Ljubav u knjigama

Lada

Legenda
Poruka
52.238
SACUVAJ-LJUBAV-242x0-000074244221174[1].jpg

Metju je od onih koji misle da je čaša uvek polupuna. Ništa ne može da ga oneraspoloži. Ima odličan život – uspešnu karijeru, divne prijatelje, sjajnu porodicu. Životni moto mu je samo jednom se živi.

Tu je i Delores Voren – Di, za one koji ne žele da je ljute. Brutalno je iskrena i ne zanima je šta ljudi o njoj misle, ona radi po svome. Ne izvinjava se nikom zbog onog što želi ili zbog onog što jeste. Nesputana je i predivna – i na neki način nedostižna.

Ovo je priča o muškarcu koji sreće pomalo ludu devojku. Zaljube se i on zauvek promeni svoj život. Verovatno ste već čuli ovu priču, možda i od mog ortaka Drua Evansa. Znate šta, dok su Kejt i on raspetljavali svoje klupko, između Delores i mene događao se čitav paralelni univerzum o kom ništa niste znali. Budite strpljivi, iako mislite da vam je kraj priče već poznat: zato što dolazak na odredište nije najbolji deo putovanja, već sve ono ludo što se usput dešava.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
512YDti4ujL._SX350_BO1,204,203,200_[1].jpg


Kada me pitaju šta sam u zadnje vreme pročitala, moja prva reakcija je obično žaoka savesti, jer prvo pomislim – šta sve nisam pročitala. Tačnije – šta sam sve započela, a nisam završila. Mislim da sam šampion u nedovršenim knjigama. Donekle krivicu snosim sama, ali ne baš sasvim. Naime, mi smo vrlo dinamična porodica, veoma pričljivih pojedinaca. Ne prođe ni minut, a da mi neko ne prekine tok misli. Od svih je najgori, verovali ili ne, moj suprug. Često se setim one Zijahove „Kako ubiti suprugu(a) i zašto?“ Samo se ja ne pitam zašto

Jedna od retkih knjiga koje sam kompletirala tokom proteklog leta je knjiga čiji naslov možete naći u dve varijante prevoda. Jedni je prevode kao „Ljubav“, a drugi kao „Četrdeset pravila ljubavi“ turske spisateljice Elif Shafak. Prvi naslov više odgovara originalu, mada mi se čini da je sama spisateljica mogla odabrati bolji i intrigantniji. Prvi mi zvuči kao naslov petparačkih ljubavnih vikend romana, a drugi kao stereotipni članak sa savetima iz ženskih magazina. Krenula sam od naslova upravo zato da odvratim pažnju od njega, jer smatram da bi pojedine mogao odbiti (izgleda da nam je reč „ljubav“baš devalvirala) i upozorim da se iza tog naslova nalazi zaista izuzetna knjiga: laka za čitanje kao pero, a bremenita osećanjima i mudrostima.

Nije mi namera da pišem opširnu analizu nego prijateljsku preporuku. Zato ću završiti tekst pre nego se raspišem i ugnjavim vas.

Teško mi je da izdvojim bilo šta iz romana što bi predstavljalo neki posebno istaknut deo. Zato, ilustracije radi, evo nekoliko od 40 pravila lutajućih derviša, čisto da omirišete atmosferu i osetite vibraciju u kojoj je napisan roman …

„Čim istinski zaljubljenik u Boga uđe u mehanu, ona mu postaje molitvenište. Ali ako bekrija uđe u isto to molitvenište, ono mu postaje mehana. Šta god da radimo u ovom životu, naša namera je ta koja pravi razlike, a ne forma i etikete.“

„Čitav Univerzum, sa svim svojim slojevima i zbrkom, skriven je u čoveku. Đavo nije neko strašno stvorenje koje čeka da nas vrbuje izvan nas, već jedan glas u nama. Đavola traži u sebi, a ne spolja i kod drugih. Ako se u celosti upoznaš, ako se iskreno i odlučno suočiš i sa svojom mračnom i sa svojom svetlom stranom, stići ćeš do uzvišenog oblika svesti. Kad osoba upozna samu sebe, spoznala je Tvorca.“„Život koji prođe bez ljubavi je uzaludno proživljen. Nemoj pitati da li treba da trčiš za božanskom metaforičnom ljubavlju ili ovozemaljskom, nebeskom ili telesnom! Podele rađaju podele. Ljubav nema potrebe ni za kakvim atributima ili dopunama. Ljubav je svet za sebe. Ili si tačno u njenom centru ili si van nje, u čežnji za njom.“

„Na ovom svetu ima više lažnih hadžija i hodža, šeika i gurua nego što ima zvezda na nebu. Istinski duhovni učitelj te upućuje da gledaš unutar sebe, da prevaziđeš prirodne potrebe i da jednu po jednu otkrivaš lepote u sebi, a ne da mu se diviš.“


„Svaka istinska ljubav i prijateljstvo priča je o neočekivanoj transformaciji. Ako smo ista osoba pre i nakon što smo voleli, to znači da nismo voleli dovoljno.“

I za kraj jedan zanimljiv komentar koji sam pročitala o ovom romanu:

„Budete li ista osoba pre i nakon čitanja ove knjige, to znači da je niste čitali dovoljno pažljivo.“


Knjiga prati dve priče: savremenu – o jednoj američkoj domaćici na životnoj prekretnici koja čita drugu: istorijsku – o Rumiju, o četrdeset pravila lutajućih derviša, prijateljstvu, ljubavi i neočekivanoj transformaciji. Na neobičan način priče se prepliću stapajući u jednu.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
  1. Prohujalo s vihorom, Margaret Mičel
prohujalo.png


Roman je objavljen 1936. godine. Jedan je od najprodavanijih romana svih vremena; nešto manje od Biblije, stoga zaista zaslužuje da se nađe na prvom mestu. Svetski poznat roman o ljubavi i ratu, dešava se tokom američkog građanskog rata. Svojeglava i energična lepotica Skarlet O’Hara gleda kako njena svetla budućnost zauvek nestaje. Neumorna je i bezobzirna, bori se svim snagama da spasi zemlju i nasledstvo: Taru. Rastrzana je između nemoguće ljubavi prema dva muškarca – jedan je slabić koji se ne snalazi u životnim okolnostima, a drugi nedoljiv i zavodljiv, moćni tajkun.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
  1. Ptice umiru pevajući, Kolin Mekalou
ptice_umiru_pevajuci_kolin_mekalou.jpg


Potresna saga koja prati tri generacije Klirijevih, otkriva tajne koje krije njihova porodica. Najviše govori o jedinoj kćerki Megi Kliri i njenom odnosu s ambicioznim sveštenikom Ralfom de Brikasarom. Priča o zabranjenoj ljubavi koja je oduševila čitaoce širom sveta. Gardijan je rekao da je roman Ptice umiru pevajući „Australijski odgovor na Prohujalo s vihorom“. Ovo je priča o izuzetnim ljudima, njihovoj borbi i žrtvovanju, slavlju individualnosti i slobodnog duha.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
  1. Kraj jedne ljubavne priče, Grejam Grin
KRAJ-JEDNE-LJUBAVNE-PRICE.jpg


Priča o ljubavi i mržnji, o vernosti i prevari, o ljubavnom trouglu u ratnom Londonu. S jedne strane se nalazi Moris Bendriks koji se bori sa ljubomorom, jer zna da voli ženu koju nikad neće imati. Sa druge strane, Henri Majls se kao prevareni muž bori isključivo protiv sebe, jer prema ženi ne oseća nikakvu fizičku želju. Sara se bori između muža koji joj je samo prijatelj, i čoveka kog voli, ali joj nikada neće postati muž.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
  1. Istorija ljubavi, Nikol Kraus
    history-of-love-662x1024.jpg

Ovo je roman o istoriji ljubavi koja traje pola veka i povezuje dva kontinenta, govori o opstanku i snazi jedne ljubavi. Leo Gurski životareći od danas do sutra nastoji da ga na ulicama Njujorka svakog dana neko primeti. Na drugoj strani, devojčica Alma, nazvana po junakinji jedne retke knjige, u želji da majku otrgne iz depresije počinje da traga za piscem. Nikol Kraus kao da rekonstruiše velike romantične ljubavi, svakodnevne ljubavi, roditeljske ljubavi, prijateljske ljubavi…
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
Ona i ti

U osvit dana ma koje svitanje

stali ste na svijetloj granici

presječeni, na bijelom oštrom rubu

dva prevarena putnika

a njene ruke o tvojem polomljenom pasu

a tvoje ruke o njenim ramenima

dvoje išibanih, dvoje prognanih

nijedne riječi u njenim uskim ustima

u tvojoj krvi oluja tamnih zvukova

tada i ma kada vas dvoje ničijih

u vrtlogu opsjednuta bilja

ona i ti na obali neke pijane rijeke

ti i ona i bijesan urlik vjetrova

metci ptica i mali omamljeni oblaci

da je čaša vina mogla bi vam biti svadba

mogao bi biti sprovod da je jedna svijeća

Slavko Mihalić
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
Ti ostajes

I kad svi odu
napuštajući svoja mjesta u srcima voljenih,
ti ostaješ, Gospodine.

I kad pustoš zamijeni radost
u predvečerje nada,
ti ostaješ, Gospodine.

I kad se svijet promijeni,
a prijatelji iščeznu na svome putu,
ti ostaješ, Gospodine.

I kad na obzorju za sva očekivanja
čista praznina blista,
ti ostaješ, Gospodine.

Ljiljana M.V.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.238
Orkanski visovi: Remek-delo engleske i svetske književnosti, jedna od najlepših ljubavnih priča svih vremena
Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrečnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca
Hoće li se duhovi Orkanskih visova ikada umiriti?
Usamljena vresišta severne Engleske. Dve porodice, dva suprotstavljena sveta destruktivnih strasti i stidljivog konformizma. Neprevaziđenom dramskom snagom bezvremenog klasika, surova stvarnost svakodnevnog života stapa se sa neutoljivim strastima, dubokim emocijama i gnevom osvete, pripovedajući o nesreći ljudskog roda sputanog i poraženog sopstvenim ograničenjima.
Ova tragična ljubavna priča, burna poput severnog vetra koji briše pustarama Jorkšira, obuhvata dve generacije – od vremena kada je Hitklif, ostavši sam na svetu, došao da živi na imanju porodice Ernšo, pa sve do njegove smrti mnogo godina kasnije. Jedini roman Emili Bronte uzbudljiv je viktorijanski klasik o snazi ljubavi koja, uprkos svemu, pa i smrti, živi večno. Ketrin i Hitklif nezaboravni su likovi koji i dan-danas očaravaju čitaoce neobuzdanom snagom svojih karaktera.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.