Quantcast
  • Dragi prijatelji, forum "Hobi" smo prebacili u kategoriju "Zabava" i pripojili smo mu teme iz foruma "Аlbumi sa sličicama" i "Strip i Anime".

Litije - protesti u Crnoj Gori povodom diskriminatornih odredbi novog Zakona o slobodi veroispovesti

Da li verujete da bi se mogle ostvariti patrijarhove najave o krvoproliću u Crnoj Gori?

  • Da.

    glasova: 17 45,9%
  • Ne.

    glasova: 20 54,1%

  • Ukupno glasova
    37

Mr.Infinity

Poznat
Poruka
8.079
Pogledajte prilog 665108
Један од најутицајнијих свештеника СПЦ у Црној Гори, отац Момчило Кривокапић, убијеђен је, како каже, да корона вирус неће захватити Црну Гору због молебана и литија
Од
ИН4С

www.in4s.net/vvideootac-mmomcilo-krivokapic-milo-moze-da-uveze-nekog-sa-koronom-ali-nece-mu-se-primiti/
фото Спутњик\Радоје Пантовић
Један од најутицајнијих свештеника СПЦ у Црној Гори, отац Момчило Кривокапић, убијеђен је, како каже, да корона вирус неће захватити Црну Гору због молебана и литија које у тој држави трају већ два и по мјесеца у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести, пише Спутњик
Према његовим ријечима, Црну Гору је корона вирус заобишао због „силних умножених молитви“. Вјерујемо у то, па чак и да нисмо у праву, а у праву смо.

„Мило не може да нађе ни једнога са короном и надам се да ће тако остати. Он може да га увезе, али неће му се примити“
, каже отац Момчило. Нека будем екстремиста, нека будем фанатик, али ја вјерујем да Црну Гору неће захватити корона вирус управо због тих удружених молитви, јер овај народ се пробудио“, каже отац Момчило.

Vidi ovog prevaranta kaka vas laže. Jeste li primetili obrazac njegovih laži? Kada je lažov uhvaćen u laži on sada prebegava manipulaciji. Pokušava da vas izmanipuliše na jeftinu foru kako će Milo da uvede Korona virus da bi njega demnatovao. Čak i da je tako zar neće litije i Bog to da spreče?

Vi koji mu verujete stvarno nemate ni promil mozga u glavi.
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.159
Веома зрела размишљања, садржајни и квалитетни одговори у интевјуу са младим човјеком Немањом Вучковићем;

Немања Вучковић: Српски национални дух се буди, млади бирају Цркву и правду
Поред свега тога имамо такву ситуацију да је десетине и десетине хиљада људи устало, да је стало да брани своје светиње и да је апсолутно стало уз СПЦ, да се противи политици ДПС-а, која је и поред тога што је ишла годинама против њих, иступила још један корак напријед и буквално покушала да им отме оно последње - њихове светиње, нагласио је он

Од ИН4С
- 19/03/2020 07:45


Немања Вучковић, предсједник Студентског клуба Правног факултета, гостовање у ИН4С (студио Београд)
Буди се једна права енергија, која је супротна шунду, кичу, ријалити програмима, некој некултури и неким ,,инстант“ начинима живота. Прелијепо је када млади људи усвајају један систем вриједности и кад се окрећу Цркви. И не окрећу се само Цркви, окрећу се и правди, поручио је предсједник Студентског клуба Правног факултета Универзитета у Београду, Немања Вучковић, гостујући у емисији београдског студија ИН4С.
Вучковић је апострофирао да се овим законом у потпуности крше међународни уговори, европске конвенције и да је то покушај легализације једног потпуног безакоња.

– Скоро сам написао да је овај Закон лупио шамар и Валтазару Богишићу и Миланском едикту, подсјетио је он и додао да се српски народ Црне Горе под режимом Мила Ђукановића годинама суочава са бројним проблемима и поред најактуелнијег који се тиче отимања последњег што им је остало – њихових светиња.

Данас се, објашњава предсједник Студентског клуба, дешава да то да једна група планира да отме светиње које вјековима припадају Цркви и народу и да их преда непризнатој цркви која је регистрована у полицијској станици и да, како је истакао, на најбруталнији начин, уз негирање свих правних института, отме ту имовину и изврши национализацију попут оне која је извршена 1946. године.
Поред свега тога имамо такву ситуацију да је десетине и десетине хиљада људи устало, да је стало да брани своје светиње и да је апсолутно стало уз СПЦ, да се противи политици ДПС-а, која је и поред тога што је ишла годинама против њих, иступила још један корак напријед и буквално покушала да им отме оно последње – њихове светиње, нагласио је он.

Вучковић је поручио да је све више младих који су забринути положајем Срба у региону и који поручују да не желе да трпе дискриминацију, као и људи различитих вјерских увјерења који реагују на неправду и дају подршку вјерницима СПЦ.

Немања Вучковић, предсједник Студентског клуба Правног факултета, гостовање у ИН4С (студио Београд)
Он оцјењује да су притисци Ђукановићевог режима на слободан народ који се бори за своја права све оштрији и учесталији и исказује бојазан да такав, како је казао, криминални режим може искористити ову прилику и за напад на народ, као и прекид дијалога са Црквом.

Вучковић је нагласио да држава Србија још увијек није упутила протестну ноту Црној Гори упркос тешкој дискриминацији Срба, а подсјетио је и да је један од три захтјева која је Студентски клуб Правног факултета упутио Влади Србије крајем децембра прошле године, био да се дипломате Мила Ђукановића протјерају из амбасаде у Србији.
Ми смо сматрали да њима нема мјеста у тим амбасадама, јер је ненормално да они користе српске ресурсе а да непрестано раде на угњетавању српског народа. Ми знамо какав је калибар тих дипломата као што је, на примјер, Мирна Никчевић, појаснио је он и додао да је неопходно да се проблем спорног закона изнесе пред међународном заједницом.
,,Попис 2021. је битка свих битака“
Задовољан је, истиче предсједник Студентског клуба Правног факултета, подршком универзитетских просефора и академске јавности Србије и наглашава да битна дешавања тек предстоје, прије свега предстојећи попис становништва у Црној Гори.

Знамо да 2021. нас очекује једна важна година у Црној Гори, то је попис становништва, а то је битка свих битака на неки начин и мислимо да је план црногорског режима био да спусти српски народ испод двадесет процената, а да српски језик не буде већински, упозорио је он и исказао жељу да тај процес прође у слободи.
Немања Вучковић поручио је да су због уведеног ванредног стања привремено заустављене њихове активности у Београду, али да ће се одмах након укидања ванредног стања они опет активирати.
Предсједник Студентског клуба закључио је да никако неће одустати од пружања подршке Српској православној цркви и српском народу Црне Горе који брани своје светиње.
 

Lionheart

Domaćin
Poruka
3.920
Etnički kvazi-"Crnogorci" odnosno Dukljani (pohrvaćeni italovenecijanci) ste okupirali nekadašnju prestonicu Srpske Crne Gore mali grad Cetinje! CCCC :rtfm:
Можда жуто-црвене боје баш форсирају зато да би се идентитетски везали за Венецију и њене некадашње боје?
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.159
Режимске бубашвабе су дочекале овај тајм аут због глобалне пандемије као сламку спаса, срце им заиграло, расписали се по друштвеним мрежама, режимским порталима попут ЦДМ, лају и сикте, надају се да ће спласнути ова позитивна енергија, ова експлозија пркоса исказана кроз литије.
Вирус ће проћи, ова величанствена прича ће се наставити, а режимске бубапвабе нису ни свјесне колико се варају.

Вукићевић: Епидемија вас неће спасити, режимске бубашвабе; корона вирус ће проћи, а литије ће се наставити
"Ослободићемо Црну Гору"

Од ИН4С
- 20/03/2020 12:02


Бошко Вукићевић

Пише: Бошко Вукићевић
С високо уздигнутом обрвом, попут шефа му, поче да пише пост на друштвеној мрежи:

„Можете ли бар сада, кад је стигла корона, да престанете са политичарењем? Можете ли макар сад престати да нападате власт, да се бавите религијом, разним подјелама? Ех, какви сте, срам вас било, чак и у оваквим временима показујете крајњу неодговорност! Умјесто да слиједите препоруке Владе и здравствених институција, ви и ове трагичне тренутке користите да политичарите!“

Пошто је завршио текст, срце му заигра када примијети велики број лајкова, шеровања и позитивних коментара на његову писанију. Тада поче да размишља, раздрагане душе:
„Уз, како нам добро дође ова болештина! Ово је кец на десетку! А таман су се били размилили по свим улицама, није им се броја знало! Има ли љепше вијести од те да су литије прекинуте? Сад више не морам да стојим скривен иза завјесе, бројим их, евивам и плачем! Сад су и они дома, хехехе! Не чини ми се да ће ова корона дуго трајати, али се надам да ће наша Влада наћи начина да се продужи ванредно стање. Лако ћемо ми за корону, заустављање литија је приоритет“.

***
Само сањај, режимска бубашвабо: епидемија вас неће спасти. Корона вирус ће ускоро проћи, а литије ће се наставити масовније неко икада. Ослободићемо Црну Гору.
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.159
Након експлозије пркоса часних људи који су на литијама стали у одбрану светиња, милогорски режимски керови настоје искористити тајм аут узрокован пандемијом и спроводе тортуру и шиканирање свештеника и вјерника СПЦ, све са наумом како би обесхрабрили правдољубиве људе да истрају са борбом за одбрану светиња. Е моји режимски керови, проћи ће и вирус, а онда вас чека нова главобоља и нови душевни немир.

Наставља се прогон православља: Нова саслушања свештеника и вјерника
Како је наш портал и раније извјешатавао, ово је још један у низу напада на свештенство и вјернике. Режим опет селективно спороводи и злоупотребљава законске мјере

Од ИН4С
- 21/03/2020 11:33


Распеће, Богородичина црква

Протојереја ставрофора Дарка Пејића и јереја Милосава Јовановића јутрос послије литургије у цркви светог Николаја у Никољцу, службеници Центра безбиједности Бијело Поље позвали су на информативни разговор.
Један од петоро вјерника који је са свештеницима позван на давање изјаве у својству грађанина, испричао је да у цркви било око 15 вјерника. Њима је саопштено да се позивају због забране окупљања у групама због појаве коронавируса, пишу Вијести.

Литургију је служио о. Милосав а о. Дарко је прислуживао.

Како је наш портал и раније извјешатавао, ово је још један у низу напада на свештенство и вјернике. Режим опет селективно спороводи и злоупотребљава законске мјере.
Недавно је приведен и о. Момчило Момо Кривокапић због, како нам је казао, наводног кршења прописа Института за јавно здравље.

Он је објаснио да се у Котору молебан Пресветој Богородици служи од 17. вијека и демантовао наводе режимских медија да је приведен и истакао да у „извјештавању“ новинара Славка Мандића има елемената кривичног дјела те да ће га тужити.
„У току ускршњег поста свако вече. Управо у знак захвалности Богородици што је сачувала не само Боку него и Црну Гору од куге. Како тај молебан и даље служимо, ја кажем пошто нас је пресвета Богородица заштитила од куге давно, сад се молимо да нас сачува од куге овог новог времена. Ја сам чак рекао начелнику, ако буде потребно прекинућемо са тим служењем, али само у глави Славка Мандића је служба и молебани инкриминисани. То је просто човјек који не зна ништа а злобан је до бола. Мрзитељ је свега што је српско, бивши члан Народне странке и од његовог србовања се некад није могло живјети“, рекао је јуче за наш портал о. Момо.

Слично је прошао и јеромонах Сава Вукајловић који је раније такође, у разговору са новинаром портала ИН4С, демантовао писања Стандарда да је ухапшен и приведен код тужиоца.
„Није ријеч о хапшењу нити сам приведен код тужиоца“, рекао је прије два дана отац Сава из полицијске станице.
Портал Стандард објавио информацију да је јеромонах Сава ухапшен и спроведен код тужиоца у Бијелом Пољу због илегалног преласка границе како би избјегао самоизолацију. У истом тексту, стандардно, одмах је направљена конструкција и поменуто име владике Јоаникија.
 

jevropa

Buduća legenda
Poruka
25.433
15 prisutnih

a kad zatreba drugacije 15 postaje 2 hilj.

zar ne rekose da nece korona u crnu goru, vec menjaju i prilagodjavaju pricu.

mada je smesno bilo i reci da ce crna gora zbog litija biti bez virusa.
litije su prestale ako nisi primetio, i dosao virus, logicno,
da su nastavljene ne bi ga bilo
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.159
Разборити и промишљени одговори млађаног Луке Радоњића на питања новинара Спутњика поводом актуелне ситуације у Црној Гори. Одличан интервју.

Устала је српска Црна Гора: На једној страни воља народа, а на другој самовоља власти
На нашој страни је Светосавље, за које они кажу да је агресивно, а сви знамо да је Свети Сава био помиритељ

Од ИН4С
- 22/03/2020 06:35

Radonjić
Лука Радоњић

Литије су за државни врх Црне Горе — антидржавни елемент, а такозвани дио грађанистичке Црне Горе је желио да то буде покрет грађанске Црне Горе. Истина је да се на литијама окупља православна Црна Гора и у оквиру ње и по духовној вертикали и по самој естетици и етици литија, најприсутнија је српска Црна Гора.
Ово у разговору за Спутњик каже црногорски аналитичар Лука Радоњић који већ годинама прати и анализира сва политичка дешавања у тој држави.

Српска Црна Гора на удару пропаганде

„Српска и православна Црна Гора већ деценијама је на удару пропаганде да је конзервативна и ретроградна. Литије су, естетски показале ширину. Мотив је био и остао одбрана светиња али с обзиром на чињеницу да црногорске власти и даље игноришу вољу грађана, оне погађају и основне демократске принципе. Воља народа постоји на једној страни, а на другој је самовоља властодржаца који игноришу овај моменат“.
Истина је да се незадовољство грађана акумулирало, каже Радоњић али подсјећа да је било присутно и видљиво и 2008. против признања лажне државе Косово као и 2012, 2015, 2016. па и почетком прошле године.

„Међутим, протести никада до сада нису имали капитализацију политичког резултата, то је на крају увијек завршавано фингирањем политичког дијалога или самовољом валстодржаца. То је разлог више да садашња акумулирана енергија не жели да се повуче“, истиче Радоњић.
За овог младог аналитичара историја је у покрету и она у Црној Гори иде ка више циљева који су на истом путу.

„Један од њих је свакако одбрана светиња као и демократија у којој би дошло до смисла вишестраначког система како би власт постала смјењива. Можда је на крају тог пута повратак Црне Горе самој себи“, изјавио је наш саговорник.
Преговарачки процес у кризи?
Након два састанка представника Митрополије црногорско-приморске и Владе Црне Горе, Радоњић каже да грађани имају неповјерење према даљем току преговора. Као најчвршће упориште он наводи изјаву митрополита Амфилохија који је на једој од литија рекао: „Или ће пасти закон или ће пасти Влада“.
„Мислим да су те његове ријечи база, принцип који тражи да се о њему не преговара суштински. Паралелно са овим преговорима Влада разговара и са невладиним сектором и новинарским удружењима, а жеља премијера Душка Марковића је да промијени имиџ који је драстично нарушен и њему и његовој Влади“, нагласио је наш саговорник.
Он подсјећа да је црногорски предсједник Мило Ђукановић прошлог љета на једној од конвенција ДПС-а рекао да је „СПЦ темпирана бомба у темељима Црне Горе“ што би у свакој европској земљи то био прворазредни скандал у којем ни извињење не би било адекватна замјена за оставку.

„Тај тренд је настављен оптужбама чланова његове странке да је СПЦ у Црној Гори реликт прошлости који треба пустити да изумре. За све то вријеме на снази је сурова пропаганда у којој не учетвује само домаћа режимска јавност, већ и активно партиципира ‘другосрбијанска јавност’ из региона што говори о демонстрацији националне и вјерске нетрпељивости на основу које не можете да понађете вјеру да су ти преговори искрени“, нагласио је Радоњић.
Ипак он је додао да „нове нужде рађају нове силе“ и да грађани треба да се уздају у сопствену памет, мудрост и братску солидарност.
Врло је важно, каже он, да се треба држати сопствене ријечи, јер дуга страна (Влада Црне Горе) у сплету стратешко-тактичких игранки не попушта од свог пинципа – они само говоре о измјенама примјене закона.
Подјела црногорског друштва исфабрикована
Прича о подјелама црногорског друштва које су створиле литије је пласирана из кухиње овдашњег режима, категоричан је Радоњић. Он подсјећа да се често говори да је Закон подијелио православно биће, јер предсједник Црне Горе каже да „нас 45 одсто Црногораца жели да има своју цркву“ али у тих 44,8 одсто су и Црногорци који говоре и пишу српским језиком, атеисти, исламске и римокатоличке вјероисповијести, који су крштени у СПЦ и велико је питање у чије име он говори.
„Наратив о подјели је фабрикован, вјештачке је природе, не зато што оне не постоје, већ зато што овај закон не дијели православно биће. Православни народ је сабран око своје канонски признате цркве, за коју је Лазар Томановић рекао да је једина светосавска епископска столица која је за Цетињску митрополију постојала без прекидања до данас“, рекао је наш саговорник.
Радоњић каже да овај Закон идеолошки обликује подјеле у црногорском друштву које су одувијек постојале али да на другој страни постоји шанса за помирењем.
„На нашој страни је Светосавље, за које они кажу да је агресивно, а сви знамо да је Свети Сава био помиритељ. Најбољи примјер за то је што је успио да помири два брата Вукана и Стефана“, изјавио је наш саговорник.
Западне државе нијеме
Иако је спољна политика западних демократија била веома конкретна у случајевима кршења људских права и често смо могли да чујемо изразе диктатура, аутократија, тиранија, то изостаје у односу на актуелног црногорског предсједника, оцјењује Радоњић и додаје да то проузрокује и смањено повјерење младих у Запад.
„Када је у питању ЕУ постоји специфична ситуација – и владајуће и опозицине странке подржавају европске интеграције. Сматрам да није постојао простор да се о ЕУ учи на неки други начин. Брегзит је међутим, у народу развио не антиевропски покрет али је подигао расположење против ЕУ због нејединства које је она показала у последњих 20 година“, рекао је овај аналитичар.
Русија још једном дежурни кривац
Са појавом литија црногорски државни врх оптужио је Русију да преко Србије свим механизмима ради на рушењу црногорске државности. Радоњић наглашава да је Русија изузетно јака, да је суперсила, те да је хтјела тако нешто тако уради, вјероватно да би у томе и успјела.
Међутим, каже наш саговорник, када погледате мало боље, није Русија увела санкције Црној Гори, већ обрнуто. А што се Србије тиче, забрањен је улазак њеним интелектуалцима и умјетницима у Црну Гору.
„То је показатељ самовоље коју не можемо да нађемо у западном политичком искуству. Можда српска нација није велика попут њемачке, британске, руске али је она централна на том битном геостратешком пољу. У том смислу одређене западне администрације настоје да Црну Гору одвоје од тог историјског пута – ако је Косово колијевка Србије онда је Црна Гора колијевка српства“, оцијенио је Лука Радоњић.
Њему се чини да одређени идеолошки западни кругови интензивно раде на кидању тих веза и да није случајно што од тренутка када је Црна Гора ушла у НАТО врло често може да се чује синтагма о „историјском дисконтинуитету Црне Горе“.
 

anajade

Domaćin
Poruka
4.158
Разборити и промишљени одговори млађаног Луке Радоњића на питања новинара Спутњика поводом актуелне ситуације у Црној Гори. Одличан интервју.

Устала је српска Црна Гора: На једној страни воља народа, а на другој самовоља власти
На нашој страни је Светосавље, за које они кажу да је агресивно, а сви знамо да је Свети Сава био помиритељ

Од ИН4С
- 22/03/2020 06:35

Radonjić
Лука Радоњић

Литије су за државни врх Црне Горе — антидржавни елемент, а такозвани дио грађанистичке Црне Горе је желио да то буде покрет грађанске Црне Горе. Истина је да се на литијама окупља православна Црна Гора и у оквиру ње и по духовној вертикали и по самој естетици и етици литија, најприсутнија је српска Црна Гора.
Ово у разговору за Спутњик каже црногорски аналитичар Лука Радоњић који већ годинама прати и анализира сва политичка дешавања у тој држави.

Српска Црна Гора на удару пропаганде

„Српска и православна Црна Гора већ деценијама је на удару пропаганде да је конзервативна и ретроградна. Литије су, естетски показале ширину. Мотив је био и остао одбрана светиња али с обзиром на чињеницу да црногорске власти и даље игноришу вољу грађана, оне погађају и основне демократске принципе. Воља народа постоји на једној страни, а на другој је самовоља властодржаца који игноришу овај моменат“.
Истина је да се незадовољство грађана акумулирало, каже Радоњић али подсјећа да је било присутно и видљиво и 2008. против признања лажне државе Косово као и 2012, 2015, 2016. па и почетком прошле године.

„Међутим, протести никада до сада нису имали капитализацију политичког резултата, то је на крају увијек завршавано фингирањем политичког дијалога или самовољом валстодржаца. То је разлог више да садашња акумулирана енергија не жели да се повуче“, истиче Радоњић.
За овог младог аналитичара историја је у покрету и она у Црној Гори иде ка више циљева који су на истом путу.

„Један од њих је свакако одбрана светиња као и демократија у којој би дошло до смисла вишестраначког система како би власт постала смјењива. Можда је на крају тог пута повратак Црне Горе самој себи“, изјавио је наш саговорник.
Преговарачки процес у кризи?
Након два састанка представника Митрополије црногорско-приморске и Владе Црне Горе, Радоњић каже да грађани имају неповјерење према даљем току преговора. Као најчвршће упориште он наводи изјаву митрополита Амфилохија који је на једој од литија рекао: „Или ће пасти закон или ће пасти Влада“.
„Мислим да су те његове ријечи база, принцип који тражи да се о њему не преговара суштински. Паралелно са овим преговорима Влада разговара и са невладиним сектором и новинарским удружењима, а жеља премијера Душка Марковића је да промијени имиџ који је драстично нарушен и њему и његовој Влади“, нагласио је наш саговорник.
Он подсјећа да је црногорски предсједник Мило Ђукановић прошлог љета на једној од конвенција ДПС-а рекао да је „СПЦ темпирана бомба у темељима Црне Горе“ што би у свакој европској земљи то био прворазредни скандал у којем ни извињење не би било адекватна замјена за оставку.

„Тај тренд је настављен оптужбама чланова његове странке да је СПЦ у Црној Гори реликт прошлости који треба пустити да изумре. За све то вријеме на снази је сурова пропаганда у којој не учетвује само домаћа режимска јавност, већ и активно партиципира ‘другосрбијанска јавност’ из региона што говори о демонстрацији националне и вјерске нетрпељивости на основу које не можете да понађете вјеру да су ти преговори искрени“, нагласио је Радоњић.
Ипак он је додао да „нове нужде рађају нове силе“ и да грађани треба да се уздају у сопствену памет, мудрост и братску солидарност.
Врло је важно, каже он, да се треба држати сопствене ријечи, јер дуга страна (Влада Црне Горе) у сплету стратешко-тактичких игранки не попушта од свог пинципа – они само говоре о измјенама примјене закона.
Подјела црногорског друштва исфабрикована
Прича о подјелама црногорског друштва које су створиле литије је пласирана из кухиње овдашњег режима, категоричан је Радоњић. Он подсјећа да се често говори да је Закон подијелио православно биће, јер предсједник Црне Горе каже да „нас 45 одсто Црногораца жели да има своју цркву“ али у тих 44,8 одсто су и Црногорци који говоре и пишу српским језиком, атеисти, исламске и римокатоличке вјероисповијести, који су крштени у СПЦ и велико је питање у чије име он говори.
„Наратив о подјели је фабрикован, вјештачке је природе, не зато што оне не постоје, већ зато што овај закон не дијели православно биће. Православни народ је сабран око своје канонски признате цркве, за коју је Лазар Томановић рекао да је једина светосавска епископска столица која је за Цетињску митрополију постојала без прекидања до данас“, рекао је наш саговорник.
Радоњић каже да овај Закон идеолошки обликује подјеле у црногорском друштву које су одувијек постојале али да на другој страни постоји шанса за помирењем.
„На нашој страни је Светосавље, за које они кажу да је агресивно, а сви знамо да је Свети Сава био помиритељ. Најбољи примјер за то је што је успио да помири два брата Вукана и Стефана“, изјавио је наш саговорник.
Западне државе нијеме
Иако је спољна политика западних демократија била веома конкретна у случајевима кршења људских права и често смо могли да чујемо изразе диктатура, аутократија, тиранија, то изостаје у односу на актуелног црногорског предсједника, оцјењује Радоњић и додаје да то проузрокује и смањено повјерење младих у Запад.
„Када је у питању ЕУ постоји специфична ситуација – и владајуће и опозицине странке подржавају европске интеграције. Сматрам да није постојао простор да се о ЕУ учи на неки други начин. Брегзит је међутим, у народу развио не антиевропски покрет али је подигао расположење против ЕУ због нејединства које је она показала у последњих 20 година“, рекао је овај аналитичар.
Русија још једном дежурни кривац
Са појавом литија црногорски државни врх оптужио је Русију да преко Србије свим механизмима ради на рушењу црногорске државности. Радоњић наглашава да је Русија изузетно јака, да је суперсила, те да је хтјела тако нешто тако уради, вјероватно да би у томе и успјела.
Међутим, каже наш саговорник, када погледате мало боље, није Русија увела санкције Црној Гори, већ обрнуто. А што се Србије тиче, забрањен је улазак њеним интелектуалцима и умјетницима у Црну Гору.
„То је показатељ самовоље коју не можемо да нађемо у западном политичком искуству. Можда српска нација није велика попут њемачке, британске, руске али је она централна на том битном геостратешком пољу. У том смислу одређене западне администрације настоје да Црну Гору одвоје од тог историјског пута – ако је Косово колијевка Србије онда је Црна Гора колијевка српства“, оцијенио је Лука Радоњић.
Њему се чини да одређени идеолошки западни кругови интензивно раде на кидању тих веза и да није случајно што од тренутка када је Црна Гора ушла у НАТО врло често може да се чује синтагма о „историјском дисконтинуитету Црне Горе“.
luku za predsednika..dostojan
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.