Литијум поново буди протесте у Србији

комшија

Stara legenda
Poruka
91.000
1666423457845.png





Litijum ponovo budi proteste u Srbiji


Poređanih 250 stolica od kojih je 11 nosilo zeleni simbol podrške, bile su deo performansa ekoloških aktivista 19. oktobra ispred Palate Srbija
Poređanih 250 stolica od kojih je 11 nosilo zeleni simbol podrške, bile su deo performansa ekoloških aktivista 19. oktobra ispred Palate Srbija

22/10/2022

Ekološki aktivisti objaviće do kraja meseca imena poslanika Skupštine Srbije koji su podržali građane u zahtevu da se trajno zabrani eksploatacija litijuma.

Poređanih 250 stolica od kojih je 11 nosilo zeleni simbol podrške, bile su deo performansa ekoloških aktivista 19. oktobra ispred Palate Srbija u Beogradu. Tražili su odgovore 250 poslanika Srbije na njihov zahtev za zabranu eksploatacije litijuma. Dobili su podršku samo njih 11.

Po isteku 15 dana, sledeće nedelje, javno ćemo objaviti imena svih poslanika koji su stali uz građane i imena onih koji ih ignorišu, navela je aktivistkinja i poručila da je to poslednji apel predstavnicima građana da se prisete svoje funkcije.

Planovi Rio Tinta


Vlada Srbije je pod pritiskom masovnih protesta ekoloških udruženja, 20. januara 2022. ukinula Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“.



Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto imao je nameru da u Srbiji razvije rudnik litijuma u području Jadar, kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, vredan 2,4 milijarde dolara.

Usledili su masovni ekološki protesti, nakon čega su nadležni državni organi stavili van snage sve pojedinačne odluke u vezi sa tim projektom povezane sa kompanijom „Rio Tinto“, iako je iz kompanije navođeno da poštuju sve zakone.

Aktivisti u međuvremenu upozoravaju da nije sve gotovo kada je reč o litijumu.

Kao jedan od primera navode slučaj Rekovca, mesta u centralnoj Srbiji, gde su meštani postavili dežurstva kako se ne bi vršila istraživanja litijuma.


Danonoćne straže


Ekološka aktivistkinja pokreta „Neko brine za Levač“ Marica Živanović Poljo iz Rekovca navodi da su se meštani organizovali jer je firma „Balkan istraživanja“ iz Beograda pokušala da napravi, kako tvrdi, još jednu bušotinu u toj opštini.


  • Zbog toga već mesec dana dežuramo na lokaciji na kojoj je planirana nova bušotina. Ostaćemo na danonoćnoj straži sve dok Ministarstvo rudarstva i energetike ne opozove sve izdate dozvole za istraživanje litijuma i bora, kaže za Radio Slobodna Evropa Živanović Poljo.
Kompanija „Balkan istraživanja“ u protekle dve godine napravila je dve istražne bušotine, ali su meštani i ekološki aktivisti sprečili prolazak mehanizacije i radnika na parcelu na kojoj je planiran nastavak radova.

Odbornici Skupštine opštine Rekovac su početkom 2022. godine zatražili hitne izmene Prostornog plana kojima bi se obezbedila trajna zabrana istraživanja, ali uprkos obećanjima vlasti taj zahtev nije realizovan ni posle osam meseci.


Zbog toga je, na zahtev građana, privrednika i ekoloških udruženja 12. oktobra održana vanredna sednica Skupštine opštine Rekovac sa koje je Ministarstvu rudarstva i energetike, ponovljen zahtev za hitno povlačenje i stavljanje van snage svih rešenja o izdavanju dozvola za izvođenje geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na teritoriji Rekovca.


Usvojena je i odluka kojom se nalaže opštinskim organima da sprovedu hitne mere u postupku usvajanja izmena i dopuna Prostornog plana opštine Rekovac, u cilju obustave trenutnih i zabrane budućih istraživanja rudnih sirovina, a posebno litijuma i bora.


U toku geološka istraživanja na 172 lokacije


Prema zvaničnim podacima Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) dostavljenim RSE, na teritoriji Srbije trenutno se vrše geološka istraživanja na 172 istražna polja, od čega je 119 istražnih polja odobreno za istraživanje metaličnih mineralnih sirovina, u koje spada i litijum, 51 za istraživanje nemetaličnih mineralnih sirovina i dva istražna polja za istraživanje energetskih mineralnih sirovina.


U dopisu MRE nije preciziran broj istražnih polja za litijum i bor.


U Ministarstvu naglašavaju da su mineralne sirovine prirodno bogatstvo koje je osnov za planiranje razvoja svakog savremenog društva, te da je eksploatacija mineralnih sirovina nužan preduslov postojanja današnje civilizacije.


MRE ističe da je Srbija izuzetno bogata mineralnim sirovinama, i da proces geoloških istraživanja obezbeđuje državi relevantne podatke potrebne za uspešno upravljanje njima.

U Ministarstvu naglašavaju da je eksploatacija mineralnih sirovina, u koje spada i litijum (na fotografiji), nužan preduslov postojanja današnje civilizacije

Suočavanje sa surovom realnošću


Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije i opozicioni poslanik, Aleksandar Jovanović Ćuta, najavio je da će se taj odbor sastati u Loznici, a potom i u Rekovcu.


On je jednu od sednica tog odbora 29. septembra, koji okuplja poslanike svih stranaka, već održao u Majdanpeku, zbog navoda da kineska kompanija Ziđin uništava planinu Starica, a što vlasti i kompanija odbacuju.


  • Jedno je kada se sa skupštinske govornice ili iz televizijskog studija priča kako su ugovori sa ’Rio Tintom’ ili sa ’Ziđinom’ strateški važni za našu zemlju, a potpuno drugačije izgleda kada se izađe na teren i suoči sa devastiranom životnom sredinom, presušenim rečnim koritima čije je voda zarobljena u betonskim cevima, razorenom planinom iznad Majdanpeka… , kaže Jovanović.

Nema opasnosti od istraživanja​


Beogradska firma „Balkan istraživanja“ poseduje odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike za istraživanje litijuma i bora na istražnim poljima u više opština u centralnoj i zapadnoj Srbiji.


Za RSE su naveli i da poseduju svu potrebnu dokumentaciju za geološka istraživanja i da su problemi na terenu posledica neobaveštenosti, dezinformacija i nerazumevanja njihovog posla.

  • Građani moraju da znaju da se geološka istraživanja sprovode kako bismo odredili detaljan sastav zemljine kore i da bi se utvrdilo da li uopšte postoje ležišta mineralnih sirovina na ovom području i ne predstavlja apsolutno nikakvu opasnost za meštane, objasnila je za RSE Maja Jovanović iz te kompanije.
Levac-Neko-brine-za-Levac.-FB-1024x768.jpg


Ona je dodala i da „Balkan istraživanja“ ima korektnu saradnju sa Opštinom Rekovac, sa resornim ministarstvima, nadležnim državnim institucijama i naučnim ustanovama.


Ističe da je rad firme transparentan, da je sva dokumentacija javna i dostupna, a da su sve informacije koje daju proverljive.


  • Mi sprovodimo geološka istraživanja na pomenutim područjima i sve je transparentno i dostupno medijima, kaže Jovanović.

Uprkos tome, građani su tokom ove godine onemogućili otvaranje bušotine u selu Dragovo u opštini Rekovac, a sada blokiraju radove u ataru sela Sibnica u istoj opštini. Zbog toga su „Balkan istraživanja“ privremeno zaustavila aktivnosti, uz obrazloženje da je privremeni prekid radova posledica događanja u Majdanpeku.


  • To je isključivo u vezi sa brigom za bezbednost naših mašina, naših zaposlenih radnika i saradnika i sa dešavanjima sa kompanijom ’Ziđin’ i neželjenim situacijama koje su se tamo desile. Mi smo nakon toga odlučili da malo sačekamo dalji razvoj situacije, isključivo zbog toga što smo mi odgovorna kompanija naročito po pitanju bezbednosti, objašnjava Jovanović.

Ona kaže da su o problemima sa kojima se „Balkan istraživanja“ suočava na terenu upoznata resorna ministarstva i državne institucije, koje su nadležne za kontrolu njihovog rada „koji u svakom segmentu mora biti u skladu sa zakonom i propisima“.


Da li će se nastaviti istraživanja litijuma i bora u Srbiji?


Prema informacijama dobijenim u MRE, Izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 2021. godine, postupak za dobijanje odobrenja za geološka istraživanja metaličnih mineralnih sirovina uslovljen je dostavljanjem garancije banke, menice ili korporativne garancije u cilju sigurnosti investicija u geološka istraživanja.


  • Samo u toku 2021. godine ulaganja u geološka istraživanja iznosila su oko 43 miliona USD, istaklo je Ministarstvo.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je 15. septembra da je greška što Srbija ne koristi litijum.


Mesec dana ranije o tome se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


  • Ispali smo jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli sopstvenog litijuma, izjavio je između ostalog Vučić.

Potražnja za litijumom poslednjih godina bila je u porastu, sa rastom proizvodnje električnih automobila koji koriste punjive litijum-jonske baterije.

levac-lazar-1024x682.jpg


U januaru, kada je Vlada Srbije „raskrstila“ sa projektom Jadar, agencija Blumberg (Bloomberg) prenela je da je cena tone litijum-karbonata u Kini, koja je najveći svetski proizvođač baterija, dostigla 47.000 dolara. To je bilo povećanje od šest puta u odnosu na januar 2021.


Prognoze su će da cena litijuma ostati visoka do iznalaženja načina za veću produkciju na globalnom nivou.


Različite rudarske kompanije rade na razvoju inovativnih tehnologija kako bi ga efikasnije proizvodile, dok su za sada najčešća dva načina. U zavisnosti od mesta na kom se nalazi, do litijuma se dolazi solarnim isparavanjem iz velikih bazena sa slanom vodom ili ekstrakcijom rude.


Po projektu „Jadar“, od otvaranja rudnika 2026. pa u narednih 40 godina proizvelo bi se 2,3 miliona tona litijum-karbonata koji je jedna od ključnih komponenti za izradu vozila na električni pogon, baterija za mobilne telefone, prenosne računare i druge elektronske uređaje.


Na osnovu istraživanja procenjeno je da bi iz tog izvora Srbija mogla da pokrije 12 odsto svetskih potreba za litijumom.

link


Покренут је замајац отпора анти-Србијанском режиму и Србијанци неће стати. Неће Србијанци да дозволе председнику СНС-а да им Србију коју су њихови преци крвљу створили, претвори у блатњаву рупу зарад интереса мултинационалних компанија и његових хохштаплера који су се довукли из пасивних крајева бивше Југе. То је било јасно крајем прошле године када је блокирана Газела шта је означило почетак народног отпора.

1666424038494.png
 
Podrška za Rio Tinto i iskopavanje litijuma.
Čim je Komšija protiv to je dobro za Srbiju i srpski narod.

Nije problem kopanje Litijuma i nije problem Rio Tinto, problem je kome je on prodao i proizvodnju i koje planove ima sa tim

Neki drugi su imali neke druge planove pa samoobrati pažnju ko najviše dreči, taj nije dobio šta je nameravao

Seti se ko je uveo neke zabrane Srb pa saberi dva i dva
 
Nije problem do iskopavanja ruda kao takav, nego do nepostojanja adekvatne tehnologije za iskopavanje litijuma koja bi bila odrziva za zivotnu sredinu i koja je ne bi devastirala u ogromnom precniku.

Niko se do sada nije pojavio kao kandidat sa takvom naprednom tehnologijom i svodjenjem bioloskih rizika na minimum.

Grešiš, tehnologija postoji, a RioTinto je 10 godina uanpređivao postojeću da bi bila max efikasna

Uostalom šta ti znaš o tehnologiji dobijanja Litijuma?
 
Grešiš, tehnologija postoji, a RioTinto je 10 godina uanpređivao postojeću da bi bila max efikasna

Uostalom šta ti znaš o tehnologiji dobijanja Litijuma?
Ti toliko "znas" o toj tehnologiji da si svima probusila usi u januaru "mlateci", kad ono na kraju povucena iskopavanja.

Sta mislis, zasto se sami mestani ovoliko bune?
 
Na osnovu toga što su mu naredili iz jedne EUropske prestonice .. nisu njih pitali da li smeju da rade, a oni se decenijama pitaju šta može ovde a šta ne
Изгледа тако некако...
У супротном, @комшија би већ поставио фотографије 'уништене' Старице, уместо што се смеје.
 
Изгледа тако некако...
У супротном, @комшија би већ поставио фотографије уништене Старице, уместо што се смеје.

Istraživanja ne nanose nikakvu štetu , ostaju jedino tragovi od bušotina koje su promera 20 cm max
Eksploatacija je već druga tema, ali da smo brinuli o prirodi ne bi ovolike gradove napravili

A oni postoje zato što se na drugom mestu srubi neko brdo da bi se gomile kvazi pametnih prevozili od tačke ado tačke b i trgovali time što se iz srubljene planine izvadi
 
Da ekonomija, ali ne naša

Neke ekonomije koje su se nadale neće dobiti ono što su smatrale za plen

Hvala na dopuni
Kako ne nasa kad su se nasi ljudi pobunili? I to vecina onih koji i zive tamo.

Slazem se da je za ekonomiju vazno i iskopavanje ruda, ali ocigledno u nacinu nesto ne stima.

Cim Zorana Mihajlovic kaze da nesto moze, veruj da je to upravo suprotno, u svakom slucaju povrsno osmisljeno.
 
Poslednja izmena:
Kako ne nasa kad su se nasi ljudi pobunili? I to vecina onih koji i zive tamo.

A šta tačno znaju ti što su se pobunili?

Izašle ovce jer su im rekli da to ne valja ..

Izašle su ovce i 5.10.2000 a neko ih bio napalio da su vukovi

Manipulacija je jedna od tehnika ubojitija od bombe, koja država se od toga odbrani ona će opstati

U ovom slučaju poenta je sledeća RioTinto je prodao proizvodnju XY i taj ima plan kompletnog procesa u Srbiji do finalnog proizvoda u kome je Li jedna od komponenti
Neko je imao ideju da se finalni proizvod dislocira u drugu tvorevinu .. seti se ko se na ovom prostoru evo već deceniju promoviše kao inovator koji pokreće veliku industriju na bazi Li i odakle je on
 
A šta tačno znaju ti što su se pobunili?

Izašle ovce jer su im rekli da to ne valja ..

Izašle su ovce i 5.10.2000 a neko ih bio napalio da su vukovi

Manipulacija je jedna od tehnika ubojitija od bombe, koja država se od toga odbrani ona će opstati

U ovom slučaju poenta je sledeća RioTinto je prodao proizvodnju XY i taj ima plan kompletnog procesa u Srbiji do finalnog proizvoda u kome je Li jedna od komponenti
Neko je imao ideju da se finalni proizvod dislocira u drugu tvorevinu .. seti se ko se na ovom prostoru evo već deceniju promoviše kao inovator koji pokreće veliku industriju na bazi Li i odakle je on
To je samo jedan od razloga ali ne i jedini.

A sto se 5. oktobra tice, samo ovce nisu bile za njega ako cemo tako.
 
To je samo jedan od razloga ali ne i jedini.

A sto se 5. oktobra tice, samo ovce nisu bile za njega ako cemo tako.

To ti je jedini razlog i sada oni preko svojih agentura ako ne mogu ništa mogu da smetaju

Ekologija je sredstvo pritiska, pošto su se "ljudska prava izanđala"

Čim čuješ neku državu da se trti da izigrava velikog ekologa -ta država nema ništa svoje samo gleda šta će da zgrabi tuđe

Naravno to ne znači da briga o okolini nije bitna, uostalom kraj tog rudniak će ćiveti sa porodicama oni koji tamo rade

Kakve se sve budalaštine prodaju to je za necetovati, kako te ljude nije sramota da lupaju takve gluposti.
 
To ti je jedini razlog i sada oni preko svojih agentura ako ne mogu ništa mogu da smetaju

Ekologija je sredstvo pritiska, pošto su se "ljudska prava izanđala"

Čim čuješ neku državu da se trti da izigrava velikog ekologa -ta država nema ništa svoje samo gleda šta će da zgrabi tuđe

Naravno to ne znači da briga o okolini nije bitna, uostalom kraj tog rudniak će ćiveti sa porodicama oni koji tamo rade

Kakve se sve budalaštine prodaju to je za necetovati, kako te ljude nije sramota da lupaju takve gluposti.
Neka se bar ovo zadnje rascisti i bice dobro.

@комшија је Србијанац (шта год то било :lol: ) и упорно на форуму покреће, цитирам - замајац отпора анти-Србијанском режиму.
Каква Старица, какви литијумски бакрачи... :lol:
Surbel, gledaj argumente, ne gledaj postavljaca ili osobu koja izgovara te argumente.

Evi taj Cuta je Srbin, iako ga ne poznajem mnogo, znaci nema veze, argumenti su bitni.
 

Back
Top