Ljubimci pomažu bolesnoj deci

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.929
Istrazivanja koja su sprovedena u Francuskoj,pokazala su da su ljubimci uticali na poboljsanje zdravlja kod autisticne dece kao i na razvijanje društvenih sposobnosti.

Tim lekara radio je sa dvadeset četiri deteta koja u proseku imaju po jedanaest godina. Polovina njih je imala ljubimca (mačku, psa, zeca) od pete godine dok je druga polovina odrastala bez ljubimca.

Roditelji su prvi put popunjavali obrasce kada su deca napunila pet godina, a potom i nakon jedanaestog rođendana, odgovarajući na brojna pitanja u vezi sa razvojem autizma kod svoje dece. Deo pitanja takođe se odnosio i na ponašanje kućnih ljubimaca i njihov odnos sa decom.

Rezultati su pokazali da su deca koja su dobila ljubimce imala izraženiji osećaj za deljenje igračaka i hrane, kao i da su mogla lakše da saosećaju sa drugom decom.
Psi-pomazu-deci-da-se-izbore-sa-stresom-680x450.jpg
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.929
Takodje su naucni sa Univerziteta na Floridi sproveli studiju o tome da deca koja imaju psa kao kucnog ljubimca lakše prevazilaze strene situacije

U randomizovanom kontrolisanom eksperimentu, naučnici su u laboratoriju pozvali 100 porodica koje imaju psa. Da bi simulirali stresnu situaciju, deci su zatražili da održe javni govor i reše aritmetički zadatak, čime su kod mališana provocirali porast nivoa hormona stresa – kortizola. Neka deca zadatak su obavljala u prisustvu svog psa, neka u prisustvu svog roditelja a neka bez društvene podrške.

Rezultati su pokazali da su deca koja su bila u prisustvu psa doživela manji stres nego ona uz koje je bio roditelj ili koja su bila sama

U eksperimentu su učestvovala deca uzrasta između 7 i 12 godina, što je period kada deca traže podršku i od drugih figura osim svojih roditelja, a to je i uzrast u kom su njihove sposobnosti da izađu na kraj sa stresom još nedovoljno razvijene. Zbog toga je važno da se sazna više o tome kako se deci može ublažiti stres, jer on može uticati na njihovo emocionalno zdravlje u kasnijem životu, poručuju naučnici.
2659_web.jpg
 

Top