Litije - protesti u Crnoj Gori povodom diskriminatornih odredbi novog Zakona o slobodi veroispovesti

Da li verujete da bi se mogle ostvariti patrijarhove najave o krvoproliću u Crnoj Gori?

  • Da.

    glasova: 22 45,8%
  • Ne.

    glasova: 26 54,2%

  • Ukupno glasova
    48
Važno je da našim svetinjama ne gospodari tudjinac ili domaći izdajnik i da se infrastruktura Velike Srbije (čitaj SPC) proćera iz CG.
Чиста демагогија из неоусташког а изворно АУ модела. Вероватно ниси ни свестан чију методологију користиш.
Под изговором имагинарне Велике Србије и наводних закона од пре 100 и више година се врши директна отимачина.

Идеја да ће то донети некакво јединство је наивна будалаштина јер ће направити само још већи раздор.
 
Eh da Bog da da Srbija primjeni pravo reciprociteta prema onim koje gospodare javnim preduzećima u Srbiji da bude 1:1.


Nego reci mi Crnogorče šta ćemo sa moštima Sv. Vasilija Ostroškog u Crnoj Gori. On nije vaš Crnogorac i vi kao narod niste nikad bili privrženi pravoslavlju da bi imali svetce,već ste po potrebi hrišćani ili ateisti. Je li fer da vi nama vratite mošti Sv. Vasilija a mi vama onako ko bratski prepustimo sve crkve iako je većina crkvi finansirana iz budzeta SPC, učešće vaših građana u podizanju tih crkvi ne prelazi 30% jer toliko je Srba u Crnoj Gori.
Svi koji nose crnogorsku kapu i crnogorsku nošnju su etnički Crnogorci.
 
Pa i u srbiji je isto kao i kod nas,u Crnoj Gori.Uzmimo ovaj novi Hram Sv.Save u Beogradu. On je u vlasnistvu drzave Srbije,samo ce se dati
na upravljanje SPC ! U cemu je problem gospodo.???Gledajte u nas,vasu stariju bracu Crnogorce,mozete od nas,mnogo toga dobrog nauciti.!
Ko je gradio taj Hram Svetog Save?

Kad Milo podigne neku crkvu nek je unese u katastar....... ovako konfiskovati crkvu je greh......

na stranu sto imovina SPC u Srbiji nije u vlasnistvu drzave vec crkve

ako i ima nesto u vlasnistvu drzave verovatno je dato crkvi na koriscenje......
 
СПЦ је старија од црногорске државе, тако да је сад касно. Ако ментални Црногорци хоће, нек покрећу Милославље и нек граде нове цркве са куполом у облику Милове главе, и партијским књижицама место Јеванђеља, али не могу да присвајају туђе.
 
Bitno je da nema preknjižavanja imovine SPC.

Sve je ovo deo plana satanista sa zapada:
- uništiti porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Populisatati homoseksualnu i lezbo populaciju (poznato ?)
- oduzimati decu, koju posle mogu dobro prodati pedofilima (najviše u Norveškoj)

Jedina prava smetnja na tom putu im je SPC.
Skoro je i neki NATO general to (nesmotreno ili namerno) izjavio.
 
kunu vas vasi i nasi zajednicki preci iz groba

Jer ste pljunuli na svoju veru pravoslavnu i narodnost srpsku i hocete sada da skrnavite i otimate svetinje
Tihi - Shvati vec jednom.Mi smo drzava nezavisna.Hocemo Crnogorske svestenike,hocemo Crnogorskog Patrijarha.Jeli to zlocin,ako vas zelimo van.!
 
AMFILOHIJE PORUČIO CRNOGORSKIM VLASTIMA: Ne objavljujte rat protiv Boga! Ko god da je to uradio zna se kako je završio!

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas crnogorsku vlast da se urazumi i ne objavljuju rat protiv Boga, i da ne nastavljaju bogoborno delo svojih prethodnika bezbožnika. On je poručio da nije lako protiv Boga ratovati i da ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio.

1699175_zorana-jevtic_ls.jpg


Mitropolit je ovo poručio u manastiru Župa nikšićka, gde je služio Liturgiju, i tom prilikom dodao da je sve u 2000. godišnjoj istoriji Crkve Božje u znaku Hristovog raspeća i vaskrsenja, i da je u tom duhu Jevanđelja prizvan i život svih nas.
lg.php

On je izrazio žaljenje što je u ovo naše vreme Vlada Crne Gore nastavila gonjenje Crkve Hristove:
"Nastavlja se ono što se događalo kroz vekove u ime tzv. kulture, zaboravljajući, a to jeste velika nesreća, da kultura postoji zato što postoji kult. Tamo gde nema kulta, molitve kakvu smo mi ovde služili, nema ni kulture. Kultura je samo ljuštura onoga što je suština svega onoga što su ljudi istinski stvarali kroz istoriju i suština ljudskog života.“

Izrazio je Arhiepiskop cetinjski i nadu da će Bog da urazumi, kako je rekao, one koje je vreme izbacilo na površinu, na vlast u Crnoj Gori da ne objavljuju rat protiv Boga:
"Nisu oni prvi. Od prokletoga cara Dukljanina Dioklecijana i Nerona, pa onda redom do naših vremena bilo je tih bogoboraca, čitave imperije. I od nijedne danas nema strva. Poslednja moćna bogoboračka imperija bila je ona boljševičko-titoistička. Ko se nadao da će ona da nestane i propadne! Nema danas nje, ali ima, nažalost, njenih naslednika, i ovih na Zapadu, koji se sve više odriču Hrista Boga i Njegove istine, Njega kao puta istina i života.“
Naglasio je da sledbenici naših titoista, nastavljaju to bogoborno delo svojih prethodnika bezbožnika.
"Nije lako protiv Boga ratovati i neka ih Bog urazumi da ne objavljuju rat Bogu, jer ko god je Bogu objavio rat zna se kako je kroz hiljade godina završio. Da se i njima to ne dogodi, nek se vrate Bogu, veri Božijoj, izvornoj Crnoj Gori Svetoga Petra Cetinjskoga, Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovidca, Crnoj Gori kralja Nikole koja je bila krštena Crna Gora i klanjala se Hristu Bogu raspetome i vaskrslome, Njemu služila. I sve što je gradila, gradila je u ime Božje, do one lovćenske srušene i oskrnavljene, oburdane kapele. Sve je građeno u ime Božje, za slavu Božiju i za čast naroda hrišćanskoga ovoga mesta. Nadamo se u Boga, ima još nade da se i ovi naši vrate sebi, svom razumu, da se vrate svojim precima, svetima ocima našim, naročito ocima svetorodne loze Petrovića, Svetom Vasiliju Ostroškom.“
Pitajući kome sad treba da pripadne manastir Svetog Vasilija Ostroškog, Mitropolit je kazao da čak ni posleratni bezbožnici nesu otimali hramove već zemlju, ističući da je Crkva pravoslavna u Crnoj Gori ovih dana od ministra pravde tražila da se prvo vrati ono što je oteto i opljačkano od Crkve Božije posle rata.

"Evo kako oni odgovaraju, neće da vraćaju, nego oće da nastave i dalje! Neće dati Bog! Ja se nadam i molim Bogu da im prosveti razum, savest i svest da se vrate sami sebi, svetinjama i svetim ocima našim: Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Petru Cetinjskom, Svetom Amfilohiju i Grigoriju, koje danas proslavljamo, Svetim mučenicima, Sveštenomučeniku Joanikiju i 120 sveštenika koje su njihovi prethodnici ubili u Crnoj Gori.“
Ukoliko bi nastavili započeto delo otimanja i gonjenja Crkve, to bi bio stid i sram Crne Gore i Crnogoraca, bez obzira kako se ovde osećali:
„Stid i sram pred Evropom i pred svetom. Nadamo se u Boga da toga neće doći, i da će ponovo zasijati ime Božije i služenje Bogu i da će se oni vratiti svetinjama, kulturi, odnosno kultu, službi Božjoj – Svetoj liturgiji da bi znali šta je to kultura i šta su djela ruku ljudskih“, zaključio je Amfilohije.
(Kurir.rs/Mitropolija.com)

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/...ko-god-da-je-to-uradio-zna-se-kako-je-zavrsio

Pocela je braco i sestre, borba za ocuvanje pravoslavlja u Crnoj Gori. Bezbozna djavoimana vlast Mila Djukanovica zeli da unisti pravoslavlje u Crnoj Gori, da otme sve hramove pravoslavcima i da ih zakljuca ili dodeli na koriscenje nekakvoj CPC NVO sekti....

Vladike hriscanske u Crnoj Gori pozvali su verni narod na litiju u Niksicu, gde ce doneti i mosti Svetog Vasilija Ostroskog i pomoliti se svecu, da zastiti pravoslavne hriscane u Crnoj Gori od progona i zla bezboznika....

Svasta moze da bude uglavnom situacija ide jako lose jer milogorski bezboznici ne odustaju od svojih nauma da 24. decembra , opjackaju i otmu sve crkve hriscanske pravoslavne u Crnoj Gori i dekretom ih proglase za drzavno vlasnistvo.

Najsmesnije od svega mesto da tuzitelji dokazuju da su vlasnici, teret vlasnistva prebacuju na tuzenu stranu tj mitropolije crnogorsko-primorsku i budimljansko-niksicku
 
MITROPOLIT AMFILOHIJE OČITAO MILU: Crkva će braniti hramove i imovinu koju bi da  OPLJAČKAJU kumrovački đaci!

Foto: Dado Djilas
OŠTRA PORUKA VLADI CRNE GORE
MITROPOLIT AMFILOHIJE OČITAO MILU: Crkva će braniti hramove i imovinu koju bi da OPLJAČKAJU kumrovački đaci!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da zahtevaju da se crkvi i drugim verskim zajednicama vrati ono što je opljačkano posle 1945. godine, pa da se posle toga donese normalan i evropski zakon o verskim zajednicama.

Amfilohije je ocenio da je neshvatljivo u savremenoj Evopi da sekularna država hoće imovinu i hramove crkve. To, kako je rekao nije bilo ni u vreme kralja Nikole.
Amfilohije je na konferenciji za medije povodom Crkveno-narodnog sabora koji se u Nikšiću održava 21. decembra, istakao da su zabrinuti što Vlada pokušava da donese anticrkveni zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore i koja je osnovala Crnu Goru.
lg.php

Vezano za sabor u Nikšiću, Amfilohije je rekao da svake godine prenose mošti Svetog Simeona dajbabskog, navodeći da je to prirodno da se uradi i sa Vasilijem Ostroškim. To se, kako kaže, radi i u u Rusiji i drugim zemljama.

Amfilohije je istakao da su na Sabor mira i pomirenja 21. decembra pozvani svi, pa i oni koji se “ljute na njega i episkopa budimljansko- nikšićkog Joanikija”. On je kazao da sadašnja vlast nastavlja raskole zakonom o slobodi veroispovesti. Amfilohije je ocenio da će crkva zakonskim sredstvima braniti svoju imovinu.
“Svi ti hramovi pripadaju Crnoj Gori i niko ih neće nositi iz Crne Gore”, poručio je Amfilohije. On je predstavnike vlasti nazvao “kumrovačkim đacima” koji se ponašaju gore od “onog iz Kumrovca”, navodeći da ga čudi ko je sastavio takav zakon. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je kazao da je namera Zakona o slobodi veroispovesti zlokobna, da se još jednom opljačka crkvena imovina.
 
Vuković: Najava o nošenju moštiju Svetog Vasilija morbidna

2-9.jpg


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u večerašnjoj „Živoj istini“ kazao je da je najava o nošenju moštiju Svetog Vasilija Ostroškog ispred hrama u Nikšiću morbidna, te istakao da ovim činom ispada da je politika često iznad svega pa čak i iznad svetinje. On je večeras najavio da gradska uprava ima u planu inicijativu da Cetinjski put nazove imenom Knjaza Danila.

Upitan kako, u tom kontekstu, gleda na pritiske za povlačenje Zakona o slobodi vjerosipovijesti i najavu još jednog nošenja moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i stavljanje tog sveca u funkciju predbožićnog protesta koji organizuje SPC u Nikšiću, Vuković kaže da je za njega to očekivana reakcija, jer, kako kaže, implementacija tog zakona znači gubitak monopola koji SPC drži u Crnoj Gori.
“Nijesam očekivao čak ni od njih da će mošti Vasilija Ostroškog biti korišćene u bilo kom kontekstu za te potrebe. Za mene je to degutantno, da ne kažem morbidno”, kaže gradonačelnik Podgorice, naglašavajući da ispada kako je “politika često iznad svega” pa čak i iznad svetinje kakva je Ostrog i Sveti Vasilije Ostroški.
Upitan da li će Vlada pokleknuti pod pritiscima da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vuković kaže da je siguran da država neće skrenuti sa puta kojim je krenula.
“Na osnovu svega što znam taj zakon će, po svemu sudeći, biti usvojen do kraja godine. Ljudi u vrhu naše državne vlasti su svjesni da bez tog zakona nema zaokruživanja državno-pravnog okvira. Taj zakon je dobar za sve nas, to je način da trajno relaksiramo odnose u Crnoj Gori. Da se imovina vrati onome kome je kroz istoriju pripadala i da ti manastiri i crkve budu otvoreni za sve. Ja ovo ne doživljavam kao potez usmjeren protiv vjernika. To su crkve i manastiri koji pripadaju državi i svima nama”, kaže Vuković.
 
Svi ti popovi hoće da lapaju. Ako je taj Amfilohije toliko pobožan što se sam ne odrekne crkvenih objekata. To bi bilo božije delo, npr.


sram te bilo.....

bezboznice....

Crkveni objekti pripadaju verskim zajednicama. Dzamije islamskoj zajednici. Pravoslavne crkve Pravoslavnoj crkvi. Katolicke katolickoj itd.

Nigde crkve ne pripadaju drzavi. Jer su drzava i vera u demokratijama odvojene jedna od druge.
 
sram te bilo.....

bezboznice....

Crkveni objekti pripadaju verskim zajednicama. Dzamije islamskoj zajednici. Pravoslavne crkve Pravoslavnoj crkvi. Katolicke katolickoj itd.

Nigde crkve ne pripadaju drzavi. Jer su drzava i vera u demokratijama odvojene jedna od druge.

Vera i crkva nije isto.
Ma vidi, nisu popovi loši ljudi, samo ne znaju šta rade. Zlato i ovozemaljski lep život ih je učinio bezbožnicima.
 
Vera i crkva nije isto.
Ma vidi, nisu popovi loši ljudi, samo ne znaju šta rade. Zlato i ovozemaljski lep život ih je učinio bezbožnicima.


ne sudi na osnovu samog sebe

Monasi i popovi su najbolji ljudi koje imamo

Oni su se odrekli svega materijalnog da bi sluzili Bogu i molili se za sve nas, za ceo svet.

Da su politicari i ljudi obicni 10% dobri koliko oni - ziveli bi smo sjajno. Ne bi bilo kradje, lopovluka, kriminala, ubistava...

Kad si cuo da je monah nekoga opljackao, pretukao, ubio ? Nikada

E vidis obicni ljudi i politicari - to rade svakodnevno.

Zato ih ti mrzis jer su bolji od svih nas.
 
Amfilohije: Vlada pokušava da donese zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore


Vlada pokušava da donese Zakon koji je protiv crkve koja je temelj Crne Gore, tvrdi mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i zatražio da se crkvi i drugim vjerskim zajednicama vrati ono što im je oduzeto poslije Drugog svjetskog rata.

Amfilohije je na pres konferenciji Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko nikšićke povodom Crkveno narodnog Sabora u Nikšiću, rekao da je Srpska pravoslavna crkva, Mitropolija crnogorsko primorska saborna crkva, koja u obliku u kojem je danas postoji već osam vjekova.
“Mi to i danas nastavljamo i u posljednje vrijeme nas je zabrinulo što naša Vlada pokušava da donese Zakon, koji je protiv te crkve, koja je temelj Crne Gore, koja je osnovala Crnu Goru”, kazao je Amfilohije.
On je kazao da bi sekularna država htjela da se, što se tiče imovine i hramova, prema Crkvi ponaša, na način “na koji se čak ni krštena država Crna Gora vremena knjaza Nikole nije ponašala”.
“Donositi Zakon da hramovi koji su građeni do 1918. pripadaju jednoj sekularnoj državi je neshvatljivo i neprihvatljivo u savremenoj Evropi. Crna Gora koja danas stremi Evropi bi prvo trebalo izvrši restituciju onoga što je komunistički sistem oduzeo od crkava i vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata. Tražimo da se crkvi vrati ono što joj je oteto”, poručio je Amfilohije.
On je kazao da Mitropolija crnogorsko primorska neprekidno insistira da se donese normalan Zakon u odnosu na crkvu i na ostale vjerske zajednice.
“A prvo što je u ovom Zakonu bezakonito je to što crkvu ne naziva crkvom. Mi imamo to ime dvije hiljade godina. Ovo nije vjerska zajednica, nego je Hristova crkva. Ona se tako zove. Prvo tražimo da se vrati ime. Svim vjerskim zajednicama treba da se vrati ono što je oduzeto, da ne kažem opljačkano poslije 1945. godine da bi se onda mogao stvoriti normalan, ljudski Zakon”, rekao je Amfilohije.
Vlast je, kako je kazao, sklopila temeljni ugovor sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom vjerskom zajendicom, sa Jevrejskom zajedicom “a mi smo ignorisani kao crkva, kao ona crkva koja je stvorila ovu državu”.
“Mi smo ignorisani i pokušava se da se predoči javnosti da smo mi kao neki uljez, jer samo zato što se zove srpska crkva, ili ne znam koji su to razlozi. I sada postoji neke nevladinu organizacija. Bilo koja nova vjerska zajednica koja se formira ne može da ugrožava postojeće crkve i vjerske zajednice, da uzima njihovo ime, njihovu imovinu, hramove. Dužnost je države da to zaustavi. I još pridodaju sebi naziv autokefalna. Šta to znači? Crkva da bi bila autokefalna, prvo mora biti crkva”, rekao je Amfilohije.

Govoreći o crkveno narodnom saboru najavljenom za 21. decembar u Nikšiću, kazao je da svugdje u svijetu postoje litije sa moštima svetih Božjih ljudi.
“Prirodno je to i sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog. To je potpuno normalna priča. Mošti svetih Božjih ljudi sabiraju narod, sabiraju sve odreda. U Ostrogu se sabiraju ne samo pravoslavni hrišćani, već i Rimokatolici, Muslimani”, kazao je Amfilohije.
On je rekao da su na sabor pozvani svi “pa čak i ovi koji se ljute na Mitropolita crnogorsko primorskog i vladiku budimljansko nikšićkog”“.
“Svi su pozvani na sabor, koji je sabor mira i pomirenja, bratske sloge i zajedništva. Nama nedostaje zajedništva svetopetrovskog i svetovasilijevskog. To je ono što je nevolja Crne Gore. Naročito, poslije Drugog svjetskog rata i taj rascjep i dubinski raskol nastavlja sadašnja vlast u Crnoj Gori”, rekao je Amfilohije.
Episkop budimljansko nikšićki, Joanikije, pozvao je cijelo sveštenstvo, narod, vjernike, sve ljude dobre volje da u Nikšiću dočekaju Svetoga Vasilija Ostroškoga i pomole se pred njegovim ćivotom.
“Najvažnija je stvar da svi dobijemo blagoslov i da se svi preporodimo kroz svetu sužbu, svete tajne, a onda kada se oduhovimo, preporodimo i prosvjetlimo onda ćemo ljepše razgovarati”, smatra Joanikije.
On je kazao da je namjera Zakona o slobodi vjeroispovijesti “vrlo zlokobna”.
“Ne samo da je cilj da se opljačka crkvena imovina, da se otmu hramovi, nego je praktično smišljen udar na našu vjeru, na pravoslavlje, da se naša vjera u odnosu na druge vjere koje su ispoštovane ugovorima, ponizi. Neka se daju sva prava koja i pripadaju drugim vjerskim zajednicama, ali ne možemo podržavati da budemo neravnopravni, diskriminisani u svojoj državi i ne možemo dozvoliti da nam se otima. A ko nam otima? Onaj ko se predstavlja kao demokrata i kao onaj koji poštuje zakone i poredak”, poručio je Joanikije.
On je poručio da će svoja prava braniti i pozvao je na dijalog.
“Ne borimo se mi protiv vlasti, nego protiv bezakonja. Mi vjerujemo u Božju milost i blagodat, a posebno u posrednjištvo Svetog Vasilija, da će sve nas molitvama Svetog Vasilija Božija milost preporoditi”“, rekao je Joanikije.
Nije dobro što je, kako je rekao, došlo do teških nesporazuma, i “zato pozivamo sve da se Bogu pomolimo, da nas Bog prosvijetli, osnaži svojom istinom i pravdom i onda da razgovaramo”.
“A ako razgovor nije moguć onda svak ostaje na svom mjetsu i svak se bori za onu viziju pravde i istine po svojoj savjesti i dužnosti i pred našim precima i pred nama samima i pred našim potomstvom. Ne možemo odustati od odbrane svojih svetinja i prava, jer je to nama skuplje od života. To su zavještanja i to je odgovornost i pred Bogom i pred ljudima. Mi ne tražimo nikakvu povlasticu u odnosu na sve druge, nego samo da se ono što je obezbjeđeno drugima da se obezbjedi i nama”, poručio je Joanikije
 
ne sudi na osnovu samog sebe

Monasi i popovi su najbolji ljudi koje imamo

Oni su se odrekli svega materijalnog da bi sluzili Bogu i molili se za sve nas, za ceo svet.

Da su politicari i ljudi obicni 10% dobri koliko oni - ziveli bi smo sjajno. Ne bi bilo kradje, lopovluka, kriminala, ubistava...

Kad si cuo da je monah nekoga opljackao, pretukao, ubio ? Nikada

E vidis obicni ljudi i politicari - to rade svakodnevno.

Zato ih ti mrzis jer su bolji od svih nas.

Ti mora da si pop ili očekuješ da te zapope.
 
ne sudi na osnovu samog sebe

Monasi i popovi su najbolji ljudi koje imamo

Oni su se odrekli svega materijalnog da bi sluzili Bogu i molili se za sve nas, za ceo svet.

Da su politicari i ljudi obicni 10% dobri koliko oni - ziveli bi smo sjajno. Ne bi bilo kradje, lopovluka, kriminala, ubistava...

Kad si cuo da je monah nekoga opljackao, pretukao, ubio ? Nikada

E vidis obicni ljudi i politicari - to rade svakodnevno.

Zato ih ti mrzis jer su bolji od svih nas.
Uz duzno postovanje prema pojedincima, da li ti zaista verujes da su se odrekli "svega materijalnog"?
 

Back
Top