Надам се да нећу давит никог својом анализом,ал моја очекивања су оваква,бар када су у питању већи градови у РС и сами резултати,а све на основу некаквог субјективног можда гледања ситуације и ранијих резултата:
БАЊАЛУКА - Мислим да је потпуно јасно да је кандидат СНСД-а апсолутни фаворит,то говоре и резултати неких прошли избора,рецимо на општим изборима 2010 разлика између двије највеће партије је била више него дупла,то говоре и резултати на претходним локалним изборима 2008. године,када је кандидат СНСД-а освојио сам више од 61% гласова.... Имајући све у виду,мислим да овај пут та бројка од 61% није реална,али исто тако сасвим сигурно је да ће у Бањалуци кандидат СНСД-а прећи 50%.
БИЈЕЉИНА - Вјероватно и најзанимљивија борба за сад већ градоначелника. Како Бобар није успио на прошлим смакнути Мићића,овај пут изгледа да ће и сама кампања али и нови кандидат из редова СНСД-а своју причу базирати на неколико великих пројеката Владе РС у Бијељини.... Као вјероватно највеће упориште опозиције, Мићић је благи фаворит,али сасвим сигурно да ће то бити борба у свега 2000 гласова. Још један итекако значајан сегмент је и тај да је рецимо на прошлим општим изборима сам Додик добио 7000 гласова више од Тадића (СДС). Наравно, све је то донекле релативно, јер на локалним изборима 2008. и поред свега Мићић је имао 5200 гласова више од Бобара. Кажем све је могуће,мада најреалније да Мићић остане градоначелник Бијељине.
ДОБОЈ - Обрен Петровић па то више није ни јавна тајна има јаку подршку бошњачког становништва,те неких мањих партија из РС,а богами и неке веће су му дале подршку у кампањи за начелника. До те мјере су убјеђени у тријумф,да се стално спомиња и цифра од 10000 гласова више од кандидата СНСД-А.Вјероватно кандидату СНСД-а неће помоћи ни то што је Додик добио Тадића на прошлим изборима за предсједника,као ни то што има одређен дио незадовољних добојлија учинком актуелног градоначелника.Разлика на прошлим локалним изборима између Обрена (СДС) и Милићевића (СНСД) је била 9300 гласова,па на основу овога се лако може закључити да ће Добој остати неосвојена тврђава владајуће странке у РС.
ПРИЈЕДОР - Мање више Павић је итекако крупна и битна политичка личност у политичком животу РС,а и сама коалиција СНСД-ДНС-СП неће себи допустити било какве грешке у кампањи и сасвим је извјесно да ће у Приједору остати иста коалиција,вјероватно чак и са још више предсједничких мандата у самом општинском штабу.
ЗВОРНИК - Многи ће рећи да је кампања у градићу на Истоку Српске одавно почела,суштински не нешто измјењена у односу на претходне. Мање више готово све српске странке су направиле коалицију са СДС,с тим да је једна јака СП у коалицији са СНСД-ом и ДНС. Ту је и бошњачка листа са својим кандидатом,који ће сасвим сигурно бити иза двојца,али и са релативно финим бројем гласова,вјероватно преко 6000. Имајућ у виду да је сам Додик добио преко 3000 гласова вишка у односу на Тадића на предсједничким изборима али и још неке сегменте политике у Зворнику,заиста ће у овој општини Републике Српске сваки глас одлучивати.Садашњи начелник Стевановић је 2008. добио 15584,а кандидат СП Аћимовић 10729. Занимљиво кандидат СДС је добио свега 295 гласова.... Ипак структура политичких странака у овој општини је претрпјела многобројне промјене,тако да ови резултати и нису прави показатељ,иако је евидентно да је кандидат СНСД-а Стевановић главни кандидат за нови мандат са највећим шансам,за то ће му требати сигурно преко 12000 гласова,јер ће право гласа у самој општини имати око 50000 људи.
ФОЧА - Овдје ће сасвим изгледно доћи до промјене власти на локалном нивоу. Крсмановић и његове западне колеге и савезници немају ама баш никакве шансе да му донесу нови мандат. Удружена коалиција СДС-СНСД и њихов кандидат мислим да ће однијети убједљиву побједу. То нарочито показује и резултат на последњим општим изборима када су ове двије партије заједно освојиле преко 10000 гласова. Исто тако имајућ увид у рад појединих одбора али и саму структуру партија на овом подручју задње двије године много је јачао СНСД,па и СДС,док је Крсмановићева странка и дан данас губи своје чланове,који углавном одлазе у већ поменути двојац.... Дакле овдје сасвим сигурно долази до промјене.....