Likovi na kalendaru "zgodnih sveštenika" uopšte nisu sveštenici

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.748
Kalendar-wall.jpg

Ispostavilo se da na stranicama poznatog Kalendario Romana (Calendario Romano), jednog od najprodavanijih suvenira u Italiji – popularno nazvanog „kalendar zgodnih sveštenika" – u stvari ima vrlo malo rimokatoličkih prelata.Fotograf koji je pripremio slike za kalendar priznao je da jedva da iko od onih koji se pojavljuju u mantiji u kalendaru su zaista sveštenici. Jedan deo su profesionalni modeli, a drugi obični muškarci koji su prihvatili da poziraju, otkrio je fotograf.

Kalendar koji košta oko osam evra može se naći u prodavnicama suvenira i kioscima širom Rima, gde se bori za svoje mesto među bejzbol kapama, magnetima za frižider, modelima vojnika Švajcarske garde i keceljama sa printom genitalija Mikelanđelovog Davida.

Kalendar se prvi put pojavio 2003. godine i postao omiljeni suvenir među turistima.
Mnogi posetioci polaze od pretpostavke da kalendar ima zvanično odobrenje Katoličke crkve, ali u stvari Vatikan nije imao nikakve veze s tim i dosledno je odbijao da komentariše njegovu popularnost.

Paci kaže da do njega nikada nije stigla neka primedba niti da je imao bilo kakvu komunikaciju sa Svetom stolicom.
Fotograf, koji je poreklom iz Venecije, nije siguran koliko se hiljada kalendara proda svake godine. Njegov posao je, kaže, da bira fotografije koje će biti objavljene.


(preuzeto sa RTS/X)
 

Back
Top