Љубав према отаџбини

Appel

Iskusan
Poruka
5.689
Српска земља је света! Морамо је чувати као очи у глави, јер су нам је преци оставили и крв за њу пролили!

Зато не смемо дозволити странцима да дођу на нашу земљу и да је прилагођавају себи, нарочито да одређују како ћемо се ми понашати у својој земљи, односно према њој. Можемо им дозволити да дођу овде једино кад чисте, под условом да се не буне ако поново после два дана буде како је било! Јер, ми и не очекујемо од странаца да схвате како и колико волимо Србију! :rtfm:

image.jpg

Не схватају... Ко им је крив.

Странци чисте, Срби прљају

Волонтери из неколико земаља који чисте ужичко село Злакуса разочарани што мештани поново бацају смеће тамо где су они очистили

Запањени количином смећа коју су затекли... Волонтери вредно раде

Дванаест волонтера из неколико земаља чисти смеће у селу Злакуса код Ужица. Задовољни су гостопримством, али су разочарани што мештани поново бацају смеће тамо где су они очистили.

Два Шпанца, две Корејке, Словакиња, Чехиња, Францускиња и неколико волонтера из Ниша и Београда већ девет дана чисте дивље депоније у селу Злакуса. Домаћин им је Саша Дрндаревић, власник „Терзића авлије". Ови млади људи вредно раде у селу које је познато по грнчарији и природном драгуљу Потпећка пећина. Али неки мештани то не поштују, већ отпатке и даље бацају поред пута или у најближи поток. Нико из села, осим две девојчице и два члана планинарског друштва „Рујно" из Ужица, није им се придружио у овом послу.

Александра Микач (28) из Београда, која је вођа кампа, каже да су првих дана чистили отпад на улазу у село, очистили неке потоке, једну дивљу депонију, а у плану је чишћење још две веће дивље депоније. Затекли смо да чисте дивљу депонију у потоку.

- Има свега, од флаша, делова аутомобила, кућних апарата до одела, па и дечјег дупка. Радимо доста, а атмосфера у групи је одлична. Дружимо се, упознајемо културе једних других, а домаћин је организовао неколико мањих екскурзија, па смо обишли Мећавник, Стари град у Ужицу, Потпећку пећину - каже Александра.

Углавном се споразумевају на енглеском језику, уз много шала.

Млади Исмаел (18) из Шпаније је највеселији. За њега кажу да само прича и пева.

- Шпанци су по природи срећни и весели људи. Ово је лепо село, добри људи и врло сам изненађен када сам видео колико отпада има овде. Волео бих да мештани наставе овде где смо ми стали, а не да прљају ово што смо ми очистили. Сматрам да на овај начин не помажем само овој земљи, већ целом свету - каже Исмаел, и наставља са неком шпанском песмом.

Клер (21) из источне Француске каже да је највише разочарана што тамо где су претходно очистили поново види кесе са отпадом.

- Надам се да ћемо овим људима дати пример како треба чувати околину у којој живе. Тешко је променити свест људи. У Француској има отпада по улицама, али овакве дивље депоније нисам видела - каже Клер, и додаје да је задовољна домаћином, а понајвише српском храном.

Студенткиња Факултета политичких наука у Прагу Тереза (22) каже да обожава Србију јер су јој људи симпатични. И српски је научила и једва чека да иде у Гучу на Сабор трубача, а потом на позив пријатеља из кампа у Ниш и Београд. Најстарији волонтер Јанко (30) из Београда поручује мештанима да следе пример ових младих странаца.

Мештани Злакусе с којима смо разговарали кажу да их је срамота што су странци дошли да им чисте село.

Неки се подсмевају онима који чисте.

У селу смо затекли и историчара др Венцеслава Глишића.

- Рођен сам овде и долазим два пута годишње. Чуо сам за ову децу што су дошла и подржавам и њих и Сашу, који им је омогућио смештај и храну. Међутим, наш народ овде није навикао на екологију, а чак сам од појединих у селу чуо како се подсмевају овој деци и Саши - каже др Глишић.

- Свака част овој деци. Е, Злакусо, шта си дочекала да дођу странци да те чисте. Ово је срамота. Ово село је било некада чисто, али сада гледам како из кола у пролазу бацају кесе - каже мештанин Обрад Петронијевић, док мештанки Јелени Никитовић није јасно зашто људи бацају смеће где стигну, када могу да га запале.

Петко Терзић дошао је из Немачке на одмор у своје родно село, у коме му живи ћерка.

- Платио сам човека да очисти поток поред мога дворишта, али шта то вреди, када дође човек из села са трактором и лопатама баца смеће у доњи део потока. Каже ми шта се то мене тиче, то је његова шума. Ово је похвално за ову децу, али шта рећи о нама Злакусанима - каже Петко.

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

...
Затим,
кад испалиш сву муницију, а непријатељ и даље наступа, ШТА? На бајонет!
Кад ти сломе бајонет, ШТА? На руке! Кад ти поломе обе руке, ШТА? На
зубе! На зубе! Јасно! Кад те смртно погоде и тад буди користан, гледај
да им паднеш на сред пута, да те, Шта?! Да те заобилазе, да те
прескачу, да те склањају – да им шта?! Да им – МРТАВ СМЕТАШ! Да и мртав
будеш Отаџбини од користи!

...
Затим,
кад испалиш сву муницију, а непријатељ и даље наступа, ШТА? На бајонет!
Кад ти сломе бајонет, ШТА? На руке! Кад ти поломе обе руке, ШТА? На
зубе! На зубе! Јасно! Кад те смртно погоде и тад буди користан, гледај
да им паднеш на сред пута, да те, Шта?! Да те заобилазе, да те
прескачу, да те склањају – да им шта?! Да им – МРТАВ СМЕТАШ! Да и мртав
будеш Отаџбини од користи!

Зар није једноставније бацити ђубре да им оно смета? :dontunderstand:

Српска земља је света! Морамо је чувати као очи у глави, јер су нам је преци оставили и крв за њу пролили!

Зато не смемо дозволити странцима да дођу на нашу земљу и да је прилагођавају себи, нарочито да одређују како ћемо се ми понашати у својој земљи, односно према њој. Можемо им дозволити да дођу овде једино кад чисте, под условом да се не буне ако поново после два дана буде како је било! Јер, ми и не очекујемо од странаца да схвате како и колико волимо Србију!

Не схватају... Ко им је крив.
Prljaju,psuju,ne vezuju pojaseve,deru se...Zanimljiv narod...Da nam daš Raj na par dana,da ga ''preuredimo'' po našim ''vrednostima''pakao ne bi bio ni potreban:neutral:

Back