London "najinteligentniji" grad na svetu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
340.300
Opet neka svetska istraživanja pa da vidimo rezultate :)

Na osnovu godišnjeg istraživanja gradova, njihove uređenosti, ekonomije, stepena obrazovanja stanovnika i kvaliteta života, izglasani su novi pobednici.

newyork-thumbnail.jpg


Svake godine vrši se analiza velikih (i ne toliko velikih) svetskih metropola, kvaliteta života u njima i brzina njihovog razvoja i na osnovu toga proglašavaju najbolji gradove na svetu. Ove godine Njujork je zauzeo prvo mesto kada je reč o ukupnom rezultatu na osnovu pet kriterijuma: ekonomije, ljudskog kapitala, kvaliteta života, okruženja i uređenosti, dok su u preostalim kategorijama pobedu odneli London, Grenobl, grad Suva na Fidžiju i Okland na Novom Zelandu.

London prestigao više od 1.000 svetskih gradova i postao "najinteligentniji" od svih, prenose b92 i rt.rs
Clip_2.jpg

U nadmetanju za laskavu titulu "najinteligentnijeg" grada na svetu učestvovalo je više od 1.000 gradova, a britanska prestonica je bila daleko ispred ostalih "takmičara u domenu ljudskog kapitala, koji podrazumeva izuzetno poznavanje grada, inovativne pristupe i sposobnost adaptacije na tehnološke promene, veštine stanovnika i njihov stepen edukacije. U ovoj kategoriji je on sakupio maksimalnih 100 poena i time sebi osigurao ubedljivu pobedu. Na drugom mestu našao je Tokio, kod je treće mesto pripalo Rijadu u Saudijskoj Arabiji. U TOP 10 su se našli i Njujork, Seul, Pariz, Vašington, Abu Dabi, Sidnej i Boston.

Grenobl u Francuskoj je na prvom mestu po kvalitetu života

Francuski grad Grenobl našao se na prvom mestu u kategoriji gradova sa najboljim kvalitetom života. U obzir su se uzimali životni vek stanovnika, ukupan prihod po glavi stanovnika, stepen zastuplljenosti rekreativnih aktivnosti i brzina internet konekcije. Srebrna medalja pripala je Kanberi u Australiji, dok su se odmah iza nje našli evropski gradovi poput Berna u Švajcarskoj, Bergena u Norveškoj, Bazela (Švajcarska), Luksemburga (Luksemburg) Rejkjavika na Islandu, Ciriha u Švajcarskoj, belgijskog Genta i Nanta u Francuskoj. Svi navedeni gradovi imali su ukupan "skor" od više od 90 poena, objavio je portal Oksford Ekonomiks.

 

Back
Top