Ljudi koji nisu svetiljka u matematici

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.499

znanje je ograničeno na to kako izmjeriti prostoriju i izračunati koliko je kanti kreca potrebno
Koliko novca dolazi svakog mjeseca, a šta izlazi
Napravite rezerve, izračunajte satnicu
Koristit lenjir
pletsti čarape

Svoj nivo znanja iz matematike smatram pogodnim za svakodnevnu upotrebu, ne treba mi ništa više

zašto je matematika glavni predmet? Zašto je toliko djece i mladih etiketirano zbog nepoznavanja matematike?

Ušla sam u sestrinsku profesiju jer nemam nikakve proširena veze sa matematikom, zatim sam se dodatno usavršavala za menadžera medicinske sestre i samozaposlena sam skoro 5 godina

Moj tadašnji profesor matematike je uvek govorio da vidi crno za moju budućnost, matematika je svuda potrebna, ja to tako nikad nisam mogla potvrditi iako nisam najsjajnija sveća na torti

Trebamo li promijeniti odnos prema matematici u nastavnom planu i programu?

1733565367929.jpeg

znanje je ograničeno na to kako izmjeriti prostoriju i izračunati koliko je kanti kreca potrebno
Koristit lenjir
pletsti čarape

Svoj nivo znanja iz matematike smatram pogodnim za svakodnevnu upotrebu, ne treba mi ništa više
Жена и по за дан и по исплете чарапу и по. Колико ће чарапа исплести шест жена за седмицу дана? :lol:

zašto je matematika glavni predmet? Zašto je toliko djece i mladih etiketirano zbog nepoznavanja matematike?
Zato sto su privatni casovi veliki biznis, obrcu se desetine miliona evra a dok je ovaca koje hoce da placaju bice i sisanja.
Moj tadašnji profesor matematike je uvek govorio da vidi crno za moju budućnost, matematika je svuda potrebna
Naravno svaki cigo hvali svoga konja, narocito ako odlicno zaradjuje od njega...

Poslednja izmena:

Koristit lenjir
pletsti čarape

Ušla sam u sestrinsku profesiju jer nemam nikakve proširena veze sa matematikom, zatim sam se dodatno usavršavala za menadžera medicinske sestre i samozaposlena sam skoro 5 godina

Moj tadašnji profesor matematike je uvek govorio da vidi crno za moju budućnost, matematika je svuda potrebna, ja to tako nikad nisam mogla potvrditi iako nisam najsjajnija sveća na torti

Lijepa slika :mrgreen:

https://forum.krstarica.com/attachments/1733565367929-jpeg.1653754/

Plus, minus i djeljenje mi je sasvim dosta.

Koristit lenjir
pletsti čarape

Pogledajte prilog 1653754
Ni glavni grad Mongolije Ulan Bator, kao ni alkani alkeni alkini, a ni bitka kod Salamine nisu od koristi u životu... zaključak izbaciti sve predmete iz škole.:lol:

Jer malu Unu mrzi da mućne glavom , a mamika neće da se pomiri s dvicom iz mate
:lol::mrgreen::)

Ni glavni grad Mongolije Ulan Bator, kao ni alkani alkeni alkini, a ni bitka kod Salamine nisu od koristi u životu... zaključak izbaciti sve predmete iz škole.:lol:

Не каже се Саламина него салмонела, и пише се малим словом! Мрш тамо на Јутјуб па научи нешто! :lol:

Poenta moje teme je da je matematika glavni predmet , učitelji/profesori koji obezhrabljuju djecu i mlade osobe

A sto se geografije tiče to spada u opšte obrazovanje i treba da znamo da Sirija ne granici sa crnom gorom i da pariz nije glavni grad grcke

I matematika spada u opšte obrazovanje. Pritom se i razvijaju vijuge. Ako nekog to mnogo muči, onda treba da traži izuzeće od matematike. Ko za fizičko. Da se oslobodi mučenja.
:lol:
Recimo dobiješ recept za čokoladnu tortu gde se koristi 150 g čokolade od 75% kakao udela. A imaš onu sa 45%. Koliko grama ti treba?
Ово је озбиљна тема која треба да сагледа проблем, а ти си неозбиљнија и од мене. :mrgreen:

Koristit lenjir
pletsti čarape

Osim neke proste racunice, generalno govoreci, najvecem broju ljudi zapravo nije ni potrebno vise matematike od toga sto pruza osnovni racun. E sad ako neko ne zna ni osnovni racun, e onda su moguce svakave zivotne anegdote.

Sa druge strane prirodne nauke nekako imaju vec relaciju sa matematikom, ako izbacimo matematiku mozemo odma da izbacimo i fiziku, hemiju, bilo sta tehnicko, biologiju ...

Da stvar bude gora matematiku zahtevaju i mnoge drustvene nauke i to malo vise od prostog racuna - zahtevaju statistiku. Puno stvari se obradjuje statisticki u medicini, psihologiji, sociologiji, ekonomiji itd itd. Ekonomija ima jos vecu upotrebu.

Matematika je teska generalno samo zbog jedne stvari - kad neko nije mogao da je nauci. E sad zasto?
Zato sto je izbegavao da nauci ali ne manji efekat imaju losi profesori matematike koji ne umeju da objasne kako nesto funkcionise u matematici. Imao sam dobre profesore matematike pocev od oca inzenjera u detinjstvu pa kasnije kroz celo skolovanje. Ali samo jedan je rekao kljucnu stvar - treba da razmisljate matematicki, da sagledate problem, da odlucite sa koje strane mu treba prici, postavite zadatak i tek onda resavajte. Matematika nije samo matematika - ona je nacin razmisljanja, modeliranja, pomoci i svasta nesto gde se pojavljuje.

Sad da ti odgovorim i na drugi deo https://forum.krstarica.com/threads/vestacka-inteligencija.1017451/post-50156596

Mozda je tebi vestacka inteligencija fascinantna, zato sto ti lici na humani razgovor i jednostavnost koriscenja. Medjutim iza scene to je kompleksna matematika vektora, i raznih matematickih zivotinjki. VI radi po principu naseg mozga - a to je mrezna neurona. Sami neuroni uglavnom reaguju na neku opserviranu senzaciju. Osim sto smo mi u svesnosti na visem stupnju i zasad imamo vise celija u glavi nego tipicna VI ono sto je bitno jeste da je VI kako se od napolje vidi, samo reakcija na ulaz.

Ako ti ne kazes nista VI nece uraditi nista. Ti kao jedinka ljudskog roda, ako ti niko ne kaze nista jos uvek radis 100 razlicith stvari usput jer si ziv organizam. VI ne. Ona (trenutno) nije kreator, nije inicijator, nije efektor ona je tvoj rob za tvoje zahteve - obicno vrlo dobro obavesten rob.

U trenutnoj situaciji, ovo kako jeste je dobro za masu situacija. I zgodan je alat jer ne radi mehanicki (uslovno receno) nego kontekstualno - ti zadajes kontekst, a ona ti 'izracunava' ono sto on smatra da je relevatno za tvoj kontekst. I taj deo je dovoljno fascinantan. Slazem se.

Mozes da postavis pitanje - koja inteligencija tu u stvari radi - tvoja sa izborom pitanjima ili njena sa izracunatim odgovorima? Eto razmisli.

Kaže on nikad je neću zaboraviti matematika joj bila katastrofa
Tako i ja, ali pitanje je zapravo koliko sam stvarno loš iz matematike.
Ljubav je pukla u petom osnovne, s razlomcima, zagradama i ostalim glupostima, do tada sam bio super.
Možda je jednostavno bilo do odvratno nadrndane nastavnice, uglavnom, tu nešto nije sjelo kako spada i od tada se lijepila greška na grešku.
Moj ćaća se na mene samo znao derati dok mi je objašnjavao.
Samim time sam zamrzio predmet i izgubio interes, a možda uopće nisam toliko loš koliko mislim.
Prijateljica s faxa tobože bila loša iz engleskog u ekonomskoj, bojala se tog ispita na faxu kao vatre, ja s njom prošao gradivo dva puta po dva sata i ona dobila četvorku, a u srednjoj imala tricu.
Baš je rekla da ispada kako profesorica nije znala objasniti.

Koristit lenjir
pletsti čarape

Pogledajte prilog 1653754
Mislim da je osnova iz matematike osnova i baza za mnoge stvari kao sto su slova za citanje i pisanje.Ako se kasnije i bavis necim "prirodnim"...matematika je princip osnova..."slova za citanje".
Prdrasuda je da je preteska i nerazumljiva i neinteresantna.
Sigurna sam da je mnogo do onoga ko ti prenosi znanje a mora da postoji kontinuitet,jer kad nesto preskocis,pokidas niz i ne mozes da se nadogradjujes...
Ne bih je izbacila nikad kao glavnu bazu

Prdrasuda je da je preteska i nerazumljiva i neinteresantna.

Математика је скуп правила и кад њих знаш - само пичиш кроз задатак.
Сабирање разломака, множење коренованих величина, редослед рада рачунских операција,
све је то тешка аутоматика.

Незгодно је кад неку операцију не знаш, ниси био на часу ...
Е то је заебато бато 😢

Back