Ljubitelji sira

gost 439576

Iskusan
Poruka
5.908
Volite li sir i koliko?

Danas kupih pudja kozji i opuvah sve kao navucen...ovih dana sam rokao landana gaudu, chili, sa orasima, pesto...

Ljivanjski je dobar a tek dimljeni...ima i jedno lokalno gazdinstvo, farma koza...e to je limit ali poslednji put nadjoh 2 dlake u 2 parceta sira.

Volim i narendani parmezan 'za pastu'...

48e79ae1bf884970aa78c8e7ebb9faea.jpg

Ма ко не воли сир. Обожавам у свим комбинацијама... И ово је супер нарендани на пасту. Леп је и уз чашу вина, леп и у сендвич ред шунке,ред сира...
Тема је 👍

Koje je boje taj sir? :D
To su kockice tvrdog sira, bledožute boje, specifičnog ukusa i jako slan.

@tema
Volim mlade sireve, volim trapist, gaudu, dimljeni.
Prošle godine sam bila u Jazku na F Gori, kupila sam tvrde kozije sireve.
Ukus fantastičan.
Kačila sam negde slike tih sireva.
Sir sa borovn7cama, sa kajsijama, sa mirođijom.
Moj favorit je bio koziji sir u hrastovoj kori.

Da, volim sir. Kad je beli u pitanju, više volim mladi (recimo, kraljevački mi se baš dopada) nego zreli, dok nisam neki ljubitelj fete.

A kačkavalj je posebna priča. Ako mi "ubode žicu", jeo bih ga umesto hleba. Evo, baš sam ovih dana jeo neki pareni iz Amana, odličan je.

Čak i ono što Amerikanci zovu sirem, a pakuje se u listićima-volim.
Nisam eksperimentisala mnogo, cenim kravlji tvrdi sir, gaudu, trapist;
Jedini sir od kog mi je bilo žalosno je bio neki biljni i to zaboraviti nikad ne mogu.
Doduše, nisam zavisnik, ali npr., par puta nedeljno, ma i ređe, volim da uživam u siru. Da, više mi je to uživanje, nego neki nezaobilazni segment ishrane.
Što je čokolada na slatkoj strani, sir mi je na slanoj.

ko bi ga znao,mozda imamo u dnk nesto za sir koliko je dugo on u istoriji covecanstva prisutan kao osnovna hrana.kod nas u poslednje vreme se pojavili oni biljni sirevi koji mogu da budu i dobri za neke upotrebe i mnogo su jeftiniji.ali je cinjenica da smo neobrazovani po pitanju sira.danas na pijacama tesko mozes da nadjes dobar sir za neku pristojnu cenu.sve ispod 700 dinara ako je sir dobar je povoljno.onda prevare tipa masan,punomasan itd..uglavnom se uvaljuje sir od obranog mleka kao punomasan,koji je skuplji.pa onda zrelost sira,procenat surutke u siru,itd..a tek za ove kackavalje.na etiketama velikim slovima pise kackavalj a onda sitni slovima sir od parenog testa.koliko sam puta imao duele sa prodavcima oko toga.sir od parenog testa tek kad odlezi,sazri u kontrolisanoj sredini moze da se nazove kackavaljem.koliko znam samo pirotski kackavalj,ali samo jedna vrsta,moze da se nazove kackavaljem.taj naziv pirotski se zloupotrebljava. a o ovim iz uvoza,skoro su svi ekstra ali su skupi.ja u poslednje vreme kupujem na buvljaku one madzarske,donose iz subotice.i ima nesto u tom siru jer sam ranije kupovao kod jednog goranca na zemunskoj pijaci mesani sir iz kace.ekstra jak miris,slan,punomasan.kad donesem kuci ,stavim ga u posudu sa poklopcem ukucani u drugoj prostoriji registruju da sam ga uzimao.taj sir je imao na mene takvo dejstvo da te tera da uzmes jos malo pa jos malo....ali nekome smeta taj jak miris...

Код нас су млечни производи најзаступљенији у исхрани. Поред свежих салата. Увек мора бити јогурта, павлаке и неколико врста сира. Волим све, и свеже и тврде. И димљене и са зачинима и буђаве и мариниране и гриловане. За мене су оне продавнице са сиром и винима као некоме посластичарница.

Realno mi je ispred suvog mesa i jedino tako neke mlecne proizvode najvise kupujem sto bih rado prestao,videh juce neki sir sa crnim vinom iznenadih se
Те сиреве можеш наћи код наших малих произвођача ако ниси за увозну варијанту.
И у вину, и са копривом, орахом, сремушем, сусамом, париком... Роловане са шунком. Скрипавце за гриловање.
Баш имамо свега и ми. Само треба обићи те пазаре са домаћим производима по градовима или "ијаде" по селима. Штандови су нам баш богати.

spanski sir u crnom vinu je odlican
"Murcia Al Vino"

https://igourmet.com/collections/wine-soaked-cheeses
Јој, јача половина је из Шпаније донео неки феноменални сир, као пармезан. Јак, тврд и осипа се када се сече. А у Холандији смо узели најбољи тврди, жути са рупама, не знам како се зове. Али бих укус увек препознала. Мало је горкаст.

Мог колеге сестра, иначе балерина, оставила све и отишла са мужем и троје мале деце на село. Праве исто разне козје сиреве и баш су добри. Често поручујемо од ње.

Back