Ljubav bez Poverenja

Hajde da dodam i ovo:
Za mene u intimnom smislu voleti nekog znači racionalno se odlučiti da ću prihvatiti nekog sa njegovim vrlinama i manama.
Naravno neki preduslov jeste obostrana ranjivost preko koje saznajemo šta su mane jedno drugog.
Takođe pod manama mislim na stvari koje partneru pričinjavaju problem u životu, a ne situacije tipa da me napada, krivi i sl. kada ima loš dan - to mi već dođe u neku kategoriju infantilnosti/istraumiranosti koja mi je super odbojna...

Da li možete voleti nekoga bez da imate poverenje u tu osobu?
Da li možete biti sa nekim u vezi ako u tu osobu nemate poverenje?
Apsolutno ne.
S druge strane, u svoje 44 godine, nikada nisam imao ozbiljnu vezu.
Čak i za ljude za koje si umišljam da bi im mogao vjerovati (najbliže krvno srodstvo), još uvijek u meni ostaje onaj instinkt gdje se na najtiši šum budim, iako znam da mi ne bi naudili.
Jednostavno sam takav.

Hajde da dodam i ovo:
Za mene u intimnom smislu voleti nekog znači racionalno se odlučiti da ću prihvatiti nekog sa njegovim vrlinama i manama.
Racionalno odlučiti?

Pa kako to
Ljubav se ne da narediti. Ne možeš reći nemam poverenje e sad odjednom više ne volim..

Nego je nešto drugo. Kad shvatiš da nemaš poverenja a voliš onda ti je jasno da možeš da stradaš. Pa se onda ljudi potrude da završe sa tim, ako mogu, ako požele, itd

Racionalno odlučiti?
Za mene da - da bih zavoleo nekoga moram tu osobu poznavati dosta bolje tj. najpre moram provaliti ko je/šta je bez onoga za šta se izdaje da je. Neko moje iskustvo je da ljudi najčešće ne prikazuju realnu sliku samih sebe te da najčešće sebe ili ulepšavaju ili unižavaju - mene generalno zanima kakva je nečija konstantnost/priroda ličnosti.
Pa kako to
Ljubav se ne da narediti.
Zaljubljivanje se ne da narediti i gotovo je to nemoguće izbeći osim ako je neko sklon introspekciji i ako vremenom provali šta ga privlači i zašto.
Kod ljubavi (bar za mene) je drugačije, nema naređivanja da li ću nekog voleti ili ne, već ću se odlučiti da volim nekog ili ne na osnivu vremena i iskustva provedenog sa tom osobom.
Ne možeš reći nemam poverenje e sad odjednom više ne volim..
Partner partnera prevari u braku i ova(j) to sazna - ima li mesta za poverenje/ljubav?
Nego je nešto drugo. Kad shvatiš da nemaš poverenja a voliš onda ti je jasno da možeš da stradaš. Pa se onda ljudi potrude da završe sa tim, ako mogu, ako požele, itd
Ako iz nekog razloga steknem utisak da nešto ne štima testiraću da li mogu da verujem svojoj partnerki, u zavisnosti na ishod toga proceljujem koliko je sada volim/da li da je volim. Ovo nema veze sa tim koliko brinem za nju jer je to neka konstanta, više je sa tim koliko mi ta osoba znači u životu/koliko želim blizu/daleko da budem od nje.

Back