Lopovi haraju evropskim auto-putevima

Neno

Elita
Moderator
Poruka
18.376
Krađe se često dešavaju na auto-putevima, kod nas možda nisu tako česte, ali zato jesu u inostranstvu. Zbog toga je potrebno biti oprezan, posebno na odmorištima, odnosno mestima gde inače stanete kada želite da se odmorite ili sipate gorivo.

kradja.jpg
Važno je imati na umu ukoliko putuje ili živite EU.

Belgijski automobilski klub (VAB) objašnjava da je najčešći trik da lopovi na autoputu pokretima pokazuju turistima da nešto nije u redu sa njihovim automobilom. Često to rade na parkinzima uz auto-put ili uz benzinske stanice. Čim vozači izađu, iz kola im ukradu dragocenosti. Lopovi se takođe prave da su i sami u problemima, pa kad drugi vozači stanu da im pomognu, opet se dogodi krađa. Prema VAB-u, većina takvih izveštaja dolazi iz Španije, ali prevare se dešavaju i u drugim državama pa treba biti oprezan.

Svake godine francuska policija upozorava vozače na auto-putevima da paze na lopove koji koriste poznate trikove kako bi opljačkali nesvesne turiste ili iznudili novac. Prvi trik na koji se upozorava u Francuskoj popularno je nazvan italijanska prevara. Lopovi u tom slučaju izduvaju ili probuše jednu od guma automobila koji je ostavljen bez nadzora na parkingu. Zatim čekaju da se vozač vrati. Potom on obično ide do prtljažnog prostora automobila po rezervnu gumu ili opremu za popravku. Lopovi koriste činjenicu da žrtve zaboravljaju da auto nije zaključan pa brzo ulaze u automobil da bi ukrali dragocenosti poput telefona, naočara za sunce, novčanika ili prtljaga. Nije poznato da li je trik dobio prefiks „italijanski“ jer su se za njega specijalizovali uglavnom Italijani. Da ne biste postali žrtva ovog jednostavnog trika, potrebno je prvo zaključati automobil u slučaju probušene gume i skloniti sve dragocenosti iz vida ili ih staviti u pregradu za rukavice (koja se može zaključati).

Pre dve godine francuska policija već je upozorila na takozvani irski trik prevare. Turistima na parkingu prilaze muškarac ili žena iznemoglog izgleda, koji im na engleskom jeziku objašnjavaju da su njega ili nju i njihovu porodicu neki nemoralni lopovi pokrali. Zbog toga ne mogu da se vrate u svoju zemlju pa vas pitaju da im pozajmite novac. Naravno, žrtvama nikada ne vraćaju pozajmljeni novac. Slična tehnika koja se javlja je da lopovi pitaju da li želite da platite debitnom ili kreditnom karticom umesto njih jer oni sami imaju samo gotovinu, a njihova kreditna kartica nije prihvaćena. Nikada ne prihvatajte takvu transakciju jer ćete biti isplaćeni lažnim novčanicama.

Za sprečavanje ciljanih provala potrebno je prilikom parkiranja automobila potpuno isključiti prenosne računare, pametne telefone, tablete i slično. S obzirom na to da je ta oprema često u stanju pripravnosti, WiFi i Bluetooth detektori omogućuju lopovima da tačno vide koje automobile treba ciljati.

Kako prenosi Revija HAK, tehnika krađe koja se koristi u Španiji je bacanje jajeta na prednje staklo vašeg automobila. Kada aktivirate brisače, prednje staklo je zamagljeno i vozači su skloni izlasku iz automobila. „Dobronamerni pomagači“ se zatim nađu pored automobila i opljačkaju ga, dok vozač s jednim od njih raspravlja iz kog pravca pravca doletelo jaje.

SD/Nova.rs
************************
Ovo su samo neke "poznatije" lopovske metode, što nas samo upozorava da budemo maksimalno oprezni, pogotovo ako putujemo sami.
Dešavalo se čak i iskusnijim i onima koji su stalno na putevima EU da fasuju i da ih lopovi ojade.. zato ne dozvolite da vam propadne odmor ili da vam ostane u neprijatnom sjećanju. Naravno, neki to lako podnesu dok je za neke prava tragedija. Svašta se može doživjeti i zato opreza nikad dosta.
 

Back
Top