Quantcast
  • Dragi prijatelji, forum "Hobi" smo prebacili u kategoriju "Zabava" i pripojili smo mu teme iz foruma "Аlbumi sa sličicama" i "Strip i Anime".

Litije - protesti u Crnoj Gori povodom diskriminatornih odredbi novog Zakona o slobodi veroispovesti

Da li verujete da bi se mogle ostvariti patrijarhove najave o krvoproliću u Crnoj Gori?

  • Da.

    glasova: 17 45,9%
  • Ne.

    glasova: 20 54,1%

  • Ukupno glasova
    37

iig

Aktivan član
Poruka
1.457
Шта о свему мисли брат Свето: Нада Маровић предлаже мишомор за вјернике и оне који не славе 21. мај
Нова бизнис идеја породице Маровића - производња мишомора уз бесповратни кредит Прве банке?
Од
ИН4С
-
22/05/2020 12:55 Посљедња измјена: 22/05/2020 13:13
11


Подијелите


FacebookTwitterTelegram

Нада Маровић, сестра Света Маровића
Сестра од стрица Светозара Маровића, позната јавности по „новчаном помагању“ свом брату – огласила се на фејсбук профилу откривши рјешење за људе који не славе црногорску независност, посебно таргетирајући људе који учествују на литијама и који иду у цркву: рјешење је мишомор!
Фејсбук статус Наде Маровић, сестре Света Маровића
Подсјетимо, марта 2006, према писању Вијести, Нада Маровић је саслушана, заједно са Митром Маровићем (стриц С. Маровића) пред основним тужиоцем Мирославом Турковићем у истражном поступку који се водио против Веселина Мујовића, који је, како је тврдило Тужилаштво, преварио високог функционера ДПС-а за укупно 890.000 еура.

Током полусатног саслушања Маровићев стриц је објаснио да га је крајем љета позвао синовац и тражио од њега новац на зајам. Дао му је 50 хиљада евра. Нада Маровић је објаснила тужиоцу да је приватник и да је брату од стрица на његово тражење дала на зајам 100 хиљада евра.
Mobilni telefon
Када је Нада Маровић од приватника који има 100 хиљада евра да да на зајам дошла до стручњака за тровање једног дијела народа у Црној Гори (православног – којег је у Црној Гори преко 70 одсто) – није најјасније, али „рјешење“ које је понудила неодољиво је подсјетило на „Коначно рјешење“. Будући да је у питању продукт нацистичке идеологије, а узмемо ли досадашњу праксу у обзир кад је у угрожавање српског народа у питању – „припадници и тековници Монтенегра“ немају ништа против, а институције система, по диктату режима, неће реаговати? Реторичко питање.
Враћање Маровића у загрљај ДПС-а?
Потирање историјских чињеница као што је припадање корпусу српског историјског и културног насљеђа први је и давно испуњен предуслов додворавања ДПС-у.

Стога, у Црној Гори се слави „Дан неовисности Монтенегра“ који је персонификација за прославу крађе, корупције и криминала будући да су шверцери и ратни профитери „донијели неовисност“ покраденим референдумом на јучерашњи дан 2006. године. Међутим, ако се држимо рецепта породице Маровић – свакоме ко није сенилан, те се држи чињеница, суди се по кратком поступку: доза мишомора!
Дакле, Нада Маровић је отишла корак даље.
Самим тим, чини се очигледном жеља за повратком у загрљај старом ратном другу („ратни друг“ – не мора се схватити буквално) Милу Ђукановићу чим је додворавање режиму одјевено у „љубав према држави“ попримило облике директне пријетње православном народу и свакоме ко не слави Дан независности Црне Горе.
Нова бизнис идеја породице Маровића – производња мишомора уз бесповратни кредит Прве банке?
Промоција вјерског туризма по мјери Вуковићке?
Јавности у Црној Гори одавно је постало јасно да тзв. Законом о слободи вјероисповијести, црногорске власти не жели да се напрасно продухове, већ да је валоризују наше светиње, како би сјутра, хипотетички речено, неки богати инвеститори могли подићи хотел са пет звјездица у околини, рецимо, манастира Острог.
То су више пута до сада доказали јавни наступи посланика Демократске партије социјалиста, а прије два дана потврдила и посланица Александра Вуковић.
Ви говорите о неком великосрпству, некаквом нашем атисрпству, говоре да смо слуге великоалбанског и слични пројеката, а никада нам не говоре шта је истинско, суштинско, религијско наслеђе Црне Горе које се налази, наравно, у нашим манастирима. На том наслеђу ћемо ми заснивати туризам – ВЈЕРСКИ и ЗДРАВСТВЕНИ“.

Пратећи ту линију, питамо се шта значе фотографије на јавном профилу Наде Маровић која објављује своје слике са Острога а претходно смо видјели њене наводе о тровању православног народа (уз емотиконе који „плачу од смијеха“).

Можда би се и народ смијао да није доведен на руб егзистенције – смију се Вуковићка и Маровићка док народ покушава да одбрани последњи бастон слободе, своју Цркву и своју част а они „приватници и режимлије“ их додатно понижавају и угњетавају изјавама због којих би у нормалним државама (а не у приватној прћији црногорског тиранина) кривично одговарали.

Нада Маровић, фото: Фејсбук
Није ли, у најмању руку, лицемјерно причати о вјерском туризму а вјерски објекти су тема и узрок расправе, свађе, бунта, полицијске тортуре, пребијања грађана више од пет мјесеци? Здравствени туризам може да проникне из гореописане ситуације, ту смо сагласни, јер врло лако можете посјетити Мељине кад наша полиција својим карактеристичним методама „смирује“ масу вјерника.
Штета што је Александра Вуковић посланица па “ само прича бајке“ умјесто да и она у име ДПС-а, попут презимењака Ивана, понуди коначно рјешење за „српски проблем“ у Црној Гори… По хрватском моделу.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.840
Americka i Vatikanska duboka drzava pomazu vlasti Crne Gore da otimaju svetinje i vrse represiju!
Олош болесни антиправославни.........
22.05.2020. • Srbija Danas/Blic
PONOVO SE OKOMILI NA SRBIJU: Milov režim BRUTALNO NAPAO Aleksandra Vučića i

Crnogorski zvaničnici, u danu kada obeležavaju svoj državni praznik, ponovo su se okomili na našu zemlju - optužili su predsednika Srbije i poglavara SPC za velikosrpski nacionalizam.

Crnogorski režim juče je obeležio 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, tako što je u medijima bliskim vlasti najstrašnijom kampanjom, optužbama i uvredama linčovan državni vrh Srbije!

Na meti crnogorskih zvaničnika našli su se patrijarh SPC Irinej, predsednik Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i šef diplomatije Ivica Dačić, koje su udruženim napadima optuženi za "velikosrbijanski nacionalizam".

Inače, predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej pozvali su na smirivanje tenzija u Crnoj Gori i poručili da "novih Oluja i progona srpskog življa neće biti".

Dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske Marko Špadijer kazao je da su "Vučić i Irinej portparoli srpskog nacionalizma".

- Srbija još nije utvrdila granice i ovo je trenutak kad pokušava da svoj model "velike Srbije" na neki način ostvari time što bi Crnu Goru vratila u srpsku državu - naveo je Špadijer, dok je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović rekao da "Crna Gora neće dozvoljavati da se Srbija, pod plaštom navodne ugroženosti interesa Srba u Crnoj Gori, meša u unutrašnje stvari naše države".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da "Crna Gora ne može da ponižava SPC i da očekuje da je u dobrim odnosima sa Srbijom".

- Darmanović izgleda nije imao prilike da vidi šta se dešava u crnogorskim gradovima, pa može da kaže kako je Crna Gora primer stabilnosti. Ako pogleda kroz prozor, biće iznenađen što vidi hiljade Srba koji brane svetinje SPC i nisu zadovoljni svojim položajem u Crnoj Gori - naveo je ministar i dodao:

- Ako je to primer stabilnosti, nadam se da nam Crna Gora nikada neće pokazati šta za nju znači nestabilnost. Želim mirnu i uspešnu Crnu Goru jer se njen nemir prenosi i na susedne zemlje. Srbija nema teritorijalne pretenzije, nema primedbe na pravo Crne Gore da sama odlučuje o sebi, ali traži da se vodi računa o Srbima i njihovim nacionalnim pravima. Ne bojte se Srbije, ona je prijatelj, čuvajte se velike Albanije i čuvajte se nasilja prema Srbima, to su neprijatelji stabilnosti na Balkanu - podvukao je Vulin.

Inače, Vlada Srbije juče je odlućila da uputi 1,64 miliona evra pomoći udruženjima i organizacijama u Crnoj Gori koje se bave unapređenjem odnosa sa Srbijom i RS.

Ivica Dačić
Agresivno reaguju

Šef diplomatije Ivica Dačić istakao je da se Srbija trudi da ne zaoštrava situaciju sa Crnom Gorom, ali da crnogorska strana odgovara oštro. - Crna Gora je reagovala veoma agresivno, oni nas optužuju da se mešamo u njene unutrašnje stvari. A oni su se umešali na najteži način u naše unutrašnje stvari, priznajući Kosovo i rušeći naš teritorijalni integritet - rekao je Dačić.
 

iig

Aktivan član
Poruka
1.457
HRA i IA: Ukinuti zabranu javnih okupljanja
Oni su dodali da jučerašnja okupljanja građana na trgovima širom Crne Gore, koja su se desila u čast godišnjice sticanja nezavisnosti i prećutno omogućavanje vladajućih struktura da se ta okupljanja održe bez ograničenja, očigledan su pokazatelj da javna okupljanja više ne predstavljaju realnu prijetnju po širenje koronavirusa, zbog čega su restriktivne mjere i uvedene
14147 pregleda6 komentar(a)
PodijeliTwitterFacebookViber

Sa jučerašnje proslave Dana nezavisnosti
Sa jučerašnje proslave Dana nezavisnosti (Foto: Čitalac Vijesti)
Vijesti onlineVijesti online22. maj 2020, 13:44
Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) uputili su Javni poziv Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT), odnosno nadležnom ministru zdravlja, da ukine zabranu javnih okupljanja u Crnoj Gori.
"Smatramo da je usled ukidanja većeg broja mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja novog koronavirusa, prestala i potreba za postojanjem zabrane javnih okupljanja. Alternativno, ako to epidemiolozi zaista smatraju neophodnim, pozivamo da se javna okupljanja omoguće pod istim uslovima pod kojima je dozvoljeno okupljanje vjernika ili rad tržnih centara, uz poštovanje fizičke distance od 2 m i prostorne površine od 10m2 po učesniku", kaže se u saopštenju.
Oni podsjećaju da je "NKT je od 4. maja do danas donijelo više odluka o popuštanju i ukidanju značajnog dijela privremenih mjera, koje se odnose na okupljanje i kretanje stanovništva, pa je tako (iako pod određenim uslovima) dozvoljeno: okupljanje vjernika u vjerskim objektima, rad tržnih centara, organizovanje javnog gradskog i međugradskog saobraćaja i taksi prevoza, dozvoljeno je bavljenje grupnim sportskim aktivnostima i u zatvorenim objektima i na otvorenom prostoru, dozvoljeno je da se lica koja nijesu članovi istog domaćinstva okupljaju u istom stambenom objektu, dozvoljen je rad kafića i restorana, a ukinuta je i zabrana kretanja i zadržavanja na javnim površinama više od dva lica".

Kako poručuju iz ovih organizacija, nejasna je logika da se dozvoli i omogući okupljanje lica u zatvorenim prostorima, kao što su tržni centri, u kojima se u jednom trenutku nađu stotine ljudi, a da, istovremeno, organizovano ili spontano javno okupljanje više od 20 osoba i dalje predstavlja krivično djelo „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“ iz član 287 Krivičnog zakonika Crne Gore, koje je podložno ozbiljnom kažnjavanju.
Oni su dodali da jučerašnja okupljanja građana na trgovima širom Crne Gore, koja su se desila u čast godišnjice sticanja nezavisnosti i prećutno omogućavanje vladajućih struktura da se ta okupljanja održe bez ograničenja, očigledan su pokazatelj da javna okupljanja više ne predstavljaju realnu prijetnju po širenje koronavirusa, zbog čega su restriktivne mjere i uvedene.
"Pravo na mirno okupljanje Ustavom je zagarantovano svakom pojedincu u Crnoj Gori, pa tako i opšta mjera potpunog ograničenja ovog prava predstavlja jednu od najstrožijih mjera koje je NKT usvojilo. Evropski sud za ljudska prava je u više svojih presuda istakao da pravo na mirno okupljanje i pravo na slobodu izražavanja predstavljaju temelj demokratskog društva i da ograničenja koja države primjenjuju na ova prava moraju biti proporcionalne legitimnom cilju koji se time želi postići (Ezelin protiv Francuske, 1991). Ista zabrana ukinuta je u Hrvatskoj i Srbiji a podsjećamo i da je Ustavni sud Njemačke zauzeo stav da se opšte mjere protiv širenja koronavirusa moraju uskladiti sa ustavnim pravom građana na javno okupljanje", pojašnjavaju u saopštenju.
 

iig

Aktivan član
Poruka
1.457
Bar: Uhapšen zbog sumnje da je prijetio svešteniku
Sveštenik N.R. je u prijavi naveo da mu je ispred crkvene kuće koja se nalazi u blizini crkve Sveti Nikola u Baru nepoznato lice upućivalo uvrede, te i da je fizički nasrtalo na njega, ali da su ga druga lica u tome spriječila
4443 pregleda2 komentar(a)
PodijeliTwitterFacebookViber

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Vijesti onlineVijesti onlineJelena JovanovićJelena Jovanović22. maj 2020, 16:02ažurirano 22. maj 2020, 16:24
Barska policija uhapsila je Selmina Kalezića (20) zbog sumnje da je prijetio svešteniku.
On je osumnjičen da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

"Postupajući po prijavi sveštenika N.R. koju je podnio 22. maja u kojoj je naveo da mu je ispred crkvene kuće koja se nalazi u blizini crkve Sveti Nikola u Baru nepoznato lice upućivalo uvrede, te i da je fizički nasrtalo na njega, ali da su ga druga lica u tome spriječila. Operativnim radom lice je identifikovano i o događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je naložio da se S.K. liši slobode zbog sumnje da je izvršio pomenuto krivično djelo", navodi se u saopštenju Uprave policije.
Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužiocu.
 

Dekston

Domaćin
Poruka
3.513
Шта је оно у Никшићу
Каква се то чује вика
Од централног градског трга
До комитског споменика

Побили се међу собом
Милашеви домобрани
Лете флаше и столице
И недужни сунцобрани

Скупише се да одбране
Част и углед Црногорца
Мјесто пјесме и прославе
Један другом јебу оца

Голубови на кров бјеже,
Љубо им се Чупић смије
Ко је напо Никшићане
Јел Мушовић,или није.

Немош проћи про улице
Од столова и тањира
То би исто урадили
И порти манастира

А хиљада зимус двјеста
Бјеше људи на литије
И да нико широм земље
Погазио травку није

А заставе окачене
Питају се са дистанце.
Јели ови воле брда
И врлетне наше кланце

Краљ Никола чује поклич
Па се пита на кобили
С Ким су се Црногорци
Заратили и побили.

Побили се господаре
Евиваши и Дукљани
На пумпама јутрос били
Па су слабо напумпани

Не боре се за слободу
Но се бију ради џепа
А јутрос су били књаже
Патриоте,све до чепа.

Пропрђеле лимузине
Потроши се нафта течна
Оста Брука да се прича
Недај Боже да је вјечна.

Copy paste from Vijesti.me
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
110.797
Americka i Vatikanska duboka drzava pomazu vlasti Crne Gore da otimaju svetinje i vrse represiju!
Primetio sam da se u Crnoj Gori ubrzano radi kroatizacija jezika. Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova se ne zove vise tako vec Crnogorsko ministarstvo VANJSKIH poslova. Takodje iz vlade govore o NEOVISNOSTI Crne Gore umesto o nezavisnosti....

Zapad je iskonski neprijatelj Srba....

Kao Satana oni nam se predstavljaju kao spasitelji a zele da nas uniste.
 

KninGrad

Ističe se
Poruka
2.643
Njet...Evropa je liberalisticka, sto znaci globalisticka, sto dalje znaci da radi na brisanju granica i religija. Zato je odavno odbacila sopstvenu a sada pripomaze u nestajanju tudjih religija i vera.
Konacno neko da kaze pravu istinu. Mnogi ljudi jos ne shvataju da kao pojedinac imas mnogo vise u odredjenim drzavama Balkana nego na zapadu (osim Amerike dje se koliko toliko drze).
 

KninGrad

Ističe se
Poruka
2.643
Primetio sam da se u Crnoj Gori ubrzano radi kroatizacija jezika. Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova se ne zove vise tako vec Crnogorsko ministarstvo VANJSKIH poslova. Takodje iz vlade govore o NEOVISNOSTI Crne Gore umesto o nezavisnosti....

Zapad je iskonski neprijatelj Srba....

Kao Satana oni nam se predstavljaju kao spasitelji a zele da nas uniste.
Ne zele da uniste Srbiju nego da je svedu na vaznost ostalih yugo banana drzava, kao bih i rvatska. Njima nije u interesu da imaju nekoga ko ce im reci ne, vec samo robove.
 

Dekston

Domaćin
Poruka
3.513
Kakve su šanse da se od Crne Gore napravi neka zapadna Ukrajina ili možda Crvena Hrvatska ?? Jesu li ovi Milovi Crnogorci mrzilački nastrojeni prema Srbima ?? Postoje li simpatija prema ustaškom pokretu i Anti Paveliću? Jesu li spremni ubijati svoj sopstveni narod za rad simpatija od strane zapada i članstva u EU ? Ukrajinci su pobili nekoliko hiljada svojih sugrađana,komšija,braće kumova samo da im se ukinu vize za EU. Hoće li biti tako u CG,za rad ulaska u EU ? Dokle su spremni ići ?? Zna li mi neko odgovoriti ??:eek:
 

iig

Aktivan član
Poruka
1.457
Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da događaj od sinoć kada je napadnut sveštenik Nikola Radović ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena.

Oni su dodali da je grupa mladića došla izpred prodične kuće Radovića i, kako tvrde iz MCP-a, počela da urliče, viče, prijeti.

"To je izazvalo uznemirenje naročito kod male djece i supruge. Na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem počeli su da mu psuju srpsku majku i da mu prijete pominjući da popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju. Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske vjeroispovijesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Đukanović i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji nadamo se niko u Crnoj Gori ne želi. Nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamjerne i netačne konstatacije da "Crkva uvozi sveštenike". Slučaj je prijavljen policiji", navodi se u saopštenju MCP-a.


"Pozivamo sve u državi, a naročito one koji su najodgovorniji, da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i verujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno izcjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti. Odlučni da istrajemo na putu Božijem, hodeći stazama Svetih Božiji ljudi, uzdajući u njihovu pomoć poručujemo još jače i glasnije - Ne samo svetinje!", navodi se u saopštenju MCP-a.

Oni su dodali da već mjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori.

"Antiustavni i necivilizscijski zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna. Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto. Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu. Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nijesu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, vać smišljen i opasan plan obračuna sa Pravoslavnom Crkvom", zaključuje se u saopštenju MCP-a.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/mcp-dukanovic-i-markovic-crtaju-mete-vladikama-i-svestenicima
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.840
22.05.2020. • Srbija Danas/in4s
OVAKO MILOVI PULENI SLAVE NEZAVISNOST: Kliču SRPSKOM KRVNIKU Ademu Jašariju koji je zlostavljao naš narod

Dan "neovisnosti" Crne Gore u Baru proslavljen je uz viku, automobilske svirene i – pesme posvećene osnivaču i vođi terorističke OVK, Adamu Jašariju.

Ovo je svakako još jedan, vredan detalj, koji razotkriva na čijim „krilima“ je crnogorski režim "pobedio" na referendumu 2006.

Podsetimo, od 1992 – 1997. grupa Adema Jašarija bila je glavni nosilac terora na Kosovu i Metohiji. Žrtve ovih zlikovaca bili su uglavnom Srbi, ali i pripadnici drugih naroda – uključujući i albanski, ukoliko se nisu slagali sa njegovim krvavim "rešenjima" albanskog pitanja na Kosmetu. Specijalne policijske snage likvidirali su ga 1998, u Drenici.

U centru Prištine postavljen je spomenik, a u centralnom području Tirane bista Adema Jašarija.

U Crnoj Gori mu kliču i pevaju tokom proslava 21. maja. Nije mu podignut spomenik. Bar, zasad.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.840
22.05.2020. Beta
Tramp guvernerima SAD: Odmah otvorite verske objekte, ili ću to uraditi sam
Tramp guvernerima SAD: Odmah otvorite verske objekte, ili ću to uraditi sam


Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je guvernere američkih saveznih država da "odmah" odobre ponovno otvaranje mesta za molitve uprkos epidemiji koronavirusa i zapretio da će to sam uraditi ukoliko ga oni ne poslušaju.

"Danas smatram da verski objekti kao što su crkve, sinagoge i džamije nepohodnim mestima koja pružaju neophodne usluge", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući.

"Pozivam guvernere da dozvole našim crkvama i bogomoljama da odmah budu otvorene. Ukoliko to ne urade ja ću delovati mimo guvernera", rekao je Tramp ne precizirajući kako bi to uradio.

U SAD politika ponovnog otvaranja zavisi od svake savezne države pojedinačno.

"Neki guverneri su odredili prodavnice za alkohol i klinike za abortus kao neophodne ali su ostavili po strani crkve i druge verske objekte. To je greška", rekao je Tramp, koji je vrlo popularan medju konzervativcima evangelistima.

On je rekao da ispravlja tu nepravdu i proglašava verska mesta neophodnim i dodao da će na njegov zahtev Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) izdati zdravstvene preporuke za posete tim mestima.

"U Americi nam je potrebno više molitve, ne manje"
, rekao je Tramp i napustio konferenciju za novinare bez odgovaranja na pitanja.

***********************
Браво за Трампа! Мило Џукелановић треба да се угледа на њега а не да као последњи усташа уништава православље и СПЦ......
 

iig

Aktivan član
Poruka
1.457
Владика Јован Ћулибрк: Идеологија заосталих заслепљених комуниста данас је идеологија владајуће структуре независне Црне Горе
Власт Црне Горе посегнула је за нечим што јој не припада, за душом људском. Не би требало да има велики број људи у власти који су спремни да за такав циљ пролију крв. Да их има, и то је нажалост очевидно

Овако, у интервју за „Вести“, епископ Пакрачко-славонски Јован (Ћулибрк) описује актуелну ситуацију у овој земљи која је кулминирала хапшењем владике Јоаникија и још осморице свештеника из Никшића.

Владика Јован је све до епископске хиротоније у викара Његове светости патријарха српског 2011. године, у Црној Гори провео готово две деценије: од искушеника, па све до старешине манастира Морачник и професора на обновљеној цетињској Богословији. Отуда је и један од најпозванијих да оцени да ли су последњи догађаји проистекли из „здравствених или верских разлога“, али и колико се ситуација у овој држави може поредити са оном током постојања Независне Државе Хрватске.

Када сам дошао у Црну Гору лета 1991, најснажнија и најживља слика свима нама била је слика трагичног Петровдана на Цетињу те године. Руља окупљена око манастира је камењем засипала светињу, хлеб и тело Христово које је било изложено пошто се литургија служила у порти, и Светог Петра Цетињског. На тај начин они су се наводно борили за неку аутокефалност црногорске цркве, ваљда? Одатле гледано, ништа не може да изненади. Оно што је заиста ужасно јесте то да је та идеологија која се те 1991. бацала каменом на Светог Петра Цетињског, а која је представљана као идеологија изоловане мањине, идеологија заосталих заслепљених комуниста, постала данас идеологијом владајуће структуре независне Црне Горе. Хапшење владике Јоаникија је у том погледу савршено илустративно: оно што би клиру православне цркве радила та руља 1991. године – хапсила, затварала, пребијала – то сада ради власт Црне Горе, у овом или оном облику.
Литије су се појавиле у Црној Гори као што се појављује Коло у „Горском вијенцу“ – оне су из главе целога народа и немојмо се заваравати да је њих неко плански могао да организује, било из Црне Горе, било изван ње. У литијама су они који себе сматрају и Србима и Црногорцима; леви и десни, верујући, па и атеисти; друге цркве и верске заједнице или им се не противе или их подржавају; ружна реч се из литија није чула ни према коме. Коначно, у њима учествује трећина становника Црне Горе, а сигурно и више. Зато би свака паметна власт требало да добро послуша глас овог Кола. А тај глас каже да је власт Црне Горе посегнула за нечим што јој не припада, за душом људском. Не би требало да има велики број људи у власти који су спремни да за такав циљ пролију крв; да их има, и то је нажалост очевидн
Истребљење без милости
Важите за познаваоца догађаја из Другог светског рата везаних за Холокауст и злочине НДХ. Колико се ситуација у Црној Гори може поредити са оном из времена НДХ кад је реч о положају Срба и СПЦ?

Поређење с НДХ је веома тешко поређење и с њим треба веома опрезно баратати. Оно подразумева истребљење, концентрационе и логоре смрти, масовна клања. У Другом светском рату такви злочини су се десили на простору тадашње окупиране Зетске бановине два пута: 1944. у Великој и Полимљу, на граници с Метохијом и 1943. године у Пиви, за време немачке операције Schwartz. Колико код били ужасни и у бити били једнаки злочинима у НДХ, овакви злочини су се на просторима данашње Црне Горе десили неколико пута, а у НДХ су се дешавали свакодневно. У Западној Славонији је, на пример, само прве половине августа 1942. године сваки дан истребљивана по једна Велика! Кусоње, Дереза, Слобоштина, Торањ… и тако четири године.

Да ли иза свега оног што се дешавало овог месеца у Црној Гори стоје „медицински“ или „верски“ разлози. Или је реч о проблему који има своју предисторију, а ово су само последице?

– Идеја промене идентитета Црне Горе – то је оно што је зачето код Црногораца који су у Другом светском рату нашли своје место код Павелића, и ту се веза данашње власти са НДХ не може порицати. Чак ни црногорски комунисти нису видели другог идентитета Црне Горе осим вертикалног, духовног и моралног, па су у грб Народне, касније Социјалистичке Републике Црне Горе ставили Ловћенску капелу – једини духовни елемент у целокупном знаковљу социјалистичке Југославије. Но, тако је Црна Гора постала ваљда једина земља на свету која је уништила мотив са свог грба за време док је грб био важећи. Ловћенска капела је срушена 1971. године, али је преостала да живи у грбу СР Црне Горе све до деведесетих! Пре неку годину је Дарко Худелист разговарао са сином Ивана Мештровића Матом о Његошевом маузолеју и овај је испричао како је оцу било изузетно важно да ради на Маузолеју: „Да се уздигне свест црногорског народа и важност његовог идентитета!

Свештеник Драгослав Тополац, пуковник Паоло Леота и јеромонах Јован (Ћулибрк), садашњи владика, у Пећкој патријаршији, фото: хаџи Марко Вујичић


Библијски човек
С благословом патријарха српског Павла отишли сте у Свету земљу. Каква сећања и успомене имате на патријарха Павла?

– С патријархом Павлом сам највише времена провео у Пећкој патријаршији, где сам по његовом благослову служио и водио сарадњу с Кфором и другим међународним организацијама. У томе нам је помагала и Ђаковчанка Добрила, која је у својим озбиљним годинама напустила Француску, дошла у Пећ и – такође с патријарховом благослову – посветила се Патријаршији скоро до смрти; упокојила се недавно у Француској, царство јој небеско! Памтим га као као образованог и знатижељног, а пре свега као библијског човека – смиреног, али и оштрог и одсечног кад треба; ни близу неког добродушног дедице, како га често приказују. Волећи све људе и све народе, познавајући добро и Србе и Албанце, волећи сваког човека и сваки народ, остао је Србин Славонац из Војне крајине. Тек у Светој земљи сам увидио колико је он истински библијски човек.

Почели сте обнову Саборне цркве и Владичанског двора у Пакрацу, докле се стигло?

– Владичански двор, Саборни храм и Књижница се великим темпом обнављају, уз значајну потпору Министарства културе Хрватске, Управе за односе са црквама и верским заједницама Србије, али и уз многе личне прилоге, међу којима треба издвојити Славонце из Аустралије и Сједињених Држава. Библиотека има значајну сарадњу с више академских међународних организација сличног типа, те смо већ дигитализовали целокупну нашу рукописну збирку, као и збирке епархија Далматинске, Загребачко-љубљанске, Црногорско-приморске – ради се о стотинама рукописа. Тако се Пакрац враћа на место на којем је историјски и био, место попут Охрида, Москопоља, Сент Андреје… једно од аутентичних јужнословенских и српских духовних и културних центара на размеђи Балкана и Средње Европе.

Библиотека у новом руху
Реците нам нешто и о чувеној Библиотеци, коју је Епархија славонска имала до ратних дешавања 1991. године?

Библиотеку, или како је њен стари и прави назив Епископска књижница у Пакрацу, имали смо у ствари до 1941. године, када је НДХ похарала Владичански двор у Пакрацу. Нове власти су 1945. библиотеку задржале и вратиле је тек осамдесетих година у неусловне просторије, пошто је Двор – иако културно добро највише категорије, био систематски занемариван од социјалистичких институција културе. Наш претходник, владика Лукијан, учинио је много да се Библиотека смести и каталогизује. Прекинуо га је нови рат и почетком 1992. Библиотеку је спасао хрватски официр Иван Хити. Из Националне и свеучилишне књижнице у Загребу књиге су након сређивања враћене у Митрополију Загребачко-љубљанску 2007, а 2017. смо их у сарадњи с митрополитом Порфиријем пренели у новосаграђени епархијски депо у Пакрацу.

Заглушујуће ћутање
Оно што је истински тешко и јединствено наслеђе Црне Горе јесте међусобни покољ који се десио на почетку устанка 1941-1942, а онда на крају рата, 1945; па међусобни обрачун црногорских комуниста 1948. године поводом сукоба Тито-Стаљин. Највећи део како узника тако и мучитеља на Голом отоку били су Црногорци. За нас који смо живели у Црној Гори, ћутање о том међусобном злу било је заглушујуће. О њему се није још проговорило, а камоли да су ране зарасле. Зато је ово Коло које иде у одбрану светиња тако лековито јер су у њему потомци свих, који не траже ни обрачун ни освету, нити забадају прст у ране него поручују „слога бит’ ће пораз врагу“. А враг је овде управо онај истински непријатељ људског рода, пре него било која власт. А ако власт почива на томе да „завади па влада“, онда знамо од кога је та власт – истиче епископ славонско-пакрачки Јован.

Родна кућа блаженопочившег патријарха у Кућанцима, фото: хаџи Марко Вујичић
Прошле године у Кућанцима, родном месту патријарха српског Павла, имали сте освећење новоподигнутог храма на месту старог у коме је крштен млади Гојко Стојчевић, пре неколико година откупљена је родна кућа атријарха Павла и поклоњена Епархији славонској. Да ли планирате да установите неку манифестацију у част патријарха Павла?

Освештање обновљеног храма у Кућанцима је заиста био догађај који ће остати запамћен у овом делу Европе: не заборавите да су Кућанци ближи Мохачу и Печују него Београду. Уосталом, манастир Ораховица на Папуку је најдубље место у Европи до кога су стигле аутентична византијска архитектура и византијско фреско сликарство. Што се тиче манифестација, ми у Кућанцима имамо три велика празника везана за патријарха Павла: први је други дан Петровдана, у народу познат као Павловдан, када је и иначе био сабор у Кућанцима – а сада је народ већ придодао патријарха Павла апостолу Павлу; други празник је на рођендан патријарха Павла, тј. на Усековање главе Јована Крститеља, што пада у дане Јасеновачких новомученика, па је у Западној Славонији тада иначе много људи; коначно, ту је и дан упокојења Његове светости, 15. новембар. Уз ове литургијске свечаности, у Чачку и Никшићу већ постоје Дани патријарха Павла с многим садржајима, и такве ће се манифестације сигурно ширити, као што у Београду Шеста гимназија обележава то што је патријарх Павла на њој матурирао. Ми се трудимо да будемо присутни на свим овим местима, а и да људи из свих крајева дођу у Кућанце. Већ су почели радови на уређењу патријарховог имања и надамо се да ћемо ускоро почети да уређујемо и музеј патријарха Павла, на месту где је била његова родна кућа.


https://www.in4s.net/o-jovan-culibr...gija-vladajuce-strukture-nezavisne-crne-gore/
 

KninGrad

Ističe se
Poruka
2.643
Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da događaj od sinoć kada je napadnut sveštenik Nikola Radović ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena.

Oni su dodali da je grupa mladića došla izpred prodične kuće Radovića i, kako tvrde iz MCP-a, počela da urliče, viče, prijeti.

"To je izazvalo uznemirenje naročito kod male djece i supruge. Na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem počeli su da mu psuju srpsku majku i da mu prijete pominjući da popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju. Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske vjeroispovijesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Đukanović i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji nadamo se niko u Crnoj Gori ne želi. Nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamjerne i netačne konstatacije da "Crkva uvozi sveštenike". Slučaj je prijavljen policiji", navodi se u saopštenju MCP-a.


"Pozivamo sve u državi, a naročito one koji su najodgovorniji, da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i verujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno izcjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti. Odlučni da istrajemo na putu Božijem, hodeći stazama Svetih Božiji ljudi, uzdajući u njihovu pomoć poručujemo još jače i glasnije - Ne samo svetinje!", navodi se u saopštenju MCP-a.

Oni su dodali da već mjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori.

"Antiustavni i necivilizscijski zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna. Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto. Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu. Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nijesu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, vać smišljen i opasan plan obračuna sa Pravoslavnom Crkvom", zaključuje se u saopštenju MCP-a.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/mcp-dukanovic-i-markovic-crtaju-mete-vladikama-i-svestenicima
Opet prvi muslimani, a posle kada krene nered ona ae prave andjeli i samo “help NATO”. Mada nije ni cudo kada su im ucitelji pokatoliceni Srbi, koji ne znaju za rec stid.
 

jevropa

Buduća legenda
Poruka
25.430
Kakve su šanse da se od Crne Gore napravi neka zapadna Ukrajina ili možda Crvena Hrvatska ?? Jesu li ovi Milovi Crnogorci mrzilački nastrojeni prema Srbima ?? Postoje li simpatija prema ustaškom pokretu i Anti Paveliću? Jesu li spremni ubijati svoj sopstveni narod za rad simpatija od strane zapada i članstva u EU ? Ukrajinci su pobili nekoliko hiljada svojih sugrađana,komšija,braće kumova samo da im se ukinu vize za EU. Hoće li biti tako u CG,za rad ulaska u EU ? Dokle su spremni ići ?? Zna li mi neko odgovoriti ??:eek:
da, ovi milogorci su sad vec gori od ustasa, a ako postanu vecina, srbi su tamo naderali,....bice gori, jer je srpski otpor tamo jaci i veci,
a cela propaganda i scenario im se pise u zagrebu
 

Dekston

Domaćin
Poruka
3.513
Opet prvi muslimani, a posle kada krene nered ona ae prave andjeli i samo “help NATO”. Mada nije ni cudo kada su im ucitelji pokatoliceni Srbi, koji ne znaju za rec stid.
Selmedin neki na popa nasrnuo. Ovo je slično kao u Sarajevu,muslimani se preobukli u partizane i antifašiste da pokažu kardinalu da mu mjesto nije u Šeher gradu. Sad u Crnoj Gori muslimani izigravaju Crnogorce da bi mogli crkvu napadati,a od ludih i tupavih hrišćana Crnogoraca imaju podršku.
 

жежени

Domaćin
Banovan
Poruka
3.646
Selmedin neki na popa nasrnuo. Ovo je slično kao u Sarajevu,muslimani se preobukli u partizane i antifašiste da pokažu kardinalu da mu mjesto nije u Šeher gradu. Sad u Crnoj Gori muslimani izigravaju Crnogorce da bi mogli crkvu napadati,a od ludih i tupavih hrišćana Crnogoraca imaju podršku.
Није истина у целости то што пишеш, постоје и муслимани који су уз СПЦ јер им је јасно да ће и њих одстрелити када заврше са СПЦ. Мило води борбу против Бога, и сви прави верници то виде.
 

жежени

Domaćin
Banovan
Poruka
3.646
da, ovi milogorci su sad vec gori od ustasa, a ako postanu vecina, srbi su tamo naderali,....bice gori, jer je srpski otpor tamo jaci i veci,
a cela propaganda i scenario im se pise u zagrebu
Како ће да постану већина, простом деобом? Сценарио се пише у Ватикану, Загреб је само испостава. Што се тиче успоређивања усташа и милогораца то ти је на месту, имају истог господара, исту тактику, исти наратив, исти су. То сам видео тек када сам дошао на овај форум.
 

jevropa

Buduća legenda
Poruka
25.430
Како ће да постану већина, простом деобом? Сценарио се пише у Ватикану, Загреб је само испостава. Што се тиче успоређивања усташа и милогораца то ти је на месту, имају истог господара, исту тактику, исти наратив, исти су. То сам видео тек када сам дошао на овај форум.
prisilom, ucenama, pretnjama, ubijanjem, diskriminacijom, otpustanjem,proterivanjem, hapsenjem....svim onim metodama pod kojima su i srbi u hrvatskoj postali vecinski ustase
 

жежени

Domaćin
Banovan
Poruka
3.646
prisilom, ucenama, pretnjama, ubijanjem, diskriminacijom, otpustanjem,proterivanjem, hapsenjem....svim onim metodama pod kojima su i srbi u hrvatskoj postali vecinski ustase
То раде 30 година и стигло је до овог тренутка. Изгледа да им је ово крај.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.