Gloriana;bt298812:
Pa ne znam. Zapravo ,lupam da ne znam. Znam i ne slazem se. Pogresno je razumevanje tog "plurala". Obicno egoisti, egotisti i ostali, upravo obozavaju da koriste Ja gde god i sto vise moguce.
Low-level egoisti koriste "ja" frekventnije, ali ih to ne definiše - zato što frekventnije "ja" koriste i oni koji su sasvim suprotni, ljudi koji su nesigurni ili logički oprezni.
(U prvom slučaju, umesto "to se ne sme" - "ja se ne usuđujem";
U drugom slučaju, umesto "ovo je ružno" - "meni se to ne sviđa")
Tako da, iako low level egosti zaista frekventnije koriste "ja" (ja pa ja

), na osnovu prostog frekventnijeg korišćenja "ja" van razumevanja konteksta rečenog ne možeš da zaključiš ništa o egoizmu.
Naprotiv, frekventnija upotreba "ja" u nekim slučajevima može upravo biti pokazatelj višeg stepena decentracije i sposobnosti da se razgraniče subjektivno i objektivno.
Za razluku od toga, u blogu opisana upotreba množine nužno ukazuje na high level narcizam.
"Nosism"- ima vise razlicitih uzroka. Iz psiholoskog ugla nije problem sve dok covek / zena ne krenu pricati o sebi referisuci u trecem licu- on; ona. E to jeste problem. Jedan od prvih znakova jednog od disocijativnih poremecaja. Npr: Kada bi ti pisala ovde na blogu :Sanja* pise najbolje price. Sanju* boli glava...etc
Onda je svaki CV problematičan iz psihološkog ugla, jer se, prema protokolu, piše u trećem licu.
Dakle... da, kao sa upotrebom "ja" - može biti pokazatelj disocijativnih poremećaja, ali
ne mora, jer sve zavisi od konteksta,
Dok učestala upotreba "mi" umesto "ja" ukazuje upravo na ekstremno nekontrolisano sebeljublje.
A ako znaš za te različite uzroke koji su meni promakli, fil fri da ih navedeš