Ljudi su jedina vrsta na Zemlji koja ubija iz zadovoljstva.

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
409.711
Preuzet tekst

Pre nekoliko nedelja u Južnoj Africi, krivolovci su tokom noći ubili nosoroga. Sledećeg dana, veterinari su izvršili obdukciju kako bi pronašli metak,
ključni dokaz u istrazi. U ovom slučaju, ženku nosoroga su upucali u stomak, zbog čega je umrla sporom i izuzetno bolnom smrću tokom noći.

Ben Volas, čovek iza fotografije, opisuje svoje iskustvo:

„Fotografisao sam i pomagao veterinarima gde sam mogao dok su je sekli za metke, kada sam čuo jednog od veterinara kako pominje da je ženka trudna (nosi bebu).Otrčao sam do zadnjeg dela nosoroga, baš kada su otvarali amnionsku kesu, otkrivajući ovaj fetus, koji je trebalo da se rodi.
Zaštita, posebno nosoroga, je nešto čime se bavim već dugo. Bio sam na mestima krivolova ranije, video sam neke strašne stvari, ali ovo je nešto što će me proganjati veoma dugo.Njegova krhka koža bila je meka na dodir i lako se kidala i najnežnijim četkanjem. Njegova stopala su bila nerazvijena, njegove beživotne oči staklaste iza gustih trepavica koje su počele da rastu.Tamo u travi ležao je, pored svoje majke, koja je verovatno umrla sporom, bolnom i strašnom smrću u mračnoj noći. Njegova šansa za život je oteta povlačenjem okidača i pohlepom čovečanstva...“

Željko Vuković

576887533_2373616449722864_3107271515609608310_n.jpg

Obično ženka nosoroga nosi mladunče oko 15 do 16 meseci (u zavisnosti od vrste).

Evo po vrstama:

• Beli nosorog: trudnoća traje oko 16 meseci
• Crni nosorog: oko 15 meseci
• Indijski nosorog: oko 16 meseci
• Sumatranski i Javanski nosorog: između 15 i 16 meseci

Najčešće se rodi jedno mladunče, teško oko 40–65 kg, a majka ga doji i brine o njemu do 2–3 godine.
Nakon toga, nova trudnoća obično počinje tek nakon 2 do 4 godine, što znači da nosorozi imaju veoma spor reproduktivni ciklus.

Back