Ljubav i milost?

Paradoksalan

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
470
Može li mi neko objasniti kako je konstruisan koncept Božanstva u Bibliji? Slušam pesmu "Slavite Gospoda" gde se peva o Božijoj milosti, ali isto tako deo teksta govori kako je pobio prvence (bebe) u Misiru.

"Који поби Мисир у првенцима његовијем; јер је довијека милост његова;"

Ne razumem kakva je to milost. Ako krenete sa komentarima: "Ali oni su uradili to i to jevrejima i to su zaslužili"..

Тада заповеди Фараон свему народу свом говорећи: Сваког сина који се роди баците у воду, а кћери све остављајте у животу.

Svakog sina faraon pod Mac

A gde ti to pise milost
Славите Господа, јер је добар; јер је довијека милост његова;
Славите Бога над боговима; јер је довијека милост његова.
Славите господара над господарима; јер је довијека милост његова;
Онога, који један твори чудеса велика; јер је довијека милост његова;
Који је створио небеса премудро; јер је довијека милост његова;

I tako dalje kroz pesmu. Stalno se ponavlja milost.

Славите Господа, јер је добар; јер је довијека милост његова;
Славите Бога над боговима; јер је довијека милост његова.
Славите господара над господарима; јер је довијека милост његова;
Онога, који један твори чудеса велика; јер је довијека милост његова;
Који је створио небеса премудро; јер је довијека милост његова;

I tako dalje kroz pesmu. Stalno se ponavlja milost.
A gde u kojoj bibliji

A gde u kojoj bibliji
Knjiga izlaska poglavlje 12, stih 29.

Smrt prvorođenaca​

O ponoći Jahve pobije sve prvorođence po zemlji egipatskoj: od prvorođenca faraonova, koji je imao sjediti na prijestolju, do prvorođenca sužnja u tamnici, a tako i sve prvine od stoke. 30 Noću ustane faraon, on pa svi njegovi dvorani i svi Egipćani, jer se strašan jauk razlijegao Egiptom: ne bijaše kuće u kojoj nije ležao mrtvac. 31 Faraon pozva u noći Mojsija i Arona te im reče: »Ustajte i odlazite od moga naroda i vi i vaši Izraelci! Idite! Odajte štovanje Jahvi, kako ste tražili. 32 Pokupite svoju i sitnu i krupnu stoku, kako ste zahtijevali: idite pa i mene blagoslovite!« 33 Egipćani nagonili narod da brže ide iz zemlje, »jer izgibosmo svi«, govorahu oni. 34 Tako narod ponese svoje još neukislo tijesto; naćve, uvijene u ogrtače, ponesoše na ramenima.

35 I učiniše Izraelci kako im je Mojsije bio rekao: zatražiše od Egipćana srebrnine, i zlatnine, i odjeće. 36 Jahve je učinio te Egipćani bijahu naklonjeni narodu pa davahu. Tako su Egipćane oplijenili.

Kakve bi bebe takvih oceva bile kad odrastu.
Isti zlocinci ko ocevi
Znaci pakao im.ne gine
To nije tačno. Postoje deca koja nisu nalik očevima i bolji su ljudi od njih. Po toj logici nemoguće je prekinuti lanac ako su roditelji rđavi ljudi. Što nije istina.

Smrt prvorođenaca​

O ponoći Jahve pobije sve prvorođence po zemlji egipatskoj: od prvorođenca faraonova, koji je imao sjediti na prijestolju, do prvorođenca sužnja u tamnici, a tako i sve prvine od stoke. 30 Noću ustane faraon, on pa svi njegovi dvorani i svi Egipćani, jer se strašan jauk razlijegao Egiptom: ne bijaše kuće u kojoj nije ležao mrtvac. 31 Faraon pozva u noći Mojsija i Arona te im reče: »Ustajte i odlazite od moga naroda i vi i vaši Izraelci! Idite! Odajte štovanje Jahvi, kako ste tražili. 32 Pokupite svoju i sitnu i krupnu stoku, kako ste zahtijevali: idite pa i mene blagoslovite!« 33 Egipćani nagonili narod da brže ide iz zemlje, »jer izgibosmo svi«, govorahu oni. 34 Tako narod ponese svoje još neukislo tijesto; naćve, uvijene u ogrtače, ponesoše na ramenima.

35 I učiniše Izraelci kako im je Mojsije bio rekao: zatražiše od Egipćana srebrnine, i zlatnine, i odjeće. 36 Jahve je učinio te Egipćani bijahu naklonjeni narodu pa davahu. Tako su Egipćane oplijenili.

To nije tačno. Postoje deca koja nisu nalik očevima i bolji su ljudi od njih. Po toj logici nemoguće je prekinuti lanac ako su roditelji rđavi ljudi. Što nije istina.
Dobro sydi bogu onda

Može li mi neko objasniti kako je konstruisan koncept Božanstva u Bibliji? Slušam pesmu "Slavite Gospoda" gde se peva o Božijoj milosti, ali isto tako deo teksta govori kako je pobio prvence (bebe) u Misiru.

Ne razumem kakva je to milost. Ako krenete sa komentarima: "Ali oni su uradili to i to jevrejima i to su zaslužili"..
to samo neki verski fanatik da ti objasni
normalni ljudi to ne razumeju

sto se biblije i jevrejskih bogova tice, nemam komentara.
To je tema za obdaniste.

Zasto mislis da sve iz biblije je povezivo ?

To je 135 psalam Davidov.
Jevreji pevaju Bogu i velicaju milost njegovu jer se smilovao nad Jevrejima i spasao ih od maca Egipatskog.

Da, zasluzili su to je pravda.
Bog je ljubav.
A ljubav je pravedna.
Potrebno je da se ima temelj za Milost Boga...

Smrt prvorođenaca​

O ponoći Jahve pobije sve prvorođence po zemlji egipatskoj: od prvorođenca faraonova, koji je imao sjediti na prijestolju, do prvorođenca sužnja u tamnici, a tako i sve prvine od stoke.
ima nas koji smo hriscani, pravoslavni, a odbacujemo tog jahvu koji se ne pominje u nasim biblijama i uopste, znaci nepomjanik, samo sto lazu da su mu zaboravili pravilno ime pa da zato, a i zbog toga da se kao ne huli - ga ne pominju, nego jednom godisnje, jevreji.

mi ga uopste ne pominjemo, nepomjanika, djavola koji je covekoubica od iskoni - to u bibliji je samo dokazni materijal ko je on,a vidis i sama da mi veze nemamo sa ovim jehovinim svedocima, nebo i zemlja

Nije ih pobio Bog nego neki anđeo, ne precizira se tačno koji a stihovi nisu napisani iz perspektive Boga.

To je 135 psalam Davidov.
Jevreji pevaju Bogu i velicaju milost njegovu jer se smilovao nad Jevrejima i spasao ih od maca Egipatskog.
Onda to već ima smisla, ali zašto to pevaju u pravoslavnim crkvama?
Da, zasluzili su to je pravda.
Bog je ljubav.
A ljubav je pravedna.
Potrebno je da se ima temelj za Milost Boga...
Pravda je kada se sudi onome ko je zgrešio, a ne njegovom pokoljenju i nedužnima. Čak i ljudi poznaju ženevsku konvenciju gde se civili ne smeju ubijati i mučiti, ali izgleda da Bog to smatra za normalnim. Pravendo..
Nije ih pobio Bog nego neki anđeo, ne precizira se tačno koji a stihovi nisu napisani iz perspektive Boga.
Anđeli nebeski sprovode volju Božiju na zemlji. Da je neki anđeo zgrešio i učinio to na "svoju ruku" on bi bio proteran iz raja.

Back