Ljudi narcisi

Ako ta osoba nakon nekog vremena shvati da je sve laž i nastoji da se udalji narcisoidna osoba se naglo mijenja i na sve načine počinje da ugrožava tu osobu. To može otići jako daleko. Toliko daleko da je skroz psihički uništi. Nakon takvog iskustva žrtva treba psihološku podršku i pomoć.
ja samo kazem da tu osobu ne mozemo da definisemo kao [samo] narcisoidnu, vec da ona ima drugu primarnu dijagnozu, ali dobro, razumem sta mi pises
koja misli da je posebna i prva u svemu.
kako da znamo da ta osoba ne ispoljava narcisoidnost samo u odnosu na zrtvu? mozda se maskira dobro glumi?
kako znamo da ja nisam narcis? pitam te lepo, jel sumnjas da jesam, pisemo se vec dugo

kao, da odgledam, pa ako se nadjem nasao sam se, hehe... odgledao 2/3, odlicna je, govori o bas ektremnim slucajevima koji se ispolje odbacivanjem, zena hoce raskid, muz je ubije, jer njegov ego ne moze da podnese odbacivanje, a zapravo poraz

ali, pazi, ovde je jedan diskut naveo primer coveka koji je resio da ostane sam, da ne ulazi u veze, ili brak, a takvih ima sve vise, samo bi rekli da oni onda nikada ne stignu da ispolje grand narcisizam

na drugoj strani ispalo je da mi muskarci postajemo kao zene zvocare, a one nose pantalone u kuci, i onda sukob, i sam svet je koncipiran na kultu pobednika, pa i seks je uzdizanje, probijanje, i padanje, sa muskog stanovista, a zapravo treba da bude predaja, predajemo se jedno drugom, a ne osvajamo i ne pobedjujemo ga/je, ne zelimo da ga/je porazimo [partnera/zenu]

znaci, postoje elementi da se i meni zalepi narcisizam, ali sam ipak dovoljno pametan da razumem dijalektiku, jedinstvo i borbu suprotnosti, ipak sam se ja predao i predavao, sad daleko joj lepa kuca, ali jasno ima muskaraca koji stvari resavaju siledzijski, samo ne bih voleo da ispadne da su zene na poslu narcisi koje ti navede, a muskarci u kuci, pa na kraju zlocin iz strasti, ipak su to ekstremi

Poslednja izmena od moderatora:
Ne. Tebi nije jasno.
Mi kada kažemo jeste narcis, narcisoidan, obično pomislimo da se smatra prelijepim i presavršenim u svakom smislu, dok je narcisoidna osoba jedna jako opasna osoba, koja misli da je posebna i prva u svemu. Takva osoba traži stalno dokaz o svojoj savršenosti i precizno bira mirne, povučene osobe kojima se lažno predstavlja sve dok ne zadobije njihovo divljenje i povjerenje.Ako ta osoba nakon nekog vremena shvati da je sve laž i nastoji da se udalji narcisoidna osoba se naglo mijenja i na sve načine počinje da ugrožava tu osobu. To može otići jako daleko. Toliko daleko da je skroz psihički uništi. Nakon takvog iskustva žrtva treba psihološku podršku i pomoć.
BRAVO LAPSI!
Opisa ih tacnim kakvi i jesu.
Imam 2 komada u familiji bas takve .Tast sahranio tastu takvim pristupom.
I brata 50 god nikada se nije zenio nije ni curu imao ne bi detetu cokoladu kupio.
I kad mu pruzis sve u zivotu max je nezadovoljan i kivan!
I to traje celi zivot.
Ja sam sve to odjebo i nek prosipaju narcizam nekom ko im dopusta.
Opasno bolesni ljudi.

@Džudi S mislim da gresis sto narcisizam stavljamo samo u porodicne/familijarne odnose [delimicno poslovne sto lapsi navede] kada vidimo da se ljudi medijski i po drustvenim mrezama samoreklamiraju ogledajuci se upravo kao mitski Narcis - narcisizam je onda postala pandemijska stvar, uzmimo npr Karli, znamo ko je, koja cak propagira uzivo u tv emisiji selfi, a potom ce navijati za gazenje ili prebijanje blokadera!
plus, sto mislim da manji narcisi, prebacuju lopticu kao da su drugi veci narcisi, prosto im pakuju, eskalirrajuci sve, kao nekakvu zarazu koja se siri, a da se ne radi o izolovanim slucajevima, ili ekstremima samo koji ispolje agresiju kada im ego bude povredjen i sl., pa se desi najgore, o cemu govori doktorka u videu

kao, da odgledam, pa ako se nadjem nasao sam se, hehe... odgledao 2/3, odlicna je, govori o bas ektremnim slucajevima koji se ispolje odbacivanjem, zena hoce raskid, muz je ubije, jer njegov ego ne moze da podnese odbacivanje, a zapravo poraz

ali, pazi, ovde je jedan diskut naveo primer coveka koji je resio da ostane sam, da ne ulazi u veze, ili brak, a takvih ima sve vise, samo bi rekli da oni onda nikada ne stignu da ispolje grand narcisizam

na drugoj strani ispalo je da mi muskarci postajemo kao zene zvocare, a one nose pantalone u kuci, i onda sukob, i sam svet je koncipiran na kultu pobednika, pa i seks je uzdizanje, probijanje, i padanje, sa muskog stanovista, a zapravo treba da bude predaja, predajemo se jedno drugom, a ne osvajamo i ne pobedjujemo ga/je, ne zelimo da ga/je porazimo [partnera/zenu]

znaci, postoje elementi da se i meni zalepi narcisizam, ali sam ipak dovoljno pametan da razumem dijalektiku, jedinstvo i borbu suprotnosti, ipak sam se ja predao i predavao, sad daleko joj lepa kuca, ali jasno ima muskaraca koji stvari resavaju siledzijski, samo ne bih voleo da ispadne da su zene na poslu narcisi koje ti navede, a muskarci u kuci, pa na kraju zlocin iz strasti, ipak su to ekstremi
Ne bih ja to dijelila. To da je muškarac narcis u kući, a žena na poslu. Narcizam je duboko u osobi, ako je takav profil ličnosti i nije važno gdje ga ispoljava. Jednostavno, ispoljiti ga mora.
Ne treba nasijedati na slatkorječivost, poklone, usluge, obećanja...
Ljudi se često lako zalete i nakon kratkog poznanstva ukivaju tu osobu u zvijezde. Upoznati komplet osobu je jako teško i nemoguće - do kraja. Treba tu dosta analize i vremena.
Kako se kaže, s ljudima oprezno.

Ne bih ja to dijelila. To da je muškarac narcis u kući, a žena na poslu.
pa jasno mi je ali tako ispada, citamo vesti, i ova zena sa videa navodi upravo te drasticne primere, gde bivsi, ili muz ubija suprugu koja ga ostavlja, pa sam i sam naveo onog walshe koji je ubio onu nasu anu u americi, a imali i decu, samleo je cak posle... NARCISI UBICE, retko koja zena je ubica jer je slabija, kao onaj nas film DAVITELJ, pok,. tasko nacic...moras da si grmalj

znas ispada da smo vecinom mi muskarci narcisi, a i sam mitoloski Narcis je bio muskarac, pa i ovaj Danilo navodi samo muske iz familije, onda sta, to je bolest nas muskaraca, a sta cemo sa selfijima, i zenama koje se samo ogledaju, kao Narcis?

pa jasno mi je ali tako ispada, citamo vesti, i ova zena sa videa navodi upravo te drasticne primere, gde bivsi, ili muz ubija suprugu koja ga ostavlja, pa sam i sam naveo onog walshe koji je ubio onu nasu anu u americi, a imali i decu, samleo je cak posle... NARCISI UBICE, retko koja zena je ubica jer je slabija, kao onaj nas film DAVITELJ, pok,. tasko nacic...moras da si grmalj

znas ispada da smo vecinom mi muskarci narcisi, a i sam mitoloski Narcis je bio muskarac, pa i ovaj Danilo navodi samo muske iz familije, onda sta, to je bolest nas muskaraca, a sta cemo sa selfijima, i zenama koje se samo ogledaju, kao Narcis?
To za muškarce što si napisao je nešto drugo.
Moje lično mišljenje je da su žene sklonije narcizmu, jer su mnogo lukavije i podlije prirode. Žene inače nikada ne igraju otvoreno, one taktiziraju, dok ti ne pronađu slabu tačku, onda je gotovo. Koprcaš se malo, ali si u mreži ipak. Čuvaj se.

Nema veze pol ja ih osetim u sekundi i bude im x na telefonu.
Ne moze svak biti narcis to je bolest od rodjenja.Ja licno mislim da se te nakaze rode takvi.Npr pratim tasta 25 god i 3 osobe su u njemu.Glavna znacajnost im je da su sebicni i to bolesno sebicni.Doduse kao i vecina ljudi ali njih razdvaja da su bolesno sebicni!
Jadan li je onaj koji im upadne u mrezu.
Da ne moram odgovarati takve manipulatore treba izubijat od batina.Radije bi sve pare dao robijasu nego njima posvetio sekund vremena.

Nema veze pol ja ih osetim u sekundi i bude im x na telefonu.
Ne moze svak biti narcis to je bolest od rodjenja.Ja licno mislim da se te nakaze rode takvi.Npr pratim tasta 25 god i 3 osobe su u njemu.Glavna znacajnost im je da su sebicni i to bolesno sebicni.Doduse kao i vecina ljudi ali njih razdvaja da su bolesno sebicni!
Jadan li je onaj koji im upadne u mrezu.
Da ne moram odgovarati takve manipulatore treba izubijat od batina.Radije bi sve pare dao robijasu nego njima posvetio sekund vremena.
pa cekaj, evo ja kazem da sam stipsa, ne ljutim se reci mi, jel mislis da sam ja narcis? jel sumnjas da jesam? ja eto sumnjam da si ti bas 100% u pravu.

@Džudi S mislim da gresis sto narcisizam stavljamo samo u porodicne/familijarne odnose [delimicno poslovne sto lapsi navede] kada vidimo da se ljudi medijski i po drustvenim mrezama samoreklamiraju ogledajuci se upravo kao mitski Narcis - narcisizam je onda postala pandemijska stvar, uzmimo npr Karli, znamo ko je, koja cak propagira uzivo u tv emisiji selfi, a potom ce navijati za gazenje ili prebijanje blokadera!
plus, sto mislim da manji narcisi, prebacuju lopticu kao da su drugi veci narcisi, prosto im pakuju, eskalirrajuci sve, kao nekakvu zarazu koja se siri, a da se ne radi o izolovanim slucajevima, ili ekstremima samo koji ispolje agresiju kada im ego bude povredjen i sl., pa se desi najgore, o cemu govori doktorka u videu

Ponovila bih da ovde ne diskutujemo o politici.

Samoreklamiranje ne znači nužno da ta osoba ima narcistički poremećaj ličnosti.

Mnogo je tema ovde o narcističkom poremećaju ličnosti i o simptomima. Pogledaj ovu temu, u uvodnom postu su navedeni simptomi

https://forum.krstarica.com/threads/maligni-narcisoidni-poremecaj-licnosti.997523/#post-48806899

592079888_1459024982895049_2364317776397934416_n.jpg

Tema je stara, ovde možeš da pišeš o narcisima. 🙂
sve sam procitao, dosta toga je izneo smorisha, jaka/komplikovana tema, ali buduci da ga nema mogli bi da diskutujemo seriju koju smo gledali, i kako sam razumeo zauz, ako je glavni junak ovaj celavi narcis, zena mu to omogucava
док мужу ћути.
("Narcissistic enablers" претражите има доста детаљних објашњења.)
Обавезно оде прича "ти не познајеш твог оца" или "ти ме познајеш мене" а нема шта да се упозна,надлежне службе ако нешто погреше њима ћути док урла на жену и одраслу децу кући.
Red Forman iz "Veselih sedamdesetih" po mom mišljenju je takođe lik rađen po uzoru na nekog malignog narcisa.
Jedno dete maltretira preko svake mere, vrlo strog, a drugo dete mu je zlatno. Iako je kreten 100 puta veći.

Sve u toj seriji je iskarikirano na komičan način. Ali biti sa takvim ljudima nekad i nije baš lako verujem. Napate se ljudi.
Jer oni nekog moraju da maltretiraju.

Pogledajte prilog 1536081
ovde saam se setio i tesne koze, gde nikola simic bi cerku da uda, a sin da zavrsava fax i na posao, ali sve se desava suprotno - tu znaci roditelji imaju neke stereotipe, pa i ja isto ne mogu da imam isti pristup prema najstarijem i najmladjem detetu, svaki valjda forsira najstarije, patrijarhalni musku decu?

ja licno, pa mozda sam red forman, ... da trazim lekarsko uverenje? licno mislim da ako vazi ona sa kim si takav si, neko je tu od nekog moguce pokupio, poprimio, ili mu je cak "spakovano", kao kada lopov kaze drz'te lopova, i onda imamo

Narcissistic framing is a psychological manipulation tactic where an individual with narcissistic traits distorts the narrative of a situation to protect their ego and maintain dominance. By "framing" events through a self-serving lens, they cast themselves as the hero or the victim, while painting others as the antagonist or the cause of their negative behaviors.

Common Types of Narcissistic Framing
  • Airtight Victim Narrative: Narcissists often frame themselves as the "wronged party" to elicit sympathy and avoid accountability. They may present only the moment you reacted to their abuse, framing your reaction as the start of the conflict.
  • False Dichotomies: They simplify complex issues into black-and-white choices (e.g., "Either you're with me or against me") to force compliance and instill guilt for independent thinking.
  • The "Good Guy" Frame: They may adopt an idealized self-image—such as being "the provider" or "the martyr"—to suppress uncomfortable truths about their actual treatment of others.
  • Causal Fallacy: Framing their own bad behavior as an unavoidable reaction to someone else's actions (e.g., "You made me yell at you because you stressed me out").
  • Smear Campaigns: Publicly framing a victim as unstable or incompetent to destroy their credibility and ensure the narcissist's reputation remains intact.
I DA IZBEGNEMO SVE GRESKE KOJA NISAM ZNAO DA IZBEGNEM:
How to Respond
  • Don't JADE: Avoid the urge to Justify, Argue, Defend, or Explain. Narcissists use your explanations as "fly paper" to keep you trapped in their frame.
  • Grey Rock Method: Become as uninteresting as a "grey rock" by giving short, non-committal answers to deny them the emotional reaction they are fishing for.
  • Check the Truth: Internally ask yourself, "Is this REALLY true?" instead of accepting their labels or distortions.
  • Frame to Your Advantage: If communication is unavoidable, frame your requests as being in their best interest to appeal to their ego (e.g., "People would be delighted to see you there").

Poslednja izmena:
znaci, ja mislim da sam se zarazio od zene sa malignim narcisizmom, priznao sam vec i opet sa smorishinom temom da imam dosta simptoma, i ljudi vide, cak i na forumu da se svadjam sa njima itd, bivam pun sebe, i zrtva istovremeno, itd.. [sto je sve navedeno kao simptomi]

recimo da sam izmedju ova dva lika serijala, vesele 70- i tesna koza, samo jos da ocelavim kao oni :mrgreen:
buduci da je na mojoj strani bila samo @lapsi neka kaze jel sumnja da sam ja maliciozan narcis, ili neki manji narcis, jel sam se zarazio od zene ako mi je "spakovala" kako rekoh, jel da idem da da se ispitam, mozda mi i fali sive mase u ceonom reznju, kako navede smorisha u temi na koji se povezah? ko zna? zanima me zaista... pre ili kasnije cu saznati, a necu sigurno da lupam glavu sta mi je razbilo brak i porodicu do groba, ako sam kriv, mentalno oboleo ima da znam

Poslednja izmena:
ako sam kriv, mentalno oboleo ima da znam
pa 'de da beze ljudi od mene, bolje da se izlecim ako ima leka, pa da ne beze, zar ne? @Džudi S ne brisi ovi biblijsku poveznicu
3. Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да Га низашта не узимасмо.

Poslednja izmena:
znaci, ja mislim da sam se zarazio od zene sa malignim narcisizmom, priznao sam vec i opet sa smorishinom temom da imam dosta simptoma, i ljudi vide, cak i na forumu da se svadjam sa njima itd, bivam pun sebe, i zrtva istovremeno, itd.. [sto je sve navedeno kao simptomi]

recimo da sam izmedju ova dva lika serijala, vesele 70- i tesna koza, samo jos da ocelavim kao oni :mrgreen:
buduci da je na mojoj strani bila samo @lapsi neka kaze jel sumnja da sam ja maliciozan narcis, ili neki manji narcis, jel sam se zarazio od zene ako mi je "spakovala" kako rekoh, jel da idem da da se ispitam, mozda mi i fali sive mase u ceonom reznju, kako navede smorisha u temi na koji se povezah? ko zna? zanima me zaista... pre ili kasnije cu saznati, a necu sigurno da lupam glavu sta mi je razbilo brak i porodicu do groba, ako sam kriv, mentalno oboleo ima da znam
Ne možeš da se "zaraziš" time

Nisi narcis, čak ni onaj benigni. Mada izgleda kao da pišeš kompulsivno i sam sa sobom, za razliku od većine ovde, umeš da vidiš i drugog osim sebe i imaš uvide kojima se narcisi, ma ni narcisoidno orijentisni, uopšte ni ne bave. Oni se posebno ne bave preispitivanjem ni samouvidom

Ne možeš da se "zaraziš" time
jasno, posle sam se ispravio
Narcissistic framing
jel moguce da mi je zena spakovala, ili kako da analiziram, mozda imam polovinu simptoma, ukljucijuci i one gde se gradim zrtvom? a mozda mi je "spakovano" jer se vecito opravdavam, trazim da raspravim, i objasnjavam se, a nju zabole, samo me "osudi i kazni" cak - pa ko je onda tu narcis, ja ili moja zena sa kojom se rasturih? ona meni kaze, nisi ti bog,a ja njoj nisi mi ti sudija! - to smo mi bili u najkracem, eto...
Don't JADE: Avoid the urge to Justify, Argue, Defend, or Explain
Nisi narcis, čak ni onaj benigni. Mada izgleda kao da pišeš kompulsivno i sam sa sobom, za razliku od većine ovde, umeš da vidiš i drugog osim sebe i imaš uvide kojima se narcisi, ma ni narcisoidno orijentisni, uopšte ni ne bave. Oni se posebno ne bave preispitivanjem ni samouvidom
ako nisam ja onda je moja zena, nema treceg odgovora, ili smo po pola, ili je sve jos komplikovanije, ...
hvala na komplimentima, ali dajmo da vidimo kritiku, a mozemo i reda iz veselih 70-ih ili nikolu simica iz tesne koze - da analiziramo, da se ne trpam bas ja svuda - znaci da ti ocevi narcisi ne maltretiraju decu, onda sledi da bi zenu., pa im zato one omogucavaju, zapravo sebe stite od muza narcisa koji kinji decu?
док мужу ћути.
("Narcissistic enablers" претражите има доста детаљних објашњења.)

Poslednja izmena:
jasno, posle sam se ispravio

jel moguce da mi je zena spakovala, ili kkao da analiziram, mozda imam polovinu simptoma, ukljucijuci i ona gde se gradim zrtvom? a mozda mi je "spakovano" jer se vecito opravdavam, trazim da raspravim, i objasnjavam se, a nju zabole, samo me "osudi i kazni" cak - pa ko je onda tu narcis, ja ili moja zena sa kojom se rasturih?
Prouči pojam codependency
Ako se uopšte kod nje radi o NPL ili narcizmu

Prouči pojam codependency
Ako se uopšte kod nje radi o NPL ili narcizmu
Možda je to a možda je manipulisala bas kaoom, ali on vidi da nešto nije normalno pa pokušava na racionalan način da joj objasni, dokaže, popravi stvari...
Što je nemoguće- oni su u stanju da te naprave bukvalno ludim da i sam u nekom trenutku počneš da se preispituješ, naročito ako imaš moralne skrupule. Oni su najčešći plen narisa, ovi drugi ih otkače ubrzo.

Back