Loš vam je Wi-Fi signal? - Rešenje je veoma jednostavno

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.165
ruter_120823_tw1024.jpg

Jeste li znali da soba u koju ste stavili ruter može biti uzrok vaših problema sa konekcijom? Položaj je sve kada je ruter u pitanju.
Određeni objekti predstavljaju prepreku i treba ih izbegavati ako želite da održite stabilnu konekciju u celom domu, a važno je napomenuti i da su neke sobe bolje od drugih.

Nikako u kuhinju
Kuhinja je najgore mesto u koje možete da stavite ruter. Kako ruteri emituju radio signale, kuhinjski uređaji i velike metalne površine mogu da ih apsorbuju i ometaju signal.Mikrotalasne pećnice su posebno problematične, jer koriste isti kanal od 2,4GHz kao Wi-Fi ruteri. S obzirom da mikrotalasna ima višestruko veću snagu od rutera, može da uzrokuje ozbiljne smetnje.Zatvoreni i skučeni prostori ometaju širenje signala. Zato ruter nikad ne treba stavljati ispod stepeništa ili u podrum.

Ogledala i akvarijumi
Možda zvuči bizarno, ali akvarijumi i ogledala su veliki neprijatelji Wi-Fi signala. Voda inhibira Wi-Fi signal, zbog toga stavljanje rutera pored akvarijuma negativno utiče na stabilnost konekcije.Ako ruter spustite blizu ogledala, to takođe loše utiče na signal. Ogledalo u velikoj meri rasipa i izobličuje signal, a rezultat može biti konekcija oslabljena za 50 odsto. Ogledala sadrže tanak sloj srebra ili aluminijuma. Metali su generalno dobri provodnici i zbog toga apsorbuju elektromagnetne talase iz rutera, ali i ostale signale slabijeg intenziteta, poput blututa. Pravilo je jednostavno - što je veće ogledalo, to je veći problem.Nisu u pitanju samo ogledala, budite oprezni sa radnim površinama od nerđajućeg čelika ili bilo kojim drugim reflektujućim površinama.Eksperti kažu i da ruter treba držati što dalje od kupatila. Osim ogledala, zidovi kupatila su isprepletani cevima koje su pune vode i koje u velikoj meri mogu da remete širenje signala.

Ne držite ruter pored prozora
Prozor ne odbija signale, ali ih rasipa, pa će tako veliki deo signala pobeći napolje i propasti. Najbolja pozicija za vaš širokopojasni ruter je negde u centru kuće, gde signal ne može da pobegne u oblasti koje ne koristite Wi-Fi.Ruter ne treba držati ni na podu. Najbolje je da je podignuti ga makar metar od zemlje, a poželjno je i više.

Pojedini kućni uređaji mogu ometati signal
Određeni uređaji u kući mogu remetiti Wi-Fi signal. Bebi monitori, televizori i drugi uređaji su posebno problematični jer mogu prepuniti kanal i nadmetati se sa vašom internet konekcijom.

Gde je onda najbolje staviti ruter?
Preporučuje se da se ruter postavi u najcentralniju prostoriju u domu. Najbolje uzdignut na stolu ili polici. Ukoliko živite u kući na više spratova, najbolje je staviti ruter na prvi sprat.Ruteri imaju ograničen opseg i u idealnim uslovima mogu da dobace oko 45m.Međutim, idealni uslovi su retki i u praksi je taj domet često mnogo kraći. Svakom dodatnom preprekom, opseg se još više smanjuje. Stoga, ako živite u stanu ili kući velike kvadrature, možda vam je potreban i pojačivač signala.

(ekapija)

Nikako u kuhinju
Kuhinja je najgore mesto u koje možete da stavite ruter. Kako ruteri emituju radio signale, kuhinjski uređaji i velike metalne površine mogu da ih apsorbuju i ometaju signal.Mikrotalasne pećnice su posebno problematične, jer koriste isti kanal od 2,4GHz kao Wi-Fi ruteri.
Ne koriste.
Koriste frekvenciju koja je blizu, ali nije ista, razlika je obično oko 500MHz.
Zato ruteri imaju mogućnost prebacivanja na različite kanale, bolji imaju i "Dual Band" tehnologiju.
Ako ostaviš na "Auto", ruter će sam izabrati kanal koji je najmanje opterećen, tj. zagušen.
Ili se prebaciš na 5GHz band.

Ne držite ruter pored prozora
Prozor ne odbija signale, ali ih rasipa, pa će tako veliki deo signala pobeći napolje i propasti.
Glupost, signal ne može da "pobegne" nigde, širi se pravolinijski od antene rutera u svim pravcima.
Zidovi slabe i ometaju signal, ogledala i metalne površine reflektuju signal i izazivaju interferenciju.

Gde je onda najbolje staviti ruter?
Preporučuje se da se ruter postavi u najcentralniju prostoriju u domu. Najbolje uzdignut na stolu ili polici.
To je zdrava logika.
Znači dnevna soba ili ... ipak kuhinja. :whistling:

48 komšija sa katancem za wi-fi
a do juče se grebali, za terabajte nisu milosti imali...

da li ste znali da nije zdravo da spavate pored uključenog rutera?
ne znam sta je ljudima sa tim zakljucavanjem

nekad je bilo 3 signala , 2 otkljucana

sad sto kazes 50 , svi zakljucani

meni je otkljucan , domacinski za putnika namernika

ne znam sta je ljudima sa tim zakljucavanjem

nekad je bilo 3 signala , 2 otkljucana

sad sto kazes 50 , svi zakljucani

meni je otkljucan , domacinski za putnika namernika
Sa pravne strane TI si u problemu ako NEKO ZLOUPOTREBI tvoju konekciju za protivzakonito delovanje.

Medjutim, nismo ti mi neka HAJ TEK sredina niti naše banke imaju para ko tamo, tako da ostaje MORALNO PITANJE - ZAŠTO SELJOBERI VOLE DA SE GREBU A NEĆE DA DELE KAD POČNU DA PLAĆAJU?

Ako neko baš uzjaši vezu samo ga isključiš po MAC adresi

EM zračenje je nejonizujuće zračenje, isto kao i obična sijalica.

Znači ruter pored glave je opasan isto kao i obična inkadescentna sijalica pored glave, s tim da sijalica emituje 20-100W zračenja u IR spektru (toplota) i jako malo, oko 2% u spektru vidljivog svetla, a ruter emituje oko 0.1W u EM spektru.

Mnogo je veći izvor EM zračenja mobilni, koji se drži tik uz mozak, a emituje oko 1W.

Ali kao što rekoh, to je sve nejonizujuće zračenje, pa je u principu neškodljivo. Jedino što može to je da zagreje tkivo, ali to je na tim intenzitetima i dalje bezopasno.

Mi u zgradi svi imamo Supernovu,nekada Kopernikus i svima su nam modemi na istoj frekvenciji,a firma ne da druge frekvencije.
Nije isto modem i ruter.
Bez modema ruter ne bi mogao da se nakači na internet.
Bez rutera nijedan uređaj ne bi mogao da dobija signal.
A frekvencija jeste svuda ista, ali zato na 2.4GHz imaš 14 različitih kanala, na 5GHz duplo više.
E sad, na 2.4GHz imaš samo 3 kanala koji se ne preklapaju (1, 6 i 11), ostali se preklapaju.
Na 5GHz ja imam skoro duplo brži internet nego na 2.4GHz jer je manje opterećen.

Nije isto modem i ruter.
Bez modema ruter ne bi mogao da se nakači na internet.
Bez rutera nijedan uređaj ne bi mogao da dobija signal.
A frekvencija jeste svuda ista, ali zato na 2.4GHz imaš 14 različitih kanala, na 5GHz duplo više.
E sad, na 2.4GHz imaš samo 3 kanala koji se ne preklapaju (1, 6 i 11), ostali se preklapaju.
Na 5GHz ja imam skoro duplo brži internet nego na 2.4GHz jer je manje opterećen.
Moj Modem je kobinovan i sa njega ide net na komp i Wi-Fi za telefone.T.j nasi u zgradi.Posto imamo svi iste modeme.Ruteri sluze za sirenje Wi-Fi-ja.Ima ih s kablom i bez kabla.

У МТС моле да не гасимо рутер је после има пробемеа да се угура у мкрежу. Гасим га кад негде идем, када грми и сл.
Лаптопм сам повезао каблом и бежичну ретко укључим. Шта вреди кад 20-ак сигнала комијских бежичних веза пролазе кроз мој стан, горњи спрат..

Greje se.Opali grom pa ga malo dotakao,tako da ne radi na prvom ulazu za napajanje,vec na trecem.Nisu hteli da mi promene modem,posto radi iako sam im rekao da se greje,podosta.Mada mi ne pravi nikakav problem.I ne gasim ga na njegov prekidac,vec na prekidac produznog kabla,tako da je sve iskljuceno u toku noci.
Svaki ruter se greje, zavisno od protoka podataka odn. opterećenja.
Ruter je inteligentni uređaj, kao i PC i grafičke kartice.
Probaj da igraš CoD ili neku još zahtevniju igricu, pa ćeš da vidiš kako grafička vrti
ventilator kao luda, a kad ti prikazuje Desktop ne vrti ga skoro uopšte.

Svaki ruter se greje, zavisno od protoka podataka odn. opterećenja.
Ruter je inteligentni uređaj, kao i PC i grafičke kartice.
Probaj da igraš CoD ili neku još zahtevniju igricu, pa ćeš da vidiš kako grafička vrti
ventilator kao luda, a kad ti prikazuje Desktop ne vrti ga skoro uopšte.
Za grafiku mi je jasno,ali za modem,samo ukljucim komp popodne i ne radim nista i tek sednem uvece i osetim miris plastike.Inace ovako u radu ne smeta nista.Ima kada su unuci tu,koristi se 2 tableta,4 telefona,ali nista vise se ne greje,kao i kada nista ne radi.Kako leti,tako i zimi.

Sto ne kupis ruter? Moj sam platio skoro 300 evra i nemam nikakvih problema, ne gasim uopste :>P
Tehnikolor si dobio? On je stabilniji od Cisca...
Nazalost nije.Inace sam pitao ove iz Supernove da li da kupim drugi modem i postavim,nest zavijaju.Nece da odgovaraju na kvarove,ako se sta desi i tako neke gluposti.Ma dobar mi je ovde u stanu,ali kada izadjem ispred zgrade nema nista.Kad pogledam i sta ce mi.Bas ako zatreba imam na telefonu 2GB neta sa mobilne mreze.

Nazalost nije.Inace sam pitao ove iz Supernove da li da kupim drugi modem i postavim,nest zavijaju.Nece da odgovaraju na kvarove,ako se sta desi i tako neke gluposti.Ma dobar mi je ovde u stanu,ali kada izadjem ispred zgrade nema nista.Kad pogledam i sta ce mi.Bas ako zatreba imam na telefonu 2GB neta sa mobilne mreze.
Wifi ne mozes da ocekujes neki domet na tome, zato kupis svoj ruter, pa prikacis na njega.. moj dobacuje preko ulice :>p

Back