Ljubav, a šta je to?

68743522_1535956563213736_4946278659573940224_n.jpg

U ovom svetu ludila,interesa,brzine i pohlepe,gledajući „zaljubljene parove”,ne mogu a da se ne zapitam „Šta je zapravo ljubav? Ljubav u skladu sa trendom,modom i svim onim što nas okružuje i sa čime svakodnevno živimo?”
Romantike definitivno više nema.Tu i tamo pojavi se poneki „fosil”,no u suštini gledano,jednostavno je nema.One stare dobre harmonije,takođe ni „h” od nje.
Ljubav bez isčekivanja (primera radi,čovek na poslu ne može da dočeka kraj radnog vremena da bi bio sa voljenom osobom,a da ne napominjem primer osobe koja se posle dužeg odsustva vraća kući,gde bi još na stanici,aerodromu,... trebala biti ona druga polovina,kojoj se čekajući non stop suše usne,lice znoji,ruke podrhtavaju),ljubav od koje se gubi razum,zastaje dah,nestaje tlo pod nogama,čitavo telo bridi,glas izdaje,reči ponestaju,... Svega navedenog više nema. I zato jednostavno ne mogu a da se ne zapitam da li je ljubav postala samo jedan od bezbroj interesa,ili se pretvorila u nešto drugo,meni nepoznato i poput kameleona,prateći tok ovog vremena,stalno se transformiše u nešto što je u „trendu” Zaista više ni sam ne znam šta je ljubav?
Ljubav?Ljubav je osećanje koje ne moze da se opise recima.Individualno je za svakog.Bez ljubavi ovaj svet ne bi bio svet.

Ljubav nema temelja.
To je beskrajni ocean,
bez početka i bez kraja.
Zamislite,
uzdignuti ocean,
na jastuku drevnih tajni.
Sve duše su u njemu utopljene,
i sada tamo borave.
Jedna kapljica tog oceana je nada,
a sve ostalo je strah.

- Rumi

" Kako malo znaju ljudi koji misle da se ljubav rađa dugim poznavanjem i stalnim boravkom zajedno! Istinska ljubav je čedo duševnoga razumevanja i ukoliko se to razumevanje ne postigne u jednome trenu, neće ni za godinu, niti za vek jednog naraštaja. "
Kahlil Gibran - Slomljena krila

Ljubav je sasvim besplatna. Ne može se kupiti, prodati ili razmijeniti za nešto drugo. Ne može se neko natjerati da zavoli nekog drugog, niti se to može spriječiti. Ljubav ne može biti ni zakon, ni zatvor. Ljubav nije supstanca, niti roba, niti je na tržištu. Ljubav nema teritoriju, granice, izračunjivu masu ili energiju.

Љубављу горко постаје слатко; љубављу бакар постаје злато; љубављу талог постаје бистар; љубављу бол постаје мелем; љубављу мртво постаје живо, љубављу краљ постаје роб.

Руми

Ljubavnici će doći i proći..!
I znaš šta, dušo..?
Mrzim što ti to moram reći,
ali većina njih, zapravo skoro svi oni,
će ti slomiti srce,
ali ne možeš prosto odustati,
jer ako odustaneš, nikad nećeš
naći svoju sličnu dušu..!
Nikad nećeš naći onu polovinu
koja te čini potpunom i koja će
biti s tobom zauvek...