Литература о Другом светском рату у Југославији

Да ли се неко конкретно бавио именима жртава партизана у Словенији и Аустрији током маја 1945. године?

Односно, да ли су до сада негде објављени спискови заробљених и ликвидираних, да ли је о томе уопште вођена икаква евиденција?

Mrtvi nemaju obicaj da se dignu iz groba, i traze osmrtnicu od prve kancelarije Ministarstva Unutrasnjih poslova; to ostaje na potomcima, koji imaju razlicitu motivaciju (moralnu, materijalnu, politicku).Broj pripadnika neprijateljskih formacija (ako uzmemo JA kao prijateljsku) je napuhan. Nemaca je u Sloveniji bilo 130 000, Ustasa i Domobrana oko 80 000, a Cetnika, SDK,muslimanske milicije, legionara i slovenskih belogardejaca oko 40 000. Civilne populacije koja je pratile Ustase, oko 50 000 (kada su krenuli iz Zagreba, i Varazdina, a oko 20 000 ih je registrirano od strane organa JA, kada su pusteni.Streljano je nesto vise od 20 000 pripadnika ustasa,slovenackih domobrana, i pripadnika SDK.Cetnici nisu dirani. U danasnjoj hrvatskoj politickoj mitologiji pobijeno je najmanje 200 000 rasno cistih Hrvata u Sloveniji

istoriografija01a5.jpg

Oslobodioci, Valjevo, 21. septembra 1944. S leva na desno: 2. Života Đermanović (član predsedništva Narodne seljačke stranke) 3. Vaso Jovanović (komandant 1. proleterske divizije) 4. Peko Dapčević (komandant 1. proleterskog korpusa) 5. Sreten Žujović (član Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije) 6. Mijalko Todorović (politički komesar 1. proleterskog korpusa)​

istoriografija01a5.jpg

Oslobodioci, Valjevo, 21. septembra 1944. S leva na desno: 2. Života Đermanović (član predsedništva Narodne seljačke stranke) 3. Vaso Jovanović (komandant 1. proleterske divizije) 4. Peko Dapčević (komandant 1. proleterskog korpusa) 5. Sreten Žujović (član Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije) 6. Mijalko Todorović (politički komesar 1. proleterskog korpusa)​
Ово је тема о литератури о другом светском рату, за партизанске фотографије имаш другу.

Moj pradeda je stalno pričao da je sa svojom jedinicom oslobodio Šibenik, sećaju se svi ukućani da je svake godine išao na dan grada Šibenika da se srete sa borcima. Imao je spomenicu ali je izgorela u kuci koju su nam zapalili..
Da li neko moze da mi pomogne u kojoj jedinici je bio? Da li imaju nekakvi spisi i popisi jedinica koje su ucestvovale u oslobadjanju Šibenika i popisi boraca naravno?

Moj pradeda je stalno pričao da je sa svojom jedinicom oslobodio Šibenik, sećaju se svi ukućani da je svake godine išao na dan grada Šibenika da se srete sa borcima. Imao je spomenicu ali je izgorela u kuci koju su nam zapalili..
Da li neko moze da mi pomogne u kojoj jedinici je bio? Da li imaju nekakvi spisi i popisi jedinica koje su ucestvovale u oslobadjanju Šibenika i popisi boraca naravno?
Ваљда у историји нема боље документоване војске од Народно-ослободилачке војске Југославије. Треба наћи само праву књигу. Куцај Шибеник у НОБ-у или тако нешто.

26. dalmatinska divizija je oslobodila Sibenik , 1944 godine.Sastav divizije imas ovde
https://hr.wikipedia.org/wiki/26._dalmatinska_divizija_NOVJ-a

a spisak boraca potrazi po brigadama na http://www.znaci.net/

Back