Ljudi mogu samo da pretpostavljaju;

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Da li grešimo kada drugima tvrdimo nešto samo zato što su drugi to nama tvrdili?
Šta je apsolutna istina i zna li je iko?
Koliko vremena treba mladom pojedincu da shvati da je ono u šta je bio tako siguran ustvari – pretpostavka jednog doba?
Mislim da bi deci u školama, pre nego što krenu sa učenjem biologije, fizike, hemije, istorije, veronauke pa, čak, i matematike, pre nego što im se kaže – to je tako i tako, bilo dobro najpre objasniti šta je to teorija, šta je pretpostavka, a šta je ISTINA.
Mislim da bi takva deca izrasla u ljude koji nisu skloni da drugima bilo šta tvrde, ne razmišljajući da drugi u vezi toga imaju SUMNJE, mislim da bi takva deca, kad porastu, mnogo ređe koristila reči poput – TREBA, JESTE ili NIJE...
Mislim da je takav način razmišljanja ispravan i mislim da je jedina apsolutna istina to da niko ne zna apsolutnu istinu.
Možda ste primetili da sam četiri puta rekla „mislim“...
To je zato što se ne usuđujem da išta tvrdim.
Koliko često vi koristite reči poput TVRDIM, JESTE, NIJE... I, naravno, rečenicu najružniju od svih – ..... zato što TREBA TAKO - ?

Deca u prvom osnovne ne mogu da shvate sta je teorija, pretpostavka, istina. A reci treba, jeste, nije su nezaobilazne u govoru i izjasnjavaju tvoj stav. Mada tolerancija ne moze da skodi, ali mislim da tu rec nisi koristila. Inace, ja volim ljude koji vole da se raspravljaju i mislim da to ne moze da skodi.

Ne razumeš. Nisam govorila o toleranciji, a taman posla da sam htela reći da ljudi treba da se odreknu svojih stavova.
Ali SUMNJA ne bi škodila.
P. S. Deca su mnogo, mnogo pametnija nego što odrasli to misle. Jedini razlog zašto manje razumeju jeste taj što im se nikada i ne pruža prilika da razmišljaju...
Ona su srećna po prirodi i to ništa ne može ugroziti.

Sumnja,to je ono sto dovodi do najvecih otkrica.Sumnja je zdrava,ukoliko nisi paranoik pa sumnjas u sve moguce.
Ne znam odakle ti to da se deci uskracuje da kazu sta misle i da misle svojom glavom.
Sigurno si i ti bila u situaciji da tvrdis nesto,da znas da je to tako,a da te neko drugi ubedjuje da nisi u pravu.Naravno da ces da tvrdis ono sto znas,nemoguce je da nisi sigurna ni u sta.
Neke stvari se stvarno rade zato sto TO TREBA TAKO.

Ih, pa o tome i govorim. Učila sam na svojim greškama. Ali to su bezazlene stvari.
Što se tiče dece, njih sam pomenula baš zbog veronauke, verujte, poznajem mališana koji je prestao da poštuje i roditelje jer su mu u školi rekli da samo budale ne veruju u Boga.
Deca veruju u ono što im odrasli govore i to usvajaju dok odrastaju. Na tome se izgrađuju.
Zar jedno dete ne bi razumelo da mu se reklo: Postoji Crkva, postoje ljudi koji veruju i oni koji ne veruju. Mi ćemo vam sad pokušati objasniti zašto da verujete...
Ili: Ovu teoriju je razvio Čarls Darvin, neki se slažu sa njom, a neki ne. Evo razloga za i protiv...
Deco, ne mora da znači da je to tačno. To je samo jedan čovek pretpostavio.
Znate li šta je pretpostavka?
To vam je kao kad uđete u pekaru i pomislite: Pretpostavljam da je burek svež, jutro je. A burek može biti i od juče.
Nije teško...
Međutim, šta god da pokušamo mi nismo sigurni da smo načisto sa sopstvenim ubeđenjima. Nisam paranoična i kakve to ima veze? Verujem da svi ljudi odmeravaju stvari procentualno. Pitanje je koliko je njih svesno da u njima postoji sumnja...
Tipičan primer je umirući vernik koji po svom strahu shvata da njegova vera u Boga i nije toliko jaka koliko je mislio.
I tako, kad god je nešto veće u ulogu.
Pred TV-om znate odgovor na pitanje iz kviza, kada se prijavite i sednete u onu stolicu, znate i tad, znate ali sumnjate. Onaj manji procenat dolazi do izražaja i vi "pozivate prijatelja"...
Volim da vidim kod vas, forumaša, kada napišete: Ja mislim da je to tako...
Kao suprotno od: To tako treba!

Naravno da imam primer,ne bih pricao u prazno.
Govori istinu,treba tako.
Budi posten,treba tako.
Budi hrabar,treba tako.
Budi iskren,treba tako.
Voli,treba tako.
Idi u skolu,uci,treba tako.
Zaposli se,treba tako.
Ima mnogo primera,i svi za odgovor imaju TREBA TAKO,samo sto ljudi uglavnom govore TREBALO BI TAKO,i odmah sebi daju mogucnost da biraju,i uglavnom izaberu ono sto im vise odgovara,ono sto je lakse,a ono sto je lakse uglavnom nije ono "STO BI TREBALO".

Uskratjujemo deci slobodniji pogled na svet iz sasvim jednostavnog razloga , koji se zove strah . Strah od toga da tje biti drugachiji , neuklopljivi u drushtvo , neodgovorni , nesavesni , a mozhda bi nam upravo to pomerilo neke granice , do sada nam znane . Po meni , progres vetj godinama cupka u mestu , samo iz jednog razloga : motjnici su u strahu , na shta tje sve dolazetje generacije biti spremne i koliko daleko tje u tome otitji (shto bi zapravo bilo 2 razloga) , te tako ponmo gledaju da obrazovanje srozaju na shto nizhe grane ...Klinci sve ranije kratju u shkole , ali im se sve manje i prostora za razmishljanje daje . Uvek sam bila mishljenja , recimo ...lektira: imam zadatu knjigu , kako kojim sluchajem ne bi cunjala po biblioteci u potrazi za nekim sumnjivim shtivom ....

vuk80:
Naravno da imam primer,ne bih pricao u prazno.
Govori istinu,treba tako.
Budi posten,treba tako.
Budi hrabar,treba tako.
Budi iskren,treba tako.
Voli,treba tako.
Idi u skolu,uci,treba tako.
Zaposli se,treba tako.
Na sve ovo ima jedno celiko pitanje: ZAŠTO?
Ne valja uvek govoriti istinu.
Ko je mnogo pošten obično na kraju završi prevaren.
Ko je previše hrabar taj može da izgubi glavu.
Ko je mnogo iskren taj ima malo prijatelja.
Ko mnogo voli taj mnogo i pati.
Ova dva zadnja primera su tekovine ljudskog društva, pa je očigledno da bi pod nekim drugim okolnostima važilo i suprotno.
Naime, u nacističkoj Nemačkoj možda i nije bilo poželjno previše učiti. A što se tiče posla, ako možeš da živiš bez njega - bolje po tebe.
Nisam imala nameru da kažem kako uvek postoji "ali".
Imala sam nameru da kažem da je ovo SAMO TVOJE "TREBA" i da ne bi napravio katastrofalnu grešku da si napisao i "trebalo bi..."
Šta treba, a šta ne treba skoro uvek zavisi od okolnosti. I tada se radi o tome šta "valja", šta je bolje, ne šta treba.
Bojim se da niko nema odgovor na to pitanje.

Ne slazem se da je to samo moje "TREBA".Mislim da je to univerzalno TREBA.Nemoj da me pogresno razumes,nikome ja ne zelim da naturam sta treba a sta ne.
Mozda ja razmisljam malo utopisticki.Znam da nisu svi posteni,iskreni,pravdoljubivi i hrabri,ali kao sto rekoh TAKO TREBA.
Ne mozes reci da ne treba biti iskren,TREBA,pa makar i nemao prijatelje,a imaces ih,jer postoje ljudi koje cene iste te stvari.Mozda te vecina ljudi nece voleti zbog tvojih osobina ali ce te postovati i ceniti.I sta sve to govori o ljudima u sustini,da su se ljudi iskvarili ,da su izgubili ono sto ih cini ljudima,mislim da nije bas tako.
To sto si rekla kao posledice stvari koje TREBAJU TAKO,znaci da zbog okoline i straha od neke prevare,tj. teznje da se uklopis u okolinu,ti zanemarujes ono sto je ispravno,i postajes ista kao svoja okolina,gubis svoje ja.NE TREBA TAKO.
Ne kazem da se ovo odnosi na tebe,ali ima dosta ljudi na koje se odnosi.

Mnogo "tako treba" je nastalo od strane nemoćnih,
mnogo je nastalo zbog nemoćnih,
a danas nastaje zbog modernih IN "licenci".

Naravno mnogo tako treba je nastalo i iz mudrosti koja se ne vidi tu odmah na prvu loptu i iza ćoška....Ali koga to danas interesuje, a još manje koga će to sutra da interesuje.

Back