Ljajić:Srbi na Kosovu da se ponašaju kao nekada Rugova

Halix

Elita
Poruka
16.206
Ljajić: Srbi u enklavama da se ponašaju kao nekada Rugova

Autor: Tanjug | 18.10.2009. - 14:52 16:24

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da bi Srbi i nealbanci u enklavama na Kosovu trebalo da se ponašaju kao nekadašnji vođa Albanaca Ibrahim Rugova prema državi Srbiji tokom vlasti Slobodana Miloševića.

"Albanci nisu nikada priznavali državu Srbiju. Srbi nikada ne treba da priznaju Kosovo, ali treba da koriste sve što mogu od međunarodnih institucija da ojačaju svoj položaj", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoju novu stranu, Socijaldemokratsku partiju Srbije.
Ljajić je naveo da to ne važi za Srbe na severu Kosova koji su u 10 puta boljem položaju od onih u enklavama i dodao da je potrebno osmisliti državnu strategiju koja neće biti ista za severno Kosovo i za enklave.
"Ako Srbi u enklavama kažu 'naš je interes da učestvujemo na izborima na Kosovu' da (predsednik Vlade Kosova Hašim) Tači ne bi našao pet Srba koje će isturiti na izbore i dati im veliki budžet i time praviti fikciju od izbora i fikciju od lokalnih samouprava, nemojte onda te ljude nazivati izdajnicima", rekao je Ljajić.
Ljajić je dodao da se mora obezbetiti odgovarajući plan povratka raseljenih Srba i nealbanaca na Kosovo.
"Po svim anketama, velika većina kaže da bi se vratila, ali je bajka da će se svi vratiti, jer iskustva govore da je uspeh ako se posle ratova vrati 30 odsto ljudi. Hajde da vratimo tih 30 odsto, jer to nije političko pitanje i UNMIK, Kfor i Euleks će imati velikih problema da se tome suprotstave", rekao je Ljajić.
Istakao je da je najvažnije da se ne rasele Srbi i nealbanci koji žive na Kosovu.
Ljajić je rekao da je iz budžeta Srbije godišnje izdvajano 500 miliona evra za Kosovo, ali da se ne vidi efekat tih sredstava.
"Srba i nealbanaca je manje, privrede tamo nema i ta sredstva su išla za podmirivanje minimalnih plata dok su neki primali i duple plate. I tu smo napravili veliku socijalnu razliku. Ljudi u enklavama nemaju hleba da jedu, a neki na severu Kosova imaju po dve plate i to mnogo veće od onih u Srbiji. Država tu mora da uspostavi jasne kriterijume", objasnio je Ljajić.

SDPS levo od centra, DS i SPS pogodni partneri
"Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) želi da građanima ponudi novu političku opciju i program, kao i nove ljude koji će taj program nositi", rekao je danas predsednik novoformirane partije Rasim Ljajić i najavio održavanje prvog kongresa SDPS za 12. decembar.
"SDPS želi da doprinos ukrupnjavanju i orijentisanju političke scene u Srbiji", rekao je on i najavio da će ta partija biti otvorena za manje političke stranke i grupacije.
Ljajić je podvukao da je Srbiji potrebna razumna razmena ideja, međustranački i svaki drugi dijalog i to je ono što će njegova partija afirmisati.
Odgovarajući na pitanja novinara, Ljajić je rekao da ne isključuje saradnju sa Srpskom naprednom strankom, posebno kako je naglasio, nakon njenog zalaganja za evropske integracije.
Primarni spoljnopolitički interes partije je ulazak u EU, ona stoji čvrsto na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i zalaže se za regionalizaciju Srbije koja bi trebalo da ima 10 do12 regiona, sa po 600.000 do 800.000 stanovnika, a koji ne bi bili pravljeni na etničkim osnovama, rečeno je prilikom predstavljanja ove partije.
Slogan SDPS je "Jedino narod" , a prvo izborno "krštenje" ta partija će imati na ponovljenim lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac, gde će učestvovati na zajedničkoj listi sa DS.
 
koliko je kosovo zanimljivo kao tema, u stvari srbi na kosovu, da budem precizniji, vidi se iz postova forumasa... ni jedan jedini post osim tvojih kao postavljaca i mojih kao zainteresovanog lica kojeg zanima sta srbi rade, kako se ukljucuju u politicki zivot kosova.
sta reci osim sramota

Sad je time out za Kosovo...
Trenutno je aktuelan Medvedev...i naravno ubedljiva pobeda DS u Vrbasu...sto je i bilo zaocekivati...
A i neko je otvorio istu temu,pa izgleda ovu bojkotuju zbog mene i tebe...kazu da imamo ista razmisljanja...:hahaha:
 

Back
Top