Lojalnost prijatelju ili istini-etička dilema

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lule

Veoma poznat
Poruka
10.658
Povod za ovu temu je snimljeni razgovor između povređenog policajca Baćića i njegovog poznanika (preko žene valjda) Pajića koji ga nagovara da kaže istinu a ovaj ne želi, izbegava, iako je očigledno da je svestan da to nije u redu.
Pajić snimak bez dozvole ipak pušta u javnost.

Da li je bitnije da se sazna istina koja ima veliku značaj u oslobađanju naroda od ropstva mafiji ili da se ispoštuje želja druga koji se ne oseća slobodno da sam dobrovoljno kaže.

https://radar.nova.rs/video/otkrivamo/policajac-lazar-bacic-potvrdio-da-su-ga-povredile-kolege/

P. S. Ako ste SNS - ovac zamislite da akter laži nije Vučić nego neki proizvoljni predsednik lažov koji je zaposeo tamo neku mučnu zemlju.

Prvo što mi pada na pamet je da ovaj dripac dao novinarima snimak privatnog razgovora bez dozvole drugog učesnika.

U nekim državama je to težak prekršaj, za Srbiju nisam siguran?
Izbegavaš odgovor ili ne razumeš suštinu moralne dileme.
P. S. Ako ste SNS - ovac zamislite da akter laži nije Vučić nego neki proizvoljni predsednik lažov koji je zaposeo tamo neku mučnu zemlju.

Da li to misliš i da si apsolutno protiv Vučića i ne samo protiv nego da ga smatraš pošašću svog naroda i svojih bližnjih koje se treba rešiti što pre. A jedno od rešenja je raskrinkavanje njegovih laži (hipotetički, ofc) (mislim, za tebe hipotetički :))
Nema veze sa podrškom (ili ne) Vučiću.

Kad si vojska ili panduracija, tvoj posao je lojalnost i poslušnost a ne da morališeš. Na šta bi to ličilo da vojnik odbije da puca na neprijatelja jer tamo ima žena a njemu savest ne dozvoljava da ugrožava žene?

Nema veze sa podrškom (ili ne) Vučiću.

Kad si vojska ili panduracija, tvoj posao je lojalnost i poslušnost a ne da morališeš. Na šta bi to ličilo da vojnik odbije da puca na neprijatelja jer tamo ima žena a njemu savest ne dozvoljava da ugrožava žene?
Ne pitam te za Bajića, nije njegov postupak u fokusu iako je faktor u kasnijem postupku Pajića
(Btw, ne znaš ništa o policiji. Naravno da nije posao slepa poslušnost. Nadređeni može da ti naredi da protivzakonito pucaš na nekog i šta - pucaćeš jer je tako naređeno. E pa, možeš ali ćeš posle da odgovaraš jer kao profesionalni policajac moraš da poznaješ zakon i obaveza je da odbiješ naređenje koje je protivzakonito. Ali to je druga tema, nego kad si već spomenuo i skrenuo s glavne)
Ali nema veze...

Povod za ovu temu je snimljeni razgovor između povređenog policajca Baćića i njegovog poznanika (preko žene valjda) Pajića koji ga nagovara da kaže istinu a ovaj ne želi, izbegava, iako je očigledno da je svestan da to nije u redu.

Da li je bitnije da se sazna istina koja ima veliku značaj u oslobađanju naroda od ropstva mafiji ili da se ispoštuje želja druga koji se ne oseća slobodno da sam dobrovoljno kaže.

https://radar.nova.rs/video/otkrivamo/policajac-lazar-bacic-potvrdio-da-su-ga-povredile-kolege/

Odakle ljudima takve poverljive informacije? To mogu samo tajne službe da urade, da prisluškuju privatne razgovore.

Istina je uvek na prvom mestu, ali istinu treba i sme da kaže samo vlasnik te istine. To je njegovo pravo, njegova kletva ili oslobađanje....
Ovaj Pajić je pravi primerak u šta se pretvorio veći deo ovog naroda, seme zla se ukorenilo i treba ga saseći....izdajnici nam vladaju jako dugo...treba moral i poštenje da se vrati ovom narodu.

Povod za ovu temu je snimljeni razgovor između povređenog policajca Baćića i njegovog poznanika (preko žene valjda) Pajića koji ga nagovara da kaže istinu a ovaj ne želi, izbegava, iako je očigledno da je svestan da to nije u redu. Pajić snimak bez dozvole ipak pušta u javnost.
Prva pomisao mi je u kakvoj li je ovaj situaciji i da li će mu sada taj objavljeni snimak napraviti problem, a i kako će ga ko protumačiti?
Recimo ako je policija u izmešanim strujama tj. deo za SNS a deo protiv SNS, kontam da će ovoga sada da drndaju tipa da izgubi posao, da ga prebace na goru poziciju i sl.
Istina se ionako saznala putem snimaka kada je žandarm ovoga opalio po glavi.
Recimo da snimak nije objavljen i da se nije znalo šta je u pitanju, mislim da ova objava snimka ne bi značajno promenila tok stvari stvari.
Što se Vučića tiče svako ko je iole normalan u glavi zna da spinuje i laže čim otvori usta.

Istina je bitnija od partikularnih interesa i to je ono što je najbitnije. Postoji poslovna, ali postoji i ljudska etika. Caru carevo, ali Bogu božije.
Do istine se stiže dijalogom, uz iskrenost učesnika. Sama volja za dijalog je spremnost na tako što. Nazovimo ga sokratovskim, po njegovom izumitelju.
Tokom njega, činjenice se čiste od loših tumačenja i predubeđenja i stiže se do tačne istine. Na ovoj temi, konkretno, Lule nastupa s ulogom Sokrata. Postavlja pitanje i traži odgovor. Čak i da dajete krive odgovore (nepoštene, neiskrene), ona će nastaviti sa tog odgovora sa daljim pitanjem kojim će polako stići do istine. Vidimo i da najsavremenija društva nazaduju, podbacuju i ne razvijaju se u sokratovskom dijalogu, kao da nije ni otkriven već 2 i po milenijuma unazad, zbog čega gube status "modernih"... Poseban simtom bude kad se takav razgovor u finalu odbije, jer se tehnokratski pokušava manipulisati činjenicama i sledujućom istinom (koja oslobađa, kaže se...) Drugar ovoga čoveka možda je zvao u nezgodan čas, ali je pokrenuo sokratovski dijalog sa njim. Predočio mu je metod ili-ili... Čovek je odbio dalje da razgovara iz svojih razloga, čime je dijalog okončan. Na potezu između istine i laži, snimak dijaloga je samo svedočanstvo dokle se dospelo u tome. Nekad se dijalog vodio na trgovima gde su ljudi bili svedoci i arbitri. Danas je cela država i javno mnjenje arbitar istine i laži. Po važnosti stvari za ResPublikum, pružen je uvid u stanje stvari. Podsećam da je reč o javnom poslu, angažmanu, pa tako i odgovornosti.

Nisam SNS -ovka i ne mogu da zamislim niti da razmišljam na njihov način ovce u toru a u službi jednog čoveka
Ali generalno znam jedno..da nikada ne bih mogla protiv svoje savesti i onoga što sam..čovek pre svega koja imam svoja Ja

Back