Lykoi mačka je jedna od najrjeđih rasa mačaka na svijetu

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.991
Lykoi mačka

Lykoi mačka je jedna od najrjeđih rasa mačaka na svijetu, a naziva se i mačka vukodlak.

Ime Lykoi može biti izvedeno od starogrčkog "Lykos" i znači vuk.

Rijetka vrsta mačaka prvi put se pojavila u Sjedinjenim Državama 2011. godine. Teško ih je naći u Evropi.

Pedigre mačke podsjećaju na vukodlaka zbog rijetke dlake i mješavine crnog i bijelog krzna.


Kako je nastala mačka vukodlak?

Jedinstveni izgled mačke Lykoi proizlazi iz prirodne mutacije lokalne kratkodlake mačke. Takozvani gen Lykoi nalazi se kod običnih domaćih mačaka. Ovo je recesivni gen, tako da oba roditelja mačke moraju imati ovaj gen kako bi štenad mačića Lykoi imala prepoznatljiv izgled.

Godine 2011. rođeno je prvo leglo u Tennesseeju. Da bi to učinio, veterinar Johnny Gobble ukrstio je dvije nepovezane mačke s istim genetskim defektom.

Lykoi gen je odgovoran za to što mačići imaju tako malo krzna. Iako se rađaju s gustim crnim krznom, dlaku gube nakon samo 2 sedmice. Razlog: Neki folikuli dlake nemaju moć da proizvedu kosu i trajno je usidre u kožu.

Tokom mitarenja, mačke su polugole ili čak potpuno ćelave - i vjerovatno bi se smrzle na smrt u divljini.

Ostatak krzna sastoji se od crnih i bijelih dlaka, dajući mački izgled vukodlaka. Stručnjaci ovu specijalnu boju kaputa nazivaju "crno ruan" ili "crno prošiveni". Ne javlja se ni u jednoj drugoj rasi.

Mnogi aktivisti za prava životinja kritiziraju takozvani mučni uzgoj Lykoi mačaka. Jer bi se radilo samo o izgledu životinja - bez uzimanja u obzir fizičkih ili zdravstvenih nedostataka.

Da li je mačka vukodlak opasna?Ne, naprotiv. Iako mačka vukodlak ima izražen instinkt za igru i lov, ona je takođe vrlo prijateljska, privržena i društvena. Takođe se dobro slaže sa svojim vršnjacima.

1693746839933.jpeg
1693746916813.jpeg
 

Back
Top