Lopovi sa njiva nose sve što stignu! Đorđe u jednom danu ostao bez tone kupusa, a letos bez 10 tona bostana

Sensei

Master
Moderator
Poruka
81.872
Ove jeseni kao nikada ranije povrtari se žale na učestale krađe po njivama već dospelog povrća za prodaju. Lopovi im, kažu, ulaze u njive kao u svoje i odnose sve što se može unovčiti. Kradu i pumpe za navodnjavanje, agregate, naftu i uvek naprave veću štetu u odnosu na to koliko odnesu, jer bežeći da ne budu uhvaćeni izlome sve biljke u pravcu kretanja.

Lopovima su posebno interesante njive blizu sela i asfaltnog puta, zbog čega povrtari anagažuju čuvare da bi i po danu i po noći sačuvali od kradljivaca teškom mukom proizvedeno povrće. Proizvođaču iz Kovilja kod Novog Sada Đorđu Babiću nedavno je sa njive odneta tona kupusa, a letos, dok je bila sezona bostana, ukradeno mu je deset tona lubenica.

https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/...ad_sidebar_widget&utm_campaign=adria_internal
1730614234161.png

Povrtar iz Lalića Pavel Valent kaže da je već naučio da svake godine ostane bar bez 500-600 tona krompora i da to i nije mnogo, jer je bilo godina kada je ostajao i bez daleko većih količina.

- Uglavnom svake godine imam štetu od lopova i nikako ne mogu da im stanem na put. Obično ulaze u njivu sa velikim kamionima, jednim putem uđu u polje, a drugim izađu, taka da dobar deo oranica izgaze. Nekada i znam ko krade, ali sudski spor i dokazivanje dugo traju, tako da unapred odustajem od tužbe - naveo je Valent.

Bacio im molotova na kamion pa da vidim ko bi opet došao. Pištolj ne smem da imam, benzin i flaša nisu zabranjeni.
Svaki posten covek treba da ima zakonsko pravo da se brani na svom posedu i da brani svoj posed pa i porodicu, ova drzava nema takve zakone nazalost vec se kriminalcima omugacava.

inace lokalni policajac zmuri na nelegalnu secu suma jer ih reketuje za neku kradenu robu.
cige malo plate ali se klate. a ovaj uz redovnu platu uzme jos par.
cak ima redovne musterije za drva. nabavljaju mu braca romi.

tako je i nas nesko surovao sa albancima.

a ima ona jos jedna iz naroda:
dok nije bilo poljo cuvara krao se kukuruz na malo.
na dzakove, gepeke a najgorem slucaju pune ciganske zaprege

odkad smo uveli i placamo poljocuvare, pokrade mi citave njive sa kombajnom. i niko nista nije video

pa se posle nekog vremena naravno saznalo

nema tu zivota za postenog coveka koji bi da gleda svoja posla :)

Ove jeseni kao nikada ranije povrtari se žale na učestale krađe po njivama već dospelog povrća za prodaju. Lopovi im, kažu, ulaze u njive kao u svoje i odnose sve što se može unovčiti. Kradu i pumpe za navodnjavanje, agregate, naftu i uvek naprave veću štetu u odnosu na to koliko odnesu, jer bežeći da ne budu uhvaćeni izlome sve biljke u pravcu kretanja.

Lopovima su posebno interesante njive blizu sela i asfaltnog puta, zbog čega povrtari anagažuju čuvare da bi i po danu i po noći sačuvali od kradljivaca teškom mukom proizvedeno povrće. Proizvođaču iz Kovilja kod Novog Sada Đorđu Babiću nedavno je sa njive odneta tona kupusa, a letos, dok je bila sezona bostana, ukradeno mu je deset tona lubenica.

https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/...ad_sidebar_widget&utm_campaign=adria_internal
Pogledajte prilog 1636260
To je ta nasa topla slavenska i radna dusa.

Praktično ne smeš ništa, samo policiju da pozoveš. Zakon je pisan, slobodno se može reći, po volji kriminalaca.

Ne smeš da fizički da ih napadneš, ne smeš, ne daj bože da pucaš ni u vazduh jer sleduje garantovan zatvor, ne smeš da ih zarobiš, vežeš i slično jer i to protivpravno i krivično kažnjivo. Po krivičnom zakonu Srbije ne smeš ni lopova u svojoj sopstvenoj kući da lišiš slobode ili još gore povrediš. Jedino kada smeš da upotrebiš silu je nužna samoodbrana i to silom koja je jednaka sili kojom si napadnut.
Što se kradja tiče, policija neće da reaguje i da piše prijave za vrednost manju čini mi se od 20000 dinara. Jedino možeš sam da tužiš lopova privatnom tužbom. Ovo je izgleda pisano za Cigane jer bi ih inače zatvori bili puni. Oni to znaju i zloupotrebljavaju i to i zato što su "ugrožena manjina". Priča mi drugar koji je bio u pritvoru, da su Cigani povlašćeni i odmah se žale da su ugroženi, čuvari ne smeju sa njima kao sa ostalima. Eto i tu bolje prolaze nego Srbi...

Poslednja izmena:

Back