Ljutnja može da bude i pokretač pozitivnih promena

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
10.711
the-photo-shows-a-person-standing-on-a-w_Ybm1dR8JShGqGIC4niaIGg_0QWeVrocRc2DfXM1_b24fw_sd.jpeg
Ljutnja je jedna od najintenzivnijih ljudskih emocija. Za ljutnju se vezuje agresivno i destruktivno ponašanje. Ona nosi u sebi veliku energiju. Ukoliko ljutnju možemo da kontrolišemo, može da postane konstruktivna.

Kada se naljutimo na nekoga ta ljutnja može da bude motivacija da se više brinemo o sebi, tačnije da se odbranimo svoje mišljenje razgovorom. Takođe, ljutnja pomaže u borbi protiv nepravde.

Važno je da ne potiskujemo ljutnju i da naučimo da je kontrolišemo kako ne bi postala destruktivna. Tada ona ne postaje "negativna emocija" već je pozitivni pokretač za promenu našeg ponašanja.

**
Šta mislite o ljutnji?

Da li se slažete da ona može da postane konstruktivna?

Može li ljutnja biti kreativna sila i inspiracija?

Da li te ikada osetili da vas ljutnja motiviše da preduzmete važne korake?

Ljutnja je jako osećanje, obično je destruktivna.

U situacijama kada nas ljutnja motiviše da se borimo protiv nepravde i kada nas motiviše da menjamo sebe na bolje, onda može da bude konstruktivna.

Kao i ljubav i mržnja može da bude inspiracija.

Posle jednog poniženja, ljutnja me je promenila. Počela sam da svoje mišljenje izražavam jasno i glasno. I da se borim za sebe.

Ovo je lako da se kaže ili napiše, drugačije je u stvarnosti, u svakodnevici.

Dodala bih još jedno pitanje: Šta radite kada ste ljuti na sebe?
Pogrešno sam rekao za kamenčić u vodi. Ne da samo ne treba reagovati kad se talasa, nego kad baciš kamenčić voda bude mutna pa sačekaš da se smiri i razbistri. E tako i čovek.
Strpljen/spašen, to bi trebala da bude obaveza svakog čoveka prema sebi. Nužno i presudno.
Ja ne mogu da se setim primera kako je i zašto kad si ljut na sebe, daj neki primer. Ja sam obično razočaran što sam stidljiv ako i kad ne priđem nekoj devojci. Hehe
Da li se to ubraja? Ne znam zašto bih bio ljut. Je l' ono kao sam sebi da kažem, budalo, što si opet to uradio, znaš da znaš za bolje? Trudim se da me ne nadvlada ID, odnosno nagon, onda nas ništa ne razlikuje od životinja, kao da nemamo ni svest, ni intelekt ni razum. Zato imamo ego i superego.

Da li se slažete da ona može da postane konstruktivna?
Može li ljutnja biti kreativna sila i inspiracija?
Emocije postoje s razlogom- najcesce su signal necega i deo procesa i ne treba ih ignorisati- vec prvo pokusati razumeti, a zatim razresiti problem- tj nekad neke emocije mogu biti rezultat npr hormonalnog disbalansa ili raznih poremecaja- bilo fizickih bilo psijickih,
ilimoze biti znak da se nesto mora menjati-
u slucaju zestoke ljutnje- nas um he prepoznao neki problem i dao nam je energije da razresimo problem.

Pre nekoliko dana sam bio ljut i izgalamio se na kolegu da je otisao na bolovanje.
No- tom istom kolegi sam taj dan i prethodnih nedelja da ne radi neke stvari- sto je on ignorisao- u jednom momentu- rubikon je predjen i moralo se reagovati.

Kada sam ljuta sredim celu kuću, dvorište i komšijinu ogradu :D Ljutnja zaista ume da bude i pozitivan pokretač u nekim situacijama. Naljutim se kada nešto ne mogu il ne umem, onda tako besna dam sve od sebe i postignem dobre rezultate.
Sto ja nemam takvu komsiku,kada se naljuti, pa da mi pokosi travu pored ograde. 😁

Poslednja izmena:
Bolje receno povisio sam glas, nisam pravio veliki buku, no verovatno sam ga pogodio u nezgodnu tacku.
Kod mene u firmi je to zabranjeno. Čak iako je zasluženo. Upozorenje da. Razgovor da. Kazna takođe.

Mislim da bih teško podnela da neko povisi glas na mene.
Takođe ni sama to ne radim. Bilo bi mi žao.

Kod mene u firmi je to zabranjeno. Čak iako je zasluženo. Upozorenje da. Razgovor da. Kazna takođe.

Mislim da bih teško podnela da neko povisi glas na mene.
Takođe ni sama to ne radim. Bilo bi mi žao.
I kod mene u firmi je to zabranjeno, no ponekad se ne moze drugacije s nekim ljudima.

Back