Ljubav prema sebi: narcisoidnost ili zdrava emocija?

To su potpuno različite stvari, narcisoidnost i ljubav prema sebi. Narcisoidni ljudi ne vole sebe, zato im je neophodno povlađivanje i pažnja celog sveta.

To sam hteo da čujem - slično razmišljamo.

Narcisoidnost upravo i jeste nedostatak ljubavi prema sebi, manifestovan kroz manijakalnu potrebu da ta ljubav dodje spolja.

Dok je ljubav prema sebi zdrava i neophodna za normalno funkcionisanje.

Ali...kako zavoleti sebe?

To sam hteo da čujem - slično razmišljamo.

Narcisoidnost upravo i jeste nedostatak ljubavi prema sebi, manifestovan kroz manijakalnu potrebu da ta ljubav dodje spolja.

Dok je ljubav prema sebi zdrava i neophodna za normalno funkcionisanje.

Ali...kako zavoleti sebe?
Pa upravo udaljavanjem od subjektivnog osecaja vise vrednosti I distanciranjem od egoistickog pristupa...
Tek kad sagledas sebe sa strane u situacijama I uporedjivanjem sa svim drugim mogucim situacijama koje si takodje neutralno pristupio steknea sliku novu o sebi I pocnes voleti takvoga sebe

Voleti druge, ali i sebe sačuvati.
Znam majke koje su sebe uvek stavljale ispred dece, porodice, iznuđivale poštovanje. Kako tada, tako i sada.
Uvek sam se bezrezervno davala, nisam štedela emocije, nije mi bilo teško da učinim bilo šta za porodicu, prijatelje, kolege...Ljudi naviknu, misle da tako treba i mora.

Život te nauči da kažeš ' dosta je bilo', dođe vreme kada više ništa ne moraš, pre svega, nećeš.

Ne znam da li to znači da si zavoleo sebe ili si postao narcis iako te nije briga za utisak koji ostavljaš?!

Sta vi mislite o tome?
Meni je neko skoro rekao da sam narcisoidni alkos.
Podsetilo me je to na prvu simpatiju sa kojom sam jednom prošetala pored reke-imali smo po 15 godina, i šta je on tada, realno, znao, da bi mi rekao na rastanku doslovno:"Ti si totalno narcisoidni outsider!"
Iz svog ugla nisam, ali... ako i jesam, to je samo po šablonu:"Kako zračiš, tako i privlačiš!"
Bitno mi je da je ljudima oko mene dobro... ili makar malo bolje u odnosu na sve pre mene, a meni je uvek i svuda dobro.

Back