Ljudi narcisi

Prouči pojam codependency
Ako se uopšte kod nje radi o NPL ili narcizmu
bas citam, pa i ovo mi je spakovala, ali nisam ovde ja bitan, znam coveka kome je ovo bukvalno spakovano, ne sma ni da prica dok se sudski ne razresi, ovde smo svi anonimni, pa ja zato pisem kao navijen, mozda nekom bude od koristi da se ne skrka kao mi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Codependency
Generally, a parent who takes care of their own needs (emotional and physical) in a healthy way will be a better caregiver, whereas a codependent parent may be less effective or may even do harm to a child.

i na kraju kada vise nije mogla decu da uvlaci, uvukla je kuce, vucjaka, da cu ja da naudim kucetu, a ona ga brani... tada sam znao da moram da idem do kraja sa svim ovim dijagnozama - da budem porazen, razbolim se, samo da ona vec jednom ostvari pretnju, i razvede se od mene, ovo vam je moja ispovest, znaci nisam lud, da glumim Hrista, ali brak znaci i u dobru i u zlu, ja sam dao sve od sebe, a samoga sebe zanemarivao kako i pise iznad, te sledstveno bio manje efektivan itd

e, sad ako sve posmatramo generacijski sto i na linku pise, moguce je da se sve vise razvodimo jer smo svi u neku ruku narcisi, negde pise da 2 narcisa ne mogu zajedno da opstanu, a i ova medjuzavisnot vidimo da ne funkcioonise na duzi rok, mora da propadne, trpe i deca

umeš da vidiš i drugog osim sebe i imaš uvide
ja za drugi nacin ne znam osim da se stavim u tudju kozu, pa da tudj problem postane zaista i moj - tek onda mogu da ga resim, inace sta koga ima da zanimaju tudji problemi, neka svako resava svoj, pa zato se i otudjujemo, i onda svako za sebe, porodica je sve manje celija drustva... nisam optimista sta buducnost nosi

ja za drugi nacin ne znam osim da se stavim u tudju kozu, pa da tudj problem postane zaista i moj - tek onda mogu da ga resim, inace sta koga ima da zanimaju tudji problemi, neka svako resava svoj, pa zato se i otudjujemo, i onda svako za sebe, porodica je sve manje celija drustva... nisam optimista sta buducnost nosi
To je lepo i ljudski, ali bitno je zapitati se da li ima smisla tolika investicija ako nema odziva. Zato sam izričito protiv verskih i patrijarhalnih dogmi jer postoji opasnost da ih neka poštena osoba bukvalno usvoji i još u kombinaciji sa manipulatorim postane žrtva.

Zato što verska dogma ne dopušta da postoje ljudi koji nemaju empatiju, savest i sve ono što ih čini ljudskim bićem u duhovnom smislu čime legitimiše zlo i posredno saučestvuje s njim.

Zdrav razum iznad svega, čak ne mora nešto da bude tako ekstremno, da bi trud bio uzaludan, iscrpljujuć i štetan

To je lepo i ljudski, ali bitno je zapitati se da li ima smisla tolika investicija ako nema odziva. Zato sam izričito protiv verskih i patrijarhalnih dogmi jer postoji opasnost da ih neka poštena osoba bukvalno usvoji i još u kombinaciji sa manipulatorim postane žrtva.

Zato što verska dogma ne dopušta da postoje ljudi koji nemaju empatiju, savest i sve ono što ih čini ljudskim bićem u duhovnom smislu čime legitimiše zlo i posredno saučestvuje s njim.

Zdrav razum iznad svega, čak ne mora nešto da bude tako ekstremno, da bi trud bio uzaludan, iscrpljujuć i štetan
paaa, mnogi danas manipulisu, ja se tacno secam sta sam ja njoj rekao na pocetku braka: samo nemoj da manipulises, a taj prijatelj, isto manipulant mi rece: ova moze da ti unisti zivot, ja sam ga samo otkacio, dete je bilo na putu, znajuci da on to iz iskustva, zna covek koliko je manipulacija mocna; mi, ako podjemo od toga da smo oboje narcisi, smo dosli u situaciju da se jedan, da kazem slabiji narcis zrtvuje, da se ne bi deca zrtvovala, i to je onda pat pozicija, neko je morao da izgubi, i da se rasturamo, svako na svoju stranu

e sad, zivi bili, pogledacemo nas opet za neku godinu, pa cemo videti ko je ostao narcis, a kome je narcisizam bio napakovan i sto-sta - to je moje trenutno misljenje, presek stanja

p.s. za verske dogme se pisemo na religiji, ja nisam dogmaticar, samo analiziram adama i evu, kako ja razumem sve, mislim da je zanimljivo, ali da ne davim ovde, osim ako @Džudi S ne dozvoli da ispucam i taj argument u najkracem, jer od tada datira manipulacija, a ljudi ne znaju? uopste nioje potrebno da se bude vernik, cisto sa psiholoske strane bih objasnio

Poslednja izmena:
paaa, mnogi danas manipulisu, ja se tacno secam sta sam ja njoj rekao na pocetku braka: samo nemoj da manipulises, a taj prijatelj, isto manipulant mi rece: ova moze da ti unisti zivot, ja sam ga samo otkacio, dete je bilo na putu, znajuci da on to iz iskustva, zna covek koliko je manipulacija mocna; mi, ako podjemo od toga da smo oboje narcisi, smo dosli u situaciju da se jedan, da kazem slabiji narcis zrtvuje, da se ne bi deca zrtvovala, i to je onda pat pozicija, neko je morao da izgubi, i da se rasturamo, svako na svoju stranu

e sad, zivi bili, pogledacemo nas opet za neku godinu, pa cemo videti ko je ostao narcis, a kome je narcisizam bio napakovan i sto-sta - to je moje trenutno misljenje, presek stanja

p.s. za verske dogme se pisemo na religiji, ja nisam dogmaticar, samo analiziram adama i evu, kako ja razumem sve, mislim da je zanimljivo, ali da ne davim ovde, osim ako @Džudi S ne dozvoli da ispucam i taj argument u najkracem, jer od tada datira manipulacija, a ljudi ne znaju? uopste nioje potrebno da se bude vernik, cisto sa psiholoske strane bih objasnio
Ako je situacija takva da razumnija, ili ako hoćeš, manje narcisoidna strana, mora da se žrtvuje zbog nečeg bitnijeg od sebe (recimo dece) to je donekle razumljivo ali onda treba biti svestan toga, imati jasan racionalan cilj - zaštititi decu od većeg narcisa, biti uz njih, davati im podršku, ljubav... ali opet uz neki rok ili ako je rok neodređen uz svest da se iz toga jednom mora izaći i pripremiti decu na neki način.

Ali to je opet igra za koju se mora biti vešt, imati dobro znanje o njihovim mehanizmima i opet je skupo, neizvesno.

Sam si negde napisao da je "brak svetinja", "Šta Bog sastavi niko ne rastavi" , a to je itekako upliv i to veoma štetan upliv vere u ličnu psihologiju, a ja nemam nameru da se po komandi svičujem na religijska opštemestašenja, ovde sam dobila inspiraciju i ono što sam ti napisala ima ključne veze sa psihologijom, koja ne mora da se odnosi samo ili baš na tebe.
Ali hoću da istaknem da je bilo kakva dogma veoma opasna iako se ta priča tebi ne dopada a možda ni moderaciji pa ću iz tog razloga da ipak stanem jer dalje nema svrhe.

zaštititi decu od većeg narcisa, biti uz njih, davati im podršku, ljubav
vidi, da razbijem ovo na 3 primera:
  1. otac se bori za decu, zeni je rekao ako joj se ide iz braka slobodna je, ali deca ostaju sa njim
  2. otac je pukao, decu ne moze ni da vidi, ne zna se kada ce uopste
  3. otac se mic po mic iskljucivao, posesivna majka je shvatila da neko mora da izgubi, bolje ja nego ona
Sam si negde napisao da je "brak svetinja", "Šta Bog sastavi niko ne rastavi"
znaci, necemo uopste da me tako deklarisemo; brak je ugovor, savez, i u dobru i u zlu, i ja sam to rekao ali u smislu zajednice, nema 1 roditelj 2. roditelj, i svako za sebe... eto pogodila si sustinu sada, meni je otac umro dok sam bio tinejdzer, a njoj dok je bila beba, tako da nismo imali definisanu tu figuru, to je u stvari problem, da ja nisam znao kako da budem, a ona mozda mislila: koji otac, to ni ne postoji, iz njene vizure

ali recimo da smo do nekog vremena imali bar predstavu, a onda se desio preokret i ona je resila da eliminise figuru oca, tj. mene, jer je vec najstarija imala problem, slusajuci nase svadje...e, do toga je moglo da dodje samo ako je prvo eliminisana uloga muza/zene, sto se kod mnogih desava, brak ne funkcionise, ili je nikakav, da ne mesamo Boga u ovu pricu, jer, bar meni je jasno da je potrosackom drustvu interes da se brakovi rasturaju, i onda svako mora da ima zasebnu stambenu jedinicu, pokucstvo i sve ostalo, dupli racuni, i para se samo okrece...
a ja nemam nameru da se po komandi svičujem na religijska opštemestašenja
pa ko te tera? ej. zena se prvo boji mraka, pa muza, a pre da ce da je ostavi, ON NJU znaci,,,... i onda samo sebi da za pravo da mu preti da ce da se razvede... ja gledam deca, gde sta, kako, trudim se, ili se ne trudim, ali bre ceo zivot sam pod pretnjom! pa idi bre vise od mene onda... eto, tako je bilo, znaci mogli smo da se razvedemo pre svakog novog deteta,a dogurasmo do 3

pa ne trebaju ni ta deca da pate ako mi nismo jedno za drugo, ali cak i da nismo to je moje misljenje da se treba vise trudti, samo ja vise nisam znao kako, nema to veze sa religijom sto mi ucitavas
a deca, pitanje je da li sada nece patiti, ove gpre primere znam ljude, ali decu im nisam video, a moja zena ako je manipulat, onda je i decu izmanipulisala, sto se kaze uz svoju suknju

ja da sam bio dogmata ozenio bih pokornu, i ne bih se strecnuo ni za sta u porodicnim odnosima, ali ova je mene pokorila

Poslednja izmena:
ja sam mislio da ja samo trebam da obezbedim deci uslove, a ona ce da gledaju mamu i tatu kako se vole i da uce, pa potom i ja da im budem ucitelj, vaspitac itd

ali ispalo je da sam ja trebao da ih volim i kupujem njihovu ljubav, a koji ce otac svom detetu da da kamen kada mu zatrazi hleba, eto i jevandjelje, kada me isprovocira sve da kazem - ispao sam glup, bezosecajan i sve najgore, ej da se ja borim za decu, jer ili idu meni ili njoj u slucaju razvoda koji se sve vise priblizava, pa znam drugara jos iz srednje skole koji to radi, a ovaj kolega je pukao gore od mene

ej da zena uzima decu kao saveznike u ratu protiv muza, pa nemoj da mi pricas, znas koliko je takvih primera? 2 od 3, vise od polovine

razumem ja da se zena odljubi,. ali da ne da deci oca, ili da ga rusi stalno, ocinsku figuru recima da je nikakav otac, da se otimamo o decu, pa i o kuce na kraju? eto ja nemam nista, bezosecajni skot sam, sve je njeno, a drug iz mladosti je sve oteo njegovoj, obrnuti slucaj, njemu se moze jer ima $$$!
pa i ova moja je svaki put osilila kada su joj uletale vece kolicine $$$, to sam tacno snimio, znam je bre kako dise

i posle ELlE kaze nije zaraza, jok i nije, evo sad cemo da otmemo naftu Venecueli, duse se bre otimaju, glodju dzigeroce... e, nesto se otme,a nesto se nekome spakuje, pa i bolest

vidi, da razbijem ovo na 3 primera:
  1. otac se bori za decu, zeni je rekao ako joj se ide iz braka slobodna je, ali deca ostaju sa njim
  2. otac je pukao, decu ne moze ni da vidi, ne zna se kada ce uopste
  3. otac se mic po mic iskljucivao, posesivna majka je shvatila da neko mora da izgubi, bolje ja nego ona

znaci, necemo uopste da me tako deklarisemo; brak je ugovor, savez, i u dobru i u zlu, i ja sam to rekao ali u smislu zajednice, nema 1 roditelj 2. roditelj, i svako za sebe... eto pogodila si sustinu sada, meni je otac umro dok sam bio tinejdzer, a njoj dok je bila beba, tako da nismo imali definisanu tu figuru, to je u stvari problem, da ja nisam znao kako da budem, a ona mozda mislila: koji otac, to ni ne postoji, iz njene vizure

ali recimo da smo do nekog vremena imali bar predstavu, a onda se desio preokret i ona je resila da eliminise figuru oca, tj. mene, jer je vec najstarija imala problem, slusajuci nase svadje...e, do toga je moglo da dodje samo ako je prvo eliminisana uloga muza/zene, sto se kod mnogih desava, brak ne funkcionise, ili je nikakav, da ne mesamo Boga u ovu pricu, jer, bar meni je jasno da je potrosackom drustvu interes da se brakovi rasturaju, i onda svako mora da ima zasebnu stambenu jedinicu, pokucstvo i sve ostalo, dupli racuni, i para se samo okrece...

pa ko te tera? ej. zena se prvo boji mraka, pa muza, a pre da ce da je ostavi, ON NJU znaci,,,... i onda samo sebi da za pravo da mu preti da ce da se razvede... ja gledam deca, gde sta, kako, trudim se, ili se ne trudim, ali bre ceo zivot sam pod pretnjom! pa idi bre vise od mene onda... eto, tako je bilo, znaci mogli smo da se razvedemo pre svakog novog deteta,a dogurasmo do 3

pa ne trebaju ni ta deca da pate ako mi nismo jedno za drugo, ali cak i da nismo to je moje misljenje da se treba vise trudti, samo ja vise nisam znao kako, nema to veze sa religijom sto mi ucitavas
a deca, pitanje je da li sada nece patiti, ove gpre primere znam ljude, ali decu im nisam video, a moja zena ako je manipulat, onda je i decu izmanipulisala, sto se kaze uz svoju suknju

ja da sam bio dogmata ozenio bih pokornu, i ne bih se strecnuo ni za sta u porodicnim odnosima, ali ova je mene pokorila
Sam si tako napisao, a reči imaju svoje značenje. A ako si mislio drugačije to ne znači da sam ti ja učitala.
Niko me nE tErA, prosto sam odbila da pišem na Religiji, šta odmah tolika defanziva.

Ovo što si pisao (ne ovo sad, ovo su detalji, nego način na koji pišeš i o čemu pišeš) podsetilo me na slučaj bliskih osoba, ne u prvoj liniji, ali dovoljno bliskih da su mi ti toksični mehanizmi manipulacije dobro poznati. Možda sam i skroz pogrešila, a možda se u nekim tačkama preklapa, nijedan slučaj nije potpuno isti, ovo što sam pisala su neki opšti obrasci.

Da ne ulazim u detalje, opet ću se zadržati na nekom opštem mestu, pa ako ti išta znači. Deci je potreban bar jedan racionlan roditelj kao stabilna tačka. Ako je ona narcis, ili prevrtljiva, nestabilna (GPL) oni su vrlo iracionalni i onda deca nemaju ništa od toga što ćeš ti da vičeš I ja sam narcis, i ja sam zaražen, a realno ni ti ništa nemaš od toga...Dobro, ako si i "zaražen" ili se preispituješ jer te je izmanipulisala, pa malo izdramiš ovde, to je ok- ali ipak je najbolje da se skroz odzaraziš i racionalizuješ to što te je snašlo da bi povratio kontrolu nad sobom pre svega.

Dogmata ne znači oženiti pokornu kako kažeš, nego gurati neku ideju uprkos činjenicam koje je osporavaju

Sam si tako napisao, a reči imaju svoje značenje. A ako si mislio drugačije to ne znači da sam ti ja učitala.
u istom kontekstu je i gradjanski brak, kao vid zajednice, nema moje tvoje, nego nase, a ko se poslednjii seti ispadne glup taj mora da vise izgubi... pa meni vec kazu da sam glup sto nisam nasao advokata
Deci je potreban bar jedan racionlan roditelj kao stabilna tačka
super je ona roditelj, nema sta, decu je vec osvojila, cak je pustila sina da me pita jel moze malo kod nje, malo kod mene, a zna da ja radim nocu, da to nikako ne bih smeo, da moram da ga odbijem, i sad on nece ni pare da uzme od mene, kaze, mama mi daje... pa oni su vatrogasce zvali dok sam ja bio na poslu, samo zato sto je alarm trebao da se izluftira jer im je nesto zagorelo...
ali ipak je najbolje da se skroz odzaraziš i racionalizuješ to što te je snašlo da bi povratio kontrolu nad sobom pre svega.
depresija ide u talasima, setis se necega sto je potisnuto, i kada ga izanaliziras, samo te opet scepa, ali ne brini nisam ja ceda j.
Dogmata ne znači oženiti pokornu kako kažeš, nego gurati neku ideju uprkos činjenicam koje je osporavaju
pa, odgovornost prema deci i braku kao instituciji, a da smo mogli ranije da se razvedemo, mogli smo; znas gde nije bilo otimanja za decu? tamo gde su se oboje svalerisali, savest im nije dozovoljavala da se otimaju, a ovo je sve sa predumisljajem... ma, znao sam da ce se ovo desitI kad-tad, ali da sam je pustio da abortira, i ona i ja znamo da ne bi ni ulazili u brak... da nismo dosli ovde, isto bi se rastyrili, ...itd
i manipulant, ja svoju rec drzim, a ona misli da ne mora, bzvz kvarismo temu o narcisima

Poslednja izmena:
kad sam vec toliko odlutao sa teme, a hteo sam da je povezem sa smorishinom, samo ovu da dodam, sto je po meni sustinam nisu majke krive, evo oceve krivice:

nedostatak strukture [licnosti] koju bi trebalo da otac formira svima nama, a nije stigao, ili nije znao, nije bio prisutan, otvara vrata svakakvim manipulacijama, i mentalnim bolestima, a ja priznajem da sam naivno verovao da se trebamo odreci manipulacije... ne nego nam je falila struktura, i za nju sam skoro saznao, msm nacuo sam nesto slicno kao mlad, ali sam tada samo odmahnuo rukom

ljudi koji imaju strukturu, oni ne mogu ni da potonu u depresiju, kao da imaju imunitet, a mi koji je nemamo: ili manipulisemo, ili smo podlozni manipulaciji, ili se borimo kao sa vetrenjacama, sto je zaludan posao

hvala vam svima mnogo na strpljenju sto sam vrludao sa teme, nisam imao terapeuta, a pisanje/citanje mi je zamenilo zivu rec, jedan pacijent manje

Poslednja izmena:
utrapio sam vam se na forum, a pojma nemam da je ovo temelj, szr svega, sad znam da ne funkcionisemo, jer smo zanemarili strukturu, ne mogu da se razdvajaju ove dve skole, i zna se koja je bila prva, Pocetak moderne psihologije:

@Džudi S odaberi mi temu sve su preko 10 godina stare, pa me salji na nju https://forum.krstarica.com/search/...&c[child_nodes]=1&c[nodes][0]=255&o=relevance
ili me samo brisi odavde, prelepi na tu temu, ovo je srz svega, pa i psihologija je ovako nastala, da ucimo
Verywell Mind
https://www.verywellmind.com › structuralism-and-fun...

Nov 6, 2025 — Structuralism and functionalism were the two earliest schools of thought that established psychology as a science, subject to rigorous study and the scientific ...Read more

Poslednja izmena:
@bas kao Ako misliš na ovu temu https://forum.krstarica.com/threads...e-to-zanima-a-netacna-je-doneke-druga.725074/ morala bi da se otvori nova o psihološkim pravcima.

Sada te, ovog puta javno molim da otvoriš temu o svom ozbiljnom problemu ( o razvodu ) i molim te da ne taguješ i ne spominješ forumaše, kako bi ćaskao sa njima na temama.

I na kraju, ti nisi narcis, nemaš razloga da brineš. 🙂

A sada, ko želi, može da nastavi temu o narcisima.

Ja sam probao pomoci rodjenom bratu u svim segmentima zivota ali apsolutno nista nije pomoglo da se taj narcizam izvuce iz njega.
Sklonio sam se ,jer necu sebe da trujem.
Sa njima covek moze jedino da prekine svaki kontakt da ne ulazi u probleme.

Back