LJUDI I POVRŠNOST

Svaki čovek na ovoj planeti je površan. Ljudi su prokleti i to nam je jedno od najvećih prokletstava. Verovatno većina vas koja pročita ovu moju prvu rečenicu reći će kako nisam u pravu. Za odbranu ću dati jednu veliku i najbitniju činjenicu što se tiče te iste rečenice. Izgled. Površnim ljudima nas čini zato što gledamo ljušture drugih. Gledajući ljušturu čoveka dovodimo neke zaključke koje su ništa drugo nego predrasude. Raznolikost vlada među nama, a to mogu nazvati kao iskušenje dato svima nama kako bi videli ko će se odupreti tome, a ko neće. Ne znam ko hoće, ali znam da većina nas neće. Da nisam u pravu da li mislite koliko bi potrajalo manekenstvo, moda, glamur, luksuz. Možda je čudno što mešam luksuz u sve to, ali verujte mi kad dublje razmislite o tome, nisam ga bezveze spomenula. Luksuz je nešto što neki ljudi u zemlji u kojoj živimo mogu da priušte sebi. Ne znam ih sve po imenu i prezimenu, ali svako od nas ima neki opis za sve njih. To su ili snobovi ili kriminalci ili kako god. Ali znajte da ih jedna osobina vezuje, a to je: "najbolje prihvaćeni u društvu". Niko ne može da mi kaže da nisam u pravu, jer jesam. To je sama činjenica. Isto što vas mogu uveriti u to je tema o ljubavi. Izgled je nešto što će vas privući ka nekoj osobi zar ne? U grupi momaka ili devojaka zapašće vam za oko ona osoba koja će vam biti najprivlačnija, zar ne? Budite iskreni i odgovorite na ovo pitanje bez trunke laži. Pa, da zaista nisam u pravu niko se ne bi doterivao. Svi bi izgledali onako kako se probudimo. A da ne pričamo o poslovima... Ljudi u bankama na primer moraju lepo izgledati... Žene u suknjama i štiklama, a muškarci u odelima i obavezno doterani i primorani na to da uredno izgledaju. A zašto? Pa zbog nas.. Pa mi smo ti koji ćemo ulaziti u te banke... I opet se vraćam na moju prvobitnu rečenicu. Ne možete me apsolutno uveriti u to kako nisam u pravu. Za svaki segment da se uhvatimo moći ću da vas uverim u sve ovo što sam napisala.

Hm...ha .u pravu si ti... kad se površno gleda.Eto ja hoću da se oduprem tome mada rado bih prvo video kako tvoja ljuštura izgleda;)
Tu ljušturu Jung je nazvao personom;to je naš lik kako sebe predstavljamo drugima.Kada bi naše JA predstavljali kakavo je zaista stvar bi bila još gora.Zato u pomoć priskače kultura i pravila ponašanja kakva su da su,bolje išta nego ništa, jer kao što reče Remark"čovek onakav kakav je najpre je zver a tek potom stvorenje prevučeno tankim slojem pristojnosti".
I znaš šta draga Coka,najpre se ti pobrini za sebe ,ako u tome budeš uspešna razumećeš bolje i sve druge,jer "stvari imaju onakav izgled kakav im dadnu naše duše";):D

zxy;bt291099:
Hm...ha .u pravu si ti... kad se površno gleda.Eto ja hoću da se oduprem tome mada rado bih prvo video kako tvoja ljuštura izgleda;)
Tu ljušturu Jung je nazvao personom;to je naš lik kako sebe predstavljamo drugima.Kada bi naše JA predstavljali kakavo je zaista stvar bi bila još gora.Zato u pomoć priskače kultura i pravila ponašanja kakva su da su,bolje išta nego ništa, jer kao što reče Remark"čovek onakav kakav je najpre je zver a tek potom stvorenje prevučeno tankim slojem pristojnosti".
I znaš šta draga Coka,najpre se ti pobrini za sebe ,ako u tome budeš uspešna razumećeš bolje i sve druge,jer "stvari imaju onakav izgled kakav im dadnu naše duše";):D

Pa ne bih se baš složila sa tobom da mi sebe predstavljamo kroz naše "ljušture" kako bi rekla Coka :-D To nam je dato bez našeg izbora. Dato nam je od Boga da smo onakvi kakvi smo. I iz tog razloga sve ovo tvoje može pasti u vodu... I da.. U pravu si za kulturu, ali to je i poenta moje priče..razmisli :)

coka96;bt291100:
Pa ne bih se baš složila sa tobom da mi sebe predstavljamo kroz naše "ljušture" kako bi rekla Coka :-D To nam je dato bez našeg izbora. Dato nam je od Boga da smo onakvi kakvi smo. I iz tog razloga sve ovo tvoje može pasti u vodu... I da.. U pravu si za kulturu, ali to je i poenta moje priče..razmisli :)
Da ,samo nismo mi onakvi kakvi se prikazujemo ni sebi ni drugima,u tome je poenta;):DRazmisli o tome a možeš konsultovati i Junga,njega bar vole žene;)

POVRŠAN

1.
Pridev
površan -a, -o, prid.
Značenja:

1. koji se ograničava samo na ono jednostavno, vidljivo
  2. koji radi površno
Sinonimi:

1. polovičan, plitak, pojednostavljen, ležeran, komotan, nesavestan
  2. nemaran, traljav, šantav, aljkav, ovlašan, prebrz, brzoplet
Asocijacije:

1. nepažljiv, lakomislen, hirovit
  2. nepažljiv

2.
Traljavo, ofrlje.

3.
Plitak, glup , ograničen

4.
letimičan, brz, pjenušav, slabouman, plitak, lakomislen, lakouman

...pojam geometrijskom logikom označava nekakav intelekt koji je u jednoj ravni ograniče sa dve dimenzije na nekakvu površinu - tupouglu....oću reći nije prostoran i nema trend širenja ka beskonačnim volumenima sa beskrajnim razinama !
....kad bi čovek bio ovo zadnje , sigurno bi bio apsolutna sveznalica ( sa beskonačnim saznanjima ) ....a pošto to nije ni u naznakama , onda je ograničen i može se reći da je u tom ograničenju i pvršan.....ima i onih koji ne misle da su ograničeni velikim - beskrajnim neznanjima...do njuhovo ubeđenje je mnogo veće ograničenje nego ono koje vide pak oni koji misle da je čovek , svaki , površan....

...sa ovim ograničenjima bog nema veze !

wirdz;bt291106:
a ti znadeš svakog čoveka na planeti :) osim toga, ne mora da znači da je to - gledati izgled - površnost, jer fizički izgled može dosta da kaže o psihičkom stanju čoveka.

Fizički izgled ti apdolutno ne može reći ništa, sem ako nije neko vidno defektan... Ali ja pričam o zdravim ljudima

123loncar;bt291118:
POVRŠAN

1.
Pridev
površan -a, -o, prid.
Značenja:

1. koji se ograničava samo na ono jednostavno, vidljivo
  2. koji radi površno
Sinonimi:

1. polovičan, plitak, pojednostavljen, ležeran, komotan, nesavestan
  2. nemaran, traljav, šantav, aljkav, ovlašan, prebrz, brzoplet
Asocijacije:

1. nepažljiv, lakomislen, hirovit
  2. nepažljiv

2.
Traljavo, ofrlje.

3.
Plitak, glup , ograničen

4.
letimičan, brz, pjenušav, slabouman, plitak, lakomislen, lakouman

...pojam geometrijskom logikom označava nekakav intelekt koji je u jednoj ravni ograniče sa dve dimenzije na nekakvu površinu - tupouglu....oću reći nije prostoran i nema trend širenja ka beskonačnim volumenima sa beskrajnim razinama !
....kad bi čovek bio ovo zadnje , sigurno bi bio apsolutna sveznalica ( sa beskonačnim saznanjima ) ....a pošto to nije ni u naznakama , onda je ograničen i može se reći da je u tom ograničenju i pvršan.....ima i onih koji ne misle da su ograničeni velikim - beskrajnim neznanjima...do njuhovo ubeđenje je mnogo veće ograničenje nego ono koje vide pak oni koji misle da je čovek , svaki , površan....

...sa ovim ograničenjima bog nema veze !

Apsolutno da Bog nema nikakve veze sa obim ograničenjima... A ako se posledmja rečenica odnosila na mene, pročitaj komentar koji sam napisala Sanji i biće ti jasno :)

coka96;bt291152:
Draga Sanja, pročitaj pažljivo moj tekst i videćeš da sebe nisam izostavila :)
Nije problem što nisi sebe izostavila, nego što si izvodila generalizaciju uzimajući sebe za primer od kojeg polaziš u zaključivanju.

Što je, opet, stvar površnosti.
I egocentrizma.

Mislim da je, u stvari, moguće da se rani egocentrizam koji se ne prevaziđe u pubertetu, transformiše u površnost.

sanja*;bt291163:
Nije problem što nisi sebe izostavila, nego što si izvodila generalizaciju uzimajući sebe za primer od kojeg polaziš u zaključivanju.

I egocentrizma.

Mislim da je, u stvari, moguće da se rani egocentrizam koji se ne prevaziđe u pubertetu, transformiše u površnost.
Dobro si joj rekla,šteta što odlaziš ali Krstarica je svuda dostupna tako da se nadam da ćeš biti i dalje sa nama:D

....danas , kad se pogleda u prošlost , može se reći da je sa aspekta saznajnih razina i moći kojima vlada danšnjica , ondašnjica zaista saznajno bila površna.....ne treba biti mnogo pametan pa otkriti da čovečanstvo beleži takozvanu uzlaznu liniju u saznavanju i razotkrivanju mnogih istina na pitanja koja su postavljena u prošlosti i nisu nađeni na njih , tad , bilo kakvi objektivno istiniti odgovori....
...tako posmatrana budućnost iz ovog uzlaznog trenda , može se reći da će i današnjica kad tad biti utvrđena na saznajna površnost - baš onako kako je pojam definisan u množini pa i jednini....naravno da istina više boli od laži , sujetnu i nadimanu dušu - umišljenu...konačno to je opšta osobenost površnosti , koja je sklona da pobegne od problema samo zato šro nezna pa je i bezvoljna da ga rešava....bežanje od životnih problema , zapravo je bežanje od sopstvenog neznanja , nesposobnosti , neumeća - bežanje od sopstvene površnosti....no , treba znati da je površnost zlo koje duva svom gospodaru zavrat , tako da je bežanje uzaludno !

...u biti , ja sam siguran da bog kao svepokretač svega sa nama nema nikakve veze , ne kreira naše sudbine , pa samim ni naše životne operativne moći....njih mi tokom života kreiramo , operacionalizujemo i konkretizujemo - tako da džaba ga podežemo za svaku glupost i svaki hendikep koji otkrijemo u sebi.....u tom smislu sam mislio kad sam ustvrdio da bog nema veze sa našim ograničenjima !

123loncar;bt291169:
....danas , kad se pogleda u prošlost , može se reći da je sa aspekta saznajnih razina i moći kojima vlada danšnjica , ondašnjica zaista saznajno bila površna.....ne treba biti mnogo pametan pa otkriti da čovečanstvo beleži takozvanu uzlaznu liniju u saznavanju i razotkrivanju mnogih istina na pitanja koja su postavljena u prošlosti i nisu nađeni na njih , tad , bilo kakvi objektivno istiniti odgovori....
...tako posmatrana budućnost iz ovog uzlaznog trenda , može se reći da će i današnjica kad tad biti utvrđena na saznajna površnost - baš onako kako je pojam definisan u množini pa i jednini....naravno da istina više boli od laži , sujetnu i nadimanu dušu - umišljenu...konačno to je opšta osobenost površnosti , koja je sklona da pobegne od problema samo zato šro nezna pa je i bezvoljna da ga rešava....bežanje od životnih problema , zapravo je bežanje od sopstvenog neznanja , nesposobnosti , neumeća - bežanje od sopstvene površnosti....no , treba znati da je površnost zlo koje duva svom gospodaru zavrat , tako da je bežanje uzaludno !

...u biti , ja sam siguran da bog kao svepokretač svega sa nama nema nikakve veze , ne kreira naše sudbine , pa samim ni naše životne operativne moći....njih mi tokom života kreiramo , operacionalizujemo i konkretizujemo - tako da džaba ga podežemo za svaku glupost i svaki hendikep koji otkrijemo u sebi.....u tom smislu sam mislio kad sam ustvrdio da bog nema veze sa našim ograničenjima !
Eh prijatelju ,moraćeš ti menščini da se radjaš još mnogo puta dok lekcije naučiš kako treba,tako da ne brinem za tebe ja,žao mi samo što ću tamo sa one strane da budem bez tebe ...duže vreme:lol:
Al vala dosta mi je ove površine.E sad ko hoće u visine mora prvo u dubine a tebi se izgleda ovde dopada još samo da se sa ove površine čovek vine do Marsa i dalje,na Mesecu je već bio ne treba mu više,pa ima slavlje da bidne ako dotle od svoga umeća ne izgine.;)

Poslednja izmena:
sanja*;bt291163:

I egocentrizma.

Ja nisaž nigde sebe uzela za primer. Kao što vidiš moj zaključak je taj da moje mišljenje ne može promeniti ništa od niza činjenica. I opet kažem i da jeste to površnost, neću negirati, jer ponavljam nisam sebe izostavila :)

zxy;bt291170:
Eh prijatelju ,moraćeš ti menščini da se radjaš još mnogo puta dok lekcije naučiš kako treba,tako da ne brinem za tebe ja,žao mi samo što ću tamo sa one strane da budem bez tebe ...duže vreme:lol:
Al vala dosta mi je ove površine.E sad ko hoće u visine mora prvo u dubine a tebi se izgleda ovde dopada još samo da se sa ove površine čovek vine do Marsa i dalje,na Mesecu je već bio ne treba mu više,pa ima slavlje da bidne ako dotle od svoga umeća ne izgine.;)

....ma ja sam čuveni površinac , taman kad utvrdim gradivo , otkrijem da je to velika šupljina u dve dimenzije , pa jovo nanovo....a sve to je zbog površnosti i sumnjičavosti....zato svakog dana učim sve ispočetka....nije da mi se dopada , ovde u toj ravni , nego sam sprečen saznajnim obavezama.....
...a što se tiče tih nebesa i njegovih tela , nemam nameru da se tamo kačim....slušam pre neki dan , ove sve znalice u vezi tih dubina i visina....kažu sve zavisi od umišljaja posmatrača......pa ako se odlepi od ove površine i odjezdi u kosmički prostor , gde god pogleda vidi kosmičku dubinu , a izgubi visinu....tu čak nema ni ono gore dole - može biti volj ti ovako , volj ti onako....opet ti kažem , sve zavisi od tebe , pa čak i ta samoća iza duge , evo sad zavisi samo od tebe dog ovo čitaš !...a ako ga ne čitaš , u njegovoj ravni , u ravni napisanog , preseliće se ništavilo tvog nedelenja - nečitanja !

Poslednja izmena:
coka96;bt291220:
Ja nisaž nigde sebe uzela za primer. Kao što vidiš moj zaključak je taj da moje mišljenje ne može promeniti ništa od niza činjenica. I opet kažem i da jeste to površnost, neću negirati, jer ponavljam nisam sebe izostavila :)
A iz činjenice da nisi razumela napisano možemo da zaključimo da su površnost i glupost u korelaciji.

...ako su površnost i glupost u uzajamno uzročno posledičnim vezama , onda je ogorčenost u takvom odnosu sa glupošću , pa sledstveno tome , nadmenost je u uzročno posledičnim vezama sa ogočenošću...a nadmenost kao dominantno svojstvo nekog karaktera , svakako je u korelaciji sa umišljenom mudrošću , ili lažnim osećajem sve znanja....
...sve u svemu , mudar je svak koji zna da je neznalica , koja zna pouzdano bar to , koliko nezna - ili kako to klinci kažu , koji zna koliki je površinac.....doduše , ljudi , naročito elitno umišljeni mudraci svetine , palančani , mrze ovakve koji znaju tu istinu , jedino moguću , pa takve od vremena smrtne presude čuvenom atinjaninu , razapinju , razvlače , nipodištavaju - ubijaju....svet je prepun umišljenih i nadmenih ništarija !

Poslednja izmena:

Back