Pozdrav svima, nije mi radio net nedelju dana pa zbog toga nisam posecivao forum. Da podelim moje iskustvo sa vama. Onog dana kada sam otvorio temu bio sam u veoma teskom stanju kao sto mozete i da zakljucite i mojih postova. Dan pre bozica je jedan moj komsija dosao kod mene. Pricali smo o svemu i svacemu i bio sam tako opusten i mnogo dobro sam se osecao, on je ostao bas dugo kod mene, krenuo je kuci oko 2 uvece. Kada je on otisao moja prva pomisao je bila covece celu noc caskamo a meni ni jednom nije preskocilo srce (ili bar nisam osetio). Sledece veceri pozvali su me drugovi da idem sa njima u crkvu, pristao sam, u crkvi mi je par puta preskocilo srce ali nije strasno, u svakom slucaju osecao sam se mnogo dobro i bio sam mnogo srecan sto su me pozvali sa njima. Pre par dana sam kupio novu wireless antenu i bio sam okupiran postavljanjem iste, i tada sam bio mnogo opusten i zaboravio sam na sve probleme i za to vreme mi srce nije preskakalo ili bar ja to nisam osetio. sinoc sam otisao na trcanje i bas sam dugo trcao i super sam se osecao. I od jutros nisam imao ni jedan jedini preskok srca i imam mnogo manje tripove, ne osecam tezinu i strah kao pre. Danas se osecam kao da sam normalan, kao da nisam lud, ne znam sta mi je ali u svakom slucaju je mnogo bolje. Nadam se da ce ubuduce biti jos bolje i da ce tripovi na kraju skroz nestati. I dalje sam stidljiv i otkrio sam da me hvata panika kada se nalazim u gomili ljudi. Inace bru zli mi je mnogo pomogao , i mnogo me je ohrabrilo to ste rekli da mi nece nista skoditi srcu to sto neki put preskoci, jer sam ja imao tripove da ce srce da mi strada i da cu da umrem. Ovo sto sam ovde pisao je istina, nije laz kao sto ova gore tvrdi. Dakle jos uvek simptomi nisu nestali ali su se dosta smanjili. hvala svima.
Drago mi je da ti je bolje ! Pomogao sam mnogima, nema nikakve sumnje da mogu pomoci i tebi...i to preko foruma!
Vidis iz ovih nekoliko dana mzoes da naucis sledece:
- Kada je covek zaokupiran necim, kada sebi postavi neke ciljeve ALI MALE LAKE OSTVARLJIVE CILJEVE, i kada ih resava korak po kora, oseca se lepo, ispunjeno, kao da je nesto uradio korisno, a posledice su - jaca se samopostovanje, jaca se samouverenost, nestaje sumnja u sebe, covek dobija osecaj da vredi, da zna nesto da uradi, da je promeni nesto pozitivno u svom zivotu.....>Eto vidis zamajavao si se oko te antene i vidis kako je samo ta radnja doprinela da bar na korak ti "ne bude nista" i da zivis i ponasas se kao i svi ostlai ljudi koji nemaju probleme ili pak koji imaju ali koji znaju kako da se izbore sa njima. Nastavi da imas ovako neke malene zadatke koje ces ispunjavati korak po korak i na kraju uvek pohvali sebe kako si uspeo i kako se sada lepo osecas.....
U ovom slucaju sto vise imas novca tj ekonomske moci to ce biti bolje jer mozes npr - Izaci i isprobavati garderobu , pa gledas koja ti najlepse stoji pa kupis nesto...Sto se tice shopinga tu ti je sansa da pozoves neku zensku osobu i zajedno sa nom ides u soping - zene to obozavaju a nikada ne mogu naci muskarca koji ce ici sa njima u soping jer zna se zasto LOL..... I onda ti njoj dajes sugestije kako joj nesto stoji i ona tebi..... Tu ce proteci dosta vremena a ti ces se koncentrisati na garderobu i nju i nema mesta za lose misli....
- Ne znam da li zivis sam ili sa tvojima, ako zivis sam, put pod noge i da odes da uplatis - vodu struju, djubre, telefon itd....Prosetas se kroz mnoge institucije, medju gomile ljudi i tako ti prodje opet dan....Ujedno vezbas i neke socijalne vestine (cekanje u redu, strpljenje, kulturno izrazavanje, uvazavanje starijih osoba itd)
Prosla je nova godina i Bozic, mogao si napr da ides da razgledas ukrase, da kupis neku malu vestacku jelku i da je kitis, da stavis u sobi balone i td....Jeste da deluje kao savet za neko dete, ali ove sve radnje podsvesno oznacavaju radost i veselje kod svakog coveka jer covek projektuje lepe slike iz detinjstva kada je bio ushicen i jedva cekao da dodje deda mraz i ostavi mu ispod jelke novog X man-a i automobil na bezini daljinski ili npr devojcice - Barbiku sa njenom kucom......
Nastavi sa trcanjem i bilo kojim vidom kardio treninga - Dok se vezba organizam luci hormone srece i zadovoljstva, i zato se svi osecamo happy posle trenign ai "nekako bolje" ....A zapravo telo je u gorem stanju - mrcvare se misici, stradaju zglobovi, adenozin tri fosvat se trosi kao gorivo iz misica.... Telo se prilikom treninga raspada...Ali zato i organizam luci te hormone srece da mi ne bi osetili lose stvari treninga.... ISKORISTI PRIRODNU HEMIJU ORGANIZMA , I NASTAVI SA KARDIO AKTIVNOSTIMA.
Posle treninga sledi dobra kvalitetna proteinska ishrana.... Jer trening bez prave sportske ishrane ne vredi nista.... Sve sto se istrosilo na treningu i pokvarilo hrana treba popraviti i dopuniti....
Preko dana ne zaboravi da jedes puno slozenih ugljenih hidrata iz voca i povrca, (a nikako proste i vestacke secere) jer nedostatak ugljenik hidrata u telu moze dovesti do pojave DEPRESIVNOG RAZMISLJANJA! Zato npr devojke kada su tuzne i kada ih ostavi decko one cepaju cokoladu i jede im se nesto slatko puno..... Zato tako brzo potegnu za cokoladom - jer se osecaju bolje...
Lezi najkasnije u 10pm i ustaj u 8-9am , i odrzavaj taj bioritam.... Sve ostalo ce dovoditi da se osecas hronicno umorno i iscrpljeno, a vec si i psihicki iscrpljen, tako da svako fizicko iscrpljenje ti ces doziveti kako ti je psihicki lose, i kako ti nesto nije u redu sa zdravljem (hipohindricno razmisljanje) i onda ces pogorsati i psihicko a potom i fizicko zdravlje...A to sve zbog hronicnog umora....
Tako da , PREVENCIJA U SAKE, i bar obezbedi sebi odlican bioritam, 10pm-8-9am....
Kao sto vidis, kad ane obracas paznju na srce, ono radi lepo.... KAda obratis paznju i to kada obracas paznju i vise nego sto je potrebno (neuroticno obracanje paznje) onda ONO "NAMERNO PRESKACE" ....odn, ti ga sam teras da preskace, jer mu podsvesno kazes da si u zivotnoj opasnosti i da treba nesto raditi i onda ono normlano da ce da radi ubrzano i da preskace da bi napumpalo dovoljno krvi za misice...... Kada mu ne dajes povode za to putem misli, ono nece tako raditi jer ce mzoak shvatiti da ti nisi u ni u kakvoj opasnosti, pa prema tome postepeno ce se odviknuti da se tako ponasa u normlanim situacijama.
Kupi neki caj no stress i pij to svakog dana, kupi vitamine beviplex, cisto malo preventivno da smanjis vakodnevnu kolicinu normlanog stresa koji svi mi imamo i dobijamo svakog dana.