LSV: Fašiste koji slave Milana Nedića hitno procesuirati i zatvoriti

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860
LSV: Fašiste koji slave Milana Nedića pod hitno procesuirati i zatvoriti

bg-milan-nedic-061115-1900-nbr-02-20151106-164919845-mxf-still001-47918.jpeg


Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton zatražio je danas od nadležnih da „u najkraćem mogućem roku uhapse, procesuiraju i kazne pripadnike neofašističke grupe“ koja je u Beogradu obeležila godišnjicu bivšeg predsednik srpske vlade generala Milana Nedića.

1675600068414.png


Marton je rekao da je reč o „zločincu i fašističkom saradniku“ odgovornom za stradanje velikog broja građana u Srbiji u toku Drugog svetskog rata.

04-nedic%20(1).jpg


„Postavljamo pitanje policiji zašto nije sprečila ovaj nezakoniti skup, kada u našoj zemlji postoji veoma precizan Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija i zabrani upotrebe njihovih simbola. Da li je antifašizam u Srbiji samo mrtvo slovo na papiru“, istakao je Marton. https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...milana-nedica-hitno-procesuirati-i-zatvoriti/

Zbilja smjelo! U jednom društvu koje je duboko ogrezlo u povijesnom revizionizmu pošto je odbacilo svjetle tekovine Narodno Oslobodilačke borbe i Revolucije, Liga socijal-demokrata Vojvodine smjelo nastupa. Jednom kada srbijanski narod bude smogao snage osloboditi se jarma koji mu je nametnuo režim Aleksandra Vučića, slavljenje kvislinga i razne neofašističke grupe prvo su što će morati biti stavljeno van zakona. Smrt fašizmu - sloboda narodu!
 

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

U Srbiji bez odgovora na pozive za zabranom veličanja Milana Nedića


08530000-0a00-0242-22e3-08db06d94a76_cx0_cy1_cw0_w1023_r1_s.jpg


Skup pristalica neonacističke grupe "Zentropa Srbija" povodom godišnjice smrti Milana Nedića, 4. februar 2023.
Više desetina pristalica neonacističke grupe "Zentropa Srbija" okupilo se 4. februara u centru Beograda povodom godišnjice smrti Milana Nedića, predsednika kvislinške Vlade za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Nedaleko od njih, okupili su se antifašistički aktivisti koji su nosili transparente "Smrt fašizmu, sloboda narodu", "Kolaboracionista" i transparente opozicionog pokreta "Ne davimo Beograd", koji je ranije pozvao na zabranu skupa neonacista.

Kordon policije postavio se između dva skupa, a osim dovikivanja nije bilo incidenata.


Neonacistička grupa Zentropa Srbija na dan smrti Milana Nedića, u Beogradu 4. februara
Pročitajte i ovo:

Neonacisti obeležili smrt Milana Nedića u Beogradu


I nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je ranije policiju da zabrani okupljanje neonacista, a vlast u Srbiji da jasno osudi skupove "kojima se slavi nacizam i antisemitizam, širi rasna mržnja i slave saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu".

Ko je bio Milan Nedić?​


Milan Nedić bio je predsednik takozvane "Vlade narodnog spasa" u vreme nemačke okupacije Srbije od 1941. do 1944. godine.


Juna 1945. proglašen je za ratnog zločinca zbog izdaje naroda, službe okupatoru, mučenja i terorisanja stanovništva.

Kao čelnik kolaboracionističke vlade, Nedić snosi odgovornost za saradnju sa nacističkom Nemačkom i učešće u holokaustu, ubistva i progon antifašista, hapšenje Jevreja, pljačku njihove imovine i učešće u egzekucijama u logorima Topovske šupe i Banjica u Beogradu.

Nedićeva policija i žandarmerija je, uz nemačke okupacione vlasti, bila ključna u istrebljenju jevrejskog i romskog stanovništva, kao i antifašista.

Beograd je bio jedan od prvih gradova u okupiranoj Evropi koji je proglašen za "judenfrei" ("očišćen od Jevreja").

Iz policije 3. februara nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) da li su o skupu obavešteni i da li će ga zabraniti.

Javno dostupne arhive čuvaju uredbe, naredbe i dekrete Nedićeve vlade o zabrani prava na rad i pohađanje fakulteta Jevrejima i Romima, i konfiskaciji njihove imovine.

Kolaboracionistička vlada Milana Nedića raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara, napustio zemlju.

Britanci su ga izručili jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. godine.

Početkom februara iste godine izvršio je samoubistvo u istražnom zatvoru u Beogradu, pre nego što je suđenje počelo.

Šta navode zagovornici Nedićeve rehabilitacije?​


Nedićevi potomci su u zahtevu za njegovu rehabilitaciju naveli da je "lišen slobode bez sudske odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga".

Uz tvrdnje da je Nedića ubio komunistički režim, zagovornici rehabilitacije među kojima su i pojedini istoričari, tvrde da je ulogu predsednika okupacione vlade preuzeo pod prinudom i kako bi "spasio svoj narod".


Takođe navode da nije znao za zločine koji su počinjeni pod njegovom komadom.

Neonacisti i ekstremni desničari u Srbiji se na godišnjicu smrti Milana Nedića okupljaju godinama unazad.

Šta je odlučio sud?​


Aprila 2019. godine Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je odluku Višeg suda kojom je odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Ovim je odluka o odbijanju rehabilitacije postala pravosnažna i pokretači postupka više nemaju pravo žalbe.

"Lice čija se rehabilitacija traži je od strane okupatora postavljeno za predsednika Vlade koja je za vreme manadata pomagala okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u progonu svih onih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora ili nisu delili njegova politička ili ideološka ubeđenja ili se nisu pridržavali okupacionih propisa, a o čemu svedoči niz dokumenata", objavljeno je na sajtu suda 23. aprila 2019.

D55C0BC2-861A-447E-895D-B5B7FFFD6B83_w1023_r1_s.jpg


Postupak pravne rehabilitacije, koji je započet 2015. godine, izazvao je polemike u javnosti.

Svako ročište pratili su ispred suda skupovi desničara i Nedićevih pristalica sa jedne, i antifašista sa druge strane.

Ko slavi Nedića?​


I na godišnjicu njegove smrti godinama se održavaju skupovi neonacista i ekstremnih desničara.

Poslednji je organizovan u Novom Sadu 2021. godine, kada je u centru tog grada grupa članova i pristalica ekstremno desničarske organizacije "Tradicionalisti" palila sveće i pevala u čast Nedića i Dimitrija Ljotića, komandanta kvislinške paravojske za vreme Drugog svetskog rata.

Slaveći Nedića, ekstremni desničari su 4. februara 2018. na skupu u Beogradu isticali nacističke i fašističke simbole zbog čega je Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu protiv nekoliko učesnika podnelo krivične i prekršajne prijave.

Među njima je Marko Gajinović koji je, kako je ranije pisao RSE, povezan sa neonacističkim grupama "Nacionalni srpski front" i "Zentropa Srbija".

Gajinović je ujedno i zastupnik udruženja "Klub 451".

"Klub 451" je dospeo u žižu javnosti kao prostor u kojem je početkom 2022. trebalo da bude održan koncert švajcarske muzičarke koja izvodi obrade neonacističkih bendova.

Koncert je nakon burne reakcije antifašističkih organizacija i dela javnosti otkazan.

Gajinović je 2017. godine bio deo grupe ekstremnih desničara koja je na prostorijama Inicijative mladih za ljudska prava lepila plakate sa porukom "Soroševi plaćenici", aludirajući na Džordža Soroša (George Soros), osnivača Fondacije za otvoreno društvo.

U "Klubu 451", koji zastupa Gajinović su za RSE ranije naveli "nisu politička organizacija i da se ne identifikuju ni sa jednom političkom ideologijom".

"Ako Vas pak interesuje da li postoji neka ideologija bliska našem kolektivu, mi vam odmah možemo dati odgovor - anarhizam nam je najbliži srcu i simpatišemo ideje ekstremnog centra", naveli su u pisanom odgovoru.


Pozivi na zabranu veličanja Nedića​


"Instrumentalizacija kulture sećanja koja ima za cilj da umanji i negira odgovornost domaćih kolaboracionista za učešće u genocidu nad Jevrejima i Romima, vetar je u leđa za nasilje nacističkih grupa u Srbiji", upozorila je nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava u pozivu policiji da zabrani skup neonacista.

Na zabranu je pozvao i parlamentarni opozicioni pokret Ne davimo Beograd.

"Ovakve organizacije veličaju najopasnije ideologije i slave najmračnije događaje i ličnosti iz istorije, kakav je bio narodni izdajnik i ratni zločinac Milan Nedić kome je najavljeni skup posvećen", navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

Iz Inicijative mladih upozoravaju i na porast broja napada na antifašiste i antifašistkinje u Srbiji.

Polovinom januara, maskirani napadači razlupali su lokal "Crni ovan" u Novom Sadu i povredili dve osobe.

"Crni ovan" je mesto gde se okupljaju novosadski antifašisti i u kojem se održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije.

Policija je dan nakon napada, 16. januara, saopštila da je uhapsila je trojicu osumnjičenih.

Na porast antisemitskih incidenata ukazuju i nacistički simboli koji su u Danu sećanja na žrtve Holokausta osvanulina Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu.

Prekrečeni su 30. januara, nakon što je Jevrejska opština slučaj prijavila policiji.
 

krinka5

Elita
Poruka
21.312
Priča o Nediću uopšte nije smešna.
Da zaista , izdajnika natopoturica i raznih drugih uvlkača okupatoru koji se na kraju pretvorre u dželate vlastitog naroda kod Srba bi morali da izazovu samo gađenje i prezir a ne smeh. Nešto m je poznato to uvlakači okupatora i natopoturica sa ovog foruma :think: pa da ti si Dlugomire prvi iz te fele.
 

kapetanmark

Elita
Poruka
20.959
general Nedic, covek koji je razumeo svu strahotu i posledice rata, gde je gurnut srpski narod...a ovaj narkoman Marton, poceo da krizira...bilo bi zanimljivo videti policijska saznanja o njemu
a zna za njega svako.

ove toboz anti fasisticke mantre redovno u ns forsiraju nedim i dinko , muslimani iz tuzle i bjeljine koji su dosli u ns tokom rata u bih devedesetih. nedim je toboz predsednik nezavisnog udruzenja novinara vojvodine u cijem sastavu ima svog dinka i mozda jos kojeg anti srbina. ostali novinari ga ne fermaju kolko ni krava balegu.

te njihove antifasisticke akcije cine par ljudi, a ovam oredovno pokusava da to predoci kako je ns antifasisticki...

pa i jeste, ali su fasisti upravo potomci muslimana i hrvata iz ndhazije, e ns je protiv takvih.

zamislite kako bi prosao srbin u sarajevu da ovako dejstvuje i da je dosao tamo za vreme rata ?

kolko b ise glave on nanosio ?

to upravo govori kolko smo mi u stvari normalni ljudi jer su ovakvi primeri i dalje zivi.

neka zive.

ali, treba im ukinuti anti srpsko delovanje.
 

Gruban

Buduća legenda
Poruka
36.080
Pogledajte prilog 1293115

Када је снимљена ова фотографија? Изгледа лажно
Sa Hitlerom su se sastajale sve značajnije ličnosti toga vremena.Britanski premijer Čembrlen,francuski premijer Daladje,sovjetski drugi čovek Molotov...
Time je Hitlera proglasio za ličnost godine.
 

ИПХ ЗИЛОТ

Veoma poznat
Poruka
12.240
Juna 1945. proglašen je za ratnog zločinca zbog izdaje naroda, službe okupatoru, mučenja i terorisanja stanovništva.
За ову гнусну србофобну лаж би ти требо да обрадујеш неког робијаша у падињику, са све мангулицом...
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
38.773
Sama ideja da su Srem Banat i Bačka nešto različito od Srbije izrazito je fašistička.Pokojno zločinački ubjeni general Nedić nije bio fašista.Bio je demokrata i srpski patriota.To je ono što fašistima smeta.

I ovi koji veličaju generala Nedića ( evidentno nemačkog saradnika - šta god da je uradio za Srbe, a uradio je mnogo on je ipak personifikacija onoga kako nas Nemci vide kada oni dominiraku Evropom) a i ovi koji se kao bore protiv fašizma, ali ne i nacizma su na istim jaslama i kod iste službe banonenti

Obično se ovakve "proslave" i "reakcije" pojave kada Srbija baš nije voljna da još jedan svoj nacionalni i državni interes podredi do skorašnjem glavnom gazdi ove koji sedi u Berlinu
 

Top