Ломови у америчком војном врху: Неће више да финансирају базе на КиМ, БиХ и у МКД!

Тихи

Zaslužan član
Poruka
148.889
Ломови у америчком војном врху: Неће више да финансирају базе на КиМ, БиХ и у МКД!

Никада неизвеснија будућност света у претходних осамдесет година није била, као што је она у правцу које свет иде на почетку 2023. године. Такође, ништа тако симболично не приказује политичку, војну и економску драму света, као „завезана врећа" косовског конфликта.​Оно што је Запад поклонио Албанцима у облику парадржавне творевине, данас представља ноћну мору западних геополитичких стратега. Са друге стране, терет америчке хегемоније над Европом, те социјална драма која је већ закуцала на врата до недавно стабилних земаља, прети да се претвори у отворени грађански рат у сред Старог континента, у његовом до јуче најстабилнијем делу. Где је данас Србија са отетим Косовом. Куда иде америчка „балканска политика“? Хоће ли сви дићи руке од овог „тамног вилајета“, или ће судбина паневропских народа бити решена у рату који се води у Украјини, а тиче се темељних питања данашње цивилизације, њених норми, њене културе, морала и уопште опстанка.

Први месеци 2023. године, судећи према информацијама из војно-дипломатских планова владе САД (одлазеће владе Џозефа Бајдена) довешће до поделе војне елите у Пентагону, око даљег финансирања америчких војних база у Македонији, на Косову и Босни и Херцеговини, а у вези са огромним трошковима које те базе већ годинама имају. Оно што ће у наредним месецима поделити већ политизовану и подељену америчку војну елиту, свакако је и питање висине испомоћи НАТО пакту, као и питање даљег дугорочног финансирања режима у Кијеву.Према информацијама овог магазина, америчке спољнополитичке агентуре у Бриселу, Берлину и Паризу, шаљу својим „централама“ већ дуже времена упозорења да их у Конгресу и Сенату чекају суочења са питањем новца албанских нарко картела у САД, који отворено финансирају албанске лобисте у Конгресу.

Ово дуго прећуткивно питање, отвориће политички противници Џозефа Бајдена, који је деценијама био финансиран од стране разних удружења албанске емиграције у Америци, новцем који су на тај начин дистрибуирали „босови“ албанских нарко картела, како они из САД, тако и они „завичајни“, из Македоније, Косова и из Албаније.

Наиме, Џозеф Бајден је својевремено био и председавајући сенатског комитета за за спољну политику, врло агресивно заговарајући антисрпске акције, истовремено вршећи промоцију „албанског питања“ на Балкану. Бајден је у прошлости био један од тројице најктивнијих сенатора који заступају независност Косова и Метохије. У једном свом обраћању у Њујорку на скупу Удружења америчко-албанског пријатељства и интервју који је том приликом дао угледном Фајненшел Тајмсу, поручио је да „противници новог Косова морају да буду заустављени“.

Овакву политику наставио је и као потпредседник у Обамином кабинету, а данас то исто ради и као председник САД. Наиме, Џозеф Бајден је и даље на активном списку финансирања од стране албанског лобија у Сједињеним државама за независност Косова и Метохије.

*************************************
Али, не још дуго! Јер, већ у првим месецима наступајуће 2023. године, група конгресмена окренутих против погубне Бајденове политике спрема читав досије у настојању да објасне америчкој јавности криминалну позадину великоалбанске идеје на Балкану. У припремљеним документима, који ће трајно компромитовати овог ратног хушкача, прикупљени су докази о Бајдену као кориснику „буџета“ албанске нарко мафије у Америци и ван ње. Ова афера би га трајно удаљила од његових болесних амбиција за још једним председничким мандатом, које су у сваком случају „пусти сан“ овог властохлепног и сада већ дементног старца.

Последице досадашње америчке политике на Балкану, а посебно кад су у питању Србија и Косово, још увек је тешко сагледати. Али, упркос томе, стара стратегија зацртана још у време рушења Совјетског Савеза и пада комунизма, видљива је на терену.

Да је то и заиста тако, јасно је и на основу објаве Европске команде САД од пре годину дана (14. јануара 2022.) у којој пише да та команда успоставља нови штаб на Балкану – Јединицу за специјалне операције са седиштем у Албанији, „као део заједничких напора америчке владе да повећа утицај Запада и обезбеди стабилност у региону“, те да ће Јединица бити одговорна „за обезбеђивање интеракције између америчких и албанских снага, као и за стратешки приступ главним балканским војним центрима“.

Месец дана након тога, тачније, фебруара 2022. године, амерички генерал Дејвид Табор јавно саопштава да је главни разлог да Америчка команда специјалних операција за Европу буде у Албанији географски положај те земље. Или, како је том приликом подвукао генерал Табор, команда која се формира у Албанији је замишљена и реализована као Командни центар за специјалне операције САД у Европи и неће бити сарадње са другим савезничким земљама, осим са Албанијом, ако постоји обострани интерес.

Ово није био први велики безбедносни шамар, који су земље Европске уније и чланице НАТО пакта добиле од стране Бајденове владе. Било их је и пре тога. Али, тренутак који је изабран (уочи уласка Русије у отворени рат у Украјини), јасно говори о неповерењу владе САД у своје наводне савезнике. Но, мада већина европских влада прати политику САД, ниједна од њих нема пуно поверење у „великог брата“ са оне стране Атлантика.

Истина, поменути генерал Табор је покушао да „испегла“ информацију, смањујући важност ове војне мисије у Албанији, па је рекао да ће то бити релативно мала војна база, са отприлике 10 до 15 људи, „за коју се очекује да ће бити подршка посвећености САД не само у Албанији, већ и у земљама као што су тзв. Косово, Босна и Херцеговина, Србија, Хрватска и широм региона.“ Том приликом је још рекао и ово:

„Важно је нагласити да је ово регионална команда која ће служити за ангажовање наших снага са многим савезницима и партнерима широм региона. Ово ће бити команда за подршку операције и контроле америчких снага ангажованих широм региона“.

Избор Албаније за америчку команду прокоментарисао је и бивши генерал НАТО и бивши командант КФОР-а Ерхард Билер који је на сваки начин демаскирао праве намере САД. Наиме, Билер је то учинио у више наврата (па коначно и у једној изјави за агенцију Дојче Веле) где је рекао да се отварање базе у Албанији дешава зато што је она „вредан партнер НАТО“ дужи низ година и да постоји интерес да се настави са подршком албанским оружаним снагама и обучавањем њихових вештина, али и обуци других земаља НАТО у региону – Хрватској, Северној Македонији, Црној Гори и Словенији“.

Билер даље каже да је база у Албанији везана за обуку специјалних снага, па појашњава: „Потребни су им исти стандарди по којима се обучавају ако је потребно да учествују у мисијама. Америчке специјалне снаге су елитне јединице које се могу користити иза непријатељских линија, на пример за откривање и борбу против непријатељских циљева високе вредности, као што су артиљерија и ракетни положаји. Њихов опсег задатака укључује спасавање талаца и евакуацију људи у случају ванредне ситуације и хапшење ратних злочинаца и борбу против терориста“.

Тако се од приче о „малој бази“ са „малом групом војника“, стигло до командног центра за земље такозваног Западног Балкана, осим Србије, као легитимне мете и декларисаног непријатеља, сходно „проруским осећањима“ у тој земљи.

Тако је, мимо свих међународних уговора, влада САД 14. јануара 2022. године, објавила да успоставља нови штаб на Балкану – јединицу за специјалне операције са седиштем у Албанији, као део заједничких напора америчке владе да повећа утицај Запада и обезбеди стабилност у региону, уз напомену да ће Јединица бити одговорна за обезбеђивање интеракције између америчких и албанских снага, као и за стратешки приступ главним балканским војним центрима.

У преводу: са „савезницима“ међу којима није Србија.

Дана 13. јуна 2022. године, дошло је до посете делегације албанских првака из Прешева и Бујановца „америчким пријатељима“, а ту делегацију је примио и амбасадор Албаније у Уједињеним нацијама Ферит Хоџа, те амерички конгресмен и добро плаћени албански лобиста Џејмс Мекгаверн. Са представницима албанске мањине у Србији, одржани су састанци и у Стејт Департменту и Сенату. Албанско-америчка грађанска лига организовала је посету и састанке, а путовање је платила косовска влада.

Дакле, влада непризнатног Косова, платила је путовање у САД, члановима локалне власти у Прешеву и Бујановцу, од којих су неки и посланици Скупштине Србије!

Иначе, ову организацију воде бивши конгресмен Џо Диогарди (и супруга му Ширли) који су загрмели том пеиликом да „више од две деценије систематски и континуирано раде за праведне и легитимне захтеве Прешевске долине“.


https://srbin.info/svet/lomovi-u-am...-vise-da-finansiraju-baze-na-kim-bih-i-u-mkd/

Lepa vest stize iz Amerike

Gase baze na Balkanu zbog nedostatka novca....
 
Poslednja izmena od moderatora:

zx16

Elita
Poruka
17.548
Mogu smanjiti finansije ali ne verujem da će da odustanu. Analitičari Srbin.infa opet previše optimistični
Пази, ништа није немогуће. Према развоју ситуације, Трамп има више него добре шансе за повратак а то је тотални заокрет у политици. Он је једини председник у последњих пола века који за свог мандата није започео ни један рат.
После онога што су му урадили, ако се врати на место председника, задаће разоран ударац багри која му је смештала гомилу гадости. А шта за њих може бити разорно? Па управо енормни војни буџет који се најмање трошио на саму армију.
Треба сачекати још мало, јер предизборна трка полако почиње.
 

Maks od crnog luka

Veoma poznat
Poruka
13.931
Пази, ништа није немогуће. Према развоју ситуације, Трамп има више него добре шансе за повратак а то је тотални заокрет у политици. Он је једини председник у последњих пола века који за свог мандата није започео ни један рат.
После онога што су му урадили, ако се врати на место председника, задаће разоран ударац багри која му је смештала гомилу гадости. А шта за њих може бити разорно? Па управо енормни војни буџет који се најмање трошио на саму армију.
Треба сачекати још мало, јер предизборна трка полако почиње.
Tramp nije započeo rat ali je nastavio ratove koji već traju. Primera radi, Jemen, ubistvo Solejmanija, Avganistan...
Čak je i dronove koristio više nego Buš mlađi što je koristio
Za Kosovo on nema nikakvu revolucionarnu poziciju, "dijalog Beograda i Prištine" itd.
 

zx16

Elita
Poruka
17.548
Који безобразлук! Модератор штити колегу и брише ми пост јер сам га назавао лажовом? Па како да назовем лика који патолошки лаже?
Која мизерија, фуј!
И то је модерисање на крстарици?
 

zx16

Elita
Poruka
17.548
Tramp nije započeo rat ali je nastavio ratove koji već traju. Primera radi, Jemen, ubistvo Solejmanija, Avganistan...
Čak je i dronove koristio više nego Buš mlađi što je koristio
Za Kosovo on nema nikakvu revolucionarnu poziciju, "dijalog Beograda i Prištine" itd.
Да, али....
Не можеш преко ноћи размонтирати нешто што се градило деценијама. И за то мало, што је урадио, хтели су да га линчују.
Ударио је у осињак!
 

Maks od crnog luka

Veoma poznat
Poruka
13.931
Да, али....
Не можеш преко ноћи размонтирати нешто што се градило деценијама. И за то мало, што је урадио, хтели су да га линчују.
Ударио је у осињак!
Zato je i vrlo mala šansa da će se vratiti. On prodaje digitalne sličice sebe mesto da se fokusira na pobedu.
Vrlo je verovatno da će mesto njega DeSantis da dođe na vlast
 

zx16

Elita
Poruka
17.548
Zato je i vrlo mala šansa da će se vratiti. On prodaje digitalne sličice sebe mesto da se fokusira na pobedu.
Vrlo je verovatno da će mesto njega DeSantis da dođe na vlast
Рано је за прогнозу, рано. Народ подржава Трампа и зато је рано било шта рећи.
Ко зна, можда се у међувремену оклизне на банану?
 

zx16

Elita
Poruka
17.548
amerika smrdljiva vodi totalni rat protiv rusije i samim tim ostaje bez ljudstva i para

Zato moraju da zatvore baze u manje bitnim regionima.

Sve je logicno
Не, то није разлог. Гледајући кроз историју, све велике силе су се урушиле изнутра када ту своју "ширину" више нису могли да контролишу. Оно, као тесто, све што га више развлачиш оно све тање док се не поцепа. То чека и те идиоте.
 

ИПХ ЗИЛОТ+

Ističe se
Poruka
2.283
Сад АМЕРИ ратују преко проксија... Тиме Бајденовци дижу себи рејтинг међу соцошима који си главни Трамповци...

Овим показују да смо постали тотално небитни и безопасни, што је по Србију јако добро... Моћи ћемо собом више да се бавимо...
 

Frtajler

Buduća legenda
Poruka
37.730
amerika smrdljiva vodi totalni rat protiv rusije i samim tim ostaje bez ljudstva i para

Zato moraju da zatvore baze u manje bitnim regionima.

Sve je logicno
Vrijeme je da se apdejtiraš i shvatiš da izdajica poput Trampa više ne može doći na čelo USA sljedećih 200 godina.
Neće ništa zatvoriti, oke?
 
I

Infomedia

Gost
I Tramp je njihova marioneta, i on je u toj igri.Pogledajte ne baš tako skrivene simbole na njegovoj zgradi.Uostalom, par puta su ga izvlačili iz mulja pa im je dužnik...A tu se ubrajaju i Putko i kineski "brat", sve je to jedna razrađena igranka na globalnom nivou.Sa jedne strane se prepucavaju i koju, sa druge strane sklapaju važne ugovore koje donose dobru zaradu.A sve to vešto prikrivaju raznim spinovima i ratovima gde se rešavaju topovskog mesa kao beskorisne sirotinje, a peru se ogromne sume novca i zarađuje se prodajom zastarelog naoružanja.Ništa se tu ne deli za džabe i iz humanitarnih razloga.
 

DarkMoon

Elita
Poruka
20.353
I Tramp je njihova marioneta, i on je u toj igri.Pogledajte ne baš tako skrivene simbole na njegovoj zgradi.Uostalom, par puta su ga izvlačili iz mulja pa im je dužnik...A tu se ubrajaju i Putko i kineski "brat", sve je to jedna razrađena igranka na globalnom nivou.Sa jedne strane se prepucavaju i koju, sa druge strane sklapaju važne ugovore koje donose dobru zaradu.A sve to vešto prikrivaju raznim spinovima i ratovima gde se rešavaju topovskog mesa kao beskorisne sirotinje, a peru se ogromne sume novca i zarađuje se prodajom zastarelog naoružanja.Ništa se tu ne deli za džabe i iz humanitarnih razloga.
Pravi Putin je odavno sklonjen.
 

Xicor

Iskusan
Poruka
6.104
Tramp nije započeo rat ali je nastavio ratove koji već traju. Primera radi, Jemen, ubistvo Solejmanija, Avganistan...
Čak je i dronove koristio više nego Buš mlađi što je koristio
Za Kosovo on nema nikakvu revolucionarnu poziciju, "dijalog Beograda i Prištine" itd.
On zahteva postovanje Vasingtonskog sporazuma
 

Top