Fina tema, svidja mi se, ali zadatak koji Vragana postavila uopste nije jednostavan.
Tako da sam kao osnovni kriterijum uzeo da su to dela koja ili su me na neki nacin protresla ili ona koja bih mogao citati bezbroj puta a da mi ne dosade.
Da pokusamo, dozvolicu sebi da unesem jos dve kategorije Knjizevni serijali i Price
3 top knjizevna serijala
1. ‚‚Ender’s Saga’’ – mislim da komentar nije potreban.
2. ``A Requiem for Homo Sapiens`` Dejvida Zindela – zamislite kombinaciju Simonsovog Hiperiona, Klarkove Rame, Knjige Novog Vulfa Sunca zacinjene sa nesto cyberpunka i dobicete ovaj serijal.
3. ``WorldWar``& ``Colonization`` Hari Turtldova - Turtldov je uzeo najvise koriscenu i najbanalniju SF temu, sukob Zemlje sa malim zelenim osvajacima (bukvalno) i u 8 knjiga pretvorio to u pravi ``Rat i Mir`` naucne fantastike.
3 top knjige
1. ``Zdravo, Leto, Zbogom`` Majkl Konija – verovatno najlepsa ljubavna prica u SF-u
2. ``Osmica`` Ketrin Nevil – 3 puta sam gubio i 3 puta ponovo kupovao tu knjigu
3. ``Autostoperski vodic kroz galaksiju`` - ovo je samo zato sto sam morao da ga spomenem makar i kroz jednu knjigu, ako ne kroz ceo serijal.
3 top price
1. ``Mocart u reflektujucim naocarima`` - B. Sterling / L.Shrine
2. ``Tor srece Kapetana Ameriku`` Dejvid Brin
3. ``Kraljica Cikada`` Brus Sterling
3 top filma
1. ``2010`` - 2001 je jos uvek najbolji SF film svih vremena, ali ja kada sam izasao iz bioskopa posle gledanja 2010 kao da sam bio pod lakim drogama.
2. ``Children of Men`` - najbolji SF film od prosle godine me je ``izuo`` iz cipela, fenomenalna emocijama nabijena antiutopijska prica.
3. ``Highlander`` - muzika Kvina, Kris Lamber, Son Koneri i macevi, gledao ga 30 ili 40 puta do sada, mozda je vise fantasy nego SF, no niko nije savrsen J
3 top serije
1. Nova ‚‚Battlestar Galactica‚‚ – mozda najbolja SF serija svih vremena. Vrhunska umetnost SF-a izrazena kroz jednu epsku pricu
2. Dosije ‚‚X‚‚ – mislim da komentar nije potreban, mozete da ih mrzite ili volite, ali Molder i Skali su postali ikone fantastike.
3. Blejkova Sedmorka - samo iz tog razloga sto se prikazivala kada sam bio klinac i verovatno je jedan od razloga sto sam postao SF zavisnik.
3 top lika
1. Lord Benedikt of Ambera – uvek me je impresionirao taj Zelaznijev lik tihog, snaznog jednorukog vojskovodje.
2. Vil Peri u trilogiji Filipa Pulmana– ne bih Lajru izdvojio no ako cu da se zadrzim na samo lika, no Vil mi je nesto jaci lik u smislu da on taj koji mora da se prilagodi na njen svet i to uspecno cini. Sta moze da bude vise emotivno od dvoje dece koje se suprostavljaju najmocnijim silama u mnostvu univerzuma.
3. NDR – Endrju Martin - Pozitronski covek Isaka Asimova, robot koji je toliko zeleo da postane covek da se odrekao i svoje robotske besmrtnosti, ostalo je pitanje da li je ljudskost zaista vredna toga.
3 top koncepta
1.U ‚‚Kapijskom serijalu‚‚ Frederika Pola nastavak zivota nakon smrti u obliku programa u virtulelnom racunarsko univerzumu.
2. Teraformiranje Marsa i drustveno uredjenje koje je nastalo na osnovu toga u trilogiji Kim Stenli Robinsona.
3. ‚‚Way‚‚ svemirska crvotocina u Eon / Eternity knjigama Grega Bera.