Mač boginje Justicije - Teorija prava

Da li je ono sto vas sprečava da vršite nepravdu

• Sažaljenje i griža savesti

• Strah od zakonom zaprećene kazne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nije, kao sto gore napisah a opet cu ponoviti:

Kazes ko daje pravo nekom da nekog sazaljeva?

Daje mu pravo situacija. Sticaj okolnosti. Snaga. Lukavstvo, prilika, ili oruzje u rukama na kraju krajeva i slikovito receno. Ako neko ima pistolj a onaj drugi nema. Onda je ovaj sa oruzjem Bog koji moze da odlucuje o zivotu i smrti ovog bez oruzja. To je situacija macke i misa, ma koliko se ovaj bez oruzja "vredjao" jer je slabiji..jer je u toj situaciji mis. O tome se radi. O realnim stvarima, realnim dogadjajima ne o banalnim transakcijma. Laznom i smesnom obziru i laznoj "uravnilovki".
Evo , da si u ulozi Boga naveo nekoga ko svojim znanjem spašava ljudski život, pa da ti se i oprosti. Iako ja ne vjerujem da bi takvi nazvali svoje osjećanje sažaljenjem.
Pošto se kod tebe u ulozi Boga može lako naći (i nalazi se) svaki kriminalac sa pištoljem - do kraja je bogohulno.

Evo , da si u ulozi Boga naveo nekoga ko svojim znanjem spašava ljudski život, pa da ti se i oprosti. Iako ja ne vjerujem da bi takvi nazvali svoje osjećanje sažaljenjem.
Pošto se kod tebe u ulozi Boga može lako naći (i nalazi se) svaki kriminalac sa pištoljem - do kraja je bogohulno.

Da mi se oprosti .??? Ko da mi oprosti? Infatilna projekcija roditelja i vaspitaca koju zoves "Bog". Starac sa bradom na nebu koji nas decu stapom u rukama vaspitava, nudeci onom ko je dobar hiljadu devica u raju, a onom ko je los vatru u paklu. Ovo je toliko naivno i detinjasto da mogu da razumem Frojda koji se zgrazavao nad time u svojoj "Buducnosti jedne iluzije".

Bog nije projektovani autoritet . Bog je nesto sasvim drugacije. Spinozina supstancija. Transcendentna celina. Uz neke ograde mozemo reci i Sopenhuauorva volja.
Sve su to imanetnni sadrzaji duha.Dok na "nebu" ..u iluziorno svetu opazaja kojga ti zoves "realan svet" nema nikakvog boga. NIkakvog autoriteta pred kime se trebamo stideti.
"Царство Божије неће доћи на видljив начин" нити ће се рећи: Ево гa овде, или ено га онде, јер, гле, Царство је Божије унутра у вама" " citat Isus

Dakle, takvo naivno shavatnje "Boga" kao autoriteta na nebu i apsolutno nuznog bica je proterano iz filozofije pre 200 godina od vremena kada je Kant pokazao da nije moguce izvesti dokaz o postojanju tako neceg ontoloskim metodama . Tako da te naivne price zadrzi za sebe.
Taj tvoj autoritet nije nesto pred cime se trebamo stideti, vec pravog gospodara ovoga sveta olicenog u transcendentnoj volji trebamo negirati sta vise. Gospodar ovoga sveta nije Bog, vec demon.

"Natura daemonia est, non divina" Aristotel

(Priroda je demonska, ne bozanska)

Da mi se oprosti .??? Ko da mi oprosti? Infatilna projekcija roditelja i vaspitaca koju zoves "Bog". Starac sa bradom na nebu koji nas decu stapom u rukama vaspitava, nudeci onom ko je dobar hiljadu devica u raju, a onom ko je los vatru u paklu. Ovo je toliko naivno i detinjasto da mogu da razumem Frojda koji se zgrazavao nad time u svojoj "Buducnosti jedne iluzije".

Bog nije projektovani autoritet . Bog je nesto sasvim drugacije. Spinozina supstancija. Transcendentna celina. Uz neke ograde mozemo reci i Sopenhuauorva volja.
Sve su to imanetnni sadrzaji duha.Dok na "nebu" ..u iluziorno svetu opazaja kojga ti zoves "realan svet" nema nikakvog boga. NIkakvog autoriteta pred kime se trebamo stideti.
"Царство Божије неће доћи на видljив начин" нити ће се рећи: Ево гa овде, или ено га онде, јер, гле, Царство је Божије унутра у вама" " citat Isus

Dakle, takvo naivno shavatnje "Boga" kao autoriteta na nebu i apsolutno nuznog bica je proterano iz filozofije pre 200 godina od vremena kada je Kant pokazao da nije moguce izvesti dokaz o postojanju tako neceg ontoloskim metodama . Tako da te naivne price zadrzi za sebe.
Taj tvoj autoritet nije nesto pred cime se trebamo stideti, vec pravog gospodara ovoga sveta olicenog u transcendentnoj volji trebamo negirati sta vise. Gospodar ovoga sveta nije Bog, vec demon.

Slazem se :worth:

Bog je kod mene ono što god je za tebe Demijurg-tvorac svijeta, za jedne je to Bog iz religije, za druge je to sama Priroda. Ovi drugi se drže skupa pravila koja bi se zajednički mogla nazvati Moralni Imperariv.
Priroda je i božanska i demonska.
Čovjek je božanski, a kad je demonski - kažnjava sam sebe , a zatim ga kazni Demijurg.
U svakom slučaju, moralo bi ti biti jasno da čovjek koji u ruci drži pištolj, i time prijeti nasiljem, nije Bog.
A ako to ne čini da spriječi veće nasilje tek je bijedni crv.

Moje poštovanje, Ozi.:)

Kad su vremena smena drustvenih vrednosti, najpametnije je biti praktican , niti moralan niti pravedan.
Ko zaboravi tu zakonitost zivi niti u jednom niti u drugom sistemu vrednosti, jer mu logicka veza koju izgradjuje u sebi smeta za oba....

Ne znam u cemu postoji vrednost teme, tj diskusije na nacin na koji je postavljena ovde...
Ako se pogleda ta jednostavna situacija smene drustvenih vrednosti, koja se u manjem obliku desava svakodnevno....

Javio sam se samo da glasam.Prosli put nisam video anketu(nije je,valjda bilo),i eto sada sam jedini glas za ono drugo.Mislim,bojim se posledica kada bih vrsio nepravdu. A,Nice mi sve vise postaje blizak.Kakav,bre,moral,kakva pravda u nepravednom drustvu?! Sta je tu pravda? Ocistio bih mnoge,kad bih mogao,da nema posledica,pa bih uveo pravdu.One koje nema. I,kakva tu sazaljenja...svet je danas nepravedan,i samo se nepravdom moze promeniti !
I zasto samo ja jedini glasam tako?

Javio sam se samo da glasam.Prosli put nisam video anketu(nije je,valjda bilo),i eto sada sam jedini glas za ono drugo.Mislim,bojim se posledica kada bih vrsio nepravdu. A,Nice mi sve vise postaje blizak.Kakav,bre,moral,kakva pravda u nepravednom drustvu?! Sta je tu pravda? Ocistio bih mnoge,kad bih mogao,da nema posledica,pa bih uveo pravdu.One koje nema. I,kakva tu sazaljenja...svet je danas nepravedan,i samo se nepravdom moze promeniti !
I zasto samo ja jedini glasam tako?

Zato što si pun potisnutog besa. :)
Čovek mora puno da razmišlja, puno da voli, mnogo da se menja i prilagođava, ali da postavi sebi ciljeve, ideale i da prati svoje lepe snove! :D Ah daaa, i da se smeje! :)

Zato što si pun potisnutog besa. :)
Čovek mora puno da razmišlja, puno da voli, mnogo da se menja i prilagođava, ali da postavi sebi ciljeve, ideale i da prati svoje lepe snove! :D Ah daaa, i da se smeje! :)

@snenokla - Prvo,to nije potisniti bes vec javni,zato,valjda i ovde pisem.A tvoja prica da trebam da se menjam,narocito-prilagodjavam,e,to od mene nece videti ! Ja sam borac,za promenu sveta,promenu prava ( da ostanemo u temi).Ovo ti je odgovor na drugo (mislim prilagodjavanje,menjanje,itd.)
Trece,ja kad volim,znam sta volim,i nema potrebe da ovde raspravljamo o psiholoskim temama. I volim,i,voljen sam. Ovde se prica o socioloskim temama,a ko nije shvatio(ocigledno nisi ni ti!) ozi je malo pogresio,pa skrenuo od filozofije. Vec sam,valjda bio jasan,napisao,ova tema malo ima veze sa filozofijom.
A,tebi zelim ono sto sama mislis. Samo nemoj da meni kazes da ne razmisljam! Razmisljam,veruj mi,mnogo,i bojim se da to sada nije popularno.Ali,opet,ovde nista nije potisnuto,samo javno.To sto mnogi kriju istinu u sebi ja im nisam kriv. Uostalim,ja sam iskren.Jesi li ti ?

@snenokla - Prvo,to nije potisniti bes vec javni,zato,valjda i ovde pisem.A tvoja prica da trebam da se menjam,narocito-prilagodjavam,e,to od mene nece videti ! Ja sam borac,za promenu sveta,promenu prava ( da ostanemo u temi).Ovo ti je odgovor na drugo (mislim prilagodjavanje,menjanje,itd.)
Trece,ja kad volim,znam sta volim,i nema potrebe da ovde raspravljamo o psiholoskim temama. I volim,i,voljen sam. Ovde se prica o socioloskim temama,a ko nije shvatio(ocigledno nisi ni ti!) ozi je malo pogresio,pa skrenuo od filozofije. Vec sam,valjda bio jasan,napisao,ova tema malo ima veze sa filozofijom.
A,tebi zelim ono sto sama mislis. Samo nemoj da meni kazes da ne razmisljam! Razmisljam,veruj mi,mnogo,i bojim se da to sada nije popularno.Ali,opet,ovde nista nije potisnuto,samo javno.To sto mnogi kriju istinu u sebi ja im nisam kriv. Uostalim,ja sam iskren.Jesi li ti ?

Da li sam iskrena? :)
Da, dušo...to mi je i vrlina i mana :confused:
To što nisam shvatila me ne brine...obična sam, sirota, mala, plavuša...:)
Ipak, mač je često, prečesto u mojim rukama...i zato čitam ono što pametni ljudi pišu;)
O.K. moguće da sam pogrešila što se tiče tvog besa, tj.nebesa...;)
Ne ljuti se...:) Nisam imala lošu nameru.
A potpuno se slažem da treba da prepustimo ovu temu majstorima svog zanata.
E, daaa! Ova tema ima vrlo veze sa filozofijom!
Pozz :D

Da li sam iskrena? :)
Da, dušo...to mi je i vrlina i mana :confused:
To što nisam shvatila me ne brine...obična sam, sirota, mala, plavuša...:)
Ipak, mač je često, prečesto u mojim rukama...i zato čitam ono što pametni ljudi pišu;)
O.K. moguće da sam pogrešila što se tiče tvog besa, tj.nebesa...;)
Ne ljuti se...:) Nisam imala lošu nameru.
A potpuno se slažem da treba da prepustimo ovu temu majstorima svog zanata.
E, daaa! Ova tema ima vrlo veze sa filozofijom!
Pozz :D

Uh,plavusa! Moja slaba tacka. Ali,da ozi ne pomisli da mu spamujemo,ili kako vec,temu-ne slazem se-ova tema malo ima veze sa filozofijom. Vec sam rekao,ovo je socioloska tema. A.ja,sam,duso moja (citiram tebe,a kako to lepo zvuci!) ipak covek koji se razume u filozofiju. Nisam skroman,a to su inace budale(mislim,skromni ljudi) .A,ako drzis mac u rukama,dobro,samo se pazi (ili ja?) da ga ne upotrebis protiv mene.Neko ce tu vec stradati.A,tu nam nece pomoci ni Justicija,a bojim se,cak ni Temida.

Ali,da ozi ne pomisli da mu spamujemo,ili kako vec,temu-ne slazem se-ova tema malo ima veze sa filozofijom. Vec sam rekao,ovo je socioloska tema.

Pitanja pravde i prava itekako zalaze u pitanja etike ..morala a koje je itakako predmet filozofije. Sama srz iste.

A.ja,sam,duso moja (citiram tebe,a kako to lepo zvuci!) ipak covek koji se razume u filozofiju. Nisam skroman,a to su inace budale(mislim,skromni ljudi) .

Dovoljno je da cujes rec "plavusa" pa da filozof potone (ako ga je i bilo uopste ) a da na svetlo dana ispliva plebejac. Ali dobro, to ima veze sa karakterom i ne mora biti prepreka filozofiranju... sto se tice plavusa potpuno te razumem sta vise. :D

A,ako drzis mac u rukama,dobro,samo se pazi (ili ja?) da ga ne upotrebis protiv mene.Neko ce tu vec stradati.A,tu nam nece pomoci ni Justicija,a bojim se,cak ni Temida.

Ti si uporan sa ovom tvojom primedbom. Vec sam odgovorio na to Patku.
A evo i tebi da nesto naucis..

Jos od Rimljana Boginja Justicija predstavlja fuziju prava i pravde koje su u Staroj Grckoj bile odvojene.
Nike i Temida ..Pravda i pravo stopljeni su ujedno u Justiciju. A danas , bar zvanicno, niko se ne usudjuje da to razdvaja.
Brkas stvari Patku.... za medalju.

A brkas stvari Nereju i ti.....bas poput Patka.

@oziman,
Prvo,za mene pitanje pravde,prava...morala ne cine samu srz filozofije.Kako bih,inace, posle Nicea mogao da to prihvatim? Istina,radi se o odbacivanju morala,pravde...jaki covek zahteva drugi moral.Pre je sustina,mozda,filozofije,iduci za Niceom,u rusenju morala.
Izadji malo u narod,prosetaj ovom napacenom zemljom(i zemljama u okruzenju,isto tako napacenim),pa ces videti da dojucerasnji "tigar-opancari",koji su preko noci uskocili u Guci i Armani garderobu, misle da novcem mogu sve.I,naravno,novcem kupuju i pravdu.Na pravnim fakultetima kupuju diplome prava,da bi sutra delili pravdu-svoju pravdu,pravdu novca...itd.,itd... Zbog toga sam i pun besa,javno,taj bes nije potisnut,kako je primetila snenokla.Naprotiv,ja sam potpuno svestan tog besa,i nemoci da se sta menja u ovom drustvu.Mislim,ne potpune nemoci.I ovo moje pisanje je pokusaj za promenom stanja.Mali,ali pokusaj.
Drugo-zasto filozofi ne mogu da posize kad vide plavusu? Nice je pisao o Natcoveku,ali ne mislim da filozofi pripadaju tu.Tonemo,brate,svi kada vidimo lepu zenu.Meni su i plavuse lepe,poneke bas !
Trece- Ja sam pominjao Temidu kao olicenje sveobuhvatne,kosmicke pravde.Ona olicava vecite zakone koji vladaju svetom i kosmosom kao i harmonicne odnose medju ljudima. Kod starih Grka je vazilo pravilo-ko povredi Temidu taj narusava zakone i pravdu.
Istina nisam znao da Justicija predstavlja fuziju prava i pravde kod Rimljana,mislio sam da ona kod njih boginja pravde.Eto,ne znam ni ja sve.
Nisi mi jasan kod Grka.Ko ti je ta Nike? Ako mislis na Niku (Nika-boginj koja olicava pobedu),onda si potpuno omasio. Toliko.

@oziman,
Prvo,za mene pitanje pravde,prava...morala ne cine samu srz filozofije.Kako bih,inace, posle Nicea mogao da to prihvatim? Istina,radi se o odbacivanju morala,pravde...jaki covek zahteva drugi moral.Pre je sustina,mozda,filozofije,iduci za Niceom,u rusenju morala.

Nije sustina filozofije moral kao moral vec je temelj morala ono sto uzimam kao bitno ili ono toliko ovde neshvaceno "sazaljenje". Jer to osecanje kao suprotnost egoizmu izvire iz transcendentnog jedinstva svega. To su mala vrata ka prelazenju Kantove granice pojave i bar delimicno dodirivanje Stvari po sebi.

Drugo zasto filozofi ne mogu da posize kad vide plavusu? Nice je pisao o Natcoveku,ali ne mislim da filozofi pripadaju tu.Tonemo,brate,svi kada vidimo lepu zenu.Meni su i plavuse lepe,poneke bas !

Zato sto bi filozofi trebalo da slede svoj razum a ne svoje instikte, a da u plavusi vide otelovljenje ideje, a ne prosti objekat zadovoljenja polnog nagona... . A potrebno je mnogo "bezumlja" da zarad zadovljenja zivotnjskih nagona filozof ostavi sunce iza svojih ledja i okrene se senkama na zidu pecine ili da se tek tako prepusti gradnji kula od karata.
Ipak, kada si rekao "lepe" ti si sledio estesku kontemplaciju ideja . Rituali parenja i produzenje vrste na koje se ma sta neko tvrdio, na kraju krajeva svodi polna "ljubav", nije ono sto je tu bitno.

Ja sam pominjao Temidu kao olicenje sveobuhvatne,kosmicke pravde.Ona olicava vecite zakone koji vladaju svetom i kosmosom kao i harmonicne odnose medju ljudima. Kod starih Grka je vazilo pravilo-ko povredi Temidu taj narusava zakone i pravdu.
Istina nisam znao da Justicija predstavlja fuziju prava i pravde kod Rimljana,mislio sam da ona kod njih boginja pravde.Eto,ne znam ni ja sve.
Nisi mi jasan kod Grka.Ko ti je ta Nike? Ako mislis na Niku (Nika-boginj koja olicava pobedu),onda si potpuno omasio. Toliko.

Mislio sam na Dike... ne na Nike. Dika je boginja pravde a Temida boginja prava. A Justicija je fuzija jednog i drugog.

Poslednja izmena:
Kako ti uspevas da samom sebi uskaces u stomak,to je za divljenje.Ja,iduci za Niceom hocu da uzdrmam temelje morala i bas to "sazaljenje". Sazaljevaju se slabi.Radije bih da me mrze nego sazaljevaju. A,primedba se odnosi na drugo-na to da filozof ne treba da sledi svoje instinkte.
Gle,otvaras teme o Niceu,a stalno u tumacenju omasis.Sada mi je jasno i zasto. Van tvog domasaja je ostalo ono mnogo bitno kod Nicea- dionisko,koje neguje instinkte,bas. Zbog nerazumevanja Nicea, i tog dioniskog kod njega, omasio si i temu oko Vecnog povratka...
Ali,tema nije o tome.Tek,gde bi bili bez instinkta?! I pravo bi tesko opstalo .
I,Dika,Temidina kci,jeste boginja pravde,ali je to i Temida.Vec sam rekao da je ona sveobuhvatnija,olicenje kosmicke pravde.Nikako boginja prava.Gde li samo nadje tu razliku izmedju Dike i Temide?! :confused:

Nerej
Kako ti uspevas da samom sebi uskaces u stomak,to je za divljenje.Ja,iduci za Niceom hocu da uzdrmam temelje morala i bas to "sazaljenje".

Bas si uzdrmao temelje morala tom pogresnom interpretacijom Nicea. :D

Sazaljevaju se slabi.Radije bih da me mrze nego sazaljevaju.

To sta bi ti vise voleo nije predmet filozofije. I ovde nije u pitanju necije osecanje uvredjenosti ili odbijanja da neko prizna da je slab...

Sto se tice toga da li uopste neko ovde cita teme pre nego sto postuje.?
To o sazaljenju sam vec razjasnio a evo i tebi posebno:
Rec "sazaljenje" kao temelj morala u filozofiju je uneo Sopenhauer svojom etickom filozofijom.
Ovde se ne radi o nekoj patetici ili obziru u ophodjenju prema drugima ili "Necu da ponizavam nekoga time sto cu ga sazaljevati, jer je to za njega uvredjivo". Ne radi se ovde o bontonu...o obziru , o sitnicavim ljudskim transakcijama. Vec o situaciji gde je jedan jaci a drugi slabiji, pa ma koliko ta situacija bila uvredljiva za ovog drugog. Ta uvredjenost slabijeg nije pitanje morala.
Vec je paznja usmerena ka jacem, i
i koje to osecanje jačeg sprecava da izvrsi nepravdu nad slabijim. A to sto ce jaci mozda imati obzira pa nece priznati svoju nadmocnost nema veze sa moralom vec sa banalnim ljudskim decjim igrama.
Sustinske stvari su Zozonce ovde u pitanju ne decje igre tipa vredjas me , vredjam se.

Kazes ko daje pravo nekom da nekog sazaljeva?
Daje mu pravo situacija. Sticaj okolnosti. Snaga. Lukavstvo, prilika, ili oruzje u rukama na kraju krajeva i slikovito receno. Ako neko ima pistolj a onaj drugi nema. Onda je ovaj sa oruzjem Bog koji moze da odlucuje o zivotu i smrti ovog bez oruzja. To je situacija macke i misa, ma koliko se ovaj bez oruzja "vredjao" jer je slabiji..jer je u toj situaciji mis. O tome se radi. O realnim stvarima, realnim dogadjajima ne o banalnim transakcijma. Laznom i smesnom obziru i laznoj "uravnilovki".

A,primedba se odnosi na drugo-na to da filozof ne treba da sledi svoje instinkte.
Gle,otvaras teme o Niceu,a stalno u tumacenju omasis.Sada mi je jasno i zasto. Van tvog domasaja je ostalo ono mnogo bitno kod Nicea- dionisko,koje neguje instinkte,bas. Zbog nerazumevanja Nicea, i tog dioniskog kod njega, omasio si i temu oko Vecnog povratka...
Ali,tema nije o tome.Tek,gde bi bili bez instinkta?! I pravo bi tesko opstalo .

Kao toliki "poznavalac" NIcea trebao si da procitas njegovo prvo delo "Rodjenje tragedije". Da jesi...znao bi sta znace termini Dionisko vs. Apolonsko.
I da je dionisko kod NIcea nesto daleko od instikta. Nema to Nereju sa tim nikakve veze. :)

I,Dika,Temidina kci,jeste boginja pravde,ali je to i Temida.Vec sam rekao da je ona sveobuhvatnija,olicenje kosmicke pravde.Nikako boginja prava.Gde li samo nadje tu razliku izmedju Dike i Temide?! :confused:

Gde sam nasao razliku ? :) Svuda. Gde se spomene Temida spomene se kao boginja zakonskog poretka....a boginja pravde kod Grka je Dika. Pre je pitanje kako ti nisi nasao razliku ? :)

@oziman
Citas li ti uopste sebe?Toliko si lupetao o Niceu da to cak nije vredno moga odgovora.Zar je moguce da ga toliko ne poznajes?
I,gde to svuda Temidu nazivaju boginjom prava? U Recniku grcke i rimske mitologije,ciji su autori Dragoslav Srejovic i Aleksandrina Cermanovic (inace,jedan od najboljih te vrste,ne samo kod nas, vec i u svetu) Temida se navodi kao olicenje pravde.Uporno.Kao sto se i Justicija naziva rimskom boginjom pravde.
I vise necu,znam da tvoja mora da bude zadnja,u upornom branjenju svojih predrasuda,da ne kazem neku tezu rec.
I zasto sa tobom diskusije uvek ispadnu jalove? Zbog gore navedenog?
Kada citam tvoje postove,poneke,tek,uvek se setim Prudona : "Profesor treba da govori,govori i govori,ne toliko da bi nesto rekao vec da ne bi ostao nem."

Da li to što vas sprecava da atakujete na tudju imovinu, tudje dostojanstvo, tudju snagu i slobodu jeste sazaljenje i griza savesti (temelj morala)

Ili vas u tome sprecava strah od zakonom zaprećene kazne ?

Ko ti to baje da ljudi imaju moral? I da se plaše zakona? Tek kad im je nož za vrat(metafora:D) onda reaguju kako moraju. Ja nisam takav iz principa, neznam dali je to moral ili kako oćeš zovi, čovek kao svesno biće razlikuje pravdu od nepravde i na njemu je da izabere. Ovaj svet je katastrofa i nepravde je mnogo, neznam šta više da kažem...

Правни систем државе са својим кривични закоником јесте збирка противмотива.

Или на сваки мотив који може покренути нечију вољу на деловање противстављен је мотив који је треба спречити у томе.

Или, желиш пљачкати и уживати у задвољствиам које новац пружа, банка је веома привлачан мотив...али је противмотив казне у затвору ипак јачи.

Сада се поставља питање, шта је са онима који ипак удовоље својој жељи? Да ли је због тога кривични законик бесмислен када његови противмотиви нису деловали у том случају?

Није, јер код дотичног који је деловао упркос запрећеној казни, мотив задовљстава у опљачканом новцу, противмотив у виду казне предвиђен кривичним законом није био довољан да надвлада, зато је дотични извршио кривично дело. То не значи да је правни систем са својим кривичним закоником који нуди противмотиве бесмислен, већ да није деловао у случају тог конкретног карактера за који је био исувише слаб. Зато се такви појединци, такви карактери, изолују од друштва смртном казном или вишедеценијском изолацијом у затвору.

Уједно, казна дотичнима бива пример свима осталима који би исто тако пали у искушење да опљачкају банку и тако себи обезбеде многобројна задовољства на овом свету које новац може пружити, а што је признаћеш привлачан мотив.

Такође, код верника је иста ситуација, само што је противмотив код њих не кривични законик државе, неко "кривични законик" декалога из Бибилије.

Или имаш жељу да опљачкаш банку, али те страх божје казне, и то је противмотив да то не урадиш.... а жеља остаје.... зато си и крив, и зато Исус каже."

Čuli ste kako je kazano starima: ne ubij; jer ko ubije, biće kriv sudu.A ja vam kažem da će svaki koji se gnjevi na brata svojega ni za što, biti kriv sudu

Čuli ste kako je kazano starima: ne čini preljube.
A ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom, već je učinio preljubu u srcu svojemu.

U ovoj temi o dami s povezom i mačem je bilo rasprave da li je postojanje božansko ili demonsko...
Iz ljudskog rakursa je to moguće procenjivati!!! INAČE NE!
iZ RAKURSA SAMOG POSTOJANJA-TO JE NEVAŽNO PITANJE...
U pitanju su ljudski mizerni egzistencijalni (ega) interesi...Da ne kažem:sitnosopstvenički...
Etika i pravo treba da budu usmereni ka KREACIJI! Takvi ne bi imali veze s pravdom več sa funkcionalnošću...Niče bio na dobrom putu,ali nije doterao stvari do kraja ljudske priče i zloupotrebljeno-kao što je poznato...Ljudska bi dužnost bila da podržava kreaciju i ljudsko uzdizanje kroz nju...
Slično mišljenje ovom izneo i Marlon (ime klona neki hipotalamus-šta li:))u temi koju sam pokrenuo o životima,dušama,logosima,bogovima...Bar u nečem smo se složili...

Poslednja izmena:

Slične teme

Back