Људи и демони-како пали духови кушају савременог човека

jeremijabg

Poznat
Poruka
9.920
СВЕШТЕНИК РОДИОН ПЕТРОГРАДСКИ
ЉУДИ И ДЕМОНИ
(Како пали духови кушају савременог човека)











Јога



Код многих људи се екстрасензорна својства јављају као резултат бављења јогом или другим источњачким религијама. Упечатљив пример за то је делатност чувеног чехословачког екстрасенса Франтишека Фијерда7. На једној седници друштва "Попов" у Москви, где је Франтишек постављао дијагнозе болесницима на даљину, причајући њихову судбину и историју болести, одговарајући на питања академика А. Г. Спиркина, како је он то постигао, екстрасенс је одговорио: "То даје огромно тренирање јогом приликом којег човек уме да се опусти, искључивши разум и интелект. У сваком случају, струја информација одвија се на нивоу подсвести".

Овде је узрочник способности савршено јасан. Припремајући тело специјалном дијетом, радећи одређене вежбе хата-јоге, задубљујући се у њено философско учење, често медитирајући и понављајући мантре, човек се отвара за непосредно деловање одређених космичких сила, укључује се у њихову "хијерархију", добијајући посвећење за одређене "дарове". У јоги је јасно одређена методика - чини то и то и добићеш натприродне способности. И заиста их добијаш. Али одакле и по коју цену? О томе источњачки учитељи не воле да причају, и по правилу, позивају се на безличну космичку енергију и унутрашњи човеков потенцијал (ја све могу сам, својим напорима, и, једноставније речено, ја сам Бог). Односно, то је она мисао због које је Даница, који се предао маштању, пао с небеса и постао сатана.

Други начин добијања натприродних способности је посвећење непосредно од учитеља који је већ укључен у демонску хијерархију. Попут заразе која прелази на здраву особу услед блиског контакта с болесником, долази до заразе опседношћу ако је човек поверовао и отворио се према јогину, врачу и екстрасенсу. У зависности од моћи овог последњег и острашћености првог и долази до пораста снаге тих дарова. При томе се посвећење може вршити и мимо воље онога кога посвећују. Довољна је његова помна пажња и поверење.

Као пример се може навести трансцендентална медитација (ТМ), која је постала јако распрострањена у САД 70-тих година 20. века. Као резултат бављења ТМ, у складу с рекламом њених оснивача, човек добија моћне животне снаге, непрестану радост, спокојство и здравље. Они који желе да прођу тај курс треба да донесу гуруу (учитељу) у специјалну собу за посвећење котарицу с воћем и цвећем. Овај принос се ставља испред портрета једног гуруа, већ умрлог, од којег је добио посвећење учитељ. Ту гори свећа и дими се кад мирисних штапића. Церемонија испред портрета траје пола часа и у њу спада тихо певање на санскриту (чији смисао посвећеном није познат) и певање имена претходних учитеља јоге. На крају церемоније посвећенику се даје мантра (тајна реч-формула на санскриту) коју овај треба непрекидно да понавља за време медитације9. Посвећенику се никада не открива превод те церемоније, њен смисао је познат само учитељима.

Међутим, тај обред није ништа друго до пуђа поклоњење боговима, који укључује и обожавање Махаришијевог гуруа. На тај начин, савремени нерелигиозни човек, не слутећи ништа, бива посвећен у практичну религиозну обредност и потпуно неприметно њега почињу да приморавају да чини оно због чега би његови хришћански преци вероватно пре изабрали муке и страшну смрт: он приноси жртве паганским боговима. На духовном плану, можда тај грех више него и сама психичка методика служи као објашњење нечувеног успеха трансценденталне медитације. Непрестано понављање задате мантре подешава човека на одређени талас (вибрацију), укључујући га, да тако кажемо, у генератор те вибрације. И ако је, према неким подацима, "ОМ" - основна хиндуистичка мантра - вибрација самог сатане, а мантра "Хари Кришна" у једном преводу значи "црна благодат", сасвим је јасно куда води тај пут. Међутим, веза с демонским силама ускоро постаје видљива. Због свог пада демони нису способни да стварају. Они разорно делују и на оне који су им се предали. У књизи америчког подвижника Серафима Роуза наведени су примери како и учитеље и ученике који се забављају окултизмом стижу умни и емоционални поремећаји, самоубиства, убиства и опседнутост демонима.

http://www.svetosavlje.org/bibliote...ogradski/LjudiIDemoniRodionPetrogradski22.htm
 
СВЕШТЕНИК РОДИОН ПЕТРОГРАДСКИ
ЉУДИ И ДЕМОНИ
(Како пали духови кушају савременог човека)











Астрологија и савременост



Данас, када на основу реченог можемо закључити о демонском пореклу астрологије и магије, о њиховом погубном утицају на земаљске цивилизације које их прихватају, о недвосмислено негативном односу хришћанске Цркве према свим врстама окултизма, хајде да размотримо слику развоја астрологије у данашње време и у нашој земљи.

Ту је пре свега неопходно обратити се таквим познатим и популарним астролозима, као што су супрузи Глоба. Они често наступају на телевизији и радију с предавањима о астрологији, нашироко говоре на исту тему у штампи, прекрили су скоро целу земљу мрежом астролошких школа. Ко су они и какви су им задаци? Најпре дајмо реч њима самима.

У часопису Радница у чланку "С ким разговарају звезде" (бр. 12, 1989, стр. 25) читамо: "Павлови преци по мајчиној линији су Персијанци из рода Герба у Ирану. Они су од давнина посвећивали свој живот астрологији; деда је такође Павла учио астрологији, а на самрти је предао унуку речи - магијску формулу која открива ученику приступ учитељима, великим астролозима... И оставио му је у аманет да их тражи у Индији. Када је Павле одрастао, кренуо је у Индију и ево шта он каже о том путовању: 'Нашао сам... Учитељи су ме признали - заветне речи - магијске формуле, помогле су. Дозволили су ми учење - најскривеније учење које се преноси хиљадама година од уста до уста, дали су ми књиге... научили су ме како да нађем жену и додали су ми да, када се ваши животи сједине ти ћеш је посветити у оно што сам поседујеш и вама ће бити поверена велика мисија'."

Као што се види из оног што је рекао Павле Глоба, он је постепено прошао кроз све облике ритуалног магијског посвећења у "тајна знања".

Прво - преци Персијанци, наследни астролози код којих су се тајна знања путем учења и посвећења преносила с колена на колено (ради бољег разумевања у својству аналогије се може навести пример наследног врачарства, када се бајања, врачања и заједно с њима "демони - помоћници", који помажу да се остварују те враџбине, преносе с колена на колено). Умирући, деда преноси магијске формуле (а такође, изгледа и демона-помоћника) које откривају пут према "учитељима" то јест, магима високог степена посвећења, код којих астролог почетник треба да прође одговарајући стаж.

Друго. Павле путује у Индију, изговара магијске формуле, јављају му се "учитељи", и Глоба пролази кроз нови курс магијске обуке, добија висок степен посвећења, снабдева се неопходном литературом и шаље се с "великом мисијом" у земљу где још није развијена астрологија. Да би могао лакше да оствари оно што је намислио, њему проналазе уз помоћ одређених сила жену коју он треба да посвети у оно што и сам поседује.

А даље се догађа оно најстрашније. С радошћу за њега отварају му се странице часописа и новина, на телевизији у сталној рубрици "Школа астрологије" Глобе воде широку пропаганду астролошких идеја; земља се покрива мрежом школа где људи с великим ентузијазмом слушају снимке астролога Глоба, а после тога активно увлаче у бављење астрологијом своје рођаке и познанике. Магијска зараза, због које је у многоме и пропао препотопски свет, све више и више обузима умове и срца милиона људи, формирајући њихову свест и стил понашања у друштву. Ова наша тврдња није неоснована. Као пример навешћемо изјаву Тимура Свиридова, једног од изразитих представника Глобине школе. У чланку "Шта нам припрема Водолија?" он објављује: "Данас се на планети формира нови тип људи, нова раса која ће поседовати нама непознате моћи - окултне... Морамо да развијемо у људима снажно астролошко мишљење". А затим: "Павле Глоба прориче да ће 1999. године доћи Месија који ће се родити у Русији и даће новој епохи Водолије свој поглед на свет, други тип религије".

Године 1991. појавио се први послереволуционарни астролошки зборник под називом Тамара у тиражу од пола милиона примерака. Тамара је име супруге Павла Глобе, а она је истовремено и аутор тог зборника. Размотримо чланак из њега под називом "Авестијска школа астрологије". У овом раду Тамара показује да се њена астролошка школа темељи на авестијској астролошкој традицији чији је представник зороастризам. Али у том чланку Тамара наводи Еванђеље, наводи изјаву црквеног писца из 17. века Симеона Полоцког, тако да у неупућеном читаоцу може настати илузија како Тамарино учење одговара учењу Христовом. Али то је само идеолошки метод који ауторитетом хришћанства треба да уклони неповерљив однос читаоца према астролошком учењу. Заправо, од почетка до краја садржај чланка Тамаре Глобе не само да не одговара јеванђељском учењу, него му је потпуно супротан.

Тако Тамара, по сопственим речима, полази од сопственог закона авестијског учења, од "закона Карме... Круга ваплоћења, то јест вишекратног рађања човекове суштине... (Стоји) на позицији реинкарнације и еволуције - од минерала, биљке, животиње и човека до виших бића". Све ово је очигледна јерес која је осуђена на хришћанским Васељенским саборима. Хришћанство учи да се живот човеку даје само једном и да од проживљеног живота зависи његова вечна судбина. До Страшног суда стање душе се молитвама Цркве и ближњих може мењати, а после је непроменљиво: или рај или пакао, средњих стања нема.

Даље у свом чланку Тамара каже да је "смирење једнако еволутивном заустављању", то јест, да је у суштини штетно. У хришћанству пак смирење је основа духовног живота; тако прва заповест блаженстава гласи: блажени сиромашни духом (то јест смирени), јер је њихово Царство небеско (Мт. 5,3). И Сам Господ показао нам је пример смирења Својим животом и смрћу, смиривши се чак до смрти, до смрти крсне.

Такође у свом раду Тамара Глоба тврди да је "авестијско учење наше традиционално учење. У Русији се дуго преносило од стране жреца пагана, од оца на сина, магови су га брижљиво преносили кроз столеће".

Овде се нећу задржавати на историјској нетачности ове изјаве, занимљиво је нешто друго - позив на враћање паганству, "религији наших предака". У суштини то значи: доле хришћанство, нека се губи Христос, натраг идолима, гатарима, маговима, врачању, то јест општењу с демонима.

И на крају оваквог "красног" предлога Тамара Глоба каже: "... ако се постојано иде овим путем, долази до преображаја психе, Духа и тела, за шта нема објашњења ни код једног стручњака у савременом научном свету. Долази до потпуне алхемије тела, мења се поглед на свет и реалност". Овде је Тамара потпуно у праву. Од општења с демонима човек се у потпуности мења. Нечисти духови у целини поробљавају душу која им се предала. Зато ће, пише Тамара, "људи бити једнаки боговима - тако објављује Авеста... Све способности које су сада ретке: видовњаштво, телепатија, телепортација, исцелитељство - постаће природне појаве за људе. Они ће општити на нивоу подсвести, а речи ће постати магијски знак, као што је то било код мага у древна времена". Управо су оваквим даровима, како смо претходно рекли, и награђивали демони чаробњаке, врачеве, астрологе и маге који су им се предали у замену за бесмртну ду-шу и чињење зла у свету.

Свој задатак Тамара Глоба види у томе да помогне људима да "припреме свест за будуће промене, да би што је могуће више људи успело да достигне потребан ниво... - за прихватање новог месије који ће се јавити у Русији".

Из овога се види да пропаганда астрологије и магије у нашој земљи игра строго одређену улогу и има свој циљ - астрологија и магија су позване да постану још једно средство у формирању људи у нехришћанском демонском духу. У току је напад окултизма на савремени свет, огорчена борба за умове и срца људска, која се води на унапред припремљеној позадини безбожништва. Најпре су из људских душа свесно искорењивали Христа, гонили, протеривали и убијали због вере. Веру су исмевали, храмове су рушили, религиозне књиге спаљивали. Вакуум који се образовао у души трудили су се да попуне атеистичким бесмислицама и материјалистичким бунцањем. И многи људи су услед свог васпитања то прихватили и почели су по томе да живе. Сада је безумље тих људи постало очигледно свима. Савремени човек је похитао духовном животу и одмах му на све стране нуде нову духовну храну - окултизам. Ненаоружан хришћанском вером, познавањем Светог Писма и пророчанстава о будућности света и доласку антихриста, савремени човек није у стању да правилно оцени окултна учења која му се намећу. Гладан духовне хране, он похлепно гута сваки мистични отров који му нуде одређене снаге. Тиме се користе ловци на душе који попут Свиридова чак често и не скривају своје намере. Они хоће да васпитају нови тип људи "с окултним моћима". Треба васпитати људе у оном духу који ће омогућити долазак лажног месије, антихриста, који ће покушати, како је то предсказано у Апокалипси, да уништи хришћанство и усади "други тип религије" који се састоји у поклоњењу њему, антихристу. Све то захтева у данашње време нарочиту будност, опрезност хришћана према себи и свим пројавама спољашњег света, неопходност да имају на уму да се води борба на живот и смрт, и то смрт вечну за оне прелашћене, јер, како каже апостол Петар, неопходно је бити будан, памтити да супарник ваш, ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождере. Њему се противите утврђеном вером (1 Пт. 5,8,9).

http://www.svetosavlje.org/bibliote...ogradski/LjudiIDemoniRodionPetrogradski19.htm
 
Poslednja izmena:
СВЕШТЕНИК РОДИОН ПЕТРОГРАДСКИ
ЉУДИ И ДЕМОНИ
(Како пали духови кушају савременог човека)











Начини кушања хришћанских подвижника од стране злих духова

(према материјалима житија Светих)



У житију преподобног Исакија читамо о томе како је једном, после молитвених подвига, Исакије угасио свећу и сео на своје место. Изненада је у пећини засијала светлост и дошла су код њега, како се каже у хроници, два демона у облику прекрасних младића. Њихова су лица сијала као сунце и они му рекоше: "Исакије, ми смо анђели, а ево к теби иде Христос са осталим анђелима". Уставши, Исакије угледа мноштво блиставих демона... Након што се подвижник поклонио лажном Христу, упао је у тешку психичку болест и тек након молитава светог Теодосија Печерског, након што је проборавио у трогодишњој умној поремећености, добио је исцељење.

А ево шта сведочи велики подвижник из 4. века преподобни Антоније: "Када демони не могу да заведу подвижниково срце очигледно нечастивим жељама, опет нападају, али на други начин, наиме, праве разна виђења да би га застрашили; ради тога се претварају у разне облике и попримају различите ликове - жена, звери, гмизаваца, џинова и мноштва војника...". Они такође попримају изглед пророка и предсказују шта ће се догодити кроз неколико дана.

Такође у житију светог Антонија читамо о томе да су се демони, покушавајући да га заплаше, "јављали у облику лавова, вукова, змија, шкорпиона, рисова и медведа" и по допуштењу Божијем чак су га и тукли и "наносили му велике ране", али су увек бивали побеђени молитвом и крсним знамењем светога. Једном му се, читамо у житију, јавио демон с неба у великом сјају и рекао: "Дошао сам, Антоније, да ти дам нашу светлост", али свети је затворио очи, не желећи да види демонску светлост, и молио се све док се богомрска светлост није угасила. Други пут му се јавио демон у облику страшног горостаса и покушавао је да заплаши преподобног, али Антоније Велики је нечистог духа ошамарио и овај је с великим криком ишчезао.

У Отачнику светог Игњатија Брјанчанинова читамо причу старца који је дуго времена био кушан од демона блуда. Ево његове приче: "... Угледавши ме пометеног, непријатељ се претворио у неку девојку Етиопљанку коју сам једном видео приликом жетве како скупља класје и дошавши к мени, сео ми је у крило и тако ме помрачио да ми се чинило да сам се с њом сјединио. Веома се растуживши, у гневу, ударио сам је по образу и она је одмах нестала; од ударца нисам могао две године да принесем руку устима због ужасног смрада".

А ево шта читамо у житију преподобног Серафима Саровског: "За време молитве у шумској келији свети Серафим је чуо страшан урлик звери, затим је невидљива гомила с буком пробила врата келије и убацила у собу огромну цепаницу коју је могло да изнесе из ње само осам људи. Понекад су се врата келије разваљивала пред очима светитеља који се молио и у келију су јуриле звери које урличу, појављивао се мртвачки сандук из којег је устајао мртвац. Понекад су зле силе, јер то су били њихови напади, подизале Серафима у ваздух и са страшном силином ударале га о под. "Ужасно је видети демоне, зато што су они гнусни" - причао је касније светитељ. Напади мрачних сила били су опасни по живот самог отшелника, и да није било благодати Божије која га је чувала он би погинуо телесно или духовно.

Размотримо сада случајеве људи које су уграбили демони, случајеве који су, узгред, веома личили на оне отмице које прави НЛО. Ево шта читамо у житију светог Нила Сорског21 који је живео у Русији у 15. веку.

Недуго после светога, у његовом манастиру живео је неки свештеник са својим сином. Једном, када су дечака послали да обави неки задатак, одједном га је напао некакав непознати човек који га је зграбио и однео као на крилима ветра у густу шуму, донео га у велику собу својој кући и ставио га насред куће наспрам прозора. Када су се свештеник и братија молили светом Нилу да му помогне да нађе дечака, светитељ је дошао у помоћ дечаку и стао наспрам собе у којој је био остављен дечак и када је ударио у прозорски оквир својим штапом, цела кућа се затресла и сви нечисти духови су попадали на земљу. Свети је наредио да се дечак врати на место одакле је био отет и постао је невидљив. Затим је, након што су демони извесно време урлали, исти непознати зграбио дечака и донео га у скит, као ветар и, бацивши га у стог сена, ишчезао. Када су га монаси нашли дечак им је испричао све што се догодило, све што је видео и чуо. Од тада је дечак постао веома тих и смирен и као да је отупео. Свештеник је ужаснут заједно са сином напустио скит.

О случају сличне демонске отмице сведочи и Сергеј Нилус: "Дечак, након што га је мајка проклела због безбожности и рђавог понашања, био је отет од демона и постао је роб демона 'деде' 12 година. Он је могао невидљив да се појављује међу људима да би помагао демону да смућује њихове душе".

Завршавајући навођење одломака из живота светих који карактеришу борбу демона с људима, навешћемо мисли Григорија Синаита и Симеона Новог Богослова који су упозоравали на опасност и на видове демонских искушења: "Када творећи своје дело (то јест за време молитве) угледаш светлост или огањ споља или унутра, или некакав лик, не примај га да не 6и претрпео штету". Исти став развија даље преподобни Симеон: "Варају се они који виде светлост својим телесним очима, миришу миомирисе својим њухом, чују гласове својим ушима и слично. Други су се преластили, примивши ђавола који се преобразио и који се јавио у облику анђела светлости, а они то нису препознали и остали су непоправљени до краја, неће да слушају савет ни од каквог брата. Неки од таквих су и сами себи одузели живот, бивши подстакнути на то ђаволом, неки су се бацили у провалију, неки су се удавили. И ко може да преприча разне преласти којима их прелашћује ђаво, када су оне небројене".


http://www.svetosavlje.org/bibliote...ogradski/LjudiIDemoniRodionPetrogradski34.htm
 
Начини деловања злих духова на људе



Како већ рекосмо, сву своју злобу и мржњу демони су усмерили на човека који је лик Божији. Сви њихови напори су усмерени томе да погубе што је већи број људских душа. Ради тога они употребљавају своје могућности и моћи. ,3аво свуда испитује - вели свети Григорије Богослов2 - осматра где да обори, где да рани и да пронађе оно што није заштићено и што је откривено за ударац; што више види чистоте, то више тежи да је оскрнави... Зао дух прима на себе двоструки лик, разапињући час ову, час ону мрежу: он је или најдубља тама (очигледно зло) или се претвара у светлог анђела (поприма привид добра и вара умове кротким осмехом), због чега је потребна нарочита опрезност да се уместо светлости не бисмо срели са смрћу". На неопходност посебне пажње и будности упозорава свети апостол Павле, говорећи: јер се сам сатана претвара у анђела светлости. Није, дакле, ништа велико ако се и слуге његове претварају да су слуге праведности, којима ће свршетак бити по делима њиховим (2. Кор. 11,14-15).

У борби против човека пали духови делују на његово тело, на мисаону, осећајну и вољну сферу. О карактеру утицаја на човеково тело већ смо говорили у 3. делу овог поглавља, где смо показали да демони могу да убијају људе, да наводе на њих болести и да улазе у њих (то јест, да овладавају њиховим телом). Ову последњу тачку ћемо сада подробније размотрити.

Демони улазе у унутрашњост човековог тела свим својим, условно говорећи, гасовитим бићем, слично као што у њега улази ваздух. Подробан опис ове чињенице налазимо код Мотовилова у његовој причи о томе како је нечисти дух завладао његовим телом и мучио га многе године. Ушавши у човека, демон се не меша с душом, већ борави у телу, насилно господарећи душом и телом.

Како каже свети Игњатије Брјанчанинов, "гасови имају нарочито својство ширења, то јест, својство да попримају запремину у различитој мери; очигледно да и демони имају то својство по којем њихово мноштво може да се смести у једном човеку, како о томе говори Еванђеље (Лк. 8,30)". Ушавши у човека, како сведочи свети Јован Касијан15, "демони изазивају страшно помрачење разумних осећања душе; (то се догађа) попут појава које проузрокују вино, грозница или претерана хладноћа". Али нашу душу демон не може да начини својим пребивалиштем. "Нечисти духови - тврди исти светитељ - не продиру у тело оних који су њима опседнути другачије до овладавши најпре њиховим умовима и помислима. Скинувши са умова одећу страха Божијег, сећања на Бога, зли духови их нападају као на ненаоружане и лишене Божије помоћи и Божије заштите и зато они бивају лако побеђени, и најзад, праве у њима обитавалиште као да је то њихов посед". Исто то каже и свети Григорије Богослов: "Ђаво не може ни на који начин да овлада нама у потпуности: ако ђаво овлада некима, то је само зато што су они по сопственој слободној вољи дозволили да овлада њима без отпора" (Јк. 4,7). На тај начин, из свега реченог може се закључити да се непосредно усељавање злог духа у човека догађа само по нарочитом допуштењу Господњем и често је последица страсног и лакомисленог живота грешника.

Овладавање човеком, а не усељавање у њега, посредством спољашњег подчињавања моћи његове душе демонској вољи запажа се далеко чешће, него бесомучност. Карактеристичан пример је за то Јуда. Речи Јеванђеља уђе сатана у Јуду не треба разумети тако да је Јуда постао бесомучан у правом смислу те речи. Свети Јован Богослов каже да је кроз страст среброљубља сатана најпре продро у душу ученикову (Јн. 12,6), затим је у потпуности овладао његовим срцем (Јн. 13,2) и најзад се потпуно уселио у њега (Јн. 13,27). Овде видимо упечатљив пример како демон постепено овладава душом грешника путем страсти среброљубља која стално јача.

Један од главних начина деловања нечистих духова на људе јесте њихово деловање на мисаону сферу путем уношења у њу различитих греховних помисли. Налазећи се ван домашаја човекових телесних чула, демони, делујући на његов ум, уносе у њега различите мисли које личност, која не води духовни живот, прихвата као своје. А ако их прихвата и слаже се с њима, тиме постаје проводник туђе зле воље која постепено и у целини њиме овладава. "Често - каже Антоније Велики - будући да су сами невидљиви, (зли дуси) се приказују као побожни саговорници да би обманули сличношћу лика и да би оне које су преварили увукли у оно што желе". Знајући да људи воле истину, демони стављају на себе маску истине и тим средством изливају отров у своје следбенике. Тако је некада ђаво преварио Еву говорећи јој не своје речи, већ тобоже, понављајући речи Божије, при томе изврћући њихов смисао (Пост. з, 1). Тако је преварио Јовову жену, научивши је претераној љубави према мужу, а отуда и хуљењу на Бога, похули на Бош и умри (Јов. 2,9) - рекла је она, верујући да се за богохуљење човек одмах подвргава смрти и самим тим се завршавају његове тешке земаљске муке. Тако је преварио и обмануо све људе, изврћући суштину ствари и све је одвукао у провалију зла.

Али треба приметити да у борби против нас демони не познају склоност наших срдаца, не могу да читају наше мисли, него из речи које ми изговарамо у разговору, из поступака спољашњег човека у разговорима, "устајања, седења, хода, погледа сагледавају, према мишљењу Евагрија монаха - по цео дан мисле о превари (Пс. 37,13) - наше унутрашње стање да би за време молитве помрачивали наш ум злим помислима које одговарају страственим склоностима".

Али ево шта о томе говори свети Исидор Пелусиот: "ђаво не зна оно што је у нашим мислима зато што то искључиво припада сили Божијој; али по телесним покретима он лови наше мисли. Види ли, на пример, да неко испитивачки гледа и ужива очима у туђој лепоти? Искористивши његово стање, одмах подстиче таквог човека на прељубу. Угледа ли онога ко је побеђиван стомакоугађањем? Одмах му живописно приказује страсти које изазива стомакоугађање и подстиче га да његова намера буде спроведена у дело. Подстиче и на отимање и неправедно стицање".

Подвигоположник - Христос Бог - изједначава снаге оних који се боре и кроти дивљу јарост злих духова који без допуштења Божијег не могу кушати људе, као што се то види из Јововог живота. Демони чак немају власт ни да сами уђу у крдо свиња, већ Господ не допушта да они искушавају човека више него што он може да поднесе. Али у борби даје хришћанину снаге које му дају могућност да изађе као победник.

Осим мисаоне сфере, пали духови могу још нападати и чулну и вољну страну човекове душе. Ево шта о томе пише преподобни Нил Синајски: "Када завидљиви демон не успева да покрене сећање, тада делује на крв и сокове да би преко њих произвео у уму маштање и испунио га сликама". Делујући на тело, демон изазива у човеку осећање похоте, беса, гнева и слично. То се очигледно види на примеру свете Јустине у којој је демон, кога је слао чаробњак, распаљивао осећање похоте и сладострашћа, али је био одагнан молитвом светитељке.

Делујући на вољну сферу човекове душе, демон као да лишава човека снаге, енергије и способности за одлучно деловање и за свако деловање уопште али опет приликом молитве одлази побеђен силом Христовом.

Евагрије монах пише да се демони разликују по степену зла и моћи, вршећи различита служења. То потврђује и свети Јован Касијан, говорећи да се "неки од њих наслађују нечистим и срамним похотама, неки воле богохуљење, неки гнев и бес, неки се теше тугом, неки таштином и гордошћу - и сваки ону страст у човеково срце улива којом се и сам наслађује - али не подстичу страсти сви заједно, већ наизменично, у складу са околностима времена, места и пријемчивости кушаног". О духовном невидљивом рату сведочи исти подвижник: "На неискусне и немоћне нападају најслабији духови, а када ови буду побеђени, тада се шаљу они јачи", али то се догађа у мери умножавања духовних моћи војника Христовог.

Дакле, како видимо, демони имају својеврсну "специјализацију", налазећи се у злу, имају извесну слободу зато што могу од многих зала да бирају једно зло које је њима најпријатније. Од те страсти они и живе, труде се да је распале у човеку како би кроз то добили приступ његовој души и телу. Осим тога, сасвим је могуће претпоставити да се демони могу хранити и јачати на рачун човекове енергије која се трансформише у страсно уживање.

Ако, по речима светог Јована Дамаскина, анђели "созерцавају Бога онолико колико је то за њих могуће и имају то за храну", демони, којима је созерцање немогуће, изгледа да могу да добијају енергију посредним путем, преко човека, претварајући његову животну силу у своје напајање. Ради тога они најпре морају да уподобе човека себи, добивши кроз то приступ његовој души. Страстан и грехољубив човек је за пале духове изврсна хранљива средина. Распирујући у њему енергију страсти, енергију која прождире његове животне силе, демон се храни и јача у таквој средини. После тога, овладавши грешником, пали дух користи његово тело као инструмент за добијање веће насладе страшћу. Ето још једног разлога зашто је страстан и грехољубив човек буквално облепљен демонима.

Неопходно је такође истаћи да пали духови могу да дају својим служитељима посебну демонску врсту енергије, која омогућава покорним извршиоцима воље сила зла да неуморно раде на пољу умножавања греха. Али услед своје деструктивне суштине, будући да су лишени способности за стварање, демони на крају крајева уништавају и своје следбенике.


http://www.svetosavlje.org/bibliote...ogradski/LjudiIDemoniRodionPetrogradski06.htm
 
Овде се нећу задржавати на историјској нетачности ове изјаве, занимљиво је нешто друго - позив на враћање паганству, "религији наших предака". У суштини то значи: доле хришћанство, нека се губи Христос, натраг идолима, гатарима, маговима, врачању, то јест општењу с демонима.

Није ли Хришћанство преузело неке празнике од старе Словенске вере?
 
па да...удавите теме у једну да нико више не повата шта је шта...важно да се на хиљаду тема баљезга о неким атеистичким небулозама...таман посла да се јасно могу разделити разни напади сатане по темама....*нема места*....
 
Šta je sad ovo, post mi bio br.2 a sad 5, plus je uvodni ponovljen dva puta a titanija se ubacila između??? WTF?!

модератор је лукаво удавио све теме у једну а наслов променио у такав да га ни ја не би отворио да листам *религију*...као и обично на овом форуму....утишавање истине лукавим тумачењем правила...дављење суштине формом....
 
коме,како...на крстарици су ми толико тема променили ,изменили,избрисали,преместили(заправо преко 90 % тема је то доживело)..........И НИКАД нису променили одлуку....овде је сулудо позивати се на разум и правду....
 
коме,како...на крстарици су ми толико тема променили ,изменили,избрисали,преместили(заправо преко 90 % тема је то доживело)..........И НИКАД нису променили одлуку....овде је сулудо позивати се на разум и правду....

Teme nisu ni izbrisane ni izmenjene, već spojene u jednu.
Reci kako želiš da glasi naslov objedinjenih tema.
 
Teme nisu ni izbrisane ni izmenjene, već spojene u jednu.
Reci kako želiš da glasi naslov objedinjenih tema.

Људи и демони-како пали духови кушају савременог човека....најпрегледније и јесте по темама(јога,астрологија,НЛО.............)....име писца је свакако мање битно од онога шта пише....
 
Ne neke nego skoro sve.

Занимљиво је то...порушени храмови, обичајима само промењено име, људи који нису хтели да прихвате хришћанство су убијани а онда се тврди да је Христ љубав.
 

Back
Top