Linux + Software Development

RSSole

Početnik
Poruka
4
Pozdrav svima.
Iako sam ovu temu mogao da stavim i na "Programiranje" prevashodno se odnosi na OS. Naime u procesu sam kupovine novog racunara i imam sledecu dilemu. Posto me interesuje Linux (ko zna mozda je to samo radoznalost koja ce splasnuti ali pretpostavimo u momentu da sam izuzetno ozbiljan) hteo bih da na novi racunar stavim upravo njega. No, sad, za sad, na Windows-u sam radio razvoj softvera, vec pogadjate u VS i VS.NET koristeci SQL server i nesto malo Delphi/Oracle. Pitanja su dakle:
1.Kakve mogucnosti postoje na Linux-u za razvoj softvera mislim da li postoji nesto kao sto je VS-ov IDE (naravno za linux, ne ocekujem sad da cu moci da pravim win aplikacije) jer morate se sloziti da je VS.NET IDE fantastican i olaksava rad.
2. Kakav mi korisnicki softver stoji na raspolaganju (ipak svakom developeru povremeno trebaju excel, word, photoshop i slicno)
3. Kakvi sistemi za baze podataka postoje na linux-u?
4. Software Development literatura koja je raspoloziva?
5. Web development? Ne mislim na akcije tipa: start>programs>dreamweaver = sajt za jedno popodne vec ozbiljan web development.
6. Neke preporuke, savete ako imate?
7. Sve drugo sto smatrate da je bitno navedite...

E da, jos i da dodam da mi uopste nije trenutno bitno kako se nesto instalira na linux-u, koji linux i slicno za to postoje milioni how-to dokumenata. Zanima me - Linux za software/web development ZA i PROTIV :)
Hvala na saradnji :D

RSSole:
1.Kakve mogucnosti postoje na Linux-u za razvoj softvera mislim da li postoji nesto kao sto je VS-ov IDE (naravno za linux, ne ocekujem sad da cu moci da pravim win aplikacije) jer morate se sloziti da je VS.NET IDE fantastican i olaksava rad.

pa imas neke graficka okruzenja, kao sto je Kdedev, ali ja ga nisam koristio tako da...sad bas skidam jos neki programcic pa cu ti reci sta mislim o njemu...

RSSole:
2. Kakav mi korisnicki softver stoji na raspolaganju (ipak svakom developeru povremeno trebaju excel, word, photoshop i slicno)

imas open office u kom postoje office programi :)
pored toga na raspologanju tio je i Gimp, nesto kao fotosop. Naaravno, ima manje mogucnosti ali mozes da postiignes neke rezultate...zavisi do koje mere ti je 'snaga' fotosopa potrebna

RSSole:
3. Kakvi sistemi za baze podataka postoje na linux-u?
najbolje da pogledas ovaj link
http://www.iam.unibe.ch/~scg/Archive/Software/FreeDB/FreeDB.list.html

RSSole:
4. Software Development literatura koja je raspoloziva?

kratko - razna :) ima svacega da skines i kupis na netu...

RSSole:
5. Web development? Ne mislim na akcije tipa: start>programs>dreamweaver = sajt za jedno popodne vec ozbiljan web development.
ne bih bas rekao da je DW neozbiljan, ali dobro...
sta uopste podrazumevas pod ozbiljan web development?

RSSole:
6. Neke preporuke, savete ako imate?

treba imati dosta strpljenjna sa Linuxom...ne odustaj kad ne ide...

RSSole:
Linux za software/web development ZA i PROTIV :)
Hvala na saradnji :D

sto se ticee softvera, ako programiras sa lin, normalno ti treba lin :)
a za web...hm ja i ovako i onako koristim uglavnom tekstualne editore za sve, tako da sve i radim u Linuxu, mislim naravno na php&mysql...

[quote="Obersturmfuehrer]
imas open office u kom postoje office programi :)
pored toga na raspologanju tio je i Gimp, nesto kao fotosop. Naaravno, ima manje mogucnosti ali mozes da postiignes neke rezultate...zavisi do koje mere ti je 'snaga' fotosopa potrebna[/quote]

pa recimo osnovne do srednjih mogucnosti. Napredne, realno govoreci uopste nisu.

najbolje da pogledas ovaj link
http://www.iam.unibe.ch/~scg/Archive/Software/FreeDB/FreeDB.list.html
[/quote]
ihaaj :shock: ok cini se da ima dovoljno, MySQL bi trebalo da moze da uskoci umesto SQL Servera ;)

ne bih bas rekao da je DW neozbiljan, ali dobro...
sta uopste podrazumevas pod ozbiljan web development?
[/quote]
interaktivne strane koje kao sto su u stanju da prihvate tako i da daju podatke, da su konfigurabilne itd itd itd, recimo php i asp strane. Nisam rekao da je Dreamweaver neozbiljan vec nacin na koji se brojni sajtovi/web aplikacije rade. Ne mora se uopste raditi o DW-u, radi se o sklapanju na brzinu necega sto radi na principu "pomozi Boze".

treba imati dosta strpljenjna sa Linuxom...ne odustaj kad ne ide...
[/quote]

nema operativnog sistema koji moze sa mojom tvrdoglavoscu da se nosi, tako da je i to reseno ;)

sto se ticee softvera, ako programiras sa lin, normalno ti treba lin :)
a za web...hm ja i ovako i onako koristim uglavnom tekstualne editore za sve, tako da sve i radim u Linuxu, mislim naravno na php&mysql...
[/quote]

Ajd ne moze da skodi da probam, javicu tj oglasicu sta sam uradio :D

RSSole:
pa recimo osnovne do srednjih mogucnosti. Napredne, realno govoreci uopste nisu.

pa onda bi trebalo da ti odgovara...naravno treba malo vremena da se naviknes na interfejs ;)

RSSole:
ihaaj :shock: ok cini se da ima dovoljno, MySQL bi trebalo da moze da uskoci umesto SQL Servera ;)

to :)

RSSole:
interaktivne strane koje kao sto su u stanju da prihvate tako i da daju podatke, da su konfigurabilne itd itd itd, recimo php i asp strane. Nisam rekao da je Dreamweaver neozbiljan vec nacin na koji se brojni sajtovi/web aplikacije rade. Ne mora se uopste raditi o DW-u, radi se o sklapanju na brzinu necega sto radi na principu "pomozi Boze".

da dda, ok...
konkretno ja najvise koristim KEdit, koji dolazi sa KDE-om, nije nista posevno, nesto kao ultreedit ili edit+ za win...najvaznije mi je da kod bude pregledan, tj da ga on lepo 'oboji'...a u njemu mozes da gledas i C/C++, php html i ostalo...

RSSole:
nema operativnog sistema koji moze sa mojom tvrdoglavoscu da se nosi, tako da je i to reseno ;)
onda super :)
jos ako te ne mrzi da citas howto-e, ijha divota :)

RSSole:
Ajd ne moze da skodi da probam, javicu tj oglasicu sta sam uradio :D
aj... :)
nego koji linux planiras da instaliras? pitam cisto iz radoznalosti?

Vidi kako stvari stoje:
-- Ako hocesh da se bavish programiranjem, imash pod GPL-om zilion kompajlera za takodje zilion jezika. IDE-a ima na svakom coshku, ja lichno koristim KDevelop i zadovoljan sam. RAD okruzhenaj takodje ima, narochito ako programirash u C/C++, imash Qt Designer i Glade, koji ce te zadovoljiti po pitanju vizualizacije u pravljenju Qt i GTK interfejsa. Sho se tiche VBa, ima nekih projekata, ali neznma kakvi su... Ne zam VB :shock: Za Delphi-like RADove i kompajlere, Kylix bi samo TREBALO da bude isto shto i Delphi. Uglavnom je Borland debelo zabrljao, i nadamo se da ce to da se poprvi :wink: POd GPLom imasl Lazarus www.lazarus.freepascal.org koji je josh u fazi razvoja, ali blizu kraja, i koji nije bash Delphi, ali je sasvim dovoljan

--Za web develope, ako hocesh WISIWYG alate, imash par sitnih stvari koje stizhu uz OO i Mozillu, onda jednu krupnu stvar NVU, koja bi trebalo da je vrlo ozbiljan konkurent Dreamweaveru www.nvu.com i imash nadu da ce DW biti portovan na Linux. Odprilike ovako, Macromedia je napravila DW 2004 tako da mozhe da se emulira wine-om! sami se hvale tim, pa se iskreno, kao i josh pola Linux populacije, nadam da ce sledeca verzija postojati i u native Linux varijanti. Od editora imash gro stvari. Mozhda su najzanimljivije Quanta + i BlueFish.

POzz

Obersturmfuehrer:
nego koji linux planiras da instaliras? pitam cisto iz radoznalosti?
Realno govoreci nemam pojma! Lik kod kojeg nabavljam softver ima (downloadovanje sa interneta i slicne avanture su izvan domasaja raspolozivog vremena koje imam) RedHat, Gentoo, Slackware i Mandrake, kako izgleda, one najpopularnije. Jos cu da pregledam neke clanke o pojedinim pa cu da vidim. Problem je da ima toliko distribucija da dok prikupis informacije i doneses odluku, pojavi se jos novih distribucija a ni stare nisu vise sto su bile :D

RiSK:
Vidi kako stvari stoje:
-- Ako hocesh da se bavish programiranjem, imash pod GPL-om zilion kompajlera za takodje zilion jezika. IDE-a ima na svakom coshku, ja lichno koristim KDevelop i zadovoljan sam. RAD okruzhenaj takodje ima, narochito ako programirash u C/C++, imash Qt Designer i Glade, koji ce te zadovoljiti po pitanju vizualizacije u pravljenju Qt i GTK interfejsa. Sho se tiche VBa, ima nekih projekata, ali neznma kakvi su... Ne zam VB :shock: Za Delphi-like RADove i kompajlere, Kylix bi samo TREBALO da bude isto shto i Delphi. Uglavnom je Borland debelo zabrljao, i nadamo se da ce to da se poprvi :wink: POd GPLom imasl Lazarus www.lazarus.freepascal.org koji je josh u fazi razvoja, ali blizu kraja, i koji nije bash Delphi, ali je sasvim dovoljan
POzz

Evo ovako: bilo bi mnogo bolje verovatno da ja imam nameru da pocnem sa programiranjem to jest da tek zapocinjem. No nije tako, iza sebe imam poduzu praksu, mnoga iskustva i ustaljene navike pa prelazak u jedno drugacije okruzenje moze da bude i te kako problematican. Ne bas mali broj aplikacija koje se nece same od sebe portovati na novo okruzenje. O cemu se radi? Pa veoma je prosto, u svetlu toga da postoji izvestan broj preduzeca koji bezeci od Windowsa koji mora biti licenciran (jos nisu udarili na "male" korisnike) utociste nalaze u Linux-u. E sad u tom svetlu postoji lepa mogucnost da se ponesto i zaradi. Jeste Linux besplatan kao i velika kolicina softvera za njega ali od necega se mora ziveti. I posto su neki od ljudi za koje sam radio, ajde nisu direktno pitali ali su "opipavali" kako bi bilo i jel moguce portovati odredjene aplikacije na Linux jer i oni vide mogucnost da ustede. Valjda je sad jasnije moje interesovanje za isti. A tvoj post mi je umnogome pomogao jer malo po malo sklapam sliku kako bih mogao "da se portujem" :)
C++ je jezik koji sam "progovorio" po "programerskom rodjenju". Jeste malo nezahvalan za aplikativni softver ali prilagodimo se da bi opstali. Eto, necu vise da duzim :D

Kao prvo, hvala na linku za NVU. ;)

A posle odgovor. Da. Za Linux je dostupan ogroman broj programerskih alata.

Inače ne preporučujem Kylix. Probao sam. Fora je u tome što je Kylix wine port Delphija... Nije nativni linux paket. I kao rezultat toga nastali softver je ovisan o wineu... Bolja je opcija je recimo korišćenje KDevelopa i Qt designera... Ako si u SCG, kompjuter biblioteka ima jednu vrlo opširnu knjigu o C++ programiranju za Linux. Prelistao sam je, ali je nisam kupio... Meni je tada trebao sam uvod u linux programiranje.

Inače, imaj na umu katastrofalne prevode naših izdavača... :roll:

RSSole:

Pa... Dobro se informiši o podršci za hardver koji nameravaš da nabaviš... Mislim da Mandrake ima opširnu bazu podržanog hardvera na svom sajtu... Nisam siguran.

A ako planiraš prelazak na linux sa već postojećih računara, informiši se da li je sve podržano ili ćeš morati možda da kupiš neki novo parče hardvera... Za pitanja u vezi konkretnog hardvera možeš pitati ovde ili na nekom drugom forumu na netu (ES, linuxo...)

RSSole:
Zanima me - Linux za software/web development ZA i PROTIV :)

Well.. Što se tiče software developmenta... Pa pogledaj revoluciju open sourca... Linux je omogućio širenje te ideje... Sada je taj talas osvojio i windows (i mnoge druge platforme). Linux je od samog početka imao na umu lak pristup alatima za razvoj... Naravno: zbog otvorenog koncepta na kojima je nastajao... A za GUI alate... I oni su vremenom postali uobičajeni i sve korisniji...

A ako planiraš razvoj i za linux i za druge platforme možeš razmisliti o nekom više-platformskom GUIju... (GTK, WxWindows?)

Inače, još nisam skinuo Lazarus... Ali imam to u planu... Kakvi su vaši utisci?

iluzionista:
Dobro je, malo tanje od Delphia, ali sasvim dovoljno. Josh uvek je dosta nestabilan -- chesto puca, ali ce se to popraviti do 1.0. Portabilan je kod, kao i za fpc... Znachi sve platforme na kojima mozhe da radi fpc, mogu i Lazini programi: win, linux, fbsd, mac..... I moguce je zaobici GPL licenciranje. fpc inache podrzhava standardni. pascal, ObjectPascal, extended Pascal i josh sijaset standarda za ovaj jezik, a za neki dan treba da bude zvanichno objavljena verzija 2.0 ....

RiSK:
iluzionista:
Dobro je, malo tanje od Delphia, ali sasvim dovoljno. Josh uvek je dosta nestabilan -- chesto puca, ali ce se to popraviti do 1.0. Portabilan je kod, kao i za fpc... Znachi sve platforme na kojima mozhe da radi fpc, mogu i Lazini programi: win, linux, fbsd, mac..... I moguce je zaobici GPL licenciranje. fpc inache podrzhava standardni. pascal, ObjectPascal, extended Pascal i josh sijaset standarda za ovaj jezik, a za neki dan treba da bude zvanichno objavljena verzija 2.0 ....

Probao sam FPC. ;) Doduse na winu... No, nije mi se nikad dalo da ucim Pascal, tako da sam ga koristio cisto da bi naucio neke osnove...

A za Lazu... Pricekacu 1.0, a onda ga sigurno skidam sa neta... Ako je vec 1.0 u ocekivanju, bolje da ne skidam beta verzije. :) Pa, ako mi odgovara, mozda i naucim taj Pascal vec jednom. :D

Back