Lista zemalja u koje je moguće putovati iz Srbije tokom COVID-19 krize

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.037
Na ovoj temi ćemo dodavati zemlje u koje je moguće putovati sa ili bez pcr testa. One koje puštaju bez ikakvog uslova biže označene zelenom. Spisak će se ažurirati dok traje kriza.


Albanija- Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju. Nema posebnih uslova. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju

Angola - Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Angole ukoliko poseduju vizu ili regulisani boravak. Po dolasku, smeštaju se u obavezni državni karantin u trajanju od 14 dana. Ovaj period može biti skraćen na sedam dana ukoliko lice o svom trošku uradi test u ovlašćenoj laboratoriji.

Antigva i Barbuda- Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak i tranzit preko Antigve i Barbude ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od sedam dana. Putnici koji dolaze brodovima mogu biti podvrgnuti karantinu ukoliko to procene lučke vlasti.

Barbados- Državljani Srbije mogu da uđu na Barbados s tim što je neophodno da popune formular o ulasku i izlasku najkasnije 24 časa pre puta. Formular se može naći i podneti na www.travelform.gov.bb. Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko se ne poseduje test, isti će se uraditi na aerodromu.

Bahrein- Državljani Srbije mogu da uđu u Bahrein. Od 21. jula državljani Srbije koji uđu na međunarodni aerodrom Bahrein, moraće da snose troškove obaveznog testiranja (30 BHD-a). Rezidenti Bahreina i dalje imaju pravo besplatanog medicinskog tretmana na korona virus. Putnici po dolasku u Bahrein, koji su negativni, moraju u samoizolaciju na period od 10 dana. Posle karantina se vrši ponovno testiranja i isto se takoće plaća. Tranzitni putnici ne moraju da budu testirani i nemaju karantin. Svi putnici imaju obavezu da se registruju na ,,BeAware" aplikaciju.

Belorusija- Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju preko teritorije R. Belorusije. Nije potrebno posedovanje negativnog testa i ne postoji obaveza samoizolacije ili karantina.

Benin- Državljani Srbije mogu da uđu u Benin. Po dolasku na aerodromu se obavlja zdravstveni pregled i radi prvi PCR test. Licima bez vidljivih simtoma se određuje samoizolacija. Lica sa vidljivim simptomima se upućuju u Centar za izolaciju i privremeno se oduzima pasoš. Posle 15 dana se radi drugi PCR test. Treći PCR test se radi pre napuštanja Benina. Rezultati testa se dobijaju u roku od 24 do 48 sati. Troškove testiranja snose putnici i isti iznose oko 150 EUR. U slučaju da je posle 15 dana rezulat testa pozitivan, država Benin preuzima dalje lečenje bez naplate troškova.

Bosna i Hercegovina- Državljani Srbije mogu bez ograničenja iz Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju.

Brazil- Državljani Srbije mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, na kraći period (do 90 dana), uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju. Rok važenja osiguranja mora da odgovora periodu planiranog putovanja a minimalni iznos pokrića je 30.000,00 brazilskih reala. Potvrda mora da bude sačinjena na portugalskom, španskom ili engleskom jeziku.
Strani državljani ne mogu da uđu u Brazil kopnenim i vodenim putevima.

Bugarska
- Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma
 
Burkina Faso- Državljani Srbije mogu da uđu u Burkinu Faso. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Svi putnici se upućuju u karantin u trajanju od 14 dana gde sami snose troškove boravka i tretmana. U karantinu se podvrgavaju testiranju prvog, osmog i četrnaestog dana

Velika Britanija- Državljani Srbije mogu ući ili tranzitirati kroz V. Britaniju pod uslovom da imaju validnu vizu. Pri ulasku neophodno je da se popuni formular za praćenje kretanja Passenger Locator Form. Putnici u tranzitu su u obavezi da unapred popune ovaj formular.
Svi putnici, uključujući i državljane Srbije, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz zemalja koje se uz Srbiju ne nalaze na listi sigurnih zemalja a u kojima su do ulaska u V. Britaniji boravili dve nedelje ili kroz koje su tranzitirali, dužni su da budu u samoizolaciji u trajanju od dve nedelje.

Gana- Državljani Srbije mogu da uđu u Ganu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se, po dolasku na međunarodni aerodrom ,,Kotoka" u Akri, podvrgavaju ponovnom testiranju o svom trošku Cena testa iznosi 150 USD. Deca do pet godina starosti se ne testiraju. Rezulatat testa se dobija za 30 minuta. Lica sa simptomima korona virusa se upućuju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Lica u tranzitu, koja ne napuštaju aerodrom, se ne testiraju.

Gvineja- Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju avio letom uz negativan test, ne stariji od 3 dana.

Dominikanska Republika- Državljani Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test

Egipat- Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Od 1.septembra svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Ekvador-
Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ekvador uz obavezan PCR test, izdat maksimum deset dana pre ulaska u zemlju
 
Etiopija- Državljani Srbije mogu ulaziti u Etiopiju. Potreban je negativan test ne stariji od 120 sati. Obavezna je izolacija od 7 dana.
Putnicima u tranzitu nije potreban test. Ukoliko je tranzit duži od 24 sata, obavezna je izolacija u za to određenom hotelu.

Zambija- Državljani Srbije mogu da uđu u Zambiju. Obavezan je karantin u trajanju od 14 dana u prostorima koje je odredila država. Trošak u karantinu ide na teret stranog državljanina.

Irska- Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Irsku, pod uslovom da imaju validnu vizu. Državljani Srbije, kao i svi ostali putnici, pri ulasku u Irsku imaju obavezu da popune formular Passenger Locator Form. Obavezna je samoizolacija u trajanju od dve nedelje, odnosno nedelju dana ukoliko se osoba o svom trošku podvrgne testiranju a rezultat se pokaže negativnim.

Iran-
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, na engleskom jeziku. Ukoliko negativan test, usled dužine putovanja, bude stariji od 96 sati, na granici će se podvrgunti zdravstvenom pregledu, i u slučaju da imaju simptome bolesti, ponovo će se testirati o svom trošku i do rezultata testa će boraviti u karantinu. Ako rezultat ponovljenog testa bude pozitivan, boraviće u karantinu 14 dana o svom trošku. Navedeno važi i za strane državljane.

Island- Državljani Srbije mogu ući na Island. Postoji mogućnost izbora – karantin od 14 dana ili testiranje (potrebna preregistracija 72 sata pre dolaska). Vrše se dva testiranja. Prvi test se obavlja po dolasku na Island, na aerodromu u mobilnim ambulantama, nakon čega putnici moraju da uđu u karantin u trajanju od 5-6 dana prema uputstvima za kućni karantin ili uputstvima za karantin za posetioce na Islandu (detaljnija uputstva dostupna na sajtu www.covid.is ). Drugi test obavlja se u službama primarne zdravstvene zaštite i moguće ga je obaviti u svim delovima zemlje. Obaveza karantina prestaje po dobijanju negativnog rezultata drugog testa. Naknada za test iznosi 9000 ISK (oko 65 evra) u slučaju plaćanja unapred prilikom prethodne registracije; ako se naknada za testiranje plaća na licu mesta, cena testa iznosi 11.000 ISK (oko 80 evra).
Putnici u tranzitu koji ne napuštaju terminal, nisu dužni da budu podvrgnuti testiranju ili karantinu.

Jamajka- Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com
 
Jermenija- Državljani Srbije mogu da uđu u Jermeniju vazdušnim putem. Sva lica se podvrgavaju zdravstvenoj kontroli na aerodromu i upućuju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Lica imaju pravo da o svom trošku urade PCR test, i ukoliko rezultat bude negativan, oslobađaju se obaveze samoizolacije.

Jordan- Državljani Srbije mogu ući u Jordan. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od pet dana, polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva COVID-19 lečenje, registracija preko internet stranice
www.visitjordan.gov.jo, kao i aktiviranje mobilne aplikacije „Aman" na telefonu. Dodatni detalji u vezi sa ulaskom u Jordan, u zavisnosti od zemlje iz koje se dolazi, se mogu naći na navedenom sajtu Vlade Jordana.

Južnoafička Republika-
Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku ili tranziotiraju. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, je neophodan ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries). Po dolasku u JAR, svi putnici se podvrgavaju zdravstvenom pregledu. U slučaju da lice, i pored negativnog testa, ima povišenu telesnu temperaturu, biće upućeno u 10-dnevni karantin o sopstvenom trošku. Svi putnici moraju da imaju regulisano zdravstveno osiguranje.

Južni Sudan
- Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test.

Katar
- Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal". Po dolasku, obavezno je testiranje na aerodomu ili u hotelu nakon čega sledi jednonedeljni hotelski karantin. Putnici se, nakon nedelju dana, još jednom testiraju i, ukoliko je test pozitivan, lice se upućuje u bolničku izolaciju.
Državljani Srbije mogu u Katar ući bez karantina, ako putuju preko Istanbula, ali je neophodno da pribave negativan test u jednoj od ovlašćenih turskih laboratorija, kao i da provedu u Istanbulu minimalno nedelju dana. Laboratorije su Istanbul University of Health Science-Sultan Suleyman Legal Hospital, Jarrah Pasha Hospital, Pashak Sehir Cham and Sakura Hospital, Kartal Lotfi Kirdar Hospital.
Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz".
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen.
 
Kenija- Državljani Srbije mogu da uđu u Keniju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, i nemaju simptome COVID – 19 (telesna temperatura ne sme biti iznad 37,5 stepeni celzijusa, stalan kašalj, poteškoće u disanju i bilo koji drugi simptom nalik gripu).
Aerodrom u Najrobiju je otvoren za komercijalne letove.

Kipar- Od 24. septembra državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Određene kategorije lica test mogu da urade po dolasku na Kipar (o sopstvenom trošku): kiparski državljani, njihovi supružnici iz drugih zemalja i njihova maloletna deca; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru; lica koja imaju specijalnu dozvolu za ulazak od strane Vlade Kipara; lica koja dolaze iz države u kojoj nije moguće da se uradi testiranje na korona virus.
Svi putnici moraju da poseduju kiparsku propusnicu za let (CyprusFlightPass) kako bi im bilo dozvoljeno ukrcavanje. Sva neophodna dokumenta mogu da se nađu i popune elektronski najviše 24 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy
Kazna za neposedovanje Flight Pass-a iznosi 300 evra.

Kongo- Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u R. Kongo. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.
Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u R. Kongo

Koreja (Južna)- Državljanima Srbije je od 13. aprila potrebna viza za ulaz u R. Koreju. Obavezan je karantin od 14 dana. Za državljane Srbije koji tranzitiraju preko aerodroma u R. Koreji nije potrebna viza, niti test.
Prilikom ulaska u R. Koreju za sve strane državljane obavezan je karantin od 14 dana u ustanovama koje je odredila korejska vlada, o trošku putnika. Od 11. maja se vrši obavezno testiranje putnika u karantinu.

Kote d'ivoar- Državljani Srbije mogu da uđu u Kot D'Ivoar. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po sletanju na aerodrom svi putnici se podvrgavaju tesiranju. Test se plaća oko 75 evra. Putnici koji nemaju test upućuju se u izolaciju u trajanju od 14 dana o trošku avio kompanije.

Liban- Državljani Srbije mogu ući u Liban. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva COVID-19 lečenje, kao i registracija na stranici
https://survey123.arcgis.com/share/988ba32e1b634902ba3b14c3e4f1614d pre poletanja za Liban. Po dolasku u Liban, svaki putnik odlučuje da li će u roku od 72 sata da uradi novi PCR test ili će prihvatiti da bude u kućnom ili hotelskom karantinu 10 dana.
 
Liberija- Državljani Srbije mogu da uđu u Liberiju. Poželjno je imati negativan PCR test, ne stariji od od 72 sata. Lica koja doputuju bez testa podvrgavaju se tzv. brzom testu na aerodromu. Ukoliko je rezultat testa negativan, omogućava se ulazak u zemlju. Lica sa pozitivnim rezultatom testa se pregledaju i upućuju u karantin koji traje mimimum 14 dana u okviru ustanove koju određuje državna zdravstvena institucija.

Maldivi- Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Mauritanija- Državljani Srbije mogu da uđu u Mauritaniju. Neophodan je negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

Meksiko- Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus

Moldavija- Državljani Srbije mogu da uđu u Moldaviju.
Ukoliko državljani Srbije na teritoriju Moldavije ulaze ili tranzitiraju iz zemalja koje se nalaze u „crvenoj zoni" (Rumunija, Ukrajina, itd), obavezan je karantin u trajanju od 14 dana. Tranzit kroz Moldaviju je moguć, uz prethodnu najavu od strane Ambasade.

Niger- Državljani Srbije mogu da uđu u Niger. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko putnik ne poseduje test, podvrgava se zdravstvenom pregledu i testiranju o svom trošku

Nigerija- Državljani Srbije mogu da uđu u Nigeriju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Najmanje 96 sati pre putovanja potrebno je prijaviti se elektronski preko sledećeg linka: https://nitp.ncdc.gov.ng/onboarding/homepage. Putnici po dolasku prolaze kroz medicinsku kontrolu. Obavezna je samoizolacija od sedam dana. Sedmog dana lice je dužno da se javi u izabranu laboratoriju radi ponovnog testiranja. Rezulatat se dobija u roku od 24 do 48 sati. Po dobijanju negativnog testa, lice može da napusti samoizolaciju. Lica sa pozitivnim rezultatom se smeštaju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Za lica koja se ne pridržavaju mera predviđeno je oduzimanje putne isprave i zabrana putovanja do šest meseci

Nikaragva- Državljani Srbije mogu da uđu u Nikaragvu. Neophodan je negativan test ukoliko je osoba posetila neku od zemalja koja je značajno pogođena korona virusom. Aerodromi su zatvoreni, izuzev za humanitarne letove.

Oman- Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Sultanat Oman bez posedovanja korona testova.
 
Palau- Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću COVID-19.

Pakistan- Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima.

Ruanda- Državljani Srbije mogu da uđu u Ruandu. Državljani Srbije, kao i svi putnici, uključujući i one koji su u tranzitu, u obavezi su da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po ulasku u Ruandu, putnici se dodatno testiraju a rezultati PCR testa dobijaju se u roku od 24 sata. Do trenutka dobijanja rezultata testa, putnici se smeštaju u hotele koji su namenjeni za tu svrhu i to o svom trošku.

San Marino-
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu i tranzitiraju.

Sao Tome i Principe- Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju uz negativan test, ne stariji od 72 sata.

SAD- Državljani Srbije mogu da uđu u SAD.
U SAD ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini (osim Hong Konga i Makao), Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Izuzetak su državljani SAD i lica koja imaju stalni boravak u SAD, strane diplomate (vize A, G), članovi porodica građana SAD (supruge, neoženjena/neudata deca mlađa od 21 godine, roditelji, neudata/neoženjena braća i sestre mlađi od 21 godinu, posade aviona i brodova (vize C, D, C1/D). Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa.
Lica koja putuju u Portoriko moraju da imaju negativan test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko se isti ne poseduje, test može biti urađen po dolasku, s tim što lice u tom slučaju ima obavezu karantina do prijema rezultata testa. Ukoliko test bude pozitivan, karantin se produžava ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.
Za ulazak na Virgin Islands nije potreban test. Ukoliko se po dolasku utvrde simptomi određuje se karantin od 14 dana ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.

Saudijska Arabija- Državljani Srbije mogu da uđu u Saudijsku Arabiju.
Za ulazak stranih državljana je neophodna boravišna dozvola (iqama) sa važećom vizom ili neka od sledećih viza: poslovna, radna ili za posetu (business, work or visit visa). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od laboratorije akreditovane od strane Ministarstva zdravlja Saudijske Arabije. Potrebno je kontaktirati diplomatsko-konzularno predstavništvo Saudijske Arabije za listu laboratorija.

Sveta Lucija- Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u zemlju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od sedam dana i popune formular koji se može naći na https://www.stlucia.org/en/covid-19/pre-arrival-form-for-visitors/
 
Senegal- Državljani Srbije mogu da uđu u Senegal, uz odobrenu vizu, pri čemu je neophodno da poseduju negativni test (PCR test i test krvi), ne stariji od 72 sata. Navedeno važi i za putnike koji provode duže od 24 časa u tranzitu. Putnici u avionu potpisuju izjavu da nemaju simptome virusa i da nisu bili u kontaktu sa zaraženim licima. Postoji i mogućnost da se zbog hitnosti putovanja putnik izuzme od obaveze prethodnog testiranja (PCR test i test krvi), ali to mora da se navede u izjavi koju avio kompanija dostavlja nadležnim vlastima na aerodromima u Senegalu. U tom slučaju, testiranje se vrši aerodromu o trošku putnika.
Ulazak je moguć isključivo letovima avio kompanija Air Senegal i Royal Air Maroc.

Sent Vinsent i Grenadini-
Državljani Srbije mogu da uđu u Sent Vinsent i Grenadine uz obavezu da pre puta popune i podnesu formular koji se može naći na http://health.gov.vc/health/index.p...0-rwiJpE7qKD0YX-1LxoFAqlpmaLgeMzSlE_EfCGKQfwk. Putnici koji imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati ili negativan test na antitela, ne stariji od 5 dana, ne moraju ići u karantin. Putnici bez testa, moraće da isti urade po dolasku i provedu 24 časa u karantinu do dobijanja rezultata.

Severna Makedonija- Državljanima Srbije je potreban negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za ulazak u Severnu Makedoniju, kao i državljanima Srbije koji imaju regulisani boravak ili dolaze na zakazano lečenje. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima, podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji. Deca iznad 10 godina starosti su u obavezi da poseduju medicinsku potvrdu sa negativnim rezultatom PCR testa, ne starijim od 72 sata.
Državljani Srbije koji poseduju dvojno državljanstvo, ukoliko imaju adresu prebivališta u Severnoj Makedoniji (saglasno evidencijama kojima raspolaže MUP RSM ili su nosioci makedonske lične karte), nije potrebno da poseduju negativan test.
Tranzit kroz Severnu Makedoniju može da traje do tri sata i nije potreban negativan PCR test. Na ulazu se popunjava izjava o tranzitu, koja se predaje na graničnom prelazu na izlasku iz zemlje.

Sijera Leone-
Državljani Srbije mogu da uđu u Sijera Leone uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i dozvolu putovanja koja se dobija preko portala Vlade Sijera Leonea (www.travel.gov.sl). Takođe, po dolasku u zemlju su dužni da popune zdravstveni upitnik i prezentuju potvrdu o uplati za novi PCR i RDT test kojima će biti podvrgnuti po dolasku u zemlju.
U slučaju da je RDT test negativan, putnicima je dozvoljeno da napuste aerodrom. U obrnutom slučaju se stavljaju u izolaciju u neki od hotela u gradu Lunđi dok se ne dobiju rezultati PCR testa. Vreme za dobijanje rezultata PCR testa je 48 sati. U slučaju da je PCR test pozitivan zdravstvene vlasti Sijera Leone prinudno upućuju putnika u neki od centara za lečenje.

Slovačka- Državljani Srbije mogu ući u Slovačku preko granica sa Češkom, Austrijom, Poljskom i Mađarskom, kao i preko aerodroma. Preko granice sa Ukrajinom mogu ući državljani Srbije ukoliko imaju boravak u Slovačkoj ili su u rodbinskoj vezi sa osobom koja boravi u Slovačkoj ili je državljanin Slovačke. Državljani Srbije koji su tokom prethodnih 14 dana posetili zemlju koja nije na listi manje rizičnih zemalja (Australija, Bugarska, Kipar, Kina, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Island, Irska, Japan, Južna Koreja, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Letonija, Mađarska, Monako, Nemačka, Norveška, Novi Zeland, Poljska, Austrija, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Švajcarska, Italija) mogu ući u Slovačku isključivo pod uslovom poštovanja epidemioloških mera (izolacija u kućnim uslovima, do dobijanja negativnog testa, koji se radi najranije petog dana izolacije).
Državljani Srbije koji su u prethodnih 14 dana boravili isključivo u državama članicama EU, koje nisu na listi manje rizičnih, u Slovačku mogu ući i bez poštovanja epidemioloških mera, ukoliko imaju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata, urađen u akreditovanoj laboratoriji u državi članici EU.
Neophodno je, najkasnije do ulaska na teritoriju Slovačke, registrovati se elektronski na internet stranici: http://korona.gov.sk/ehranica.
Ukoliko državljani Srbije putuju u Slovačku avionom, a u prethodnih 14 dana su posetili državu koja nije na listi manje rizičnih, u obavezi su da se pre putovanja registruju na internet stranicama: http://korona.gov.sk/ehranica i https://www.mindop.sk/covid/forms/edit/1e4445fcda2395ad4890058010b20135469f
Državljani Srbije mogu da tranzitiraju kroz Slovačku ukoliko imaju dozvolu za boravak u nekoj od država članica EU. Tranzit može da traje do osam sati. Dozvola za tranzit kroz Slovačku je potrebna državljanima Srbije, koji nemaju dozvolu za boravak u nekoj od država članica EU, a koji putuju u Srbiju u cilju povratka, tj. evakuacije iz inostranstva ili u slučaju putovanja iz humanitarnih razloga.
 
Slovenija- Od 29.septembra 2020.godine državljani Srbije mogu da uđu u Sloveniju ili tranzitiraju bez ograničenja. Nije potreban negativan PCR test, niti postoji obaveza karantina. Srbija je odlukom Vlade Slovenije svrstana na zelenu listu epidemiološki sigurnih država.

Sudan- Državljani Srbije mogu da uđu ili tranzitiraju kroz Sudan bez testova. Putnici sa simptomima se upućuju u karantin

Tanzanija-
Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko dražava polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.
Strani državljani pod istim uslovima ulaze u Tanzaniju.

Togo- Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po dolasku na aerodrom u Togo putnici se podvrgavaju ponovnom testiranju. Takođe, i pre napuštanja Togoa putnici su dužni da urade PCR test. Troškove oba testa snose putnici. Po dolasku u Togo putnici su u obavezi da instaliraju mobilnu aplikaciju TOGO SAFE, koja mora biti aktivna tokom boravka i najmanje još 30 dana po napuštanju Togoa. U slučaju nepridržavanja ove mere, licu se može odrediti karantin i izreći novčana kazna.

Tunis- Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po ulasku u Tunis, obavezna je kućna izolacija u trajanju od sedam dana, nakon čega se lice ponovo testira u ovlašćenoj labaratoriji.

Turska- Državljani Srbije mogu ući u Tursku bez negativnog PCR testa

Uganda-
U Ugandu mogu da uđu državljani Srbije. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

UAE- Državljani Srbije mogu da uđu u UAE. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Po sletanju na aerodrom u UAE, bez obzira na posedovanje negativnog testa, ponovo se radi test (na aerodromu), nakon čega se može ući u UAE. U emiratu Abu Dabi je obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana. U emiratu Dubai je obavezna samoizolacija do dobijanja rezultata testa sa aerodroma. Nepridržavanje samoizolacije se kažnjava novčanim iznosom u lokalnoj valuti u vrednosti od preko 1000 evra. Nalaz testa sa aerodroma se dobija u roku od jednog do dva dana na mobilni telefon. Praćenje pridržavanja mere samoizolacije se takođe obavlja preko mobilnog telefona.
Specifičnost UAE je da između emirata Abu Dabi i Dubai postoji kontrolni punkt koji se ne može preći bez negativnog nalaza PCR ili DPI testa.

Ukrajina- Državljani Srbije mogu da uđu u Ukrajinu. Neophodna je polisa zdravstvenog osiguranja izdata od strane osiguravajuće kompanije registrovane u Ukrajini ili osiguravajuće kompanije koja ima predstavništvo ili ugovorne odnose sa osiguravajućom kompanijom – partnerom na teritoriji Ukrajine. Polisa mora da pokriva troškove lečenja COVID-19 i da važi sve vreme boravka u Ukrajini. Lica koja imaju stalni boravak u Ukrajini su izuzeta od posedovanja polise zdravstvenog osiguranja.

Fidži- Državljani Srbije mogu da uđu u Fidzi. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Takođe, obavezan je karantin od 14 dana.
 
Haiti- Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Haiti. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 časa. Kopnena granica sa Dominikanskom Republikom je zatvorena.

Hrvatska- Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan.
Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. vlasnici nekretnina u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.
Za lica u tranzitu nije poterban test ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati

Centralnoafrička Republika- Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Centralnoafričku Republiku. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.

Crna Gora- Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz posedovanje jednog od sledećih testova: (1) negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili (2) pozitivan rezultat serološkog testa - antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili (3) negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata. Test mora da bude izdat od strane registrovane laboratorije. Takođe, pored jednog od navedena tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu do navršene pete godine života. Detalji u vezi sa ulaskom stranih državljana u Crnu Goru se mogu naći u sledećem linku: http://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/
 
Kakvo je stanje sto se tice ulaska u Srbiju, jel ima lista drzava kojima je 'spustena rampa'?

Vrlo kratko S.

"stranim državljanima koji u Republiku Srbiju dolaze iz:

- Republike Severne Makedonije
- Republike Bugarske
- Rumunije
- Republike Hrvatske

dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju ako poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova
, izdat od strane referentne nacionalne laboratorije zemlje iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju".


"Stranim državljanima koji ulaze na teritoriju Republike Srbije dolazeći sa neke druge destinacije (osim iz gorenavedenih zemalja - Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske) dozvoljen je ulazak u Republike Srbiju bez PCR testa. "
 
Hvala :ok:
U mom slucaju je totalni zbunjitis, i ne znam kakva su pravila kad je u pitanju samo presedanje negde u Evropi da bi dosla do Srb, jer su nas nedavno 'banovali' za ulaz u EU radi pogorsanja oboljelih od covida. Konfuzija mozga.
Kanadsko državljanstvo?
Možeš u USA da uđeš ? JFK Njujork-Beograd direktno.
Sa srpskim možeš do većine evropskih ako si u tranzitu.
 
Ne moze, s USA su zatvorene granice jos od aprila. A iz Toronta nema direktnih letova. Bilo je za Zagreb, al' su ukinuli. A i to je pitanje dal bi mogla uci iz cro jer nemam srpski pasos

Jesi gledala Istanbul?
Imaš sigurno letove iz Toronta,dozvoljen je ulazak svima čini mi se a Turkish Airlines redovno saobraća za Beograd čak mislim da ima više letova dnevno. Verovatno možeš vezani let da uloviš sa njima da ispadne jeftinije.
A i da se švrćneš Istanbulom dan-dva ne bi se žalila puno verovatno ;)
 
Poslednja izmena:
DETALJNI SPISAK: Evo u koje sve zemlje građani Srbije mogu da putuju BEZ PCR TESTA I KARANTINA
Grčka granica
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA
Iako je zima u punoj snazi, a u našoj zemlji se najzad i zabelelo, tema o kojoj se već šuška su letovanja. Još nismo preboleli što je u godini za nama mnogima propao odlazak na more, pa smo i više nego željni sunca i plaža.

Ono što je ovu temu postavilo kao aktuelnu jeste upravo vest da će se u Grčku ovog leta moći ukoliko se vakcinišemo.
U ovom trenutku, pak, to je i dalje "pola godine daleko" i pomalo neizvesno. Ono što je sada realnost jeste da trenutno možemo da idemo u svega 15 zemalja bez ikakvih ograničenja, dok Grčka na tom spisku i dalje nije.

Mimo Crne Gore, za koju je danas stigla vest da će je ubuduće u ovu državu moguć ulazak bez testiranja na korona virus, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, ovako izgleda spisak zemalja u koje možemo da putujemo bez testa i karantina:
  • Albanija
  • Bosna i Hercegovina (samo ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati)
  • Bugarska
  • Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com)
  • Kolumbija (neophodno je popuniti formular na sledećem sajtu: https://apps.migracioncolombia.gov.co
  • Kostarika (uz obavezu popunjavanja obrasca "Pase de Salud" 48 sati pre dolaska (https://salud.go.cr/); takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju korone virusa - osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam)
  • Meksiko (preduzimaju se odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus; po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika: https://afac.hostingerapp.com/)
  • Oman (mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)
  • Palau (neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

  • Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima)
  • San Marino (uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888; po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu; u slučaju pozitivnog rezultata lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana)
  • Severna Makedonija
  • Sudan, Republika (putnici sa simptomima se upućuju u karantin)
  • Tanzanija (ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju; svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)
  • Centralnoafrička Republika

Za one koji žele da otputuju u Sjedinjene Američke Države nije potreban negativni PCR test, ali je preporučena 14-dnevna izolacija.
 

Back
Top