lovachko krshtenje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

o_jovana_o

Početnik
Poruka
2
pozdrav!
htela bih sve vas da zamolim za malu uslugu.
studiram antropologiju i na jednom predmetu dobila sam zadatak da obradim jedan obred prelaza,tačnije lovačko krštenje.

u tom kratkom seminarskom radu ja moram detaljno da predstavim ceo tok lovačkog krštenja,sa svim elementima,znači ko kad kako gde šta.
takođe bih morala da dam i neku analizu tog rituala-zašto se on još uvek upražnjava,šta simboliše, koji je sadašnji cilj tog rituala i tome slično.

bila bih vam veoma zahvalna ako biste mi izašli u susret.

veliki pozdrav!!
 
lovačko krštenje se "obavlja" samo jednom i to prilikom prvog odstrela mladnog, novopečenog lovca, bez obzira na vrstu divljači.
Lovačko krštenje se obavlja na uglavnom u lovačkom domu, a nekad i na poslednjem zbornom mestu, na kraju lova. Glavni rekvizit, pored početnikove guzice :lol: , je štap, kojim se obavlja obred. Pre početka se odredi tužilac, a "žrtva" izabere kuma- izvršitelja i branioca. Nakon toga bi trebalo da se održi sudjenje, tipa, npr...
Tužilac: Na kraju ovog lepog dana koji je bio lep provod, dobro druženje i koji je krunisan lepim ulovom, ima još jedan poseban značaj za našeg kolegu Jovana, koji je danas odstrelio svog prvog zeca. Po svim lovačkim zakonima da bi ga priznali za lovca, mora biti kršten. Ako nekim slučajem želi da izbegne ovo krštenje biće kažnjen zabranom izlaska u lov sa nama. Smatram da će tuženi da prizna ovaj čin i da će ga dostojanstveno podneti, u duhu pravog lovca. Ja sam ovde prisutan u ime zečje divljači, da bi ga optužio i kaznio jer je optuženi odstrelio njihovog saplemenika. Međutim, optuženi ima pravo da se brani, tako da ću reč prepustiti odbrani.
Branilac: Kolege, teško je braniti optuženog koji je priznao delo, a i glavni dokaz se nalazi ispred Vas. Međutim verujem da je nevin jer on za to nije sposoban, pak verujem da je zec bio mator i da kad je video mladog lovca, i čuo pucanj, potrčao i da mu je srce tad prepuklo, te stoga predlažem da se moj branjenik oslobodi optužnice i kazne. Ako mislite suprotno ja se neću protiviti kazni, samo molim da se u obzir uzmu dani provedeni u lovištu da bi taj zec bio odstreljen, tolike materijalne i fizičke žrtve, te stoga molim da kazna bude blaža... Bar toliko da može da sedi na pola tura...
Tužilac: Čuli smo odbranu, ali ja mislim da je ona samo varka, i da ima dosta svedoka koji će potvrditi da je taj zec odstreljen. Mislim da je najbolje da optuženi prizna krivicu pa da izvršimo kaznu.
(Lovac sa negodovanjem leže preko zeca, a kum uzima štap. E ovde su različite verzije i ja ću ti opisati onu koju sam ja izveo)
Kum:
Prvi udarac u ime zečjeg roda. Najslabiji
Drugi udarac u ime lovačkog društva. Malo jači
Treći udarac u ime Dijane boginje lova. Najjači

to je to... Ovo je replika krštenja koje sam obavio ove sezone mom mladjem kolegi... :lol: samo što on nije baš mogao najbolje da sedi... :twisted: ja sam inače bio tužilac...

imaš verzije gde se umesto zečjem rodu udara u ime domovine
nadam se da je ok... :D
 
zao mi je shto se nisam ranije javila, ali imala sam problema sa kompom, pa nisam imala pristup internetu vishe od mesec dana.
milane hvala ti puno, znachilo mi je!
sasha, nazalost nisam uspela da nadjem tu knjizicu, ali danas idem do lovachkog saveza u panchevu, pa tju videti tamo-trebalo bi da onii to imaju!
inache,seminarski predajem 8.maja pa ako do tada neko ima neshto da napishe-hvala!

hvala vam svima josh jednom,i
veliki pozdrav!!!
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top