na Intel Mac dobija sigurnu buducnost, tako da moja sledeca hardver nabavka ce sigurno biti neka stona varijanta Mac-a sa Intel CPU-om.
EDIT :
Damn.... zaboravio sam da pobijem grdnu zabludu - Mac se ne isporuchuje sa mishem koji ima jedan taster! Mac podrzhava bilo kog USB misha i tastaturu sa PC-a koju nakachite.
Svi desktop Mac rachunari se isporuchuju sa "Mighty Mouse" sada, a to ima... hm, ne znam ni ja koliko dugmitja, gomilu (samo shto se ne vide :] )
Plus malecnu 'lopticu' umesto tochkitja koja mozhe i horizontalno da skroluje strane. Jako dobar mish. Standardni Apple mish sa jednim tasterom se i dalje prodaje, naravno, ali se ne isporuchuje u paketu sa novim mashinama vec neko vreme