Ljudi množine

Ljudi množine žive u svetu
svoga ogromnog Ja

toliko velikog
da prekriva sve
i svakog

navlače ga na stvarnost kao
crni kondom
vlastite istine

uvažavajući ga
sebi persiraju
izražavajući se
u prvom licu
množine

umesto "mislim" kažu "mislimo",
umesto "volim"- "svima nam se sviđa"
umesto "želim" - "mi moramo"

ponekad egom
obuhvate celokupno postojanje
i tada "znam" postaje:
"poznato je"
a "verujem"
svakodnevna
propoved

Pa ne znam. Zapravo ,lupam da ne znam. Znam i ne slazem se. Pogresno je razumevanje tog "plurala". Obicno egoisti, egotisti i ostali, upravo obozavaju da koriste Ja gde god i sto vise moguce.
"Nosism"- ima vise razlicitih uzroka. Iz psiholoskog ugla nije problem sve dok covek / zena ne krenu pricati o sebi referisuci u trecem licu- on; ona.
E to jeste problem. Jedan od prvih znakova jednog od disocijativnih poremecaja. Npr: Kada bi ti pisala ovde na blogu :Sanja* pise najbolje price. Sanju* boli glava...etc

Poslednja izmena:
Gloriana;bt298812:
Pa ne znam. Zapravo ,lupam da ne znam. Znam i ne slazem se. Pogresno je razumevanje tog "plurala". Obicno egoisti, egotisti i ostali, upravo obozavaju da koriste Ja gde god i sto vise moguce.
Low-level egoisti koriste "ja" frekventnije, ali ih to ne definiše - zato što frekventnije "ja" koriste i oni koji su sasvim suprotni, ljudi koji su nesigurni ili logički oprezni.

(U prvom slučaju, umesto "to se ne sme" - "ja se ne usuđujem";
U drugom slučaju, umesto "ovo je ružno" - "meni se to ne sviđa")

Tako da, iako low level egosti zaista frekventnije koriste "ja" (ja pa ja :D ), na osnovu prostog frekventnijeg korišćenja "ja" van razumevanja konteksta rečenog ne možeš da zaključiš ništa o egoizmu.

Naprotiv, frekventnija upotreba "ja" u nekim slučajevima može upravo biti pokazatelj višeg stepena decentracije i sposobnosti da se razgraniče subjektivno i objektivno.

Za razluku od toga, u blogu opisana upotreba množine nužno ukazuje na high level narcizam.

"Nosism"- ima vise razlicitih uzroka. Iz psiholoskog ugla nije problem sve dok covek / zena ne krenu pricati o sebi referisuci u trecem licu- on; ona. E to jeste problem. Jedan od prvih znakova jednog od disocijativnih poremecaja. Npr: Kada bi ti pisala ovde na blogu :Sanja* pise najbolje price. Sanju* boli glava...etc
Onda je svaki CV problematičan iz psihološkog ugla, jer se, prema protokolu, piše u trećem licu.

Dakle... da, kao sa upotrebom "ja" - može biti pokazatelj disocijativnih poremećaja, ali ne mora, jer sve zavisi od konteksta,
Dok učestala upotreba "mi" umesto "ja" ukazuje upravo na ekstremno nekontrolisano sebeljublje.

A ako znaš za te različite uzroke koji su meni promakli, fil fri da ih navedeš ;)

Poslednja izmena:
Što se tiče kolumnista, da, loši pišu u množini.
Dobri se drže činjenica i argumenata, ne trebaju im ni "mi" ni "ja".

A CV jeste nakaradnost, al šta da se radi.
Teri Pračet je napisao kratku autobiografiju koja stoji na početku njegovih knjiga. Pisana je u trećem licu.

Što je smešno.
Čovek bio duhovit :)

Poslednja izmena:
Gloriana;bt298824:
Molim te ne moj se hvatati za izraze kao "law level egoista"- prvo ne da je glupost nego .... jao... umrla sam od smeha..
Čuj, zašto se ne bih hvatala za izraz koji sam tako lepo izmislila z:mrgreen:

Stručno se to kaže da je egoizam kontinuum, kao i narcizam, pa imaš različite stepene i jednog i drugog (i svega ostalog, jel), a ja baš volim da smišljam nazive za različite tačke tog kontinuuma z:lol:

Back