Ljubav kao slabost

Dionys

Iskusan
Poruka
5.109
Da se vratim jos jednom na definiciju nagona, a ljubav jeste nagon:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/564308-Nagoni?p=22224001&viewfull=1#post22224001

Princess Chaotic:
Nazvao si me modernom zenom, a posle videh da je to prozivka u tvom smislu.., Sto si ti toliko ozlojadjen na zene, sta su ti uradile, potisnuo si svoju potrebu ka njima, zbog osecanja sopstvene slabosti? Osecas se ponizen tokom sexa, tebi je bio potrebniji? Pomiri se, bila sam ti napisala post, al nije izao, kada nekoga volis pokazujes mu svoje slabosti, nemas ni osecaj ponizenja ni straha. Kada dostignes neki nivo bliskosti, treba da poradis na tome.

Nije ljubav nastala radi same sebe, nego kao uslov odrzanja u zajednici.

Cinjenica je da se kroz ljubav danas ne moze odrzati nijedna zajednica, pa prema tome ispada da je ljubav izgubila funkciju. Dakle, ako se necim ne postize nesto, onda je uvijek u pitanju slabost, jer samo iz slabosti se radja besmisao.

Kad se patimo, tad nam je zivot ugrozen, tad mi instinktivno posezemo za seksualnoscu kao sredstvom za nastavak naseg zivota, jer ako umremo mi, ostace nesto iza nas, nesto nase. To je takodje samoodrzanje.

Medjutim, ako se seksualni organ ili bilo koji drugi nagon nametne ostatku organizma kao vodja, a ne nastane nikakvo samoodrzanje, onda se moze govoriti o ponizenju. Takve ljude su nazivali robovima.

Evo mali pregled dusevnih konfiguracija, prema starim Grcima, a oni su bili najbolji ljudi:

1. Um je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je kraljevski.
2. Srce je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je ratnicki.
3. Stomak je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je oligarhijski, bogatas.
4. U organizmu nema najvaznijeg organa, njegov vlasnik je demokrata. Njega je najlakse nagovoriti na bilo sta.
5. Polni organ je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je rob, tiranin.

Moze se reci da je broj 1 najjaci od svih ostalih, jer on ne iskljucuje nijedan drugi organ, i isto tako nista ne radi bez smisla.
2-ka vec iskljucuje um iz svih svojih aktovnosti. Njemu je bitno samo drustveno priznanje, cast.
3-ka iskljucuje i um i cast i srce, njemu je samo bitno ono sto moze da kupi.
4-ka i 5-ca su vec zene.

Poslednja izmena:
Tu imas razne odgovore, npr. postanes callboy ili gay ili transvesit ili opet uradis nesto smisleno. Ovo poslednje ti ne mogu objasniti zato sto je za svakog nesto drugo smisleno. Ali, pogadjam, ti ni ne volis da mislis?

....
3. Stomak je najvazniji organ u organizmu, njegov vlasnik je oligarhijski, bogatas.
4. U organizmu nema najvaznijeg organa, njegov vlasnik je demokrata. Njega je najlakse nagovoriti na bilo sta.

Moze se reci da je broj 1 najjaci od svih ostalih, jer on ne iskljucuje nijedan drugi organ, i isto tako nista ne radi bez smisla.
2-ka vec iskljucuje um iz svih svojih aktovnosti. Njemu je bitno samo drustveno priznanje, cast.
4-ka i 5-ca su vec zene.

Uejt, uejt....prva tri organa su vlasnistvo i privilegija muskog a ova neodredivost cetvrte i jasnost pete tacke odlika zenskog roda? Ili sam nesto misaono diskontinuirana?

Haoticna princeza ce me ovim svojim pasusom namamiti na citanje ...

Uejt, uejt....prva tri organa su vlasnistvo i privilegija muskog a ova neodredivost cetvrte i jasnost pete tacke odlika zenskog roda? Ili sam nesto misaono diskontinuirana?

Haoticna princeza ce me ovim svojim pasusom namamiti na citanje ...

Treba demonstracija? Npr. zenska se odijeva neukusno, prostacki, prostituisticki. Ti joj prigovoris na to, a ona odgovara "pa to su muskarci tako htjeli".

I gdje god zena odgovara sa "to su muskarci tako od mene trazili" tu je ocigledan nedostatak volje, smisla ili casti.
Zasto zene stalno postavljaju pitanja a nikad nista ne tvrde ili zahtijevaju? Iz istog razloga...

Eto, meni je zakljucana ova ista tema na ljis s izgovorom da u temi nije postavljeno nikakvo pitanje, kao da u pravilniku stoji da samo neznalice smiju otvarati teme.

@Fixa,

Seksualnost jeste nastala kao sredstvo za drzavanje zivota. Ona je nastala jos dok smo bili zivotinje i biljke. Kod zivotinja i biljaka ne vidimo seksualnost radi seksualnosti. Ako cemo pomocu prirode definisati ono sto je prirodno ili neprirodno, onda se moramo sloziti da je seksualnost nastala po prirodi radi zaceca.

Mada je mnogi danas koriste umjesto narkotika, jeftinije je.

Znaci u samom instinktu postoji neka inicijalna kapsula koja aktivira seksualnost, a sad da li cemo tako aktiviranu seksualnost koristiti u smislene ili besmislene svrhe, to je na umu svakog pojedinca da odluci.
Isto tako u svakoj strasti postoji nesto sto aktivira tu strast. Npr. like neke osobe. Zato se mnogi loze na izgled koji podsjeca na izgled nekog glumca.

Poslednja izmena:
@Fixa,

Seksualnost jeste nastala kao sredstvo za drzavanje zivota. Ona je nastala jos dok smo bili zivotinje i biljke. Kod zivotinja i biljaka ne vidimo seksualnost radi seksualnosti. Ako cemo pomocu prirode definisati ono sto je prirodno ili neprirodno, onda se moramo sloziti da je seksualnost nastala po prirodi radi zaceca.

Mada je mnogi danas koriste umjesto narkotika, jeftinije je.

Znaci u samom instinktu postoji neka inicijalna kapsula koja aktivira seksualnost, a sad da li cemo tako aktiviranu seksualnost koristiti u smislene ili besmislene svrhe, to je na umu svakog pojedinca da odluci.
Isto tako u svakoj strasti postoji nesto sto aktivira tu strast. Npr. like neke osobe. Zato se mnogi loze na izgled koji podsjeca na izgled nekog glumca.

da li praviš ralzliku između seksa i seksualnosti?

Ono što je meni prvo palo na pamet jesu nedoumice koje imam kad su muškarci u pitanju. Znam kako žene reaguju i šta ljubav za njih znači,ali sam vremenom stekla utisak da se muškarac teško nosi sa situacijom kad mu prorade osećanja i da on ljubav zaista često doživljava kao slabost.

Čini mi se da postoje dva načina kako reaguje.Jedan je da usled velike količine emocija počne da se seksualno hladi i nesvesno gura ženu od sebe.Ponekad je to praćeno i zavirivanjem preko plota kod komšinice tek da se ne izgubi lovački instinkt, a drugi je potpuno povlačenje u sebe u nesposobnosti da hendluje situaciju. Jednostavno ne zna šta bi sa emocijama koje su ga preplavile, a još manje šta bi sa ženom koju je osvojio.

Žena to najčešće doživi kao izdaju i napusti ga duboko povređena.Nije svesna da mu je potakla mnogo jača osećanja nego što se to pojavno vidi.Zato nije retkost da mnogo jaka privlačnost na kraju dovede do raspada veze, da oboje pate i onda se čudimo kako taj ili ta završe u vezi sa nekim bezveznjakovićima.

Ako nekog "savladaju osjecanja" onda je udario na nepoznatu osobu. Sve sto je nepoznato, to kod nas izaziva uzdrzanosrt, emocije, cudjenje i strah dok to nesto ne upoznamo.
Kod zena je mozda drukcije, one uopste ne obracaju paznju na licnost neke osobe i ne nastoje nekog da upoznaju, pa samim tim i nemaju problema sa nepoznatim i sa osjecanjima. One su dovoljno povrsne da se drze na daljinu od svake duboke srece, straha ili povrede. Zato ona rijetko kad biva prijateljem, jer joj nedostaje saosjecanje, i materijalisticna je, vise je zanima novac nego izgled.
Ali bas to je slabost, ne moci se suociti sa nepoznatim, sa strahom i sa emocijama.

93. Ono sto ocekujemo, to nazivamo ispravno i pravo; sta nas zacudjuje, sto nas cudi, to hvalimo ili kudimo. Prvo osjecanje cudjenja je strah: pohvala i kudjenje su proizvod straha. Naspram tome ono ispravno i pravo nas ostavlja zadovoljnim, za osjecanje je neutralno i odgovara zdravlju. - Ono, sto svako od sebe i drugih ocekuje u svakoj situaciji, dakle ono uobicajeno u svakoj kulturi, nije za neku drugu kulturu ono uobicajeno i pobudjuje njihovo cudjenje, pobudjuje pohvalu i pokudu, i u svakom slucaju biva prejako osjecano. Kulture ne razumiju ono sto pripada zdravlju drugih. Ono ocekivano, ono uobicajeno, ono zdravo, ono za osjecanje neutralno, cini najveci dio onog sto jedna kultura naziva obicajima.

Da se vratim jos jednom na definiciju nagona, a ljubav jeste nagon:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/564308-Nagoni?p=22224001&viewfull=1#post22224001

Nije ljubav nastala radi same sebe, nego kao uslov odrzanja u zajednici.

Cinjenica je da se kroz ljubav danas ne moze odrzati nijedna zajednica, pa prema tome ispada da je ljubav izgubila funkciju. Dakle, ako se necim ne postize nesto, onda je uvijek u pitanju slabost, jer samo iz slabosti se radja besmisao.

Kad se patimo, tad nam je zivot ugrozen, tad mi instinktivno posezemo za seksualnoscu kao sredstvom za nastavak naseg zivota, jer ako umremo mi, ostace nesto iza nas, nesto nase. To je takodje samoodrzanje.

Medjutim, ako se seksualni organ ili bilo koji drugi nagon nametne ostatku organizma kao vodja, a ne nastane nikakvo samoodrzanje, onda se moze govoriti o ponizenju. Takve ljude su nazivali robovima.

Evo mali pregled dusevnih konfiguracija, prema starim Grcima, a oni su bili najbolji ljudi:

4-ka i 5-ca su vec zene.

Slušam samo srce. Znači, "slaba" sam. Bila. I ostala. :)

Poslednja izmena:
Ja se apsolutno slazem da covek treba da se postavi iznad svoje seksualnosti, i da je time covek. Nisam ti to sporila. Ali se nikako ne slazem da se slaboscu nista ne postize da ona vodi u besmisao. Ni u ljubavi, a tek ovako. Pa slabost nam je upravo prilika da ojacamo, ako smo je svesni, da sve preokrenemo sebi. I nije besmisleno imati neku ranjivost u zivotu, naprotiv je bas potrebno. Ljubav jeste dovoljna sebi, i nek sam preterani idealista ovim. A mozda si ti srecan samo sa svojim umom, mozda tebi zaista odgovara i bez ljubavi i sexualnosti, ali je isto tako moguce da su ti potrebe neispunjene. U stvari zelis zajednicu? Mislim prvo sto zelis, naopako ti idu zelje. Trebalo bi da budes flexibilinliji, u stavovima, i u zivotu, ne toliko iskljuciv, zivot te nekad mozda iznenadi.

Ja se apsolutno slazem da covek treba da se postavi iznad svoje seksualnosti, i da je time covek. Nisam ti to sporila. Ali se nikako ne slazem da se slaboscu nista ne postize da ona vodi u besmisao. Ni u ljubavi, a tek ovako. Pa slabost nam je upravo prilika da ojacamo, ako smo je svesni, da sve preokrenemo sebi. I nije besmisleno imati neku ranjivost u zivotu, naprotiv je bas potrebno. Ljubav jeste dovoljna sebi, i nek sam preterani idealista ovim. A mozda si ti srecan samo sa svojim umom, mozda tebi zaista odgovara i bez ljubavi i sexualnosti, ali je isto tako moguce da su ti potrebe neispunjene. U stvari zelis zajednicu? Mislim prvo sto zelis, naopako ti idu zelje. Trebalo bi da budes flexibilinliji, u stavovima, i u zivotu, ne toliko iskljuciv, zivot te nekad mozda iznenadi.

Pogotovo ako smo slabi i ne mozemo nista da garantujemo ili odrzimo obecanje, tad ne samo da nas zivot "iznenadjuje", nego smo mi sami iznenadjenje svemu sto zivi.
Slabosti je i previse na svijetu. Sve sto se rodi, rodi se slabo. Vec je cak i slabost naucila kako da se odrzi i kako da oslabi ono sto je jako, tako da se moze sa vjerovatnocom reci da joj vise nije stalo da ojaca. Njoj je glavno da prezivi. Zato je i smisljen vic o prezivljavanju "najsposobnijeg". Kao da se zivot sastoji samo u borbi za prezivljavanje/opstanak i kao da su uslovi za tako nesto svima previse poznati. Teorija o prezivljavanju najsposobnijeg cilja na to da ko nisko padne, visoko leti...

Al prijateljski savet, ako se tako iskljucis, a musko si, jos slabiji postajes , veruj mi, intelektualne askete, nisu neki izazov zenama. Ako si ih iskljucio nisi time ojacao, naprotiv postajes potencijalno jos ranjiviji, a da nisi ni svestan toga, a to sto si emotivno nedostupan, na duze, ako si sa nekom, gore ce ti biti, znam kako prolaze takvi. Mozda bi trebalo nekako da probas da se prepustis emocijama, a da im ne dopustis da te menjaju, onako kako ti ne bi zeleo.

Emocije ne postoje kod mudraca zato sto su emocije znak neznanja. Vec sam pisao o tome, ali ponovicu i sto puta ako treba. Znaci, ovo sto pises je tvoje stanje duse koje je puno neznanja (emocija) i ne zna kuda dalje. Problem je taj sto zena ne zeli znanje cak ni u obliku mudrog muskarca koji ce da je vodi. Ona se ogranicila na diplomu i svoj posao i njoj sad vise niko ne treba. Ona je iskljucila mudrost.

Back