Ljudi koji nisu svetiljka u matematici
znanje je ograničeno na to kako izmjeriti prostoriju i izračunati koliko je kanti kreca potrebno
Koliko novca dolazi svakog mjeseca, a šta izlazi
Napravite rezerve, izračunajte satnicu
Koristit lenjir
pletsti čarape
Svoj nivo znanja iz matematike smatram pogodnim za svakodnevnu upotrebu, ne treba mi ništa više
zašto je matematika glavni predmet? Zašto je toliko djece i mladih etiketirano zbog nepoznavanja matematike?
Ušla sam u sestrinsku profesiju jer nemam nikakve proširena veze sa matematikom, zatim sam se dodatno usavršavala za menadžera medicinske sestre i samozaposlena sam skoro 5 godina
Moj tadašnji profesor matematike je uvek govorio da vidi crno za moju budućnost, matematika je svuda potrebna, ja to tako nikad nisam mogla potvrditi iako nisam najsjajnija sveća na torti
Trebamo li promijeniti odnos prema matematici u nastavnom planu i programu?
Pogledajte prilog 1653754
Ne znam, meni je tesko da odgovorim na ovo pitanje.
Najpre jer sam sama iz prirodne gimnazije. Potom sto mi je dete takmicar.
Na kraju, sto ga za takmicenja spremam ponovo ja.
Koliko mogu da vidim, u ovako malom uzrastu, matemtika je logika. Ako znanje ide preko logike, bice trajnije i prenece se na druge predmete.
Oni razviju nacin razmisljanja.
Prvih par godina se na takmicenjima cak i ne bave racunom. Pitanja su tekstualna, a do rezultata se dolazi na osnovu slika, onih u glavi i onih na papiru.
I tako matematika postane laka!
Jasna, razumna, posledicna...naslikana.
Resenje je tu, vidim ga! A - ha efekat.
Jedino sam primetila da im je motorika znacajno losija, cak i od proseka, kamoli od talentovane dece. Oko - ruka im nije jaca stvar. Lopta ide kuda hoce, a ne krece se po pravilu i to ih zbunjuje.
I zato se matematika radi od malih nogu svaki dan. Ne predugo da dosadi, vec pomalo da stimulise.
Da su tako radili i sa tobom, sada ne bi bila u soku kako los matematicar ima dobru racunicu poput tvoje. Mozda uopste nisi bila los matematicar vec ti je matematika bila lose objasnjavana.
Evo, recimo da volis skoljke. I ja ti kazem da skoljka, zeka i galaksija na nebu imaju slicnosti i da se ta slicnost zove Fibonacijev niz. Da svaki sledeci broj u nizu dobijas tako sto saberes prethodna dva. Vidis skoljku Nautilus, ona jasno pokazuje logiku onih zglobova od manjih ka vecim...0,1, 1, 2, 3, 5, 8, 13...(1+1=2, 1+2=3...).
I sada, zanimljivost, onaj zlatni presek, zasto nesto smatramo lepim dodje broj Fi (Fibonaci), tako sto broj Fibonacijevog niza podelis sa njegovim prethodnikom i dobices priblizno broj Fi (1,618). I to ti je zlatni presek!
Jel sada tesko? Ne verujem, mislim da savrseno dobro razumes. Jos ako si voljna da se poigras pa podelis 8 sa prethodnikom 5 ili 13 sa 8...i vidis, gle' 1,6! Eto ga zlatni broj Fi, izracunala sam ga i vidim ga u prirodi. Gde ga sve ima? Pita se mala ti...
Problem je u nastavnicima koji predaju lose pa od matemtike nastaje racun u beskraj.