LJAJIĆ: PONIŽEN SAM I DEMANTOVAN

Monoteizam

Aktivan član
Poruka
1.159
LJAJIĆ: PONIŽEN SAM I DEMANTOVAN
| 12:36 | Izvor: B92

Beograd -- Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je za B92 da se oseća poniženim zbog paljenja verskih objekata islamske zajednice u Beogradu i Nišu i da će to loše uticati na međunarodni imidž Srbije. Ljajić, na pitanje da li je zadovoljan reakcijom policije protiv huligana kod beogradske Bajrakli-džamije, kaže: "Kada sam čuo da gori džamija u Nišu, zvao sam i predstavnike BIA i policije i ukazao im na mogućnost da se nešto slično dogodi u Beogradu. Rečeno mi je da je policija učinila sve, da su kordoni policije tamo i da će džamija biti zaštićena. Nažalost, posle toga smo videli skoro direktan prenos paljenja džamije, čime je napravaljena neprocenjiva šteta za zemlju, pre svega politička. Ja sam pogođen po više osnova, kao vernik se osećam poniženim, ali i kao čovek koji je tri godine radio na popravljanju međunarodnog imidža zemlje, govorio sam o tome da su unapređena verska prava svih verskih zajednica, a sada sam poslednjim događajima na neki način demantovan", kaže on.

"Došao je u vrijeme bombardovanja neki šef policije da kaže svešteniku da su spremni da sruše džamiju. On im kaže: "Kumim vas Bogom, nemojte da rušite džamiju, srušićete time i naš hram". Policajac je okrenuo glavu, otišao je i srušio džamiju. I sada, ko bi mogao da očekuje da će oni - čijih je došlo pet minuta - da poštede bilo koji hram, a budite uvjereni, to možemo da posvjedočimo mi koji smo bili ovih meseci na Kosovu i Metohiji, da nije prisustva međunarodnih snaga, na Kosovu, u ovom trenutku Pećka Patrijaršija bi bila pretvorena u prah i pepeo, Dečani isto tako, Gračanica isto tako. Ne bi više bilo jednog jedinog Srbina na kosovo - metohijskom prostoru." (Mitropolit Crnogorsko - primorski i Skenderijski i čuvar Pećkog trona, Amfilohije Radović)

Preuzeto sa: http://www.rastko.org.yu/kosovo/raspeto/gov_amfilohije.html

Ovo je pisao vladika Nikolaj Velimirovic u svojoj ranijoj zivotnoj fazi, dok se jos nije odkrekao principa koje je ovde zastupao:

"PATRIOTIZAM je paganska rec, i doslovno oznacava ljubav prema zemlji svojih otaca. Interesantno je, da od svih hriscanskih naroda cini mi se jedino Srbi imaju za patriotizam rec rodoljublje, koja je po smislu bliza hriscanstvu. Jer jedna je stvar voleti svoju zemlju a druga voleti svoj rod, to jest ljude bliske sebi po raznim osobinama i oznakama. Rodoljublje znaci ograniceno covekoljublje, ono nije u punoj meri hriscansko covekoljublje, ali s druge strane nije ni zemljoljublje.

Nazalost rodoljublje u Evropi danas vise dolazi do negativnog izraza nego do pozitivnog, tj. vise se izrazava mrznjom prema susednim narodima nego ljubavlju prema svom sopstvenom narodu." (Vladika Nikolaj, VERA I ZIVOT, Beograd, 1926, mart, knjiga 3, str.51.)

“Vreme mi je svedok, da svi oni sto su se svetili, gomilali su otrov u sebe, i otrovom izbrisali sebe iz knjige zivih. Cime se hvalite, osvetnici, pred protivnicima svojim, ako ne time sto vi mozete ponoviti njihovo zlo? Ne kazujete li time: i mi nismo bolji od vas? Bog mi je svedok: i vi i vasi protivnici podjednako ste bezbrizni za dobro. ... Osveti nema kraja, i potomci nastavljaju delo svojih otaca, i odlaze ostavljajuci ga nesavrsena. ... Ah, kako su zalosni svi zlotvori i svi osvetnici! Zaista, kao stado sto ide na zaklanje, a ne zna kuda ide, pa se bode i stvara klanicu pre klanice. ...

Za sve rusioce susednog ognjista i susednog mira kajem se i uzdisem, jer prokletstvo navukose na sebe i na svoj narod. ... Dozivece da vide svoj dom u zgaristu i bezace iz svoje zemlje, gladni i bolesni, i nece smeti izgovoriti svoje ime ni pred kim. Gledace tudjince u svojoj zemlji i prosice komad hleba od njih. Gore ce biti drzavi njihovoj nego rimskoj. Jer imadose Rim za primer i ne poucise se. Gore ce biti narodu njihovom, koji ih je rodio nego narodu jevrejskom. Jer imadose primer naroda jevrejskog, i ne poucise se." (Nikolaj Velimirovic, Molitva na jezeru, 1922.god.)

Back