Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Možda je fora gde pokušavaš da prevuceš... Ako neće u fajl menadžer pokušaj na desktop pa odatle prebaci gde treba. Ili napravi share folder pa odatle kopiraj fajlove tamo amo.

PS a i vezi ovog dela pitanja, čini mi se da tako nešto nije ni moguće (pristup host particijama, ako sam razumeo šta pokušavaš) jer je OS u virtuelki kao drugi racunar.
Решено
Devuan ради, види партицију са харда без проблема.
Све ради, пребацивање са хоста на гест систем и обрнуто.

PS a i vezi ovog dela pitanja, čini mi se da tako nešto nije ni moguće (pristup host particijama, ako sam razumeo šta pokušavaš) jer je OS u virtuelki kao drugi racunar.
Могуће је да приступиш било којој партицији када је додаш као да додајеш неки фолдер на удаљеној машини на пример. Windows 7 као гост систем ради без проблема и види све партиције на Линуксу.

Шта је проблем?
Еxerbo je доста везан за systemd. Постоји неко упутство како га "избацити" као што постоји make.conf за gentoo, нешто слично постоји и за Exherbo.
Неће да ми свежи систем среди у смислу да избаци све systemd подзависности па не могу ништа друго да радим.

Еxerbo je доста везан за systemd. Постоји неко упутство како га "избацити" као што постоји make.conf за gentoo, нешто слично постоји и за Exherbo.
Неће да ми свежи систем среди у смислу да избаци све systemd подзависности па не могу ништа друго да радим.

Па Gentoo обичан користи OpenRC или systemd. Пробај Redcore Linux, gentoo distro, он је најприближнији правом Gentoo-у само што има лаган инсталер.

https://redcorelinux.org/download

Cave resolve world -c
Не може да реинсталира како треба програме.
Redcore je прављен на нестабилном Gentoo-u, тј. тест грани. Закаснио сам једно пар месеци, али кад изађе нова верзија, видећу, нисам ни сам паметан, Gentoo jeсте модуларан али је нестабилна дистрибуција.

Одеш у etc/make.conf и ставиш

Ово ти је за све!

ACCEPT_KEYWORDS=amd64 (stable)
ACCEPT_KEYWORDS=~amd64 (testing)

А можеш и појединачно да стављаш. Кад завршиш све са променама идеш само dispetch-conf и emerge -uDU@world

KDE можеш да обришеш и да ставиш било шта друго из gentoo overlay-a.

Poslednja izmena:
Linux Lite, ne gasi se monitor iako je podešeno da se ugasi posle 30 min. Ima li neko rešenje?

Screenshot_2022-04-29_02-36-13.png

Да ли је проблем настао након инсталације или током коришћења?
Nakon instalacije.

Можда да пробаш да последњој опцији задаш нешто друго а не "никад"?
Stavio sam 30 min isto pa ćemo da vidimo u toku dana da li će se ugasiti.

Jednostavno sam navikao sebe da tajmiram na pola sata, po tome da li se ugasio monitor znam otprilike koliko sam vremena proveo radeći nešto jer vreme na satu ne pamtim.
Ili uveče pred spavanje, pustim torrent da radi, legnem da spavam ali ne mogu da zaspim pa ustajem po nekoliko puta zbog par klikova.
Spavam u skroz zamračenoj sobi i ako se probudim a monitor radi ne mogu opet da zaspim, a kad se pridignem da ga ugasim onda opet ne mogu da zaspim.
Kako god vam zvučalo, to su razlozi.

Jednostavno sam navikao sebe da tajmiram na pola sata, po tome da li se ugasio monitor znam otprilike koliko sam vremena proveo radeći nešto jer vreme na satu ne pamtim.
Ili uveče pred spavanje, pustim torrent da radi, legnem da spavam ali ne mogu da zaspim pa ustajem po nekoliko puta zbog par klikova.
Spavam u skroz zamračenoj sobi i ako se probudim a monitor radi ne mogu opet da zaspim, a kad se pridignem da ga ugasim onda opet ne mogu da zaspim.
Kako god vam zvučalo, to su razlozi.
Ok, nego rekoh kad gledaš neki film recimo, nezgodno je da svakih pola sata mrdas miša ili pritiskaš taster.

Back