lovci na ljudske duše

pa ja sam vise onako generalizovao , sto je uvijek najmanje dobra varijanta
cinjenica je da je katolicka crkva bezobrazno bogata
pa eto ona isplata za sudsko poravnanje u americi od 65 miliona prije par godina
to im je jako tesko palo :) hmm da..

pravoslavna zaostaje debelo (spletom istorijsko politickih okolnosti )
ali i dalje su jako jako bogati
evo licni primjer iz suda kojem sam ja prisustvovao
pravoslavna crkva je kao tuzena trebala prosle godine da isplati po presudi 2 miliona eura
uplata je izvrsena na racun tuzioca u roku od 5 dana po pravosnaznosti presude..
a to je bio samo jedan postupak

to mi je nekako nespojivo sa idejom siromastva i odricanja

sa ovim ostalim sto si napisao se slazem
poz :)

Gdje je to pravoslavna Crkva izvršila toliku uplatu i kome? :think:

Богдан Тодоров

Сатанисти - овде и сада
SEKTE ZA POČETNIKE
Novi svetski poredak kroz sekte
Kako deluju sekte

Uf, i taj Todorov je onda vrlo nekorektan. Napiše knjigu u čijem naslovu stoji "Satanisti ovde i sada", i onda tu spominje baptiste, nazarene, adventiste, itd. Kakve oni veze imaju sa satanizmom? I šta će prosečan (neobavešteni) čitalac da zaključi? Baptisti = satanisti. Nije u redu.

pa ja sam vise onako generalizovao , sto je uvijek najmanje dobra varijanta
cinjenica je da je katolicka crkva bezobrazno bogata
pa eto ona isplata za sudsko poravnanje u americi od 65 miliona prije par godina
to im je jako tesko palo :) hmm da..

pravoslavna zaostaje debelo (spletom istorijsko politickih okolnosti )
ali i dalje su jako jako bogati
evo licni primjer iz suda kojem sam ja prisustvovao
pravoslavna crkva je kao tuzena trebala prosle godine da isplati po presudi 2 miliona eura
uplata je izvrsena na racun tuzioca u roku od 5 dana po pravosnaznosti presude..
a to je bio samo jedan postupak

to mi je nekako nespojivo sa idejom siromastva i odricanja

sa ovim ostalim sto si napisao se slazem
poz :)

што се тиче римокатолицизма све је јасно, па они имају своју државу!!! без увреде верника римокатолика.
што се тиче СПЦ рекох ли ја да и они имају.

не спојиво је такође да у име људског рода и добробит, технолошким развојем направимо оружије за самоуништење.

једноставно глобално друштво тако функционише, свугде у сваком сегменту имаш моћнике са једне и нас мале са друге стране који све то плаћамо и трпимо последице истог.

Uf, i taj Todorov je onda vrlo nekorektan. Napiše knjigu u čijem naslovu stoji "Satanisti ovde i sada", i onda tu spominje baptiste, nazarene, adventiste, itd. Kakve oni veze imaju sa satanizmom? I šta će prosečan (neobavešteni) čitalac da zaključi? Baptisti = satanisti. Nije u redu.

Moja greška...izvlačila sam delove samo iz poslednje tri stavke, izbacila sve o satanizmu, a navela naslov knjige.
Uglavnom su navedene sekte koje su zastupljene na ovim prostorima...
Zvanična definicija sekte je verska organizacija/udruženje...tako da...i hrišćanstvo se može tretirati kao sekta, što je i bilo.

Mada je svojevremeno bila Kojicina tema o misionarenju, mislim da se i na ovoj temi može diskutovati u tom kontekstu. Jesu li svi misionari "lovci na ljudske duše"?

Misija je u svom izvornom značenju nalog, a kada govorimo o misionarima vere, misija je, dakle, širenje vere po zadatku od izuzetne važnosti i sa naročitim ciljem. Misionari su u ranijim vremenima bili uglavnom sveštena lica, poslata u relativno nepoznat deo sveta da šire dogmu svoje crkve, i njihov je učinak – s kulturološkog aspekta - kontroverzan. Činjenica je da je većina tadašnjih misionara morala biti od ugleda i poverenja, jer je samo tako, ličnim primerom, mogla pridobiti pastvu.
U novije vreme su, čini se, stvari drugačije: biti misionar ne znači nužno biti i "čovek za primer".
Kakva je i postoji li suštinska razlika između misionara nekad i sad? Da li je misionarenje atak na ličnost? Smetaju li vam metodi ubeđivanja u ispravnost nečijih verskih shvatanja, i zbog čega?
KO utvđuje ko je "lovac na ljudske duše" a ko "pravi" misionar od ugleda?

Mada je svojevremeno bila Kojicina tema o misionarenju, mislim da se i na ovoj temi može diskutovati u tom kontekstu. Jesu li svi misionari "lovci na ljudske duše"?

Misija je u svom izvornom značenju nalog, a kada govorimo o misionarima vere, misija je, dakle, širenje vere po zadatku od izuzetne važnosti i sa naročitim ciljem. Misionari su u ranijim vremenima bili uglavnom sveštena lica, poslata u relativno nepoznat deo sveta da šire dogmu svoje crkve, i njihov je učinak – s kulturološkog aspekta - kontroverzan. Činjenica je da je većina tadašnjih misionara morala biti od ugleda i poverenja, jer je samo tako, ličnim primerom, mogla pridobiti pastvu.
U novije vreme su, čini se, stvari drugačije: biti misionar ne znači nužno biti i "čovek za primer".
Kakva je i postoji li suštinska razlika između misionara nekad i sad? Da li je misionarenje atak na ličnost? Smetaju li vam metodi ubeđivanja u ispravnost nečijih verskih shvatanja, i zbog čega?
KO utvđuje ko je "lovac na ljudske duše" a ko "pravi" misionar od ugleda?

To umnogome zavisi od onog ko je predmet misionarenja ili lova....Primer starih Mongola koji su dozvoljavali misionarenje svim religijama najbolji je primjer. Oni su uspeli da ublaže onu nasilno islamsko širenje

Hrišćanstvo i ne možeš svrstati u sektu...:neutral:

Strogo formalno, hrišćanstvo i islam su sekte judaizma.
Ja bih radije izbegavao termin "sekta", jer na našim prostorima većina ljudi ne zna šta taj termin znači, te ga upotrebljava neselektivno i po pravilu u negativnom, pežorativnom kontekstu, čemu doprinose i priučeni autori kao što je ovaj koji je pisao tekst citiran u uvodnoj poruci.
Postoji sasvim odgovarajući termin denominacija, koga je bolje upotrebljavati jer se niko neće naći uvređen.

Svaka religija je počela kao sekta...

Pogrešno. :roll:

Reč sekta potiče od latinske reči secta od sectarius, sectilisi, sequi - odseći, odeliti, slediti, pratiti načela; stranka, škola, frakcija

Sekta podrazumeva da se neka grupa odvoji od postojećeg učenja, na primer hrišćani i muslimani od judaizma, pre toga judaizam od svog politeističkog oblika, uz uvođenje prerade Jahua u vidu Jehove, itd.

Postoje religije koje nisu tako nastale, na primer animizam, šintoizam, i druge.

Svakako za sve religije važi da su se menjale od svog nastanka do danas, ali to ne znači da su sve religije počele kao sekte.

Pogrešno. :roll:

Reč sekta potiče od latinske reči secta od sectarius, sectilisi, sequi - odseći, odeliti, slediti, pratiti načela; stranka, škola, frakcija

Sekta podrazumeva da se neka grupa odvoji od postojećeg učenja, na primer hrišćani i muslimani od judaizma, pre toga judaizam od svog politeističkog oblika, uz uvođenje prerade Jahua u vidu Jehove, itd.

Postoje religije koje nisu tako nastale, na primer animizam, šintoizam, i druge.

Svakako za sve religije važi da su se menjale od svog nastanka do danas, ali to ne znači da su sve religije počele kao sekte.

Ne mora da bude u negativnom kontextu...s tim što bilo kakvo grananje, podela, asocira na nešto negativno...rekla sam da lično smatram da je sekta neka vrsta "otpada", neko reče: pogrešno.
Sada sam dala zvaničnu definiciju, opet u neku ruku pogrešno tumačenje...jer jasne definicije nema.
Ako kažeš: slediti, pratiti načela...onda Hrišćanstvo jeste bilo sekta.
Valjda ljudi vole da ozvaniče stvari i da daju jasne definicije...svako učenje je priča za sebe, svaki vid misionarenja smatram atakom na zdravu logiku, svest...pa zvalo se to religija, ili sekta, meni je nebitno.

Ne mora da bude u negativnom kontextu...s tim što bilo kakvo grananje, podela, asocira na nešto negativno...rekla sam da lično smatram da je sekta neka vrsta "otpada", neko reče: pogrešno.
Sada sam dala zvaničnu definiciju, opet u neku ruku pogrešno tumačenje...jer jasne definicije nema.
Ako kažeš: slediti, pratiti načela...onda Hrišćanstvo jeste bilo sekta.
Valjda ljudi vole da ozvaniče stvari i da daju jasne definicije...svako učenje je priča za sebe, svaki vid misionarenja smatram atakom na zdravu logiku, svest...pa zvalo se to religija, ili sekta, meni je nebitno.

U krajnjem ishodu nikakve razlike nema izmedju sekti i ekumenizma.

Pravoslavna crkva ima bolji način da primorava i svoje sledbenike ali i sledbenike drugih religija pa i ateiste da daju njoj svoj namet.

Sećate li se kako?

Malo, malo pa preko doplatnih poštanskih markica, hteli ili ne, morate davati za izgradnju hrama.

Svakako da to nije sektaški, jeli tako draga Jelena.

Da je autor knjige koju si navela malo bolje razumeo život ne bi ni pisao tu knjigu.

Uostalom te velike religije se tako i raspadaju sa vremenom i prostorom. Proces raspadanja Pravoslavlja je upravo u toku po sistemu "svaka vaška obaška."

Ako je taj Todorov dobro razumeo život umesto da osudjuje ono što je njemu nepoznato bilo bi bolje da je ukazao na ono što je istinski vredno. Najlakše je kritikovati, upirati prstom, nipodaštavati.

Jelena, Sa kojim motivom si pokrenula ovu temu??

Poslednja izmena:
Pravoslavna crkva ima bolji način da primorava i svoje sledbenike ali i sledbenike drugih religija pa i ateiste da daju njoj svoj namet.

Sećate li se kako?

Malo, malo pa preko doplatnih poštanskih markica, hteli ili ne, morate davati za izgradnju hrama.

Svakako da to nije sektaški, jeli tako draga Jelena.

"Sledbenici" daju i državi, koja nije sekta...hteli, ne hteli...možda je termin "sektaški" pogrešan u ovom slučaju.
"Najjednostavniji i najbrzi nacin da se zaradi milion dolara jeste osnivanje sekte" - Lafajet Ronald Habard osnivac sajentologije...:lol:

Da je autor knjige koju si navela malo bolje razumeo život ne bi ni pisao tu knjigu.

Uostalom te velike religije se tako i raspadaju sa vremenom i prostorom. Proces raspadanja Pravoslavlja je upravo u toku po sistemu "svaka vaška obaška."

Ako je taj Todorov dobro razumeo život umesto da osudjuje ono što je njemu nepoznato bilo bi bolje da je ukazao na ono što je istinski vredno. Najlakše je kritikovati, upirati prstom, nipodaštavati.

Jelena, Sa kojim motivom si pokrenula ovu temu??

"Teoloska ucenja sekte definisu kao svaku versku skupinu koja propoveda i podrzava versko ucenje i doktrinu koja je u suprotnosti sa ucenjem zvanicne crkve.
Socioloska definicija pod sektama podrazumeva: Oblik verskih zajednica cija se doktrina, nacin organizovanja sledbenika i tretman u drustvu, u velikoj meri, razlikuju u odnosu na postojece religije. Sustina njihove doktrine sastoji se u oponiranju, delimicno ili u potpunosti, vladajucim teoloskim, ideologijskim i etickim sudovima u drustvu. U pocetku ih karakterise veci asketizam, samodisciplina, ali i fanatizam, u odnosu na maticne vere.
Bezbednosna definicija destruktivnih sekti: Grupe. koje se mogu prepoznati po svojoj manipulaciji usmerenoj na psiholosku destabilizaciju svojih sledbenika, s ciljem da se od njih izvuce potpuna potcinjenost, smanjenje kritickog duha, prekid sa opsteusvojenim preporukama (etickim, gradjanskim, opsteobrazovnim) i koje sa sobom povlace opasnost za individualne slobode, zdravlje obrazovanje, demokratske institucije. Te grupe koriste filozofske, religiozne i terapeutske maske da bi sakrile cilj dobijanja vlasti, uticaja i sledbenika."

Ja ovde ne vidim ništa pozitivno, mada ne poznajem tematiku, priznajem, po meni je svaka religija loša, hrani/zloupotrebljava ljudsku potrebu za zajednicom, pripadanjem "nečemu", veri, ubeđenju....
JS su me motivisali (negativno)...ali vidim da je otišla u drugom smeru.

Back