Lost i filozofija

Филм Матриx је искористио неке закључке Берклијеве и Лекове филозофије, преточио их у СФ причу и тиме подстакнуо људе да размишљају о нечему о чему ниСу навикли да мисле или о идеалности опажајног света. Међутим, постоји још јод једно остварање за које сте вероватно чули али га можда нисте доживели на тај начин, а то је серија Лост.

Острво на које су доспели преживели из авиона јесте симбол овога света. Симбол опажајно света у коме живимо, маја, самсара, илузија.

Отићи са острва значи отићи изван илузије, досегнути сопство, свој прави дом, трансцендентни свет ствари по себи.

Ова слика све говори: Обратите пажњу на одраз дрвећа у води.дрвећа
hqdefault.jpg


Нарочито је интересантно да су за имена ликова у серији узели имена филозофа: Џон Лок и Дејвид Хум.

Сви смо ми заробљеници на острву. Сви смо заплетени у мрежу Мајину, свезани у Платоновој пећини.

Како онда преживети на острву на које смо рођењем доспели?

Како тако! Можемо саградити шатор или можемо киснути, можемо радити много тога, али никада не смемо заборавити свој прави дом.
Свет објеката, простор и време нису постојани, они су мрежа Мајина. Изван простора и времена је прави дом за све нас изгубљене на острву.
 
Poslednja izmena:
Уметник који ствара уметничко дело у тим тренуцима престаје бити човек. Субјекат сазнања бива замењен ткз. "чистим субјектом сазнања".

Uistinu Arhiloh je samo usplamteli covek sto voli i mrzi, samo vizija genija koji vise nije Arhiloh, vec genije sveta.
Mi kao saznavaoci nismo jedno i istovetno sa bicem koje, kao jedini tvorac i gledalac komedije umetnosti , priedjuje sebi vecito uzivanje.
Nice iz Rodjenja tragedije.

У оваквом специфичном стању стваралац не може остати дуго, зато је и проблем направити серију која би била уметничко дело. То је одувек био проблем са свим делима која дуго трају и за чије стварање је потребно дуго времена. А данас нарочито приликом стварања серија то долази до изражаја. Дају се кратки временски рокови, форсирају се ствари, сценарији се пишу преко ноћи и на крају све бива далеко од уметности.
Тако је и са Лостом. Прва и друга сезона носе печат уметничке инспирације... остало скоро да није ни вредно гледања.

Ако имаш адсл интернет везу, серију Лист можеш скинути где год хоћеш.

пс. Морам издвојити једну епизоду која је изнад свих. Ова епизода скоро да се може гледати и независно од целог серијала. Ради се о 18. епизоди друге сезоне под називом "Dave". Све што сам рекао на овој теми у тој епизоди је дошло до изражаја.

 
Poslednja izmena:

Back
Top