Logoterapija

onisifor

Ističe se
Poruka
2.275
Osnivač logoterapije (terapije smislom) je Viktor Frankl, psihijatar koji je nekoliko godina bio zatvorenik u Aušvicu. Osnovni postulat njegove terapije je taj da život svakog pojedinca ima bezuslovni smisao, koji pojedinac treba da prepozna. Logoterapija u odgovornosti prema tom smislu vidi suštinu čovekove egzistencije.
Evo jednog odlomka iz Franklove knjige "Zašto se niste ubili?"


Jednom je, pošto je pokušala samoubistvo, na moju kliniku primljena majka dečaka koji je umro u jedanaestoj godini. Moj kolega dr Kocourek ju je pozvao da se pridruži logoterapijskoj grupi. Slučajno sam ušao u prostoriju gde se izvodila psihodrama. Majka je pričala svoju životnu priču. Posle smrti svog dečaka ostala je sama s drugim, starijim sinom, bogaljem, koji je bolovao od dečije paralize i bio u kolicima. I majka se pobunila protiv sudbine. Ali, kada je pokušala samoubistvo, sprečio ju je bogalj: on je voleo da živi! Za njega je život imao smisla. Zašto za majku nije? Kako bi mogla ponovo da ga otkrije? I kako bismo joj pomogli da ga ponovo postane svesna?

Improvizujući, ušao sam u diskusiju i počeo da postavljam pitanja jednoj ženi iz grupe. Upitah je: ’’Koliko imate godina?’’ Odgovorila je: ’’Trideset’’. Nastavih: ’’Zamislite da nemate trideset nego osamdeset godina i da ležite na samrtnoj postelji. Bacate pogled na svoj prošli život, život u kome niste imali dece ali ste imali mnogo novca i uživali ugled u društvu’’. Upitao sam je šta u takvoj situaciji oseća: ’’Šta mislite o svom životu? Šta sebi govorite?’’ Navodim njene reči sa magnetofonske trake: ’’Udala sam se za milionera. Živela sam lagodno, u izobilju. Bogami sam živela, ljubakala sam se i koketirala sa muškarcima! Eto, sada imam osamdeset godina, dece nemam. Gledajući unazad, u svemu tome ne mogu da vidim nikakvog smisla. Zaista moram da kažem da mi je život promašen…’’

Tada sam zamolio majku bogalja da isto tako zamisli kako u osamdesetoj godini gleda na svoj prošli život. Evo šta je ona na to rekla: ’’Želela sam da imam dece i želja mi se ispunila: jedan dečak je umro, a drugi, bogalj, bio bi poslat u neki zavod da se ja nisam za njega pobrinula. Mada je bogalj i bespomoćan, on je ipak moje dete. I zato sam mu, što sam više mogla, život učinila ispunjenim; napravila sam od njega, što sam mogla boljeg čoveka.’’ Tada je briznula u plač i nastavila: ’’Što se mene tiče, mirne duše se mogu osvrnuti na svoj prošli život. Mogu da kažem da mi je život imao smisla i namučila sam se da ga ispunim. Učinila sam sve što sam mogla, najbolje što sam mogla za svog sina. Život mi nije promašen!’’ Gledajući na svoj život sa samrtne postelje, odjednom je bila sposobna da u njemu nađe smisao, smisao koji uključuje i njene patnje.

Zatim sam, obraćajući se celoj grupi, prešao na drugo pitanje: "Da li je majmun od koga se dobija serum poliomelitisa, pa ga neprestano bodu iglama, sposoban da ikada shvati smisao svog bola? Nije, naravno, jer svojom ograničenom inteligencijom ne može da uđe u ljudski svet u kome njegov bol jedino može biti shvatljiv." Pitao sam dalje: "A šta je sa čovekom? Jeste li sigurni da je čovekov svet krajnja tačka u evoluciji kosmosa? Zar je nezamisliva mogućnost neke druge dimenzije, neki svet iznad čovekovog sveta, svet u kome je odgovor na pitanje konačnog smisla čovekove patnje?"Šta mislite o ovome?


P.S. Svima toplo preporučujem da pročitaju ovu knjigu.
 
Za neko opsirnije i bolje misljenje moram da procitam knjigu.Na osnovu ovoga,mogu reci-sve na svetu ima nekog smisla i za sve postoji neki razlog.Svako zasto ima svoje zato I svako zato,ima svoje zasto.
 
osnovni motiv terapije je buđenje težnja za značenjem i smislom života. nije usmerena ka oktrivanju uzroka, psihoanalizi, podsvesnim sadržajima, nego se navodi metod psihodrame gde su učesnici grupe usmereni da kroz aktivno učešće u iznošenju svog problema dostignu neki nivo pročišćenja ili katarze. nisam čitao knjigu, samo sam čuo, ali ne znam bliže o čemu se radi, ali rekao bih da ima veze i sa nadom, verom, odnosno ima i neki kontekst sličan religioznom prosvetljenju....
 
Poslednja izmena:
osnovni motiv terapije je buđenje težnja za značenjem i smislom života. nije usmerena ka oktrivanju uzroka, psihoanalizi, podsvesnim sadržajima, nego se navodi metod psihodrame gde su učesnici grupe usmereni da kroz aktivno učešće u iznošenju svog problema dostignu neki nivo pročišćenja ili katarze. nisam čitao knjigu, samo sam čuo, ali ne znam bliže o čemu se radi, ali rekao bih da ima veze i sa nadom, verom, odnosno ima i neki kontekst sličan religioznom prosvetljenju....


Da, za razliku od psihoanalize, u središtu logoterapije pretežno je budućnosti, tj. zadaci i smisao koje pacijent treba da ispuni u svojoj budućnosti.
Frankl jeste religiozan, ali kaže da je "na pacijentu da odluči da li će za svoje životne odluke biti odgovoran pred društvom, svojom savešću ili pred Bogom". Dakle, logoterapija ne progagira nijednu religiju.
 
a evo je i...psihodrama :zper:


ps izvini, Onisifore, morala sam...+ iskreno, meni ovo gore navedeno uopce
nema svrhe...

1. zamisli da ti je 80tak te da umires pa prepricaj gomilu klisea...zato sto to...tako treba?
2. "primjer" s majmunom je brutalna gadarija
evo, ni ja koja, formalno uzevsi,
pripadam svijetu ljudi ne vidim svrhu tih besmislenih sadistickih eksperimenata...
da sam majmun jos bi mi manje bila jasna
jer tesko da bih imala "plemeniti moralni poriv..." (...bla bla...) da se zrtvujem za dobro...ljudi? za dobro...majmuna jos i nekako, al...ljudi...
:roll:
 
svaka metoda koja će bilo kome, bez obzira na starosno doba, da pomogne, da osmisli svoje bitisanje, da odustane od samoubistva je, po mom mišljenju, dobra. nisam pročitao za sada sve ( ;
 
Evo, još jednog citata iz pomenute knjige, koji se meni posebno dopada:

"Ljubav je jedini način da shvatimo drugo ljudsako biće u najskrivenijem jezgru njegove ličnosti. Niko ne može razumeti suštinu druge osobe ako je ne voli. Duhovni čin ljubavi ga čini sposobnim da uoči bitne crte i osobine druge osobe i šta više, da vidi i ono što se u njoj potencijalno skriva, što još nije ostvareno ali se može ostvariti. Osoba koja voli, svojom ljubavlju osposobljava voljenu osobu da ostvari te prikrivene mogućnosti, i budeći u njoj svest o onome šta može i šta treba da postane podstiče ostvarenje tih potencijala."
(Viktor Frankl, "Zašto se niste ubili?")
 
Četiri životne lekcije čoveka u potrazi za smislom


Hiljade knjiga samopomoći se objavi svake godine, obećavajući ključ za sreću i otkrivanje smisla života, ali memoari Viktora Frankla iz 1946. baveći se surovom tragedijom drugog svetskog rata, nude jedinstven i jednostavan odgovor. Frankl kaže da pronalaženje sreće počinje odustajanjem od potrage za srećom.

Austrijski psihijatar Viktor Frankl napisao je psihološke memoare pod nazivom Zašto se niste ubili. Kroz lična i iskustva drugih logoraša Aušvica predstavio je svoju teoriju logoterapije po kojoj je smisao, a ne uspeh ili sreća, sila koja pokreće ljudski život. On piše:

"Život ne čine okolnosti nepodnošljivim, već nedostatak smisla i svrhe".

Frankl čvrsto veruje da se ljudski duh može podići iznad okolnosti koje je nemoguće i zamisliti.

"Kada više ne možemo da promenimo situaciju, izazvani smo da promenimo sebe".

Logoterapija se manje bavi prošlošću i ispitivanjem svesti, ona je okrenuta budućnosti i smislu sopstvenog života prema kome se treba usmeravati. Na pitanje, šta je smisao života, on odgovara:

"Životni smisao se razlikuje od čoveka do čoveka, iz dana u dan, iz sata u sat. Zato i nije tako važan opšti smisao života, koliko specifičan smisao života u datom trenutku. Postaviti tako uopšteno pitanje bilo bi kao da pitamo šahovskog majstora koji je šahovski potez najbolji na svetu. Jednostavno, nema najboljeg, ili čak dobrog, poteza koji ne bi zavisio od situacije u igri i od osobina protivnika."

Lekcije koje je Viktor Frankl naučio na težak način zvuče jednostavno i u tome je njihova lepota.

Ne možemo da biramo svoje okolnosti, ali možemo da biramo svoj stav.


Frankl kaže da, kada je sve drugo oduzeto, čovek i dalje ima svoju poslednju slobodu, a to je sloboda da 'bira svoj stav u bilo kakvom sklopu okolnosti'. Mi donosimo odluku da nastavimo dalje, da nastavimo da se budimo i živimo svoj život svaki dan, zato što verujemo da postoji neka viša svrha – da naša patnja nije uzaludna.

"Na neki način, patnja prestaje da bude patnja u trenutku kada dobije smisao, kao što je smisao žrtvovanja"

Ljubav je čuvar smisla


Smisao može doći iz različitih izvora, ali ni jedan nije snažniji od ljubavi. Frankl piše da je u rovovima Aušvica doživeo istinu starog klišea da 'sve što ti je potrebno je ljubav'. Misli o voljenima, Frankl piše, pružaju čoveku osećaj blagostanja makar na trenutak, čak i kada mu ništa više nije ostalo.

"Po prvi put u životu sam osetio istinitost onoga što su toliki mislioci izrekli kao poslednju mudrost svog života i što su toliki pesnici opevali: da je ljubav poslednje i najviše do čega se ljudska egzistencija može vinuti."

Život zahteva smisao za humor

Frankl veruje da birajući smeh i smisao za humor, više nego bilo šta drugo nam može pomoći da se 'izdignemo iznad svake situacije'. On objašnjava da su zatvorenici pronalazili male momente slobodnog vremena tokom kojih bi pričali viceve i smejali se.

"Pokušaj humora i posmatranja svega u humorističkom svetlu stvara veštinu koja se zove umetnost življenja."

Uspeh i sreća nisu kraj i nemaju kraj

Frankl je žalio činjenicu da savremeno društvo sebe opisuje kroz dostignuća, što umanjuje vrednost onih koji nisu nužno toliko uspešni i srećni kao drugi. Njegov savet za srećan (i uspešan) život, jeste da se ne juri za uspehom, već umesto toga treba posvetiti sebe nečemu većem od nas samih, i pustiti uspeh da nas prati kao neizbežan nusprodukt tog zalaganja.

"Ne ciljajte ka uspehu. Što više ciljate i od njega pravite metu, više ćete ga mašiti. Jer uspeh, kao i sreća, se ne mogu pronaći, oni moraju nastati, a oni nastaju samo kao posledica lične posvećenosti razlogu većem od samog čoveka ili kao nusprodukt nečije potpune predaje drugoj osobi. Sreća mora da se desi, a isto važi i za uspeh, morate da dozvolite da vam se dese tako što nećete misliti o njima."
 
Poslednja izmena:

Back
Top