Dionys
Iskusan
- Poruka
- 5.109
Da se vratim jos jednom na definiciju nagona, a ljubav jeste nagon:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/564308-Nagoni?p=22224001&viewfull=1#post22224001
Nije ljubav nastala radi same sebe, nego kao uslov odrzanja u zajednici.
Cinjenica je da se kroz ljubav danas ne moze odrzati nijedna zajednica, pa prema tome ispada da je ljubav izgubila funkciju. Dakle, ako se necim ne postize nesto, onda je uvijek u pitanju slabost, jer samo iz slabosti se radja besmisao.
Kad se patimo, tad nam je zivot ugrozen, tad mi instinktivno posezemo za seksualnoscu kao sredstvom za nastavak naseg zivota, jer ako umremo mi, ostace nesto iza nas, nesto nase. To je takodje samoodrzanje.
Medjutim, ako se seksualni organ ili bilo koji drugi nagon nametne ostatku organizma kao vodja, a ne nastane nikakvo samoodrzanje, onda se moze govoriti o ponizenju. Takve ljude su nazivali robovima.
Evo mali pregled dusevnih konfiguracija, prema starim Grcima, a oni su bili najbolji ljudi:
1. Um je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je kraljevski.
2. Srce je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je ratnicki.
3. Stomak je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je oligarhijski, bogatas.
4. U organizmu nema najvaznijeg organa, njegov vlasnik je demokrata. Njega je najlakse nagovoriti na bilo sta.
5. Polni organ je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je rob, tiranin.
Moze se reci da je broj 1 najjaci od svih ostalih, jer on ne iskljucuje nijedan drugi organ, i isto tako nista ne radi bez smisla.
2-ka vec iskljucuje um iz svih svojih aktovnosti. Njemu je bitno samo drustveno priznanje, cast.
3-ka iskljucuje i um i cast i srce, njemu je samo bitno ono sto moze da kupi.
4-ka i 5-ca su vec zene.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/564308-Nagoni?p=22224001&viewfull=1#post22224001
Princess Chaotic:Nazvao si me modernom zenom, a posle videh da je to prozivka u tvom smislu.., Sto si ti toliko ozlojadjen na zene, sta su ti uradile, potisnuo si svoju potrebu ka njima, zbog osecanja sopstvene slabosti? Osecas se ponizen tokom sexa, tebi je bio potrebniji? Pomiri se, bila sam ti napisala post, al nije izao, kada nekoga volis pokazujes mu svoje slabosti, nemas ni osecaj ponizenja ni straha. Kada dostignes neki nivo bliskosti, treba da poradis na tome.
Nije ljubav nastala radi same sebe, nego kao uslov odrzanja u zajednici.
Cinjenica je da se kroz ljubav danas ne moze odrzati nijedna zajednica, pa prema tome ispada da je ljubav izgubila funkciju. Dakle, ako se necim ne postize nesto, onda je uvijek u pitanju slabost, jer samo iz slabosti se radja besmisao.
Kad se patimo, tad nam je zivot ugrozen, tad mi instinktivno posezemo za seksualnoscu kao sredstvom za nastavak naseg zivota, jer ako umremo mi, ostace nesto iza nas, nesto nase. To je takodje samoodrzanje.
Medjutim, ako se seksualni organ ili bilo koji drugi nagon nametne ostatku organizma kao vodja, a ne nastane nikakvo samoodrzanje, onda se moze govoriti o ponizenju. Takve ljude su nazivali robovima.
Evo mali pregled dusevnih konfiguracija, prema starim Grcima, a oni su bili najbolji ljudi:
1. Um je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je kraljevski.
2. Srce je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je ratnicki.
3. Stomak je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je oligarhijski, bogatas.
4. U organizmu nema najvaznijeg organa, njegov vlasnik je demokrata. Njega je najlakse nagovoriti na bilo sta.
5. Polni organ je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je rob, tiranin.
Moze se reci da je broj 1 najjaci od svih ostalih, jer on ne iskljucuje nijedan drugi organ, i isto tako nista ne radi bez smisla.
2-ka vec iskljucuje um iz svih svojih aktovnosti. Njemu je bitno samo drustveno priznanje, cast.
3-ka iskljucuje i um i cast i srce, njemu je samo bitno ono sto moze da kupi.
4-ka i 5-ca su vec zene.
Poslednja izmena: