Loza Nikolaja II Aleksandroviča Romanova, zadnjeg ruskog cara

Sensei

Master
Moderator
Poruka
70.611
Sensei Presents.png

Slučajno sam naleteo na opasku da je Car Nikolaj Romanov ličio veoma na svog bliskog rodjaka, Kralja Velike Britanije, Džordža V. Za mene je to bila novost, a gledajući ovlaš naše i ruske izvore nisam mogao da pronadjem ni reči o tome. Kako je takve podatke ipak nemoguće sakriti, a ako niste do sada znali, pročitajte šta sam našao iz drugih izvora:

Mikola II (cropped)-2.jpg

Nikolaj II Aleksandrovič Romanov je rođen u Aleksandrovoj palati u Sankt Peterburgu, Rusko carstvo, najstarije dete cara Aleksandra III i carice Marije Feodorovne iz Rusije (prethodno princeza Dagmar od Danske). Imao je petoro mlađih braće i sestara: Aleksandra (1869–1870), Djordja (1871–1899), Kseniju (1875–1960), Mihajla (1878–1918) i Olgu (1882–1960). Nikolaj je često nostalgično govorio o svom ocu u pismima posle Aleksandrove smrti 1894. Takođe je bio veoma blizak sa svojom majkom, što je otkriveno u njihovim objavljenim pismima jedno drugom.

Baka i deka sa očeve strane bili su car Aleksandar II i carica Marija Aleksandrovna (prethodno Princess Marie of Hesse and by Rhine). Njegovi baka i deka sa majčine strane su bili kralj Kristijan IX i danska kraljica Luiz. Nikolaj je bio pre svega nemačkog i danskog porekla, a njegov poslednji etnički ruski predak bila je Velika vojvotkinja Ana Petrovna iz Rusije (1708–1728), ćerka Petra Velikog.


King George V and Tsar Nicholas.jpg

Ruski car Nikolaj II sa svojim fizički sličnim rođakom, kraljem Velike Britanije Džordžom V (gore desno), noseći nemačke vojne uniforme u Berlinu pre rata; 1913.

Nikolaj je bio u vezi sa nekoliko monarha u Evropi. Među braćom i sestrama njegove majke bili su danski kralj Frederik VIII i kralj Grčke Džordž I, kao i kraljica Velike Britanije Aleksandra (u kao supriga kralja Edvarda VII). Nikolaj, njegova supruga Aleksandra i nemački car Vilhelm II bili su rođaci prvog kolena kralja Džordža V Iz Velike Britanije. Nikolaj je takođe bio prvi rođak i norveškog kralja Haakona VII i norveške kraljice Maud, kao i danskog kralja Kristijana X i grčkog kralja Konstantina I. Nikolaj i Vilhelm II su zauzvrat bili rođaci drugog kolena, jer su obojica potomci kralja Frederika Vilijama III iz Pruske, kao i praunuci ruskog cara Pavla I. Pored toga što su bili rođaci drugog kolena od Luja II, Velikog vojvode od Hesea i njegove supruge princeze Vilhelmine od Badena, Nikolaj i Aleksandra su takođe bili treće koleno rođaci, jer su obojica bili potomci kralja Frederika Vilijama II iz Pruske.

Car Nikolaj II bio je rođak Velikog Vojvode Nikolaja Nikolajeviča. Da bi se između njih napravila razlika, Veliki Vojvoda često je u carskoj porodici bio poznat kao "Nikolaša" i "Nikola visoki", dok je car bio "Nikolaj Niski".

U detinjstvu, Nikola, njegovi roditelji i brat i sestra bili su u godišnjim posetama danskim kraljevskim palatama Fredensborg i Bernstorf da posete njegove bake i deke, kralja i kraljicu. Posete su takođe poslužile kao porodična okupljanja, s obzirom da će brat i sestra njegove majke takođe dolaziti iz Velike Britanije, Nemačke i Grčke sa svojim porodicama. Tako je tamo 1883. flertovao sa jednom od svojih rođakinja, princezom Viktorijom. Nikolaj je takođe bio u pratnji roditelja i mlađeg brata, dvogodišnjeg Džordža, 1873, u dvomesečnoj, poluzvaničnoj poseti Velikoj Britaniji. Nikolaj i njegova porodica odseli su u Marlborou Hausu u Londonu, kao gosti njegovog "ujka Bertija" i "tetke Aliks", princa i princeze od Velsa, gde ga je ujak razmazio.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top